Δεν μπορώ να κάνω format σε ext3 και ext2

angelos | Σάβ, 04/05/2008 - 02:34 | 5' | 7

Σήμερα το απόγευμα, έκανα καθαρή εγκατάσταση του Ubuntu στο φλασάκι μου "TDK Trans-It 4GB". Μία στιγμή προς το τέλος, πήγα να ανοίξω τον σκληρό δίσκο, για να δω ένα αρχείο, γιατί έψαχνα την συσκευή που αντιστοιχούσε το flash (που ήταν hd1). Κόλλησε το παράθυρο, και επειδή βαριόμουν, έκανα restart από το κουμπί. Τώρα τί έγραφε εκείνη την στιγμή θα σας γελάσω. Μάλλον αντέγραφε αρχεία, γιατί ήταν μόλις στο 79% και δεν νομίζω να πρόλαβε να γράψει το Grub (το γράφει στο 94%). Από εκεί και μετά, όταν πάει κατά την εγκατάσταση να γίνει φορμάρισμα στο φλασάκι σε ext3, προκαλείται σφάλμα και γράφει:

angelos@linux-portable:~$ mkfs.ext3 /dev/sdf1
mke2fs 1.40.2 (12-Jul-2007)
Filesystem label=
OS type: Linux
Block size=4096 (log=2)
Fragment size=4096 (log=2)
497984 inodes, 994014 blocks
49700 blocks (5.00%) reserved for the super user
First data block=0
Maximum filesystem blocks=1019215872
31 block groups
32768 blocks per group, 32768 fragments per group
16064 inodes per group
Superblock backups stored on blocks:
32768, 98304, 163840, 229376, 294912, 819200, 884736

Writing inode tables: done
Creating journal (16384 blocks): done
Writing superblocks and filesystem accounting information:
Warning, had trouble writing out superblocks.done

This filesystem will be automatically checked every 38 mounts or
180 days, whichever comes first. Use tune2fs -c or -i to override.

Όταν το είδα αυτό, το θεώρησα ασήμαντο και αμέσως έκανα φορμάτ σε Fat32. Κατόπιν μπήκα σε Windows και ξαναέκανα φορμάτ. Μετά μπήκα πάλι σε linux, ξαναπροσπάθησα με το ext3, αλλά τίποτα. Κατόπιν, δοκίμασα όλα τα FS, συμπεριλαμβανομένων των reiserfs, ext2, swap κ.λπ. Όλα φορμαρίστηκαν και λειτούργησαν κανονικά, εκτός από τα ext2 και ext3. Δηλαδή αυτά που μου χρησιμεύουν. Επίσης, το φλασάκι λειτουργεί κανονικότατα με τα άλλα fs. Και μόλις πετάξει το σφάλμα και βγάλει done στο format, συνεχίζει να αναβοσβήνει το λαμπάκι, και δεν σβήνει αν δεν το βγάλω από την θύρα USB, άρα είτε γράφει, είτε διαβάζει κάτι (ή απλώς τα έχει μπλέξει). Τώρα τί φταίει δεν ξέρω. Μάλλον κάτι θα έχει ξεμείνει μέσα. Το υποψιάζομαι από αυτή την πρόταση που υπογραμμίζω στο μύνημα σφάλματος.

Το φλασάκι μου έχει και ένα κρυφό partition των 50MB που κλειδώνει με κωδικό, αλλά από τα win ή τα Linux δεν αναγνωρίζεται χωρίς τον κωδικό. Δεν έχω δοκιμάσει να το ξεκλειδώσω, αλλά δεν νομίζω να έγινε κανένα μπέρδεμα, γιατί δεν αυξήθηκαν οι χωρητικότητες που φαίνονται από τα win.

Δεν ξέρω πια τί να κάνω. Βοήθεια! Πείτε κάτι. Έχει χαλάσει? Μα από ένα αθώο partition? Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αδιάσει πλήρως το φλασάκι και να γίνει όπως ήταν όταν το αγόρασα? Επίσης να τονίσω πως έχω δοκιμάσει την εντολή fsck (ή κάπως έτσι). Απλά, αν και γνωρίζω πολύ καλά από προγραμματισμό και από υπολογιστές, είμαι καινούριος στο linux (άρχισα πριν 2 εβδομάδες να προσπαθώ να βρω έναν τρόπο για εγκατάσταση σε flash, και αφού δοκίμασα 30 οδηγούς, μου ήρθε η επιφοίτηση) άρα προσπαθήστε να τα εξηγήσετε απλά. Ευχαριστώ προκαταβολικά...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; Δηλαδή, ρωτάω, ποιο είναι το καλύτερο σενάριο για σένα και ποιο ειναι το χειρότερο;
Σε ρωτάω, γιατί εγώ προσωπικά θα έτρεχα το cfdisk, θα έσβηνα κάθε partition, και μετά θα δημιουργούσα καινούρια. Μετά θα ξαναδοκίμαζα να formarω.
Εσύ όμως μπορεί να μην το θες αυτό, μια και γράφεις για κρυφό partition κλπ....

oxi, kamia sxesi. den kano krufo partition. apla kata tin egkatastasi tou ubuntu se flash mazi me ton grub ekana restart. kai meta den mporo na formaro to flasaki se ext3 i ext2, alla mporo na to formaro se ola ta upoloipa file systems. emena omos me noiazei to ext3...

Χωρίς παρεξήγηση.. αλλά δεν θα ήθελα να είμαι το φλασάκι σου.. Μπερδεύτηκα από τα πολλά φορμαρίσματα που διάβασα.
Όπως και να έχει αυτό που σου λέει ο Δημήτρης ισχύει. Καλύτερα να το φορμάρεις όλο, να σβήσεις ότι παρτίσιονς έχει και μετά να κάνεις εκ νέου εγκατάσταση ( φορμάτ, ότι θέλεις τέλος πάντων - δεν κατάλαβα τι ήθελες να κάνεις .. ! Συγγνώμη! :) )

Το καλυτερο εργαλειο σια flash ειναι της hp. δυστυχως τρεχει μονο σε win (σε linux τρεχει αλλα δεν θα δει το flash).
Προσεξε θα χασεις τα παντα (και το κρυφο partition).

http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=197

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Παιδιά, το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό. Όλα αυτά που είπατε τα έχω δοκιμάσει, ακόμη και το εργαλείο της HP. τίποτα δεν έγινε. Και αυτό το κλειδωμένο partition, δεν είναι σαν τα άλλα. Το φλασάκι μου είναι ένα φλασάκι ασφλαείας TDK Trans-It και έχει μία κλειδωμένη περιοχή στην οποία έχουμε πρόσβαση μόνο μέσω ενός utillity και μία ελεύθερη περιοχή. Η κλειδωμένη δεν νομίζω να μας ενδιαφέρει, καθώς δεν φαίνεται πουθενά, και δεν φορμάρεται όταν ζητάω από το πρόγραμμα της HP να φορμαριστεί το φλασάκι. Δεν την διαχειρίζεται το λειτουργικό, αλλά το φλασάκι. Άρα δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
Από εδώ και μετά, το κλειδωμένο partition λειτουργεί κανονικά. Η ξεκλείδωτη περιοχή επίσης λειτουργεί κανονικά. Μπορεί να διαμορφωθεί σε όλα τα File Systems και μπορόύν να εγγραφούν και να διαβαστούν κανονικά τα αρχεία. Το πρόβλημα είναι αλλού και σας είπα πως προκλήθηκε. Τώρα γιατί δεν ξέρω.
Πάντως κάθε φορά που πάω να διαμορφώσω το φλασάκι σε ext3, μου βγάζει το σφάλμα που σας έγραψα παραπάνω. Αφού πετάξει το σφάλμα και σταματήσει την διαδικασία, παρατηρώ ότι το λαμπάκι ανάγνωσης/εγγραφής συνεχίζει να αναβοσβήνει και το φλασάκι δεν αναγνωρίζεται ως συσκευή από τα linux (φεύγει από την λίστα του gParted). Πρέπει να το αφαιρέω από την θύρα USB και μετά να το ξαναβάλω. Μετά από αυτό, το gParted βλέπει όλο τον αποθηκευτικό χώρο του flash (εκτός από τα 50MB που είναι κλειδωμένα και δεν τα βλέπει καθόλου) δεσμευμένο από ένα partition με μαύρο χρωμα, αγνώστου τύπου και με ένα θαυμαστικό από δίπλα για προσοχή.
Το σφάλμα δείχνει πιστεύω ότι κάτι έχει ξεμείνει μέσα στο φλασάκι και τα linux όταν πάνε να φορμάρουν σε ext3 το διαβάζουν και προσπαθούν να γράψουν από πάνω, αλλά βλέπουν ότι είναι λάθος και πετάνε σφάλμα. Please, help. Δώστε μία ερμηνία για το σφάλμα τουλάχιστον. Εγώ σκέφτομαι: μήπως αν υπήρχε κάποιος τρόπος να γραφτεί από πάνω το partition αυθαίρετα, ή κάποιο λογισμικό που να κάνει ολική εκαθάριση sector-by-sector?
Επίσης δοκίμασα να το διαμορφώσω σε άλλους υπολογιστές, αλλά τίποτα. Τα ίδια. Σκέφτηκα επίσης να το διαμορφώσω από άλλο linux, αλλά δεν ξέρω τι συνέβη και τα δύο live CDs που δοκίμασα, αν και έπαιζαν πριν από λίγο καιρό, τώρα στο φόρτωμα σταματούσαν σε ένα σημείο και υποτίθεται συνέχιζαν το φόρτωμα, σωρίς να πετάξουν σφάλμα, αλλά το CD δεν γύρναγε για πολλή ώρα και έτσι έκανα restart. Το NimbleX σταμμάτησε εκεί που έκανε hardware detection και το Hamster εκεί που φόρτωνε μία γραμματοσειρά iso. Τέλος πάντων.
Γνωρίζω από υπολογιστές, αλλά τόσα χρόνια στα win ομολογώ πως πράγμα τόσο περίεργο δεν μου ξαναέτυχαν. Τέλος πάντως. Μακάρι να βρεθεί λύση.