DreamLinux 3.0

paschalis_m | Τρί, 04/01/2008 - 15:37 | 3' | 24

Αν υπηρχαν καλλιστια διανομων τοτε χαλαρα το dreamlinux θα κερδιζε. Μια εξαιρετικα καλογουστη διανομη.

Η οψη της παραπεμπει σε Mac.

Ερχεται απο την Βραζιλια με δυο προεγκατεστημενους window managers (Xfce + Gnome).

Κατα το boot με το live cd σου επιτρεπει να επιλεξεις με ποιον απο τους δυο θες να bootαρεις.

Το Gnome απαιτει 256 RAM ενω το Xfce 128.

Περα απο την καλαισθησια του το DL εχει καποιες πολυ ωραιες εφαρμογες οπως τη δυνατοτητα να εγκατασταθει σε usb flash καθως και την δυνατοτητα να κανεις ενα remaster του DL με οτι εσυ επιθυμεις να εχεις και μετα να το περασεις σε usb flash.

Καποια ιδιαιτερα δημοφιλη προγραμματα καθως και οι codecs και οι drivers τη καρτας γραφικων μπορουν να εγκατασταθουν μεσω της εφαρμογης Easy-Install.

Για την εγκατασταση του χρειαστηκε 4.2 GB χώρου (Gnome).

Σε Pentium 4/ 512 Ram bootαρει σε 35'' και το Openoffice Writer ανοιγει μετα απο 30''.

Σημειωση: Δεν καταφερα να εγκαταστησω το DL σε usb flash. Ενω υποτιθεται οτι ολα πηγαν καλα παρολα αυτα δεν bootαρε. Επισης, προσοχη αμα το προσπαθησετε και εσεις γιατι σε κανενα σηνειο δεν προειδοποιει οτι ολα τα περιεχομενα του flash θα σβηστουν. Oποτε back up πρωτα.

Τελος, το install εκανε περιπου 35 λεπτα, ειναι ο αδυναμος κρικος της διανομης καθως δεν σου δινει πολλες επιλογες

να επιλεξεις καθως επισης χρειαζεται υπομονη μεχρι να ξεκινησει.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

To Dreamlinux einai ontos poli omorfo ala prepi na exi arketa problimata.Prospathisa na bootaro to live cd kai den ta katafera.Mallon problima apo to xorg.Dokimasa kai gnome kai xfce kai den ta katafera se ypologisth ilikias 1 xronou.Sygnomh gia ta Greeklish.Kolise o explorer ton windows xp kai den mporo na alaxo glossa mexri na kano epanekkinisi

To ISO που κατέβασες το τέσταρες για το MD5 του;

πρωσωπικά δεν μου αρέσει, καταρχήν μπορείς να κάνεις το linux σου όπως θέλεις (είτε είναι kde είτε gnome), και μπορείς να το κάνεις και πιο όμορφο απο αυτό, άσε που δεν είναι καθόλου λειτουργικό, και οι προγραμματιστές τους είναι στον κόσμο τους!

"Imagination is more important than knowledge.” , Albert Einstein.

Καλώς με κι ας άργησα!!!

Λοιπόν. Τι έχω να πω γιά το livecd (Όχι δεν το εγκατέστησα.)

Είναι όμορφο.
(σαφώς καί μπορείς να κάνεις όλα τα desktop όμορφα, αλλά είναι καλύτερα να είναι όμορφη η πρώτη εντύπωση).

Το βρήκα το ίδιο λειτουργικό με οποιοδήποτε άλλο, άσε πού σαν livecd είναι από τα γρηγορότερα.

Ποιός είναι ο κόσμος των προγραμματιστών του... δεν ξέρω.

Ξέρω μόνο ότι σε 10 λεπτάκια έπαιρνα ένα πολύ ωραίο live usb καί μάλιστα από το τρέχον σύστημα (χωρίς να διαβάζει κάποιο iso).

Ένα live usb μάλιστα (σε αυτό ήμαστε τώρα, ασύρματα καί ελληνικά) στο οποίο ναί μεν δεν μπορούν να αποθηκευθούν προσωπικές ρυθμίσεις, μπορούν όμως άνετα να αποθηκευθούν αρχεία, εικόνες, video, mp3 κλπ.

Η δυνατότητα γιά remaster τού cd, ήταν όλα τα λεφτά, καθώς σε κανα τεταρτάκι, παίρνεις ένα καινούριο live cd, ακριβώς όπως το θές.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Μετά από καμιά βδομαδούλα με το live usb καί κάμποσα remaster, προσθαφαιρέσεις προγραμμάτων κλπ, θα σταθώ γιά αρχή σε αυτό πού μού έκανε εντύπωση, καί με έκανε να σκεφτώ πόσο εύκολη θα ήταν η linuxοζωή μας, αν...

πόσες φορές έχουμε βάλει, βγάλει διανομές καί έχουμε μπλέξει με τον grub?

πόσες φορές δεν έχουμε προχωρήσει σε εγκατάσταση διανομής, σκεφτόμενοι ότι θα πειραχτεί ο grub πού μόλις έχουμε φτιάξει...

λοιπόν, γιά δεστε.
ναί. όλη η εγκατάσταση είναι αυτό το παράθυρο.

κωδικός, user name, partition καί... η μεγάλη έκπληξη.
εγκατάσταση της διανομής στον ήδη υπάρχοντα boot manager.

Nαί. Δούλεψε.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

...Το οποιο εβγαλε και update στην 3.3 εκδοση
http://dreamlinuxforums.org/index.php?topic=1555.0

Υ.Γ.σε torrent η εκδοση 3.2 υπαρχει εδω΄http://www.mininova.org/tor/1329918

και αν δεν κανω λαθος ειναι καινουργιο iso το οποιο πρεπει να κατεβει για να μπει το update 3.3.το iso του 3.0 δεν κανει.Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος φιλος.

Καλησπέρα σε όλους. Προσπάθησα να εγκαταστήσω τα dreamlinux σε ένα ξεχωριστό partition αλλά δεν μου το επιτρέπει.. Ακόμα δεν μπορώ να τα κάνω στον ιδιο boot manager. Υπάρχει κανένας τρόπος να τα βάλω σαν μοναδική διανομή στον σκληρό μου..??

δεν σού το επιτρέπει γιατί?

πως είναι φορμαρισμένος ο σκληρός, σε πόσα partition καί τι άλλα λειτουργικά έχεις (αν είσα σίγουρος ότι θες μόνο αυτό...)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Το Dream.... Αγαπημενη διανομη πολυ καιρο τωρα, τιμα αξιοπρεπως ενα παμπαλαιο pc, το οποιο τρεχει ενα ΓΡΗΓΟΡΟ, ΜΟΝΤΕΡΝΟ & ΟΜΟΡΦΟ εξ' αρχης (οπως ολοσωστα, σε ολα τα λεει ο alfi), το μονο που αλλαξα ηταν wallpaper
Θα σταθω & εγω στην ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ εγκατασταση του....

Τip: Αν ΠΡΙΝ απο οποια εγκατασταση διανομης με καποιον partition manager, κανετε απο πριν τις partition σας (μια για: / & αλλη μια για /home, τοτε η διανομη θα "κατσει" εκει χωρις κοπο, οταν κανετε την εγκατασταση.

Η ολη διαδικασια, μου πηρε μολις 17 λεπτα (αρχαιο, το pc, ειπαμε).
Προτιμησα το gnome & απλα αντικατεστησε το Dream 2, που ειχα :)

Φυσικα Δουλευουν ολα, μα ολα, μεχρι & η καμερα.

Βασικα εκτος απο το να βαλω ενα wall paper, που ηθελα, ΔΕΝ εκανα κατι αλλο!!

Λοιπόν Alfi..Είναι ένας 80αρις WD. Τον έχω σπάσει σε 40 + 40. Έχω βάλει windows XP στο ένα και το άλλο το είχα κενό και διαμορφωμένο σαν ntfs. Έμπαινα μέσα στο περιβάλλον dreamlinux πατούσα την επιλογή DL install αν δεν κάνω λάθος. Κ δεν μου επέτρεπε να επιλέξω το δεύτερο part του δίσκου. ΠΧ στο openSUSE 11 πατούσα ολόκληρο δίσκο και μου έβγαζε τα δεύτερο part.. Ενώ τώρα τπτ.. Καμία ιδέα????

ναί (γιά αρχή).
ίσως -μάλλον- το dream δεν μπορεί να διαμορφώσει καί να γράψει σε ntfs.

διαμορφωσέτο από ένα άλλο liveusb ή μέσα από τα win
(διέγραψε το partition, δημιούργησε νέο αλλά χωρίς να κάνεις format. το dream θα δεί κενό χώρο καί αφού θα είναι αφορμάριστος δεν θα έχει πρόβλημα να τον κάνει ext3).

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

δεν μου αρεσει το μακ γκρι λουκ. Κρυμμένος ο settings manager του xfce (γιατι?) . Κατα τα αλλα νομίζω ητανε απο τις λίγες debian testing based διανομες που μπήκε χωρις προβληματα του X (debian lenny xfce beta2 και sidux ειχαν προβλήματα). Νομιζω ειχα και προβλημa με τον amarok και δεν το ξανα ανοιξα.
Κατα τα αλλα τα συστατικα είναι καλα. Debian based , ελαφρυ και με xfce

Alfi το έκανα κ τπτ..ίσως να φταίει το cdακι που κατέβασα... Κατεβάζω τώρα την 3,2 κ σας ενημερωνω...

arkara]Καλή και όμορφη διανομή.. κρίμα που δεν έχει kde.

τι το χρειάζεται το kde, αφού έχει gnome?   !!!!!!!!   :)    :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]

arkara]Καλή και όμορφη διανομή.. κρίμα που δεν έχει kde.

τι το χρειάζεται το kde, αφού έχει gnome?   !!!!!!!!   :)    :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Καλα μεγα θέμα "διαμαχης" gnome vs kde (και τελευταια και γουσταρω) vs xfce.

Γυρναω απο ολα ..

Ξεκινησα απο suse και kde.Πέρασα σε  kubuntu kai meta se mint.

Εκει είδα πρώτη φορά gnome, αλλα αρχισε να μου φαινεται λίγο βαρυ

(o file manager καθε διανομής πρεπει να ανοιγει ΓΡΗΓΟΡΑ!)

Μετα το γύρισα σε xfce και debian lenny kai meta λεω δε βάζω

kde 3.5.9?

Και μετα ξανα κολλησα!

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΚΔΕ 3.5.9 στο debian lenny!

virianart]πρωσωπικά δεν μου αρέσει, καταρχήν μπορείς να κάνεις το linux σου όπως θέλεις (είτε είναι kde είτε gnome), και μπορείς να το κάνεις και πιο όμορφο απο αυτό, άσε που δεν είναι καθόλου λειτουργικό, και οι προγραμματιστές τους είναι στον κόσμο τους!

"Αρχαία" η παράθεση που κάνω, αλλά σχετική με τα παρακάτω:

Πρόσφατα βρέθηκα αντιμέτωπος με το εξής "πρόβλημα": Η θεία μου, γυναίκα μιας κάποιας ηλικίας πλέον, εμφάνισε σοβαρότατα προβλήματα υγείας κ από εδώ κ πέρα θα περνά τον περισσότερο καιρό στο σπίτι της. Ο πατέρας μου (κ αδερφός της) με παρακάλεσε να της ετοιμάσω ένα παλιό υπολογιστή που είχαμε κ καθόταν κ να της το δώσουμε για να έχει κάτι να ασχολείται. Φυσικά, η ίδια δεν έχει την παραμικρή ιδέα από υπολογιστές.

Έπειτα από σύντομη κουβέντα με τον πατέρα μου, ο ίδιος μου πρότεινε, αντί για πειρατικές κόπιες πανάρχαιων λειτουργικών συστημάτων, αν θα μπορούσα να της βάλω linux (χρόνια πλύσης εγκεφάλου φαίνεται ότι έπιασαν τόπο τελικά!).

Είπα να δοκιμάσω dreamlinux, γιατί είναι ελαφρύ (με xfce4) κ βασισμένο σε debian. Το εν λόγω μηχάνημα είναι:

AMD Duron 800MHz, 256MB μνήμη, 40GB δίσκος, Nvidia Geforce 2 MX400 με 32MB μνήμη. Κουκλάκι κοινώς ;)

Κατέβασα λοιπόν Dreamlinux 3.5-RC4 κ μια κ δυό φόρτωσα το livecd κ έκανα την πανεύκολη εγκατάσταση.

Η εικόνα που σχημάτισα είναι ότι αυτή η διανομή είναι τέλεια για να την έχεις σε ένα USB stick, αλλά πολύ προβληματική για εγκατάσταση. Ο βασικότερος λόγος όλων, είναι ότι κάποια προγράμματα τα έχουν "καρφώσει" σε κάποια έκδοση με εγκατάσταση χωρίς πακέτα στο /usr/local. Κυριότερο όλων το ίδιο το XFCE. Έτσι όταν πχ ανοίγεις το synaptic, το xfce4 φαίνεται απεγκατεστημένο. Κ αν εσύ θες κάτι παραπάνω, όπως το μίκτη του xfce κ το αντίστοιχο applet για τη μπάρα, που δεν έρχεται εγκατεστημένο με το  dreamlinux, τότε βλέπεις ότι το synaptic πάει να τραβήξει όλο το xfce (καθότι δεν μπορεί να μυρίσει τα νύχια του κ να καταλάβει ότι το έχεις ήδη, απλά εγκατεστημένο τοπικά).

Για τους ίδιους λόγους ακόμα κ το upgrade είναι προβληματικό. Έκανα ένα μαζικό σε όλα τα πακέτα, κ συνέβησαν πολλά αστεία κ παράξενα μετά.

Γενικά, κυριαρχεί μια αίσθηση ότι η διανομή είναι "καρφωμένη" (το ξαναείπα αυτό) σε μια Χ κατάσταση, κ θέλει πολλή ώρα κ μαεστρία για να την κάνεις οτιδήποτε άλλο. Τα εργαλεία που έχουν φτιάξει οι δημιουργοί της είναι στην πλειοψηφία τους δυσκίνητα κ "επιφανειακά". Με το τελευταίο θέλω να πω ότι δεν τα σκέφτηκαν καλά, κ είναι εύκολο να τα φέρεις σε ...δύσκολη θέση (κοινώς να μην κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν).

Κατα τ'άλλα, όσο μένεις μέσα στα "όρια" που έχουν προβλέψει οι δημιουργοί του, το dreamlinux εκπλήσει ευχάριστα. Το κράτησα για τη θεία μου κ θα της το δώσω, γιατί ξέρω ότι δε θα κάνει ποτέ upgrades, κ της το έχω φτιάξει λουκούμι! Εγώ θα το κρατήσω σε ένα usb stick, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να σκεφτώ να το εγκαταστήσω σε άλλο pc.

Κ κάτι τελευταίο: Το μηχανάκι τρέχει με μανία compiz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Το δοκίμασα για πλάκα κ έμεινα άφωνος. Wobbly παραθυράκια, διαφάνειες κ τρισδιάστατος κύβος από ένα μηχάνημα 10ετίας (αν θυμάμαι καλά το είχα αγοράσει το 1999-2000). Δεν της το ενεργοποίησα, δεν υπάρχει λόγος, αλλά μου έφτιαξε τη μέρα που το είδα 8)

Σήμερα, ρωτήθηκα, πως γίνεται εγκατάσταση προγραμμάτων σε dreamlinux.

Eπειδή δεν θεωρώ καμία ερώτηση απλοική -σάμπως καί γω ήξερα κάποτε?- θεωρώ πιό σωστό να απαντήσω από εδώ.

Επειδή, όμως, δεν έχω ασχοληθεί καί πολύ με το dream, όπου κάνω λάθος, ας διορθώσει όποιος μπορεί.

-----------------------------------------------------------------------

Μετά την εγκατάσταση τού συστήματος, πρέπει να γίνει βέβαια, μία πρώτη αναβάθμιση.

Καί στο dream -σαν debian based- με το apt.

Ανοίγουμε λοιπόν Τερματικό (κονσόλα) καί δίνουμε την εντολή

sudo apt-get update

γιά να ενημερωθεί το apt από τις πηγές λογισμικού.
Στην συνέχεια, δίνουμε

sudo apt-get install dream-update

καί στην συνέχεια

sudo apt-get upgrade

http://www.dreamlinux.com.br/tutorials/3.0/upgrade/upgrade.html

-------------------------------------------------------------

Προγράμματα μπορούν να εγκατασταθούν από κονσόλα, με την εντολή

sudo apt-get install όνομαπακέτου

ή βέβαια με γραφικό τρόπο μέσα από το synaptic.

Υπάρχουν καί τα .deb πακέτα τα οποιά μπορούν να εγκατασταθούν με απλό κλικ.
(πχ.: http://www.getdeb.net/ ).

Σε αυτήν την περίπτωση χρειαζόμαστε ... προεργασία. (αν δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα στο dream, από τότε πού το είδα τελευταία φορά):

Η μία λύση είναι αφού κατεβάσουμε το .deb να ανοίξουμε κονσόλα καί να δώσουμε την εντολή

sudo dpkg -i packagename.deb

Σε περίπτωση πού πάρουμε μήνυμα άλυτων εξαρτήσεων, προχωράμε στην εντολή

sudo apt-get install -f

Καί ή άλλη είναι η εγκατάσταση τού gdebi πού θα μας "προσφέρει" γραφικό τρόπο εγκατάστασης.
(καί εάν αυτό υπάρχει στο synaptic το εγκαθιστούμε μέσα από το synaptic, ή με την εντολή

sudo aptitude install gdebi).

Αλλοιώς:

Πρέπει να κατεβάσουμε τα πακέτα

Gdebi καί Gdebi-Core

καί να τα αποθηκεύσουμε στο home φάκελό μας.

Σε τερματικό δίνουμε τις εντολές

sudo dpkg -i gdebi-core_0.3.5debian1_all.deb

sudo dpkg -i gdebi_0.3.5debian1_all.deb

εάν πάρουμε μήνυμα άλυτων εξαρτήσεων, δίνουμε

sudo apt-get -f install

καί πάλι

sudo dpkg -i gdebi_0.3.5debian1_all.deb

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Συγνώμη...
επειδή είμαι αρχάριος... μπορείτε να μού πέιτε πώς θα τα κάνω αυτά μεσα απο το γραφικό περιβάλλον ???

http://www.linuxinsider.gr/forum/%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-fedora-10#comment-21683

CorteX, με κάνεις να αισθάνομαι... απολογούμενος.
(Μην παρεξηγηθώ. Δεν παρεξηγήθηκα καί ούτε... ξέρω γω. Απλά εξηγώ).

Στην fedora παραπάνω, εξήγησα το γιατί.

Στο dream.
Κάποιος μού έθεσε μία ερώτηση με pm, ζητώντας βοήθεια, έχοντας μπροστά του την πρώτη του εγκατεστημένη διανομή.
Τού απάντησα, ότι θα προσπαθήσω να τού απαντήσω καί τού είπα ότι μιά καί είναι η πρώτη του διανομή, καλύτερα να στραφεί σε mint, ubuntu η... δεν θυμάμαι τι άλλο, απλά γιατί εκεί θα έχει μεγαλύτερη βοήθεια από πάμπολλα forum -σε σχέση με το dream.

Στην συνέχεια, πήγα στην σελίδα καί στο forum τού dream, αλλά πρόσεξε: χωρίς να έχω dream, άρα χωρίς να είμαι σίγουρος γιά το πως μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα.

Δεν θυμόμουνα ούτε αν το dream είχε synaptic.

Αυτό το σχόλιο:" Προγράμματα μπορούν να εγκατασταθούν από κονσόλα, με την εντολή

sudo apt-get install όνομαπακέτου

ή βέβαια με γραφικό τρόπο μέσα από το synaptic."

γιατί ξενίζει καταρχάς?

Με ρώτησε αν υπάρχουν πακέτα πού εγκαθίστανται με ένα κλικ.
Υπάρχουν λοιπόν. Έχει όμως το dream, gdebi?

Δεν ξέρω. Άρα?

Τι θέλω να πω?
Ότι ή θα απαντούσα έτσι πού απάντησα, ή δεν θα απαντούσα καθόλου, αφού δεν έχω dream.
Προτίμησα το πρώτο.

Εδώ λοιπόν μπαίνει καί ένα θέμα πού είναι όμως αρμοδιότητα τού άλλου topic πού έχει ανοιχτεί.
Η κονσόλα είναι ίδια (ή... σχεδόν) παντού. Το γραφικό περιβάλλον καί τα προγράμματα όχι.

Είμαι υπέρμαχος τού γραφικού περιβάλλοντος καί γιά οδηγίες προς άλλους καί γιά προσωπική χρήση.
Όταν όμως δεν έχω καί δεν ξέρω το συγκεκριμένο περιβάλλον?

:)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Καθε άλλο.... η βοήθεια είναι βοήθεια.. απο όπου και αν έρχεται... (GUI ή terminal)

Απλά σε εμάς τους λιγο ποιό έμπειρους (όχι λόγο γνώσεων , αλλα της ικανότητας μας να βρίσκουμε γρήγορα απαντήσεις) μας πέφτει το βάρος να κάνουμε μια προσπάθεια παραπάνω όταν αναζητούμε λύσεις για τους φίλους μας. Ξέρω οτι απαιτέιται μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κάτι ... αλλά ας δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ... πιστέυω σε 2 χρονάκια θα βλέπουμε οτι το forum αυτο θα αποτελείται μόνο κατα 5-10% λύσεις δια του τερματικού....

Όσο για το:

"Συγνώμη...
επειδή είμαι αρχάριος... μπορείτε να μού πέιτε πώς θα τα κάνω αυτά μεσα απο το γραφικό περιβάλλον ???"

χα χαχ χα χα ... το εχω βάλει στην "υπογραφή" μου και όταν βλέπω οτι οι λύσεις που προτείνονται γίνονται και απο GUI το καρφώνω σε πόστ :P  :P  :P

καί έτσι, ξαναθυμήθηκα το dream....
είπα να κατεάσω το 304.
livecd, ακόμη πιό όμορφο, μόνο xfce (επιστροφή στις ρίζες γιά το dream).
Bρίσκει καί φορτώνει τα πάντα. Γιά πρώτη φορά διανομή εμπεριέχει τούς κλειστούς οδηγούς broadcom άρα wifi από την συσκευασία.
Φαίνεται πιό προσεγμένο καί ίσως δεν αντισταθώ σε μία εγκατάσταση αφού το partition των δοκιμών τις τελευταίες μέρες πέρασε πολλά χωρίς να βρεί κάτι πού τού ταιριάζει!

Αποφύγετε την εγκατάσταση προγραμμάτων από το easyinstall αφού έτσι "επιδυνώνονται" τα προβλήματα πού ανέφερε παραπάνω ο gnu_labis.

προς το παρόν πάντως στο φλασάκι ξαναμπήκε το 3 μιά καί το 304 -σαν δοκιμαστικο ακόμα- δεν έχει εγκαταστάτη σε φλας, ούτε remaster.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/