H Nokia εξαγοράζει την Trolltech (Qt/Qtopia)

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 01/28/2008 - 11:50 | 3' | 7

H Nokia και η Trolltech (η εταιρεία που αναπτύσσει το Qt toolkit στο οποίο βασίζεται το KDE, αλλά και το QTopia για embedded/mobile εφαρμογές) ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Φινλανδική εταιρεία κινητής θα κάνει μια δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο του Οσλο για την εξαγορά των μετοχών της Trolltech, προσφέροντας 16 Νορ. Κορόνες ανά μετοχή. Η προσφορά θα λήξει σε ένα μήνα. Στα πλαίσια της συμφωνίας, το ΔΣ της Trolltech και οι μέτοχοι του 66% δεσμεύτηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Στην ανακοίνωση, η Nokia δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να υποστηρίζει τα προϊόντα της Trolltech (Qt, Qtopia, κλπ), ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να διαθέτει το Qt κάτω από διπλή άδεια (GPL και εμπορική). Ο Kai Öistämö, αντιπρόεδρος της Nokia δήλωσε ότι η "βαθιά κατανόηση της Trolltech για το open source και η ισχυρή τεχνολογία της θα επιτρέψουν στη Nokia και άλλους να φτιάξουν καινοτόμα προιόντα πάνω στις πλατφόρμες συσκευών της Nokia μειώνοντας το χρόνο μέχρι την κυκλοφορία στην αγορά". Από τη μεριά του ο Haavard Nord, ιδρυτής και CEO της Trolltech, δήλωσε ότι η εταιρεία του και η Nokia "έχουν κοινό στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας Qt της Trolltech στην εμπορική αγορά αλλά και στην κοινότητα ανοικτού κώδικα."

Θυμίζουμε ότι δεν πέρασε μια βδομάδα από τότε που η Trolltech ανακοίνωσε ότι όλο το Qt περνάει στην GPL3.

H εξαγορά θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο τετράμηνο του 2008.

http://trolltech.com/company/newsroom/announcements/press.2008-01-28.4605718236

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μήπως βαρέθηκε η Nokia να πληρώνει 5euro/κινητό την Symbian για το "λειτουργικό" της ;;;;
Μάλλον μετά απο την επιτυχία του "πειράματος" με την σειρά Ν800 Internet Tablet χρησημοποιόντας Linux αντι Symbian,θέλει να κάνει μαζικότερη χρήση του Linux στα κινητά της....
και μετά το σόκ απο την Google με το Android... είναι προφανές οτι προσπαθεί να προλάβει τις αλλαγές στην κινητή τηλεφωνία.

gerstavros]Πάντως το 2008 θα δούμε φοβερά πράγματα ;-)

Αυτό ξαναπέστο !!!!

Μυρίζομαι τεράστιες αναταράξεις στην βιομηχανία λογισμικου και τεχνολογιας

_________________________________________________________________

who | grep -i blonde | date;

cd~; unzip; touch; strip; finger; mount; gasp;

yes; uptime; umount;

sleep

btw έχει λίγες μέρες που η Nokia αγόρασε το symbian και η διάθεση του είναι δωρεάν για εμπορική χρήση.Υπάρχει και το Symbian Foundation όπου θα ξεκινήσει την λειτουργία του στις αρχές του νέου έτους.

Λέτε να δούμε τίποτα καλό με symbian και Qt όπως έγραψε και ο nikolaosx λίγο παραπάνω ??? Μάλλον θα ζήλεψε από το Android της Google.Αλλά ό,τι και να γίνει καλό θα είναι.

Χοντρικά, υπάρχουν 3 πλατφόρμες στην mobile αγορά: το Linux, τα Windows Mobile και το Symbian. Το Linux υποστηρίζεται από πολλούς αλλά έχει διαιρεθεί σε Android και LiMo. Aκόμα δεν έχουμε δει πολλά Linux smartphones (μόνο της LiMο έχουν κυκλοφορήσει, δείτε παραπάνω), αλλά όλες οι ενδείξεις φωνάζουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές 2009, η αγορά θα γεμίζει από δαύτα. Tα Windows Mobile(s), τα γνωστά - δεν αλλάζουν εκεί. Επομένως η Nokia που τόσο καιρό παίζει με Symbian, έπρεπε να κάνει κινήσεις για να μην μείνει πίσω. Οπότε τι έκανε; Αγόρασε πρώτα το μοναδικό cross-platform open-source toolkit αξιώσεων, και μετά άνοιξε τον κώδικα του Symbian, αγοράζοντάς τον. Δηλαδή, έδωσε δύο δυνατά χτυπήματα στο Android, που βασίζεται σε Java...Το ματς έχει ξεκινήσει ;)

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Πιστεύω να μειωθούν και λίγο οι τιμές γιατί άμα πάρεις Nokia μόνο το symbian πληρώνεις άντε και την καλή κάμερα :( ...Πάντως η Nokia πολλά από τα κινητά της σειράς Ν8** τα διαθέτει και με linux,το N800 Internet Tablet είναι βασισμένο στο Maemo.