Νέα features στο KDE 4.1

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 01/21/2008 - 10:19 | 2' | 31

Ακόμα δεν είδαμε καλά-καλά το KDE 4.0.0, και οι developers άρχισαν να κάνουν όνειρα για το 4.1.

Λοιπόν, οι σημαντικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι ότι το KDE υιοθετεί ένα εξάμηνο κύκλο ανάπτυξης (δηλαδή, θα βλέπουμε νέες εκδόσεις κάθε 6 μήνες). Οπότε το KDE 4.1 αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο Ιούλιο, το KDE 4.2 τον Ιανουάριο του 2009 κοκ. Το σκεπτικό είναι ότι κάθε νέα έκδοση θα συμπεριλαμβάνει οτιδήποτε καινούριο είναι έτοιμο μέχρι το 'freeze' ενώ όλα τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν για την επόμενη έκδοση του KDE.

Τι αναμένεται να δούμε στην έκδοση 4.1; Να μια προκαταρκτική λίστα από το viZzion.org:

* port σε Mac
* port σε Windows :)
* port σε OpenSolaris
* Plasmoids σε canvas (QgraphicsView)
* Plasmoids με χρήση του Webkit (Safari/KHTML)
* VOIP με το Decibel
* Dragon Player (νέος multimedia player)
* KDevelop
* KDE-PIM, με βάση το Akonadi
* κλπ

Το KDE 4.1 θα βασίζεται στο Qt 4.4. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα νέα backends για το Phonon (gstreamer, DirectShow, QuickTime), βελτίωση επιδόσεων στο SVG rendering, υποστήριξη του webkit και περισσότερη ... GPLv3.

:)

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Εμένα γιατί το port στα windows με ξινίζει;;;Είναι σαν να λέει μείνεται στα win και εμείς θα σας φέρουμε το KDE 4 να έχετε να παίζεται όλα ωραία όλα καλά.Από την άλλη αυτό μπορεί να βγει σε καλό γιατί θα πουν μερικοί "α καλό είναι ας δοκιμάσουμε και το linux να δούμε τι λέει",αλλά λιγουλάκι δύσκολο,θα μείνει στα win που τα έχει όλα μπλα μπλα μπλα.Από την άλλη γιατί και στα mac τόσο πολύ έχουν ανάγκη το KDE 4 αφού λένε τα mac "τα σπάνε" από εφαρμογές και UI.Για το OpenSolaris δεν με νοιάζει είναι open γι'αυτό.:D:D

Θανο, μαζι σου.

Ποτε δεν καταλαβα γιατι πρεπει το desktop να μοιαζει με τα xp η με τα vista (τα οποια ετσι η αλλοιως ειναι πολυ πιο ασχημα),

γιατι θα πρεπει καποια πραγματα να γινονται οπως στα win κλπ κλπ.

οποιος θελει να περασει στο linux, θα το κανει πιο πολυ για λογους φιλοσοφιας (δικιας του κ του λειτουργικου) ενω οι υπολοιποι θα μεινουν στα win ετσι η αλλοιως

(εδω ΟΛΟΙ βγαζουν τα κατα γενικη ομολογια ανεκδιηγητα svista και... βαζουν xp -λειτουργικο 6 (νομιζω?) χρονων.)

Ας ειναι. Μην διαλυσουμε το post.

the hamster's is out there

Εγώ συμφωνώ με την μεταφορά! Μην ξεχνάτε ότι το KDE είναι γραφικό περιβάλλον με 100άδες εφαρμογές. Το σκεπτικό μου είναι απλό: Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν & μαθαίνουν οι χρήστες Windows τις εφαρμογές που προέρχονται από το Linux, τόσο πιο εύκολα θα περάσουν μια μέρα στο Linux.

Ναι αλλά υπάρχει και το άλλο όλοι αυτοί οι χρήστες να μείνουν στα win γιατί 8α έχουν τις εφαρμογές του linux στα win.Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.....Τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ μακάρι να γίνει αυτ'ό που λέει ο Δημήτρης πάνω.

Και μετά από λίγο καιρό βγαίνει σε beta στάδιο ακόμη ο installer του KDE για τα windows.Βασικά δεν το έχω δοκιμάσει θα το δω και θα γράψω περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες.Αν κάποιος άλλος θελήσει να το δοκιμάσει υπάρχουν τα παρακάτω λινκ για την εγκατάσταση αλλά και όλα τα σχετικά περί project.

project: http://techbase.kde.org/index.php?title=Projects/KDE_on_Windows

installation: http://techbase.kde.org/index.php?title=Projects/KDE_on_Windows/Installation#KDE_Installer_for_Windows

ο Konqi και σε windows

konqi

πηγή: KDE TechBase

Λοιπόν το έκανα εγκατάσταση σήμερα μπορώ να πω ούτε κατα-ενθουσιάστηκα αλλά δεν ήταν και άσχημο.Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη.Βάβαια εξαρτάται και από την σύνδεση ιντερνετ που έχετε καθώς κατεβάζει περίπου 185mb βιβλιοθήκες και άλλες εξαρτήσεις.

Μερικά μικροπρογραμμάτακια που είχε αλλά και τον amarok που δοκίμασα είχαν τρελές απαιτήσεις μνήμης. (~35-60mb) .Γενικά μερικές εφαρμογές ψιλοκολλάνε και στο πρώτο πρόβλημα "καταρρέουν" και κλείνουν.Στον amarok βρήκα κάποια bug-άκια και γενικά το oxygen-theme στις εφαρμογές φαίνεται άθλιο.

Αυτά άντε γιατί έπειξα στα win. :P

παίδες, είναι alpha ακόμα. Δεν είναι για χρήση.

--
Any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

Δεν μου αρέσει αυτή η ιδέα! Νομιμοποιούμε την Micro$oft με αυτό τον τρόπο. Είναι σα να παραδεχόμαστε την ήττα μας και της λέμε: "Πάρε το KDE" (αύριο και το Gnome;) και κάνε παιγνίδι"!
Γιατί ένας βολεμένος "παραθυράκιας" να περάσει στο Linux όταν θα έχει όλες τις εφαρμογές του Linux στα Windows; Για την κονσόλα ή για να ψάχνει ένα μήνα να βρει πώς θα συνδεθεί στο Internet με modem;

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μου αρέσει το kde..
και ενώ έλεγα όταν βγεί το 4 να περάσω σε αυτό, δεν ήταν αυτό που περίμενα.
είναι πολύ buggy και δεν μου αρέσει το μενού. Δεν μπορώ να το αλλάξω και να το κάνω σαν το παλιό.
αλλά υπάρχει plasmoid για κάτι τέτοιο, και την βολεύω..
κατά τα άλλα το gnome δείχνει πιο προσιτό.
τέλος πάντων... είναι καλό να υπάρχει πολυφωνία στον ανοικτό κώδικα.

@ippokratis, δεν συμμερίζονται την άποψη σου οι περισσότεροι developers. Γι' αυτό προσπαθούν οι εφαρμογές τους να τρέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες πλατφόρμες γίνεται. Αν θες, μια απάντηση στο "γιατί να περάσει στο Linux τότε" είναι για οικονομία, ασφάλεια, αλλαγή σε διαφορετική λογική διάθεσης/χρήσης εφαρμογών και το κυριότερο, για να μπει σε κάτι κοινότητες σαν κι αυτήν εδώ και να αρχίσει να μαθαίνει...Με το να υπάρχουν οι εφαρμογές KDE στα Win, διευκολύνουμε αυτούς τους ανθρώπους αν και όταν κάνουν το βήμα προς το Linux. Άσε που προσφέρουν διαφήμιση στο Ελεύθερο Λογισμικό.

@arkara, η άποψη μου είναι ότι το 4.0 δεν δείχνει παρά ένα μέρος των δυνατοτήτων. Ας είμαστε λίγο υπομονετικοί...Sure, το Gnome προς το παρόν είναι πιο προσιτό από το KDE 4.0.

--
Any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

Anyway Δημήτρη, άποψή μου είναι! Δεν ζήτησα από κανέναν developer να τη συμμεριστεί! Δικό τους είναι το project, ας το κάνουν ό,τι θέλουν! Εγώ χρησιμοποιώ Gnome εξ' άλλου! ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

@arkara & dimitris:
Δοκίμασα το Kubuntu με το νέο KDE και πραγματικά ξετρελάθηκα!!! Όντως φαίνεται ότι όταν προχωρήσουν οι προγραμματιστές και το γεμίσουν με εφαρμογές, το KDE δεν θα παίζεται... Το μόνο που με ξένισε είναι το νέο menu, καθόλου βολικό, και το χειρότερο: δεν σε αφήνει ελεύθερο να καθορίσεις το πώς θες να οργανώσεις τις ενότητες και υπομενού... Ελπίζω να "γκρινιάξουν" και άλλοι, ώστε να δίνεται και η εναλλακτική του παραδοσιακού menu...

@apkoutsou, η επιθυμία σου έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο 4.0.2. Με ένα κλικ στέλνεις το kickoff menu στον αγύριστο και βάζεις το παλιό καλό. :) Σοβαρά τώρα, και εμένα με ξένισε απ' όταν το έβαλαν οι developers στο openSUSE, αλλά πλάκα-πλάκα, το χρησιμοποίησα για κανά δύο μέρες και μετά δεν μου έκανε εντύπωση.

Ίσως να φταίει όμως και το ότι εγώ όταν θέλω κάτι, πατάω F12 και εμφανίζεται ...κονσόλα :)

dimitris]Ίσως να φταίει όμως και το ότι εγώ όταν θέλω κάτι, πατάω F12 και εμφανίζεται ...κονσόλα :)

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις συμφωνώ...Όμως προτιμώ να έχω πρόσβαση σε όλα από το γραφικό περιβάλλον (κατάλοιπό από Win?? δεν ξέρω...)
Εξάλλου τον υπολογιστή στο σπίτι χρησιμοποιούν και η αδελφή μου και ο πατέρας μου, οπότε καλλίτερα να βλέπουν ένα οικείο μενοού...

dimitris]Ίσως να φταίει όμως και το ότι εγώ όταν θέλω κάτι, πατάω F12 και εμφανίζεται ...κονσόλα :)

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις συμφωνώ...Όμως προτιμώ να έχω πρόσβαση σε όλα από το γραφικό περιβάλλον (κατάλοιπό από Win?? δεν ξέρω...)
Εξάλλου τον υπολογιστή στο σπίτι χρησιμοποιούν και η αδελφή μου και ο πατέρας μου, οπότε καλλίτερα να βλέπουν ένα οικείο μενοού...

το kde 4.* εγώ λέω να το εγκαταστήσω όταν θα είναι πια στην έκδοση 4.2, μιάς και στήν 4.1 θα περάσουν όλες οι εφαρμογές σε kde 4, έ μέχρι να φτιάξουν και bugs κτλ, πιστέυω ορι μία καλή έκδοση για αρχή θα είναι η 4.2!

ps: έχω δοκιμάσει βέβαια το kde4 απο τήν beta1, beta2, 4.0, 4.0.1, 4.0.2, τώρα η επόμενη θα είναι η 4.2 όταν...με το καλό βγεί!

:P

"Imagination is more important than knowledge.” , Albert Einstein.

Στο KDE 4.1 (η beta αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα) θα υπάρχει και μία νέα έκδοση του krunner. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Krunner είναι ο διάλογος που εμφανίζεται όταν πατάτε ALT+F2. Κανονικά εμφανίζει μόνο ένα πεδίο εισαγωγής κειμένου με αυτόματη συμπλήρωση/ιστορικό για να τρέξετε τις εφαρμογές σας.

Το νέο krunner όμως θα κάνει κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό. Γράφοντας τα πρώτα 2-3 γράμματα του ονόματος της εφαρμογής θα εμφανίζονται τα εικονίδια όλων των εφαρμογών με παρόμοιο όνομα ταξινομημένες κατά σειρά σχετικότητας (relevancy).

Δείτε screencast εδώ

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

να πω κι εγω με τη σειρα μου οτι συμμεριζομαι τις αποψεις του Θανου και του Ιπποκρατη και καπου με χαλαει το KDE ολοκληρο να περασει στα windows αλλα αυτο ηταν κατι που γνωριζαμε πως θα γινει, οποτε....
Απο κει και περα την κινηση αυτη τη βλεπω σα δικοπο μαχαιρι γιατι οι χρηστες των windows θα πρεπει να χασουν κι αυτοι με τη σειρα τους καποια πραγματα -ας το παραδεχτουμε, δε μιλαω για το γκα-γκα χηστη που φοβαται μη χασει τις φοβεγες και τγομεγες σουιτες που του δωσαν σε ενα cdακιμε την ψηφιακη του και δε μπορεινα ζησει χωρις το registry mechanic, αλλα για εφαρμογες στυλ photosop (που το παω που το φερνω...)- και αν μπορει να εχει 2 σε ενα ειναι πιο ευκολο να προτιμησει αυτη τη λυση.
Απο κει και περα λογικο εναι οι developers του KDE να θελουν να προωθηθει το KDE κι οχι μια συγκεκριμενη πλατφορμα οποτε...
Το KDE4 το δοκιμασα για λιγο απ το δισκακι τυου περιοδικου, αλλα μετα απο 3-4 μερες το πεταξα γιατι με ξενισε οπως και τα Σvista.
παραμενω στο GNOME αν και οταν πρωτοασχοληθηκα με linux ειχα ενθουσιαστει με τις προηγουμενες εκδοσεις του KDE. (το GNOME αρχικα το ειχα απορριψει και πριν 2 χρονια περιπου η ισως λιγο παραπανω το εβαλα "ετσι για αλλαγη")
Το KDE4 δεν ξερω, αλλα ως μενου και περιβαλλον μου προκαλει την ιδια "κλειστοφοβια" που μου προκαλουν τα Σvista, και φανταζομαι το ιδιο για αρκετους χρηστες οποτε πολυ καλη η ιδεα το να μπορεις να το γυρισεις σε classic menu.

Δεν ειμαι κατα στο να υποστηριζονται απο ΟΛΕΣ τις εφαρμογες ΟΛΕΣ οι πλατφορμες (νομιζω πως ειναι κατανοητο τι εννοω)

αν συνεβαινε κατι τετοιο μετα χαρας να περναγαν τα παντα και στα winholes, γιατι οχι? αλλα ΟΛΕΣ (και τα παιχνιδια οχι μεσω cedega αλλα native... μην πει κανεις πως δε γινεται γιατι υπαρχουν 2 τροποι....)

καλά ρε brave, τι φοβερή επιστροφή ήταν αυτή?

(πάντα συμφωνούσαμε, αν θυμάμαι καλά).

Προτίμησα να σε χαιρετήσω από αυτό το post, γιατί έχω εκφράσει καί εγώ την άποψη "καμία γέφυρα με τα win".
Όποιος θέλει, ξέρει πού καί πως θα μας βρεί.

Καί επειδή έχω μία ηλικία καί έχω ζήσει χαμένες ευκαιρίες καί επαναστάσεις ( :) ), φοβάμαι ότι άν το kde (η καί ότι άλλο), τρέξουν σε win, τότε δυστυχώς είναι χαμένο το παιχνίδι (γιά λόγους πού ξεφεύγουν από αυτό εδώ το post -ήδη ξεφύγαμε όμως μού φαίνεται).

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

κοιτα τι γινεται:
περναει το kde στα wins.........αρεσει μιας και θα δουν οι καημενοι οι χρηστες ενα wm της προκοπης.......ε η ms σαν καλη εταιρια που ειναι με καταπληκτικο marketing θα δωσει ενα καρο φραγκα..........και μην το ξαναειδατε το kde.
βλ. OLPC κτλ......

alfisti> δεν "επεστρεψα" ακομα καλε, στο Μπαγκλαντες ειμαι (περιμενω το Νεγροποντε να μου στειλει λαπτοπ με μανιβελα και winholes :):):):) )
τα περι "χαμενων επαναστασεων"ισως οντως δεν ειναι επι του θεματος αλλα δεν θα ηταν off topic μια περιγραφη του πως και απο τι κινδυμευει το αγαπημενο μας λειτουργικο με το να περασουν ολο το kde στα windows.

Πασχαλη > συμφωνω, ακομα κι αν δεν το χασουμε θα γεμισει ο τοπος πισια που θα τρεχουν kde και που θα τρεχουν το photoshop και τα παιχνιδια native...

Ναι, linux δεν ειναι οι εφαρμογες και τα GUI αλλα ο πυρινας, αλλα οταν πεις στον αλλο να αλλαξει λειτουργικο για να εχει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ περιβαλλον, και λιγοτερες εφαρμογες μαλλον δεν εχει απολυτως κανενα ΕΜΦΑΝΕΣ κινητρο για να τ αλλαξει... οκ, θα του λες "μα ειναι ασφαλη" αλλα ο χρηστης εχει συνηθισει χρονια να παιζει το παιχνιδι του σκυλου με τη γατα με τους ιους οποτε....:(

Σήμερα, πάντως κυκλοφόρησε η πρώτη beta του KDE 4.1 που μας φέρνει μέρος των νέων features που περιγράφονται στο αρχικό post: το Plasma έγινε ξανά πιο ..KDE με περισσότερες επιλογές ρύθμισης, ενώ επέστρεψε το Kontact και οι συναφείς PIM εφαρμογές. Ουσιαστικά, αυτά τα δύο, μαζί με τα εφέ του KWin, θα είναι τα βασικά στοιχεία του KDE 4.1 αφού το feature set έχει "παγώσει". Η νέα έκδοση θα κυκλοφορήσει στις 29 Ιουλίου.
Δείτε εικόνες:

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Εγώ θα έλεγα να βρούμε καποιον αντιπρόσωπο μάρκετινγκ της Μ$ να μας πει πώς βλέπουν αυτό το port του KDE σε Windows :) Δε νομίζω να τους αρέσει... Εμένα μου αρέσει αυτη η ιδέα του δούριου ίππου σε αμφίεση KDE.... :)

hacker emblem

Σήμερα κυκλοφόρησε, η beta 2 του KDE 4.1.

Η νέα beta έρχεται ένα μήνα μετά το feature freeze (τέλος εισαγωγής νέων χαρακτηριστικών) και φέρνει

- scripting με περισσότερες γλώσσσες (Python, Ruby κλπ)
- βελτιώσεις στην χρηστικότητα του Dolphin (π.χ. ψήγματα υποστήριξης για semantic desktop)
- βελτιώσεις στο Gwenview

Δείτε περισσότερα:
http://www.kde.org/announcements/announce-4.1-beta2.php

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Το ΚWin μας φέρνει cube effect στο KDE 4.1

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Προβληματισμός-απορία,μήπως γίνεται πολύ απαιτητικό το KDE 4 (??) αν έχω καταλάβει ενσωματώνει πολλά από τα κολπάκια του compiz που σε ένα μέσο πισι δεν παίζουν και με τεράστια ευκολία.

Εκτός και αν σκέφτονται ότι πολλοί users έρχονται από vista που έτσι κι αλλιώς έχουν καλά χαρακτηριστικά :P .

Μπα δεν νομίζω. Εγώ είμαι σε ένα μηχάνημα P4 @ 3 GHz με 1GB RAM και πηγαίνει μια χαρά.

Ειρήσθω εν παρόδω, την Τρίτη κυκλοφορεί επιτέλους το 4.1. Δεν δίνω ακόμα τα οριστικά στιγμιότυπα (υπάρχει εμπάργκο!) αλλά να μερικές εικόνες με νέα features που είχε δημοσιεύσει o Francis Yannaros στο blog του:

Παράθυρα-ζελεδάκι:

Εναλλαγή με στυλ αλα Compiz:

Εκτός αυτών, θα υπάρχει επιτέλους το KDE PIM (Akonadi), o Dragon Player για απλή αναπαραγωγή multimedia και σημαντικές βελτιώσεις στο Plasma. Μία από αυτές τις βελτιώσεις είναι η αλλαγή του τρόπου εμφάνισης των εικονιδίων που τόση συζήτηση ξεσήκωσε - κατά τη γνώμη μου εντελώς άδικα και άκομψα...

Ο νέος τρόπος προβολής των εικονιδίων λέγεται FolderView και ουσιαστικά "αποσυνδέει" το φάκελο Desktop από την επιφάνεια εργασίας. Τώρα, χάρη στο Plasma, μπορούμε να έχουμε containers, δηλαδή "χώρους" πάνω στην επιφάνεια εργασίας που προβάλλουν στο εσωτερικό τους το περιεχόμενο οποιουδήποτε φακέλου του συστήματος αρχείων. Δείτε:

Σε αυτήν την εικόνα του Pinheiro φαίνεται καλύτερα η ιδέα του FolderView. Παρατηρήστε το widget πάνω δεξιά:

BTW, ρίξτε και μια ματιά κάτω δεξιά, στις αλλαγές που έχουν γίνει στον κεντρικό πίνακα και το widget εναλλαγής χώρων εργασίας...

Μια μόνο εικόνα όμως δεν λέει τίποτε το ιδιαίτερο, και αυτός ίσως είναι ο λόγος της παρεξήγησης που έγινε τελικά. Για να καταλάβετε, δείτε βίντεο:
http://plasma.kde.org/media/folderview_containment.ogg

Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες. Στο μέλλον θα υπάρξει ενσωμάτωση και με το Nepomuk. H παρακάτω εικόνα είναι από την έκδοση ανάπτυξης που δουλεύουν οι developers του Nepomuk:

Τροφή για σκέψη: διαβάστε την ανάλυση του Havoc Pennington για τα desktops:
http://log.ometer.com/2008-06.html#11.2

--
Where is the ripcord, the trap door, the key?
Where is the cartoon escape-hatch for me?

Grrrrr,όταν θα φύγω τότε θα βγει το σκασμένο.Δεν ξέρω έχω την εντύπωη ότι θα κολλήσω με το KDE 4 μελλοντικά.Ωραίο φαίνεται και πολλές δυνατότητες,γεμίζει και το μάτι οπότε όλα οκ.

Πως και πως περιμένω να το δοκιμάσω :),άσχετα όταν το πρωτοέβαλα δεν μου άρεσε :P .

--------------------
happy_linux_downloads

Παιδιά το disign των vista το έκαναν καλλιτέχνες και ΟΧΙ managers. Ότι τακτικές ακολουθεί η microsoft δεν έχουν καμία σχέση με τα γραφικά εξάλλου αυτή που έκανε μόδα τα γραφικά και ταρακούνησε το desktop είναι η aple. Δε το θεωρώ καθόλου κακό το kde4.1 να μοιάζει στο aero (που δε του μιάζει και πολύ)

Στόχος του KDE 4.χ δεν είναι να μοιάζει με Windows, αλλά να αλλάξει πολλά και να φέρει φρέσκες ιδέες στο desktop. Το FolderView είναι τέτοια ιδέα. Όπως και η καθολική χρήση του Plasma παντού, ακόμα και μέσα σε εφαρμογές όπως το Amarok. H διαφορά του KDE (και των Linux περιβαλλόντων) γενικότερα από άλλες προτάσεις, τύπου Vista/Aero, είναι ότι στο Linux δεν χρειάζεσαι αναβάθμιση CPU και GPU για να δεις ένα απλό περιστρεφόμενο κύβο ή ένα παράθυρο που τρεμοπαίζει σαν ζελεδάκι...

--
Where is the ripcord, the trap door, the key?
Where is the cartoon escape-hatch for me?