Steve Jobs vs Dennis Ritchie (ή τι προσέφερε ο καθένας και τι δόξα έλαβε...)

dimitris | Τρί, 09/30/2014 - 13:51 | 2' | 6

Η παρακάτω εικόνα προσπαθεί να συνοψίσει τι προσέφεραν δύο άνθρωποι που πέθαναν την ίδια χρονιά, τον ίδιο μήνα με διαφορά επτά ημερών: του Steve Jobs και του Dennis Ritchie.

Ο πρώτος ήταν ο διάσημος Steve Jobs, ιδρυτής της Apple και ιθύνων νους πίσω από τα Mac, το iPhone, το iPad και όλα τα i-προϊόντα της αμερικάνικης εταιρείες. Όταν πέθανε, έγινε αντικείμενο παγκόσμιας συζήτησης, συλληπητηρίων από ηγέτες και μετά από λίγο η ζωή του έγινε βιβλίο κα ταινία. Από πολλούς η συμβολή του μνημονεύτηκε ως τεράστια.

Ο δεύτερος ήταν μηχανικός υπολογιστών, δημιούργησε τη γλώσσα προγραμματισμού C και μαζί με τον Ken Thompson έφτιαξε ένα λειτουργικό σύστημα που λεγόταν Unix (στις ιδέες του οποίο πατάει εν μέρει και το Linux). Στη ζωή του πρόλαβε όμως να πάρει μερικές δεκάδες μετάλλια καθώς και το Turing Award το 1983. Ο θάνατός του πέρασε σχετικά απαρατήρητος.

Βέβαια ένας λογικός άνθρωπος δεν θα συμφωνήσει 100% με όσα γράφει η εικόνα (πηγή) για τον Jobs - ειδικά για τις κλεμμένες ιδέες.

Εσείς τι λέτε;

Δώσε αστέρια!

MO: 2.8 (ψήφοι: 4)

Σχόλια

Εαν υπαρχει παραδεισος και κολαση σιγουρα ο Ritchie θα ειναι στον παραδεισο καθως ηταν μετριοφρων και ταπεινος.Ο Jobs σιγουρα θα καιγεται στην κολαση.Ο τυπος ηταν απληστος και φιλοχρηματος και εγινε αυτο που εγινε χαρη σε κλεμμενες ιδεες και χαρη στο οτι ηταν ευφυια στον χωρο του μαρκετινγκ και καταφερε να δημιουργησει οπαδους που τον προσκυνουν σα μεσσια.
 

Προσωπικά νομίζω πως δεν είναι θέμα καλού και κακού. Πραγματικά εγώ δεν γνώριζα τόσα για τον Dennis Ritchie σε σχέση με αυτά που διάβαζα για τον Steve Jobs. Απλά τώρα με αυτά που διάβασα εδώ , νομίζω πως απλά κανείς καταλαβαίνει ότι το εργό του ενός είναι πολύ πιο σημαντικό με το έργο του άλλου. Άλλωστε ο καθένας μιλάει με τα έργα και τις πράξεις του.

Γενικά είναι κρίμα να πεθαίνει ο οποιωσδήποτε. Σαν διαβολική σύμπτωση και οι δυο πέθαναν μαζί, όμως τα κανάλια ανέβασαν τον Jobs. Μέχρι και ταινία του έφτιαξαν. Σε αυτό συνέβαλαν 2 παράγοντες:

  • Η apple είχε χρήματα, επομένως μπορούσε να κάνει "διαφήμηση" του θανάτου του ιδρυτή της.
  • Ο κόσμος(και μιλάω περισσότερο για τη νεολαία που έχει τρελαθεί με τις συσκευές της μηλοεταιρείας και τα selfies) δεν μπορούσε να καταλάβει την αξία των γλωσσών προγραμματισμού, γιατί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μπαίνουν στο facebook και να ανεβάζουν φωτογραφίες τύπου κυκλώστε τις διαφορές και duckface(ακόμη γίνεται αυτό), επομένως έτρωγαν ό,τι τους σέρβιραν.

Αυτά μπορείτε να τα διακρίνετε και σήμερα: Αν προσέξατε όλα τα κανάλια κάνανε σαν τρελά για το iphone 6. Στην πραγματικότητα δεν διαφέρει σε τίποτα από τα προηγούμενα (θα έλεγα είναι τα ίδια) και έχει και κλεμένο το design από τη Samsung. Αυτά, όμως δεν εμπόδισαν τη γενιά των selfies από το να θέλουν να το αγοράσουν όταν θα βγει στην Ελλάδα και σίγουρα θα είναι ακριβότερο από τα προηγούμενα.

Αυτά , λοιπόν συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν δική τους κρίση και δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις: Εκμεταλλεύονται εύκολα από τα κανάλια και τις πολυεθνικές.

Εύχομαι, λοιπόν ένα R.I.P. και στους δυο, αλλά ένα μεγάλο εύγε στον Ritchie.