Ubuntu Server και Windows Server μαζί

kthomas_k | Δευ, 11/07/2011 - 13:13 | 2' | 6

Χαίρεται,



Αποφάσισα να στήσω ένα μηχανάκι με ubuntu server edition για προσωπική χρήση
ώστε να πειραματιστώ με διάφορες υπηρεσίες. Θα ήθελα όμως να τρέχει παράλληλα
σε ένα vitrual machine και ένα Windows.



Τι λύση θα μου προτείνατε ώστε να κάνω πλήρη χρήση της ισχύος του μηχανήματός
μου μιας και είναι τετραπύρινος με αντίστοιχη υψηλή RAM.



Μια λύση είναι να εγκαταστήσω ubuntu server και στην συνέχεια να εγκαταστήσω X
server και gnome ώστε στην συνέχεια με virtualbox να τρέχει και το Windows VM.



Είναι ενδεδειγμένη αυτή η λύση ή υπάρχει κάτι καλύτερο... Θα μπορούσε να σταθεί
μία τέτοια λύση σε επαγγελματικό χώρο χωρίς προβλήματα ακόμα και αν έτρεχε μια
απαιτητική εφαρμογή; 



Αν πχ  στήσω το  Plumi που περιγράψατε σε προηγούμενο άρθρο για της
ανάγκες μιας εταιρείας θα επηρέαζε το παραπάνω setup την απόδοση του
streamigng;



Ευχαριστώ για της γνώμες σας προκαταβολικά...


Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Στο θέμα της εικονικοποίησης δεν μπορώ να σου πω ποιά είναι η καλύτερη λύση. Σίγουρα πάντως θα λειτουργεί με Virtual Box ή VmWare. Εξαρτάται πάντως και απο τις απαιτήσεις που θα έχεις. Νομίζω πως για τα δεδομένα της Ελλάδας το hardware σου είναι μια χαρά. Όσον αφορά το streaming μάλλον είναι περισσότερο θέμα bandwidth παρά ισχύος. Αν έχεις χρόνο θα σου έλεγα να πειραματιστείς λίγο. Μην ξεχνάς πάντως και το θέμα του back up. 

Ευχαριστώ για την κατάθεση της άποψη σου,

Ήδη πειραματίζομαι με το θέμα αλλά το έχω απορεία, στην περίπτωση που έχουμε ως Host "σερβερικό παράθυρο" είναι ξεκάθαρο τι κάνουμε αφού το γραφικό περιβάλον είναι standard.

Στην περίπτωση του Host σε linux όμως ποία είναι η βέλιστη λύση;

τα kvm, qemu και xen υποστηρίζουν windows; και αν ναι πώς εφόσον δεν υπάρχει γραφικό περιβάλλον;

Ευχαριστώ και πάλι

Έχω μπερδευτεί λίγο και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θες. Να σου δώσω ένα δικό μου παράδειγμα server;
Στήνω λοιπόν έναν server σε Slackware. Στο Slackware λοιπόν ή όπου αλλού, θα βάλω Apache, Mysql, PHP και ένα CMS (πχ Drupal). Μπορώ άνετα να κάνω τη δουλειά μου σε γραφικό περιβάλλον με τοπική πρόσβαση ή ακόμα και να τρέχω τον Server με KDE, εφόσον δεν έχει και τεράστια κίνηση. Θα στηθεί λοιπόν το Drupal με την άνεση του γραφικού περιβάλλοντος, πράγμα που σημαίνει πως μπορώ να κάνω Copy-Paste απο τον Browser ότι χρειαστεί. Αφού στηθεί το Drupal και τρέχει στο Linux αρχίζω τις ρυθμίσεις. Πώς γίνεται αυτό;
Τοπικά με Linux και KDE ανοίγοντας τον Broswer και δίνοντας κάτι σαν http://192.168.1.6. Συνδέομαι με τη διαχείριση του Drupal (και όχι του Linux) και κάνω τη δουλειά μου. Το ίδιο ακριβώς μπορώ να κάνω και απο κάπου απομακρυσμένα είτε έχω Windows είτε Linux. Αν είμαι στο ίδιο Lan δίνω και πάλι http://192.168.1.6, συνδεόμαι και κάνω τις αλλαγές μου. Σε βαθμό δυσκολίας είναι περίπου σαν να κάνεις μια ανάρτηση σε ένα Blog, όσον αφορά το περιεχόμενο. Αν τώρα θες να κάνεις αλλαγές πιο χαμηλά στο Drupal όπως να προσθέσεις κάποιο module, τότε μπορείς ακόμα και με έναν ftp client.
Πάμε πίσω στο Server πάλι. Αφού όλα δουλεύουν μια χαρά και για να μην καταναλώνω πόρους, περνάω σε init 3 και το Linux φεύγει απο το γραφικό περιβάλλον και τα X και λειτουργεί σε κονσόλα. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Εσύ όταν συνδέεσαι απο όπου θες (Win ή Linux) θα βλεπεις και πάλι γραφικά, αφού θα συνδέεσαι με το Drupal.
Με λίγα λόγια είτε ο server τρέχει σε Linux ή Win, με γραφικά ή χωρίς, εσύ θα δουλεύεις και θα συνδέεσαι απο όποιο σύστημα θες (με Win ή Linux)στο γραφικό περιβάλλον διαχείρισης του Drupal με τη βοήθεια του Browser. Δεν χρειάζεται να συνδέεσαι με το Linux με ssh για παράδειγμα, να βλέπεις ένα command prompt και να δίνεις εντολές του στυλ cd /var/spool κλπ. Επίσης, εφόσον θες να στήσεις ένα CMS ή έναν Ftp server δεν είναι απαραίτητη κάποια εικονική μηχανή. Για τσεκάρισμα τώρα στη Mysql, στον Apache, των επιδόσεων κλπ μπορείς να το κάνεις και πάλι με τη βοήθεια ενός browser και διαφόρων προγραμμάτων. (ISP config, Webalizer κλπ) Εννοείται και πάλι ότι θα βλέπεις γραφικά. Σκέψου το κάτι σε στυλ Google Analytics.
Αν λοιπόν ο φόβος σου είναι ότι θα αναγκαστείς να δουλεύεις σε γραμμή εντολών και για αυτό το λόγο θες Virtual Machine να σε καθησυχάσω και να σου πω πως απλά δεν χρειάζεται και είναι σπαταλη πόρων, εκτός βέβαια αν έχεις εξειδικευμένες ανάγκες. Τα ίδια ισχύουν ακόμα και αν στήσεις σε Windows τον Server. Για την εικονικοποίηση δεν έχω πολυασχοληθεί για να σου πω την αλήθεια αλλά σίγουρα ένας τετραπύρηνος με άφθονη μνήμη μπορεί να αντέξει αρκετές εργασίες και μεγάλο φόρτο.
Χαρακτηριστικά να σου πω πως το Slackware.com τρέχει εδώ και πολλά χρόνια σε έναν επεξεργαστή Pentium 3 στα 600ΜΗΖ με μόλις 512 ΜΒ μνήμης. 

Χαιρεται,

Ευχαριστώ για τις παραπάνω συμβουλες... στο θέμα της απομκρυσμένης διαχείρησης του Linux κατανοητά όλα... επίσης στο τευχος 4 εχετε ένα πολύ καλό άρθρο για το webmin που είναι μια πολύ καλή λύση... (θα ήταν πού καλό να το συνεχίσετε σε προχωρημένο επίπεδο).

Το πρόβλημα μου είναι ότι θέλω να στήσω ένα σερβερικό περάσω σε linux server στην εταιρεία μου για όλες τις κύριες λειτουργίες τον εφαρμογών που ενδεχομένος θα χρειαστούν (webserver, file server, database server και ότι μελλονικά χρειαστεί) αλλά θέλω παράλληλα να τρέχει και ένα windows server (και σκέφτηκα την περίπτωση του virtual machine) για μία windows εφαρμογή που ηδη χρησιμοποιείται και δεν μπορεί να αλλαχθεί άμεσα, αλλα και για περίοδο προσαρμογής για ότι εφαρμογές τρέχαν μέχρι τώρα.

Και το ερώτημά μου είναι πώς θα τρέξω τα windows server (γραφικό περιβάλλον) σε linux server αφού δεν υπάρχει γραφικό περιβάλλον; Μήπως η λύση είναι στην περίπτωση του Init 3 που περιγράφεις; Δηλαδή στήνω πχ ubuntu server και gnome συνεχίζω με vitrualbox ή ότι άλλο υποστηριζει windows VMs εγκαθησώ windows server και το τρέχω και στην συνέχεια περνάω σε init 3 ενω το VM server συνεχίζει να τρέχει κανονικά στο παρασκήνιο;

Εδώ θά θελα αν μπορείς να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός για το τί είναι Init 3 ή αν έχει να μου υποδείξεις κάποια παραπομπή.

Ευχάριστώ και πάλι που ασχολήσε με το θέμα μου...

Η διαδικασία εκκίνησης του Linux είναι χωρισμένη σε runlevels. Ας το πούμε πιο απλά σε κάποια στάδια. Σε κάθε στάδιο φορτώνονται (ή σταματούν) κάποιες διεργασίες. Για παράδειγμα, συνήθως όταν είσαι σε περιβάλλον γραφικών είσαι σε init 5. (Το Slackware εξ ορισμού σταματά σε init 3. Έτσι για να μπεις σε περιβάλλον γραφικών πρέπει να δώσεις την εντολή startx. Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στο αρχείο /etc/inittab όπου θα δεις γραμμένο κάτι σαν id:5:initdefault:)
Υποθέτουμε τώρα ότι είσαι σε Ubuntu Server LTS και σε περιβάλλον γραφικών (Init 5). Τα έχεις ρυθμίσει όλα με την άνεση του γραφικού περιβάλλοντος και θες το σύστημα να καταναλώνει λιγότερους πόρους. Δίνεις την εντολή  sudo /etc/init.d/gdm stop και δεν τρέχεις πια σε Gnome και Xserver αλλά σε περιβάλλον τερματικού (Init 3). Εννοείται πως ο server που θα έχεις στήσει θα τρέχει στο παρασκήνιο κανονικά και θα μπορείς να τον διαχειριστείς απο ένα άλλο pc όπως και πριν. Θες να ξαναμπείς απο το ίδιο pc σε περιβάλλον Gnome; Δίνεις την εντολή sudo /etc/init.g/gdm start. Επίσης, οι εντολές αυτές όπως και τα runlevel μπορεί να διαφέρουν απο διανομή σε διανομή. Για παράδειγμα σε άλλες διανομές μπορεί να δώσεις απλώς την εντολή init 3 και να βγεις απο τα γραφικά σε κονσόλα.
Προσωπικά σε μη επαγγελματικό server τρέχω έναν μινιμαλιστικό Window Manager και έχω μόνιμα ανοικτά 4 παράθυρα-κονσόλες όπου τρέχω εντολές όπως την htop κλπ ώστε να βλέπω τις επιδόσεις, το φόρτο, τα logs κλπ ανα πάσα στιγμή. Θα σου πρότεινα να στήσεις κάτι και να αρχίσεις τους πειραματισμούς. Ξεκίνησε με Virtual Box που είναι πιο εύκολο για αρχή και βλέπεις.

Τέλεια αυτό ήθελα να ξεκαθαρίσω. Εμπρός για πειραματισμούς...

Να πώ επίσης ότι το περιοδίκο προς την βόρεια Ελλάδα αργοπορεί αρκετά... (παράπονο)
Παράδειγμα το τευχος 5 στα σήμεια που το βρίσκω συνήθως δεν έχει έρθει ακόμα....

Ευχαριστώ