GPL και Copyrights

emr_ | Πέμ, 09/16/2010 - 15:35 | 2' | 2

Λοιπόν, έχω την ακόλουθη απορία. Βλέπω πολλά προγράμματα στο linux (συγκεκριμένα χρησιμοποιώ Ubuntu) που διανέμονται κάτω από την άδεια GPL αλλά έχουν και αναφορά copyright (δηλαδή πνευματικά δικαιώματα, πχ για την εταιρεία Canonical που "διανέμει" το Ubuntu). Αν εγώ πάρω κάποιο από αυτά τα προγράμματα (πχ το Ubuntu Software Center) και το χρησιμοποιήσω ως βάση για να φτυάξω ένα δικό μου αντοίστιχο πρόγραμμα το οποίο θα το διαθέτω επίσης κάτω από την άδεια GPL, θα έχω πρόβλημα λόγω των copyrights? Θα πρέπει να βάλω δικά μου copyrights ή πρέπει να κρατίσω την αναφορά copyrights της εταιρείας που έχει το προγραμμα που χρησιμοποίησα ως βάση για το δικό μου? Αν αντι για copyrights χρησιμοποιήσω μια αναφορά ότι το προγραμμά μου χρησιμοποιεί ως βάση το "τάδε" πρόγραμμα της "τάδε" εταιρείας, τότε το πρόβλημα λύνεται?

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Θα κρατήσεις την GPL και θα αναφέρεις το project ή και το όνομα του δημιουργού του κώδικα στον οποίον βασίστηκε το δικό σου.

Αν υπάρχει και URL για δικτυακό τόπο την βάζεις και αυτήν.

Εγώ πάντως ως "συναδελφικό"  fair play στέλνω και ένα e-mail στο δημιουργό του κώδικα για ενημέρωση.

Αν υπάρχει νομικό πρόβλημα, που αν ο κώδικας είναι κάτω από GPL δεν θα υπάρχει, πρώτοι αυτοί θα επικοινωνήσουν μαζί σου για να σου πουν τι πρέπει να κάνεις.

----------------------------------------------------------

My HomePage :)

Σε πολλές περιπτώσεις έχω δει διπλό copyright. Πχ:

(c) copyright 2005-2010 XXX
(c) copyright 2010 YYY

Οπότε κρατάνε το παλιό κ προσθέτουν το καινούργιο με το όνομα τους.

Γενικά, η GPL, όπως κ οι υπόλοιπες ανοιχτές άδειες ΕΙΝΑΙ μια μορφή copyright (για αυτό κ το κρατάνε πάνω-πάνω), απλά αναιρούν/αλλάζουν κάποιες από τις συνθήκες που το διέπουν. Οπότε δεν αντιτίθενται στο copyright, αντίθετα το ενσωματώνουν κ στη συνέχεια σβύνουν/αλλάζουν ότι δεν τους αρέσει.

Πχ η GPL επιτρέπει την ελεύθερη αντιγραφή/μεταβολή/διάθεση του κώδικα, αρκεί αυτό να γίνεται μέσα στους κανόνες που περιγράφει.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!