O τρόπος με τον οποίο κάποιες εταιρίες γίνονται κολοσσοί.

marlene | Σάβ, 04/17/2010 - 16:32 | 5' | 10

Αυτό να το δώσετε στον επόμενο που θα σας πει οτιδήποτε για το φιλάνθρωπο πνεύμα του Μπιλ Γκείτς..

Αυτό να το διαβάζετε κάθε φορά που θα προτιμάτε προϊόντα made in China γιατί είναι πιο φθηνά και συμφέρουν.. ( όταν ξεχνάμε στην πλάτη ποιανού φτιάχνονται).

http://www.nlcnet.org/alerts?id=0011

Microsoft supplier in China Forces Teenagers to Work 15-hour Shifts Under Sweatshop Conditions

Over the course of a three-year investigation of the KYE factory in Dongguan, China, unprecedented photos were smuggled out of the factory, of exhausted teenagers, seen slumping over asleep on their assembly line during break time.

* KYE recruits hundreds (up to 1,000) "work-study" students 16 and 17 years of age, who work 15-hour shifts, six and seven days a week making webcams, mice and other computer peripherals. Some of the workers appear to be just 14 or 15 years old. A typical shift is from 7:45 a.m. to 10:55 p.m. Most of the students work for three months, but some stay longer.

* Along with the students, KYE prefers to hire only women 18 to 25 years old, who are considered easier to discipline and control.

* Workers report that before the recession, they were at the factory 97 hours a week, while working 80 ½ hours. In 2009, workers were at the factory 83 hours a week, while toiling 68 hours.

* Workers are paid 65 cents an hour, which falls to a take-home wage of 52 cents an hour after deductions for factory food.

* Workers have to report early, unpaid, for military-like drills. Management controls every second of their lives.

* The work pace is grueling as workers race to complete their mandatory goal of 2000 Microsoft mice per shift. During the long summer, factory temperatures reach 86 degrees and the workers are drenched in sweat.

* Security guards sexually harass the young women. Workers are prohibited from talking, listening to music or going to the bathroom during working hours. Freedom of movement is restricted and workers can only leave the factory compound during regulated hours.

* Fourteen workers share each primitive, dirty dorm room, sleeping on narrow bunk beds. To "shower" workers fetch hot water in a small plastic bucket for a sponge bath. Workers report that the food is awful.

KYE management claims factory conditions are excellent, and that they are in full compliance with China's labor laws. But the young women describe the factory as a prison, where everyone who can flees within six months. It is almost impossible to find a worker who has been at the factory for more than a year or two. As usual, the codes of conduct for Microsoft, HP and the Electronics
Industry Council have zero impact.

Και μερικές φωτογραφίες εδώ..

http://www.nlcnet.org/reports?id=0034

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

marlene καλά κάνεις και μας θυμίζεις ότι, ότι αγοράζουμε φτηνά κρύβει επίσης και ένα τεράστιο όφελος για τις εταιρίες. Αυτό οφείλεται στις εργασιακές συνθήκες σκλαβιάς (μην πούμε αουσβιτς μοντέλου 2010) που επικρατούν στην χώρα αυτή.

Η μικρομαλακή δεν είναι η μόνη εταιρία που οφείλεται από αυτήν την κατάσταση αλλά σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες του δυτικού κόσμου (υπάρχουν και ελληνικές). Η αλήθεια είναι ότι για τις συνθήκες αυτές δεν φταίνε άμεσα οι εταιρίες που για λογαριασμό τους παράγονται τα προϊόντα, αλλά τα καθεστώτα που επικρατούν σε αυτές τις χώρες παραγωγής (γιατί δεν είναι μόνο η Κίνα). Τα εργοστάσια αυτά δεν ανήκουν στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά παράγουν τα προϊόντα για αυτές εργολαβικά (πληρωμή ανά ποσότητα), όπως και η παραγωγή κάποιον προϊόντων αποτελείται είτε από εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν για πολλούς πελάτες (εταιρίες) είτε από προϊόντα που θα βγουν στην αγορά σε πολλές μάρκες ανάλογα την χώρα διάθεσης τους.

Σίγουρο είναι ότι τα δυτικά "ανεπτυγμένα" κράτη συντηρούν και οδηγούν σε τέτοιου είδους καθεστώτα και συνθήκες προς όφελος τους (το όφελος είναι βραχυπρόθεσμο, με μελλοντικές κακές συνέπειες) όπου και αυτά με την σειρά τους οδηγούνται από επιχειρηματίες-εταιρίες, έτσι πιστεύω ότι είναι οι ηθικοί αυτουργοί.

Όταν αγοράζουμε φθηνά το πληρώνουμε στο τέλος όλοι μας με άλλον τρόπο.
Όταν για παράδειγμα μία ελληνική εταιρία στέλνει εργολαβία τις δουλειές στην Κίνα γιατί εκεί έχει φθηνά εργατικά, ( με τον τρόπο που είδατε πιο πάνω φυσικά, πως αλλιώς), τότε αυτόματα στερεί την δυνατότητα εργασίας στους εργάτες εδώ, που φυσικά δεν θα πήγαιναν να εργαστούν υπό αυτές τις συνθήκες για να είναι "ανταγωνιστικοί" στους Κινέζους.
Μετά εμείς δεν θα έχουμε παραγωγή, ούτε φυσικά ανάπτυξη, κάτι που το βλέπετε να συμβαίνει τώρα.. Εμείς πάμε για ΔΝΤ και οι Κινέζοι με την δουλοπαροικία τους έχουν ανάπτυξη 10% τον χρόνο.

Εκείνοι όμως που στο τέλος είναι οι πιο κερδισμένοι από όλους, γιατί ούτε οι δικοί μας εργάτες ούτε αυτοί στην Κίνα είναι κερδισμένοι, θα είναι οι μεγάλες εταιρίες.

Όμως οι τελικοί αποδέκτες των προϊόντων αυτών των εταιριών, είμαστε εμείς και εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να προστατεύουμε την αγορά εργασίας μας.. Κάτι που δεν το κάνουμε γιατί απλά λέμε ότι "γιατί να πληρώσω το ελληνικό προϊόν πιο ακριβά και να μην πάρω το Κινέζικο;". Πάρε το κινέζικο αλλά άμα μετά δεν έχεις να φας, τότε θα σου πω τι θα πάρεις..

Έτσι δεν είναι;

Όπως και να έχει νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο επιλεκτικοί σε αυτά που αγοράζουμε και να σταματήσουμε να είμαστε θύματα των διαρκών αναβαθμίσεων, της ακατάσχετης κατανάλωσης και του marketing..
Και όπου βλέπουμε "made in China, Asia" κτλ μακρυά και αλάργα..

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Και το καινούργιο μου φόρουμ ( δική μου παραγωγή ελάτε για support!! )
http://www.podilato.iblogger.org

 το ότι είμαι αντίθετος σε όλο αυτό το αποτρόπαιο πράγμα δεν νομίζω να χρειάζεται να το ξακαθαρίσω , αλλά το ΄κανω για την περίτπωση που βρεθεί 

κάποιος παπατρέχας μαιντανός και θελήσει να το παίξει έξυπνος μέσα στην χαζομάρα του ....

πάει αυτό ....

 

τώρα στο θέμα:

όταν ανοίγεις μια επιχείρηση μικρή, μεγάλη δεν έχει καμία σημασία σκοπός σου είναι το κέρδος ..

τώρα το πως θα το αποκτήσεις είναι το θέμα, κάποιοι ρισκάρουνε ακόμα και να πάνε φυλακή ...κάποιοι πατάνε επί πτωμάτων για να έχουν αυτο που θέλουν ...

σίγουρα πρέπει να ισχύουνε για όλους οι νόμοι  (ναι καλά κάτι είπα τώρα) ...

και μην πάτε καθόλου μακρυά:

ο επιχειρηματίας που έχει μια επιχείρηση βγάζει έναν σκασμό λεφτά ....σπίτια , αυτοκίνητα , βίλες και ότι άλλο γουστάρει και αγαπάει ...

γούνες , δαχτυλίδια και μπριγιάντια για την κυρία του ....

 

και δηλώνει ότι η προηγούμενη χρήση του άφησε και ζημίες ...?

αυτός είναι καλύτερος ....αυτός κλεβει κάτι άλλο ....

κλέβει τα λεφτά από το κράτος (μη πληρώνοντας φόρους) που το κράτος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να καλύτερα σχολεία , (ναι καλά κατι είπα), καλύτερα νοσοκομεία (ναι καλά κάτι είπα) , παιδικές χαρές (ναι καλά κάτι είπα)....να συνεχίσω ....?

 

μόνο κάτι τελευταίο προς τους μαιντανούς:  είμαι και εγώ αντίθετος με το θέμα της παιδικής εργασίας το καταλάβατε? όχι μόνο εσείς...

φύλαγε τα ρούχα σου που λένε ....

Θα ήταν καλό να υπήρχε μια σελίδα στην οποία θα μπορούσαμε να βρίσκουμε προιόντα που δεν είναι made in China. Οσα έχουν απομήνει τουλάχιστον.

Τώρα να σου πω ότι αυτό που ζητάς, ανήκει στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας;;; :D

Ποιος να καθίσει να το κάνει αυτό, από την στιγμή που υπάρχουν εκατομμύρια προϊόντα που έχουν εξαρτήματα ή είναι αυτούσια κατασκευασμένα εκεί;;
Ο πιο απλός τρόπος είναι να κοιτάμε τι λένε οι ετικέτες. Δηλαδή όπως έχουν γίνει τα πράγματα, να ακολουθήσουμε την λογική, "το μη χείρον βέλτιστον".
Δηλαδή αυτούς που τους έχουν ήδη σε μαύρη λίστα για τα sweat shops τους, τους μποικοτάρουμε έτσι και αλλιώς. Σε αυτούς ανήκουν και μεγάλες εταιρίες με ρούχα, ( ψάξτε τους θα βγουν πρώτοι πρώτοι πάνω ), εταιρίες με ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά και άλλα τέτοια.. ( π.χ προσέξτε τους λαμπτήρες φωτισμού. Πολλοί από αυτούς φτιάχνονται στην Κίνα και μάλιστα κάποιοι από αυτούς, τους υποτιθέμενους και οικολογικούς, τους φτιάχνουν με τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον.. )

Για τις υπόλοιπες εταιρίες, που δεν ξέρουμε τι ρόλο βαράνε, κοιτάμε τις ετικέτες και αν δούμε made in China απλά δεν αγοράζουμε.

Τώρα το τι γίνεται μέσα σε ένα αντικείμενο, από άποψη εξαρτημάτων, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.. Αλλά τώρα αν ένα ποντίκι έχει και ένα τσιπ φτιαγμένο στην Κίνα δεν έγινε και κάτι. Το ζητούμενο είναι να ξέρουμε που συναρμολογήθηκε το αντικείμενο που αγοράζουμε, τι μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και από εκεί και πέρα να γίνουμε λίγο πιο επιλεκτικοί σε αυτά που ψωνίζουμε.

Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και όχι μαλάκες που ψωνίζουν ότι βρουν μπροστά τους και ότι τους πασάρει η κάθε νέα διαφήμιση. Και καλό στην τσέπη μας κάνουμε και στην τελική μπορεί με ένα απλό όχι στο ταμείο, να σώζουμε και κάποιον άλλον άνθρωπο σε αυτόν τον πλανήτη. ( και ας μην τον ξέρουμε και ας μην αντιλαμβανόμαστε εκ πρώτης πως μπορεί να γίνει αυτό).

Κυρίως όμως σώζουμε τους εαυτούς μας, αφού όταν θα μετακομίσουν όλες οι εταιρίες τις δουλειές τους εκεί, τότε και εμείς θα βρεθούμε στην δύσκολη θέση να μας επιβάλλουν τέτοιους όρους εργασίας γιατί δεν θα μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Και το καινούργιο μου φόρουμ ( δική μου παραγωγή ελάτε για support!! )
http://www.podilato.iblogger.org

Παιδιά, είναι απίστευτο το πόσα λίγα πράγματα κυκλοφορούν στην αγορά που δεν είναι "Made in China" ή "Made in PRC" (παραπλανητικό όνομα για την ίδια χώρα!)...

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Να σας πω τώρα κάτι για να μην παραμυθιάζεστε. Η Κίνα δεν φταίει. Αν δώσεις στον κινέζο τις προδιαγραφές για το προϊόν που θέλεις θα σου το φτιάξει! Αλλά ποια εταιρεία δίνει και προδιαγραφές; Μερικές μόνο μετρημένες στα δάχτυλα. Απλά τα εργοστάσια είναι εκεί λόγω φθηνού εργατικού δυναμικού. Και τι σημαίνει το εργοστάσιο εκεί; Ότι έχει σκάρτο πράγμα; Όχι βέβαια! Απλά στοιχίζει φθηνότερα! Αλλά αν δεν δώσεις προδιαγραφές και ζητήσεις φτήνια ο Κινέζος (Και κάθε κινέζος) θα σου το φτιάξει εντελώς σκάρτο! Οπότε φωτιά και τσεκούρι στις εταιρείες.

Amd Shop Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amdshop.gr Δικτυακή πύλη τεχνολογίας

 

Δίκιο έχετε παιδιά.. Υπάρχουν άπειρα πράγματα που φτιάχνονται εκεί. Αλλά από την άλλη δεν μου πάει να ξέρω ότι αυτό που φοράω ή χρησιμοποιώ το έχει φτιάξει ένα δεκαπεντάχρονο, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στο κάτω κάτω της γραφής, ας σκεφτούμε σε τι φάση, ή τι αφασία, είμασταν εμείς στα δεκαπέντε μας.
Νομίζω ότι κανείς δεν θα έπρεπε να δεκαπέντε του χρόνια να περνάει κάτι τέτοιο , θέλω να πω ότι τα δεκαπέντε χρόνια του κάθε ένα από εμάς, αξίζουν όσο και του κάθε άλλου. Είναι μία ηλικία που θα έπρεπε να την βλέπουμε σαν ... ιερή.. ( δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω).
Όπως και να έχει υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες που ΔΕΝ σέβονται αυτούς τους νέους ανθρώπους και δεν τους αξίζει να μας έχουν πελάτες τους.

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Και το καινούργιο μου φόρουμ ( δική μου παραγωγή ελάτε για support!! )
http://www.podilato.iblogger.org

 Marlene στην Ασια ΔΕΝ υπαρχει εφηβεια (κι ετσι οπως παει σε μερικα χρονια δε θα υπαρχει ουτε στην Ευρωπη).

 Το συστημα εκει λειτουργει εντελως διαφορετικα, και στην  Κινα πιστεψε με ειναι παρα πολυ καλα σε σχεση με αλλες Ασιατικες χωρες λογο οτι πριν η χωρα τους καταντησει ενα αποτυχημενο κομμουνιστικο πειραμμα  ειχε πολυ βαθεια κουλτουρα.

Το αν οι εταιριες ειναι συνυπευθυνες για οτι συμβαινει εκει, ενωειται πως βρηκαν προσφορο εδαφφος για να κερδισουν (η μαλλον για να αισχροκερδισουν)

Η M$ εφτιαχνε (και φτιαχνει) τα περισσοτερα προιοντα της στην Ινδια (κι απο κει βγηκε ο αστικος μυθος οτι οι Ινδοι ειναι οι καλυτεροι προγραμματιστες του κοσμου, λες και οι υπολοιποι ειναι στοκοι) για να χρησιμοποιει φθηνα εργατικα. Αν ειχε τη δυνατοτητα να τα φτιαχνει στην Κινα για ακομη φθηνοτερα εργατικα θα το εκανε

Το προσπαθησε και το προσπαθει, και σιγουρα στην επομενη γενια θα το καταφερει μια και τα Κινεζακια εχουν αρχισει και μαθαινουν Αγγλικα (σε αυτο συνεβαλε αρκετα κι ο γνωστος μας "φιλανθρωπος", ο Bill Gates).

Tωρα ενα θεμα που σηκωνει πολυ συζητηση και πολυ φιλοσοφια ειναι: εκανε ασχημα ο Gates? με την κινηση του να χρηματοδοτησει μερικες σχολες Αγγλικων βγαινουν χαμενοι ή τελικα κερδισμενοι οι Κινεζοι?

Σε αυτο δε μπορω να δωσω μια καθετη απαντηση, γιατι δεν ειναι ο εν λογο κυριος αυτος που ανακαλυψε το συστημα του καπιταλισμου και της ελευθερης αγορας, ουτε ειναι αυτος που το εδραιωσε, και εφ οσον παγκοσμια πλεον κυριαρχει αυτη τη στιογμη το μοντελο της ελευθερης αγορας, τοτε ναι, ο Κινεζος ειναι κερδισμενος.

Απο την αλλη αυτο το μοντελο ειναι λαθος και πρεπει να σπασουν καποια στιγμη τα γυαλινα ποδια του καπιταλισμου και να ζησουμε σαν ανθρωποι, αλλα αυτη η αλλαγη δε νομιζω πως ειναι στο χερι καποιου μεγαλοβιομηχανου η καποιου Gates εστω κι αν το ηθελε (που εννωειται πως δε θα το θελαν γιατι οσο πιο ψηλα βρισκεται καποιος στην πυραμιδα τοσο λιγοτερο συμφερον εχει να τη γκρεμισει).

Τα μεγαλα συμφεροντα που αποφασιζουν στην τελικη δεν ειναι αυτοι που παραγουν τεχνολογια (εστω κι αυτο που παραγει η m$ τεσπα) αλλα αυτοι που παραγουν χρημα και που με αυτο εξουσιαζουν τους παντες και τα παντα.