Το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και το Ανοιχτό Λογισμικό

XristosN | Σάβ, 04/04/2009 - 16:29 | 2' | 6

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υλοποιεί ένα πρόγραμμα πιστοποίησης για την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ICDL κάτι με το αντίστοιχο γνωστό σε όλους ECDL. Το πρόγραμμα και είναι Δωρεάν και εξ'αποστάσεως. Ωστόσο οι άνθρωποι που το υλοποιούν (εκτός των καθηγητών που έχουν την ευθύνη του όλου προγράμματος) εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ένας από τους λόγους που παραμένει το καθεστώς αυτό είναι και η παρατεταμένη αδιαφορία του κράτους για το ανοιχτό λογισμικό. Την ίδια στιγμή που για να πάρει κάποιος την πιστοποίηση (σε οποιοδήποτε ιδιωτικό κεκ ιεκ κλπ κλπ κλπ)  για τις βασικές ενότητες ECDL (xp, word και excel) πληρώνει 390 ευρώ (πήρα τηλέφωνο σήμερα 4-Απριλίου και έμαθα την τιμή) το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας αγωνίζεται να διατηρήσει το ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα (πριν από 1 χρόνο ήταν περίπου 30 άτομα σε κάθε θεματική και τώρα στην θεματική που εγώ παρακολουθώ είναι εγγεγραμμένα 279 άτομα!!!) διατητρώντας (αναγκαστικά αφού δεν έχει εξασφαλίσει πόρους για το πρόγραμμα αυτό) το απαράδεκτο καθεστώς το συμβασιούχων. Νομίζω ότι είναι καιρός η κοινότητα του Ανοιχτού Λογισμικού να πιέσει ώστε να αναγνωριστούν τα μαθήματα του πανεπιστημίου και να πιστοποιηθούν (αν είναι δυνατόν δηλαδή) και παράλληλα να δοθεί μια λύση στους ανθρώπους που υλοποιούν τα προγράμματα.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ποιο είναι το site; Βρήκα μόνο αυτό
http://telemathea.uom.gr/
στημένο σε moοdle χωρίς αναφορά σε κάποιο πρόγραμμα πιστοποίησης. Για δώσε περισσότερες πληροφορίες, πλζ ;)

 

--ΔΚ

Blog: http://dimitris.apeiro.gr
Pets: http://socnetv.sf.net,    https://launchpad.net/qdiskcatalog

Δημήτρη αυτή είναι η κεντρική σελίδα της τηλεμάθειας. Για περισσότερες πληροφορίες κοίτα το telemathea.uom.gr/mod/resource/view.php. Για να προχωρήσεις χρειάζεσαι κωδικό. Εγώ είμαι εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα Χειρισμός Η/Υ με λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα για χρήστες Ubuntu Linux (υπάρχει και για χρήστες windows) και συγκεκριμένα στο Linux με την χρήση κονσόλας. Το προηγούμενο χρόνο όμως έκανα το Open Office (τα αντστοιχα word excel power point). Φέτος με αρφομή μια ερώτηση στο φόρουμ, αποφάσισα να ερευνήσω το πράγμα λίγο περισσότερο. Παραθέτω την ερώτηση για να καταλάβεις. "αν με την επιτυχημενη ληξη των μαθηματων.. μας χορηγηται καποιο διπλωμα ή βεβαιωση για την χρηση του linux". Η απάντηση που δόθηκε ήταν αυτή

"το θέμα που θίγεις είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία, εδώ για την ομάδα μας...

Πιστοποίηση, όχι, δε δίνουμε.
Βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, ναι, δίνουμε.

Ένα "χαρτί" από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την υπογραφή του (...........) σίγουρα έχει το κύρος του, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε θεωρείται πιστοποίηση.
Έπειτα θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι αυτό το "χαρτί" θα έχει αντίκρυσμα, μιας και για να το λάβετε θα πρέπει η βαθμολογία σας να φτάσει το 65%.

Η πιστοποίηση όμως, είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία, με τεράστια γραφειοκρατία που την ψάχνουμε τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι αν τελικά παραμείνουμε στις θέσεις μας, θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να βρούμε μια άκρη".

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το πράγμα διαπιστωσα (μετά από μερικά τηλέφωνα σε διάφορα κέντρα πιστοποίησης ότι με 390 ευρώ μπορεί κάποιο κεκ ή ιεκ ή τέλος πάντων κάποιο από αυτά τα κέντρα να δώσει κάποια πιστοποίηση (με την διαδικασία της εκπαίδευσης από απόσταση) ΕΚΤΟΣ!!! από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!!! Καλό???

Χωρίς παρεξήγηση για τον κόπο των ανθρώπων αλλά και εσένα και όσους παρακολουθούν τέτοια προγράμματα, κατά την γνώμη μου αυτή η υπόθεση με τις πιστοποιήσεις είναι μια «απάτη»...Για πολλούς λόγους: από το γεγονός ότι βασίζονται στα Win μέχρι το γεγονός ότι οι πιστοποιήσεις δίνονται από ιδιώτες. Γι' αυτό ενδιαφέρθηκα όταν διάβασα ότι είναι Πανεπιστήμιο από πίσω. Έπρεπε να το περιμένω όμως ότι στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπου ο κάθε ιδιώτης (με την παλιά έννοια) ανοίγει μια γωνία και μοιράζει πιστοποιήσεις, ένα πανεπιστημιακό τμήμα ακόμα «ψάχνεται» για το πως θα ξεπεράσει τη γραφειοκρατία.

Και πάλι χωρίς παρεξήγηση για τον κόπο των ανθρώπων στο ΠαΜακ που σίγουρα να βοηθήσουν θέλουν.

--ΔΚ

dimitris]Χωρίς παρεξήγηση για τον κόπο των ανθρώπων αλλά και εσένα και όσους παρακολουθούν τέτοια προγράμματα, κατά την γνώμη μου αυτή η υπόθεση με τις πιστοποιήσεις είναι μια «απάτη»...Για πολλούς λόγους: από το γεγονός ότι βασίζονται στα Win μέχρι το γεγονός ότι οι πιστοποιήσεις δίνονται από ιδιώτες. Γι' αυτό ενδιαφέρθηκα όταν διάβασα ότι είναι Πανεπιστήμιο από πίσω. Έπρεπε να το περιμένω όμως ότι στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπου ο κάθε ιδιώτης (με την παλιά έννοια) ανοίγει μια γωνία και μοιράζει πιστοποιήσεις, ένα πανεπιστημιακό τμήμα ακόμα «ψάχνεται» για το πως θα ξεπεράσει τη γραφειοκρατία. Και πάλι χωρίς παρεξήγηση για τον κόπο των ανθρώπων στο ΠαΜακ που σίγουρα να βοηθήσουν θέλουν.

--ΔΚ

Δημήτρη καλημέρα,

Νομίζω ή ότι δεν μπόρεσα να καταλάβω το μήνυμά σου ή ότι μάλλον δεν μπόρεσα να σου δώσω να καταλάβεις το πρόβλημα ακριβώς.

Σε ότι με αφορά δεν με ενδιαφέρει καμιά πιστοποίηση αφού το αντικείμενο της δουλειάς μου δεν έχει να κάνει με πιστοποιήσεις. Τις πιστοποιήσεις τις παίρνουμε στο χώρο της δουλειάς και μόνον εκεί και σου δίνω το λόγο μου κανένα μα κανένα χαρτί δεν παίζει ρόλο!!! Εμένα με συναρπάζει το ανοιχτό λογισμικό και για το λόγο αυτό έκανα το σεμινάριο. Άλλωστε τι πιστοποίηση να πάρεις από την εκμάθηση γραμμής εντολών.

Θα συμφωνήσω βέβαια ότι στην πλάτη των νέων παιδιών έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ!!! Η αγωνία και το άγχος των νέων είναι προϊόν προς εκμετάλευση και κάποιοι το χρησιμοποιούν με την αγαστή συνεργασία του ΚΡΑΤΟΥΣ και της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ!!!

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα. Μπορώ να δεχτώ αυτό τον αδιάκοπο αγώνα για πιστοποιήσεις (αν και δεν συμφωνώ) αλλά εκείνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι το ότι: "η πιστοποίηση από διάφορα ιδιωτικά κέντρα (κεκ, ιεκ, κλπ κλπ) είναι Έγκυρη και η πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας ΟΧΙ!!!". Δηλαδή δεν φτάνει ότι μας δουλεύουνε, μας λένε και κατάμουτρα ότι είμαστε Μ.....ς...

Εκείνο δε που με κάνει έξαλο είναι η γενικότερη απάθεια και ιδιαίτερα η στάση και η συμπεριφορά της κοινότητας του ανοιχτού λογισμικού!!! οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν φοιτητές Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ και ανέχονται την απαράδεκτη αυτή εξαίρεση!!!

Δημήτρη φαντάζομαι ότι τώρα σου έδωσα καλύτερα να καταλάβεις του πρόβλημα

XristosN]

Εκείνο δε που με κάνει έξαλο είναι η γενικότερη απάθεια και ιδιαίτερα η στάση και η συμπεριφορά της κοινότητας του ανοιχτού λογισμικού!!! οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν φοιτητές Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ και ανέχονται την απαράδεκτη αυτή εξαίρεση!!!

Δημήτρη φαντάζομαι ότι τώρα σου έδωσα καλύτερα να καταλάβεις του πρόβλημα

Συμφωνούμε 100%.

 

--ΔΚ

Η πιστοποίηση μίας τέτοιας γνώσης δεν νομίζω πάντως ότι θα ήταν άχρηστη και νομίζω ότι στον πολύ κόσμο δίνει άλλο κύρος. Ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στο ανοικτό λογισμικό και λειτουργικό να δίξει μία άλλη δυναμική στον χώρο εργασίας, έστω της ιδιωτικής γιατί από τον δημόσιο δεν περιμένω και πολλά.