Anaconda: ενέργεια από τα κύματα

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τρί, 07/08/2008 - 15:35 | 4' | 13

Λοιπόν, τα παρακάτω δεν έχουν ουδεμία σχέση με το Linux. Αλλά, το πετρέλαιο τραβάει την ανηφόρα και, επιπλέον, ως Linux users έχουμε τις οικολογικές ευαισθησίες μας, οπότε καλό είναι να βλέπουμε και τις εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας που προτείνουν οι επιστήμονες.

Μία νέα πρόταση για παραγωγή ενέργειας είναι λοιπόν το Anaconda, που τεχνικά βασίζεται στη μετατροπή της ενέργειας των κυμάτων της θάλασσας σε ρεύμα. Το Anaconda είναι ουσιαστικά ένας ελαστικός σωλήνας, γεμάτος με νερό και κλειστός στα δύο άκρα του, τοποθετημένος στη θάλασσα και αγκυροβολημένος με κατεύθυνση προς τα κύματα (δείτε βίντεο παρακάτω).

Οι διακυμάνσεις της πίεσης από τα θαλάσσια κύματα κάνουν τον σωλήνα αυτό να συρρικνώνεται ή να διευρύνεται τοπικά. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός νέου κύματος (που λέγεται bulge wave) στο εσωτερικό του σωλήνα αυτή τη φορά. Ένα καλό παράδειγμα τέτοιου κύματος είναι ο "παλμός" που ταξιδεύει στις αρτηρίες μας! Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό το bulge κύμα ταξιδεύει κατά μήκος του σωλήνα με ταχύτητα που καθορίζεται από τη γεωμετρία και τις ιδιότητες του υλικού του σωλήνα.

Οι ερευνητές F. Farley, R. Rainey, J.R. Chaplin και G. Hearn που επινόησαν το Anaconda έχουν σχεδιάσει έτσι το σύστημα ώστε το κύμα bulge να ταξιδεύει με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα των θαλάσσιων κυμάτων. Κι αυτό γιατί, υπό αυτές τις συνθήκες, τα κύματα αυτά μεγαλώνουν καθώς ταξιδεύουν κατά μήκος του σωλήνα, και αυξάνουν την κυματική τους ενέργεια.

Για την μετατροπή της κυματικής σε ηλεκτρική ενέργεια, οι ερευνητές προτείνουν τη συνδυασμένη χρήση βαλβίδων ώστε η ροή του νερού να διέρχεται από μια τουρμπίνα ανάμεσα σε δεξαμενές διαφορετικής πίεσης. Προς το παρόν, οι ερευνητές έχουν κατασκευάσει ένα πρωτότυπο σε κλίμακα 1:85 στο εργαστήριο. Σε αυτή την κλίμακα ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας χάνεται στο λεπτό τοίχωμα του ελαστικού σωλήνα και στη στροβιλώδη ροή μέσω των βαλβίδων.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια "κανονική" συσκευή Anaconda στους ωκεανούς (150μ μήκος, 7μ. διάμετρος βυθισμένη στα 40-100μ βάθος) θα μπορεί να παράγει 1MW με μόλις 100 τόνους ελαστικού, μια εξαιρετικά καλή αναλογία, και χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. Στο άμεσο μέλλον, και χάρη στη χρηματοδότηση 0,5 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισαν από το Βρετανικό Δημόσιο, οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε νέες μελέτες της υδροδυναμικής του Anaconda, με πειράματα σε κλίμακες 1:28 και 1:14, με τη διάμετρο των σωλήνων στα 0,25m και 0,50m.

Το Anaconda χρηματοδοτείται από το Engineering and Physical Sciences Research Council της Βρετανίας. Δείτε περισσότερα:
http://gow.epsrc.ac.uk/ViewGrant.aspx?GrantRef=EP/F030975/1

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πάνε περίπου 2 χρόνια που είδα μια παρουσίαση από κάτι Άγγλους για τους πειραματισμούς τους σ'αυτήν την τεχνολογία.

Εντυπωσιακό πραγματικά.

Εδώ στην Ελλάδα το μόνο που θέλω να δω είναι τα Αιολικά πάρκα να αυξάνονται και να παράγουν σημαντικό ποσοστό της ενέργειας της χώρας(όπως προβλέπεται άλλωστε από κοινοτική οδηγία).

Δυστηχως στην Ελλαδα οικολογικη συνειδηση δεν υπαρχει και ουτε και η υποδομη για να αναπτυχθει...εναλακτικοι τροποι παραγωγης ενεργειας υπαρχουν αλλα δεν προσφερονται και απο το κρατος ως προς τους ιδιωτες.Οι τιμες για να φτιαξει ενας απλος ιδιωτης(ηλεκτρολογος ειμαι) πχ μια φωτοβολταικη εγκατασταση σπιτι του ειναι ....Παρε δανειο!(ναι εχεις εκπτωση μετα απο την ΔΕΗ και μπορεις να προσφερεις και εσυ ρευμα αλλα εως να φτασεις εκει....)
Αμα φτιαχνοντουσαν περισσοτερα αιολικα και φωτοβολταικα παρκα,οπως αμα υπηρχε και μια δυνατοτητα στον απλο ιδιωτη να κανει κατι τετοιο σπιτι του θα υπηρχε τεραστια εξοικονομευση ενεργειας...και χρηματων.Καποιοι ομως μηπως θα χανανε τις μιζες τους?....

Κι όμως η εγκατεστημένη αιολική ισχύς είναι γύρω στα 700MW και ο ρυθμός ανάπτυξης των αιολικών πάρκων είναι γύρω στο 21% το 2005, ενώ χώρες όπως η Δανία έχει γύρω στα 3100MW αλλά παραμένει στάσιμη. Καλά πάμε. στα φωτοβολταϊκα όντως υπάρχει ένα πρόβλημα αν και νομίζω η νομοθεσία άλλαξε και δεν μπορεις να πουλήσεις πια σαν ιδιώτης και ούτε υπάρχει φοροελάφρυνση.
Για να πετύχουμε τουσ στόχουσ μας για το 2020 πρέπει να έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης, για τα φ/β, πάνω απο 100%, αρκετά δύσκολο γι'άυτο και ακούγεται και η πυρηνική ενέργεια να μπαίνει στο προσκήνιο.
Πάντως οι τιμές ίσως να πέσουν μιας και ένα εργοστάσιο είναι ήδη έτοιμο στην Πάτρα και ετοιμάζεται ακόμα ένα στην Τρίπολη.
Τεσπα...
Εδώ δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε το 3οΚΠΣ για να ανοίξει το 4ο, και παιζει να μας ζητήσουν και τα λεφτα πισω επειδή δεν το εκμεταλευτήκαμε, και θέλουμε και ΑΠΕ.
Εισαγωγή ηλεκτρικης ενέργειας θα κάνει φέτος η ΔΕΗ μιας και τα έχει βρει σκούρα και εμείς σαμ κλασσικοι Έλληνες κοιτάμε πως να τα αρπάξουμε.

ilnak, στη Δανία το 19% της ηλ. ενέργειας προέρχεται από αιολική ενέργεια. Στην Ισπανία το 9%, και στη Γερμανία το 6%, που ισοδυναμεί με 22247MW. Εμείς είμαστε την 15 θέση παγκοσμίως με 871MW το 2007. Δείτε τον πίνακα εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power

Εδώ υπάρχουν πίνακες για φωτοβολταικά:
http://en.wikipedia.org/wiki/Photovoltaic

Δείτε όμως και τη σημαντική διαφορά: στη Βρετανία (2300ΜW, που απ' όσο ξέρω έχουν και πυρηνικά εργοστάσια) χαλάνε ένα σκασμό λεφτά για ΑΠΕ, ακόμα και ακραίες, μελλοντικές περιπτώσεις όπως το Anaconda. Στη Γερμανία, που ψάχνουν τον ήλιο με το κυάλι, είναι πρωτοπόροι στα φωτοβολταικά.
Στην Ελλάδα που έχουμε ήλιοφάνεια 300 μέρες το χρόνο (ή τουλάχιστον πάνω από τις μισές ημέρες) και αρκετούς ανέμους λόγω βουνών, ορέων κλπ, δεν χαλάμε δεκάρα τσακιστή για πραγματική καινοτομία μολονότι θα έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι, λόγω φυσικών πόρων.

Δείτε τι κάνουν στο εξωτερικό:

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Στο εξωτερικό ενδιαφέρονται για τα κοινά ουσιαστικά. Εδώ αφ'ενός η ελλιπής παιδεία,
αφ'ετέρου οι μίζες και άντε μετά να δεις οικολογική συνείδηση στους πολλούς. Στην
γειτονιά μου (Παγκράτι) βάλανε τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης την μια μέρα και
την άλλη ήταν γεμάτοι με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Από την άλλη η
ΔΕΗ ανακοίνωσε αυξήσεις και εισαγωγή ηλ.ενέργειας επειδή κινδυνεύει λέει το σύστημα
λόγω υπερφόρτωσης. Δηλαδή έχουμε τη λύση στα χέρια μας και αυτοί προσπαθούν να μας
πείσουν οτι "κινδυνεύει" το σύστημα. Να σας πώ κάτι όμως? Καλά μας κάνουν. Γιατί
δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας κάθε 4 χρόνια.
Αντ'αυτού καθόμαστε και δεχόμαστε παθητικά ότι μπούρδα μας σερβίρουν τα επίσημα όργανά
τους τα ΜΜΕ χωρίς να γίνεται τίποτε από κανέναν.

Ολα ξέκινουν από εμάς.Εμείς πρέπει να μάθουμε να ψηφίζουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες,
εμείς πρέπει να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά, εμείς πρέπει να μάθουμε για τις
εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να τις κάνουμε πράξη παντού, και τέλος εμείς
οι ίδιοι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τι είναι και πως αποκτιέται η οικολογική
συνείδηση χωρίς να περιμένουμε από τα σχολεία τίποτα το ουσιαστικό,γιατί το μόνο
που ξέρουν να παράγουν κι'αυτά είναι άνθρωποι αναλώσιμοι και άβουλοι έτοιμοι να
γίνουν μέρος της "ανακύκλωσης" όπως την ξέρουμε και την εφαρμόζουμε όλοι μας
μέχρι σήμερα.

Πολύ αγαθό και θεάρεστο έργο οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς επίσης και οι ενεργοί πολίτες που ανακυκλώνουν αλλά έχω να διατυπώσω τις ενστάσεις μου και για τα δύο θέματα.

Οι ΑΕΠ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν παραπάνω από το 20% της κατανάλωσης ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Δανία έχουν πετύχει αυτό το στόχο και συνβεπώς δεν συνεχίζουν τις εγκατάστασεις νέων ανεμογεννητριών. Ο λόγος που είναι τεχνικά αδύνατο να συμβεί αυτό είναι η ευστάθεια του δικτύου. Για να ανταποκρίνεσαι στις αλλαγές της ζήτησης πρέπει να έχεις μία πολύ καλά ελέγξιμη γεννήτρια. Με άλλα λόγια μία μηχανή που να μπορείς να "πατάς γκάζι" και να τη "φρενάρεις" όποτε θες και όπως θες. Με την ανεμογεννήτρια δεν γίνεται αυτό. Δεν μπορείς να πεις ωχ έχω ανάγκη 10 KW φύσα θεούλη μου να τα βρω. Αντίστοιχα με τις ηλιακές κυψέλες και το anaconda. Είτε μας αρέσει είτε όχι για να έχουμε ρέυμα πρέπει να καίμε ορυκτά καύσιμα. Ίσως η μόνη λύση μακροπρόθεσμα να είναι η πυρηνική σύντηξη αλλά αυτό είναι επιστημονική φαντασία προς το παρόν.

Όσον αφορά το θέμα ότι όλα ξεκινούν από μας και εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι και παρόμοιες φιλολογίες έχω να πω πως αυτού του είδους οι σκέψεις ενοχοποιούν εμάς ως συνεργούς στην καταστροφή του περιβάλλοντος ενώ ποτέ δεν ζητήθηκε η γνώμη μας πάνω στις δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο προξενούν την καταστροφή. Αναφέρομαι στη βιομηχανική παραγωγή υπό το οικονομικό καθεστώς της μεγιστοποίησης του κέρδους. Αν ρώταγαν εμάς τι θέλετε να έχει το εργοστάσιο της περιοχής σας, μέγιστη κερδοφορία ή να θυσιάσει μέρος των κερδών για να εφαρμόσει πιο ήπιες τεχνολογίες παραγωγής? Είμαι βέβαιος ότι κάθε λογικός άνθρωπος εκτός των μετόχων του εργοστασίου θα διάλεγε το πρώτο. Με εξοργίζει λοιπόν το γεγονός ότι σύμφωνα με την πολιτικά ορθή, οικολογική, κοινωνικά ευαίσθητη και κολοκυθονερόβραστη επικρατούσα άποψη όχι μόνο αφήνεται ανενόχλητος ο κύριος ένοχος που είναι οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά φταίω εγώ κι από πάνω που δεν έβαλα το θερμοστάτη στους 30 βαθμούς δεν έκανα ανακύκλωση τις συσκευασίες και χίλια άλλα δυο.

geonik250, που ακριβώς βασίζεται η πρόταση σου για το 20%; Έχεις κάποια αναφορά που να το στοιχειοθετεί; Το επιχείρημα σου δεν μου φαίνεται παράλογο, ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να περιοριστούμε στο 20% αναγκαστικά και δεν μπορούμε να φτάσουμε π.χ. στο 60%. Εντάξει, ίσως έχεις δίκιο για το "φύσα θεούλη μου", αλλά ΑΠΕ δεν προέρχονται μόνο από αέρα, αλλά και ήλιο και θάλασσα, επομένως υποθέτω ότι ένας συνδυασμός αυτών μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση από το 20%.

Για το δεύτερο που λες, έχεις δίκιο εν μέρει. Ναι μεν δεν ζητήθηκε η άποψη μας, εντούτοις δεν είμαστε ουρανοκατέβατοι. Ακόμα και αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε στην "καταστροφή", όπως την αποκάλεσες: καταναλώνουμε ρεύμα και τρόφιμα, μαρσάρουμε με αυτοκίνητα, ρίχνουμε βρωμιές στη θάλασσα, παράγουμε σκουπίδια που μετά καίμε στις χωματερές (ενίοτε και το κοντινό δάσος) κοκ. Όλα αυτά έχουν φτιαχθεί/δημιουργηθεί/καλουπωθεί από το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης, που όμως δεν είναι μόνο οι "έχοντες και κατέχοντες" ένοχοι, αλλά και όλοι εμείς. Μην τα ρίχνουμε πάντα στους άλλους.

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Ολοι έχουμε ευθύνη στον βαθμό που μας αναλογεί.Αν λοιπόν βάλεις αυτά τα χίλια δύο μάζι που
δεν κάνουμε όλοι εμείς τότε θα δείς αν είμαστε ή όχι συνεργοί.

Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για το απέραντο αυτό ρεζιλίκι που αποκαλείται σήμερα "Ελλάδα"! Αν ζούσαν οι Αρχαίοι, θα μας εξολόθρευαν μέσα σε μια νύχτα! Είμαστε εντελώς ανώριμος λαός και αυτό φαίνεται και από τα σκουπίδια που εκλέγουμε για να μας κυβερνούν!

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Και ποιος μας λέει ότι αν ζούσαν οι "αρχαίοι" δεν θα ήταν κάπου στη Μύκονο με τα τεκνά :P

Σοβαρά τώρα. Εφερα ένα θέμα προς συζήτηση. Μην το χαλάμε το thread με αφορισμούς, ρεζιλίκια κλπ. Ας κρατήσουμε τα προσχήματα, πλζ ;)

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

@Dimitris Το 20% που ανέφερα προέρχεται από ένα καθηγητή που δίδασκε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο πολυτεχνείο της Πάτρας και το είχε αναφέρει στη παράδοση του μαθήματος. Μπορεί να στοιχειοθετηθεί αυτό το όριο για την ευστάθεια του δικτύου απλά είναι αρκετή δουλειά να το κάνω αφού τελικά ασχολήθηκα με τον τομέα των υπολογιστών στη σχολή και από ΣΗΕ ξέρω μόνο τα βασικά.

Όσο για την συλλογική ευθύνη δεν διαφωνώ ότι όλοι έχουμε ένα κομμάτι. Ήθελα να τονίσω όμως την άνιση κατανομή της ευθύνης. Στην πραγματικότητα οι έχοντες είναι αυτοί που ρυπαίνουν το περισσότερο με τη συμπεριφορά τους παρά όλοι οι υπόλοιποι.

Παρ'όλα αυτά η εικόνα που δείχνουν τα ΜΜΕ παγκόσμια είναι η αντίθετη με αυτή την πραγματικότητα. Εμείς είμαστε οι "κακοί" και οι έχοντες είναι στο απυρόβλητο. Ακόμα αν αύριο μαγικά όλοι, εκτός των εχόντων, πείθονταν να γίνουν πολίτες με έντονη οικολογική συνείδηση η αποτελεσματικότητα των πράξεών τους θα ήταν συγκρίσιμη με τη χορήγηση μιας ασπιρίνης σε καρκινοπαθή. Θα αισθανθεί λίγο καλύτερα ο ασθενής για καμιά ώρα, αλλά εν τέλει θα πεθάνει.

Καταλαβαίνω τι λες geonik250. Σκέφτομαι όμως το εξής: ο μεγαλύτερος καταστροφέας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας, είναι νομίζω η ΔΕΗ - μια βόλτα στη Μεγαλόπολη ή την Πτολεμαίδα πείθει. Η ΔΕΗ ανήκει όμως στο Δημόσιο, δηλαδή σε εμάς. Δεν είναι "έχων", με την έννοια που λες, και παράγει ρεύμα για όλους όχι μόνο για τους έχοντες.

Θα πεις, βέβαια, τι γίνεται με τις άλλες βιομηχανίες, που δεν είναι δημόσιες και ανήκουν σε ιδιώτες. Τι γίνεται με τους ρυπαντές, όπως τα διυλιστήρια στην Ελευσίνα, με τους εφοπλιστές που φουντάρουν καράβια και τα αφήνουν στη θάλασσα κλπ κλπ. Εκεί έχεις δίκιο όταν μιλάς για ασπιρίνες...

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus