Μια πρώτη ματιά στο risiOS

editor | Τρί, 06/27/2023 - 13:10 | 5'

Η διανομή risiOS που βασίζεται στο Fedora Linux κυκλοφόρησε πρόσφατα την έκδοση 38 που βασίζεται στο Fedora Linux 38 Workstation. Το risiOS προβάλλεται ως μια διανομή βασισμένη στο Fedora Linux που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την εγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό της εμπειρίας του Fedora Workstation, με το περιβάλλον εργασίας GNOME. Γι' αυτό, το risiOS 38 έρχεται με μια συλλογή εργαλείων και μια προσαρμοσμένη διεπαφή GNOME Shell που κάνει το Fedora Linux πιο ελκυστικό στους νεοφώτιστους στο Linux.

Η προσαρμοσμένη διεπαφή του GNOME Shell περιλαμβάνει ένα dock, που είναι κρυμμένο από προεπιλογή και θα εμφανιστεί μόνο όταν μετακινήσετε τον κέρσορα του ποντικιού στο κάτω μέρος της οθόνης. Το dock παρέχεται από την πολύ δημοφιλή επέκταση Dash to Dock.

Επιπλέον, το risiOS περιλαμβάνει δύο ακόμα επεκτάσεις του GNOME Shell, το risiGNOME και το Caffeine. Το τελευταίο χρησιμοποιείται για την απενεργοποίηση της προφύλαξης οθόνης και της αυτόματης αναστολής. Από την άλλη πλευρά, η επέκταση risiGNOME φαίνεται να τροποποιεί μόνο το κουμπί «Δραστηριότητες» του GNOME Shell από τη γραμμή κατάστασης σε εικονίδιο.

Επίσης, ένα από τα ωραία πράγματα στο risiOS είναι το εργαλείο risiTweaks, το οποίο σας επιτρέπει να προσθέσετε χρώματα στην επιφάνεια εργασίας GNOME. Το risiTweaks σας επιτρέπει επίσης να αλλάξετε διάφορα άλλα πράγματα που σχετίζονται με το γραφικό θέμα, όπως εικονίδια, στυλ, γραμματοσειρές κ.λπ., καθώς και να ρυθμίσετε άλλες πτυχές του GNOME που θα μπορούσατε ήδη να κάνετε με την εφαρμογή GNOME Tweaks...

risiOS

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο χρώματα έμφασης στον σταθμό εργασίας σας Fedora Linux 38, μπορείτε να εγκαταστήσετε την επέκταση Custom Accent Colors και να ορίσετε το "Custom-Accent-Colors" ως το προεπιλεγμένο θέμα Shell στο GNOME Tweaks. Η υποστήριξη για χρώματα έμφασης θα είναι διαθέσιμη από προεπιλογή με το επερχόμενο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας GNOME 45.

Άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που θα βρείτε στο risiOS είναι μια τροποποιημένη έκδοση του κελύφους ZSH με χαρακτηριστικά όπως επισήμανση σύνταξης και αυτόματες προτάσεις, το βοηθητικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας/επαναφοράς συστήματος Timeshift του Linux Mint, το Celluloid ως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο, υποστήριξη για εφαρμογές Web, το Wayland από προεπιλογή (ακόμη και για συστήματα με κάρτα γραφικών NVIDIA) και ένα εργαλείο καλωσορίσματος που διευκολύνει την εγκατάσταση των αγαπημένων σας εφαρμογών, θεμάτων, κλπ:

risiOS

Αν έχετε ήδη το risiOS 37, μπορείτε να αναβαθμίσετε στην έκδοση 38 με τις εντολές:

sudo dnf upgrade --refresh
sudo dnf system-upgrade download --releasever=38
sudo dnf system-upgrade reboot

Το risiOS είναι ουσιαστικά ένα «remix» του Fedora που περιλαμβάνει διάφορες βελτιώσεις και εργαλεία για μια πιο απλή εγκατάσταση και μια πιο ευχάριστη εμπειρία out-of-the-box. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το risiOS και να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση από την επίσημη ιστοσελίδα του: https://risi.io/  (επειδή το συγκεκριμένο site φαίνεται να έχει πέσει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μπορείτε να κατεβάσετε το ISO της διανομής από το Sourceforge εδω: https://sourceforge.net/projects/risios/files/)

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: 2.5 (ψήφοι: 2)