Τι νέα μας φέρνει το Fedora 38;

editor | Παρ, 04/07/2023 - 12:06 | 7'

Από την εγκατάσταση στον υπολογιστή σου έως τις εφαρμογές που περιλαμβάνονται, το Fedora 38 φαίνεται καλό. Εγκαθιστώντας τη beta έκδοση μένεις εντυπωσιασμένος αν και πολλά από τα καλά που θα φέρει το επερχόμενο Fedora είναι ο καρπός της δουλειάς της ομάδας GNOME.

Πράγματι, το Fedora 38 επωφελείται από όλη τη σκληρή δουλειά που έγινε στο GNOME 44 και αυτό φαίνεται. Το GNOME 44 φέρνει βελτιώσεις επιδόσεων, διορθώσεις σφαλμάτων, ένα νέο εικονίδιο για το στιγμιότυπο οθόνης, μια νέα επιλογή Bluetooth στο μενού, ένα πολύ βελτιωμένο σύστημα για τις Ρυθμίσεις, πολλές βελτιώσεις στο διαχειριστή αρχείων και όλες τις αναβαθμίσεις εφαρμογών GNOME που πιθανόν να χρειαστείτε.

Το Gnome 44 στο Fedora 38, με τη νέα επιλογή διαχείρισης Bluetooth
Το Gnome 44 στο Fedora 38, με τη νέα επιλογή διαχείρισης Bluetooth

Αλλά τα νέα δεν είναι αποκλειστικά από το GNOME. Το Fedora 38 περιλαμβάνει/βελτιώνει κι άλλα πράγματα όπως:

  • Kernel 6.2
  • Ενημερώσεις για non-GNOME spins όπως Xfce 4. 18, KDE Plasma 5. 27, MATE 1. 26 και LXQt 1. 2. 0.
  • Νέα Budgie and Sway spins
  • Όμορφα νέα wallpapers.
  • Αρχική υποστήριξη για τον ενοποιημένο πυρήνα (ένα ολοκληρωμένο αρχείο efi που περιέχει πυρήνα, initrd, cmdline και υπογραφή).
  • Σημαντική βελτίωση στα Live updates.
  • Ruby 32.
  • PHP 8. 2.
  • gcc 13.
  • LLVM16.
  • Golang 1. 20.

Και, φυσικά, όλα τα πακέτα που περιλαμβάνονται ενημερώνονται (όπως ο Firefox 110. 0, το LibreOffice 7. 5. 0. 3) και η εφαρμογή αρχικής εκτέλεσης κάνει την «μετάβαση» στο Fedora ακόμα πιο εύκολη. Από αυτή την εφαρμογή, μπορείτε να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας και την αυτόματη αναφορά προβλημάτων, να ενεργοποιήσετε αποθετήρια τρίτων, να συνδέσετε online λογαριασμούς και να δημιουργήσετε τον χρήστη σας κλπ.

Το Flatpak γίνεται ακόμη πιο ισχυρό

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη δύναμη και τη χρηστικότητα του Flatpak (ενός από τους διαχειριστές πακέτων γενικής χρήσης του Linux). Πριν από το Fedora 38, πολλές εφαρμογές Flatpak ήταν κρυμμένες πίσω από ένα φίλτρο. Οι χρήστες μπορούσαν να απενεργοποιήσουν το φίλτρο και να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές, αλλά δεν ήταν η προεπιλεγμένη συμπεριφορά. Από το Fedora 38, αυτό το φίλτρο έχει αφαιρεθεί, οπότε οι χρήστες θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές Flatpak. Αυτές οι εφαρμογές θα είναι επίσης διαθέσιμες μέσω της εφαρμογής Software store οπότε δε χρειάζεται να αγγίξετε τη γραμμή εντολών για την εγκατάσταση.

Επίσης μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει γύρω από την ενσωμάτωση του Flatpak στο Fedora 38, είναι η δυνατότητα εύκολης επιλογής μεταξύ των μεθόδων εγκατάστασης μέσα από την εφαρμογή Software. Επιλέξτε μια εφαρμογή για εγκατάσταση, κάντε κλικ στο μενού κάτω από το κουμπί Install και επιλέξτε τη μέθοδο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Λογισμικό στο Fedora 38

Απόδοση

Εδώ μιλάμε για την έκδοση beta, οπότε λογικό είναι να υπάρχουν προβλήματα. Ακόμα κι έτσι όμως το Fedora είναι εξαιρετικά σταθερό. Οι εφαρμογές ανοίγουν γρήγορα, λειτουργούν όπως αναμένεται και δεν παρουσιάζουν σημάδια αστάθειας.

Το λειτουργικό σύστημα ανταποκρίνεται σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτή η εκδοχή του Linux είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάθε χρήστη οποιουδήποτε επιπέδου δεξιοτήτων. Και για όσους χρειάζονται λίγη βοήθεια, υπάρχει πάντα το εργαλείο βοήθειας GNOME, το οποίο καλύπτει μια σειρά θεμάτων για να διευκολύνει την εισαγωγή σας στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας GNOME.

Να βάλω τώρα το Fedora 38;

Παρόλο που το Fedora 38, στη beta του, είναι σταθερό και λειτουργικό καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιήσετε αυτήν την έκδοση σε μηχανήματα όπου κάνετε δουλειά. Ναι, είναι σταθερό. Ναι, αποδίδει πολύ καλά. Αλλά η beta έκδοση προορίζεται για δοκιμές και δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτό για καθημερινή εργασία. Αλλά αν έχετε ένα εφεδρικό μηχάνημα (ή μια εγκατάσταση του VirtualBox ή του VMware), θα μπορούσατε να το εγκαταστήσετε για να δείτε πόσο όμορφο και εύχρηστο θα είναι το Fedora 38.

Κατεβάστε ένα αντίγραφο του Fedora 38 από την επίσημη σελίδα λήψης και απολαύστε τη δύναμη και τη φιλικότητα του Linux προς το χρήστη.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 3.8 (ψήφοι: 4)