Το Ubuntu 23.04 Lunar Lobster είναι αριστούργημα συνέχειας και συνέπειας

editor | Τρί, 04/25/2023 - 10:07 | 8'

Το Ubuntu 23.04 Lunar Lobster είναι η νέα έκδοση της διανομής Linux της Canonical που συνεχίζει με στέρεα εξελικτικά βήματά προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι απλά το επόμενο λογικό βήμα, χωρίς εκπλήξεις, και αυτό τα λέει όλα.

Θα το πούμε εξαρχής για να είναι ξεκάθαρο: Η νέα έκδοση του Ubuntu που κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου αποτελεί ένα αριστούργημα για το πώς πρέπει να εξελίσσεται ένα λειτουργικό σύστημα. Ναι, η επιφάνεια εργασίας του έχει παραμείνει ως επί το πλείστον η ίδια εδώ και αρκετό καιρό, όμως αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που επέτρεψε στους χρήστες να συνηθίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία με την οποία η Canonical ενημερώνει το λειτουργικό σύστημα της.

Με το Lunar Lobster, η Canonical μας φέρνει μια ακόμα υπέροχα σταθερή και λειτουργική έκδοση. Η μεγαλύτερη αλλαγή στο νέο Ubuntu 23.04 είναι εκείνη του προγράμματος εγκατάστασης, αλλά ακόμη και αυτή είναι απλώς αισθητική.

Επιλογή γλώσσας στον νέο installer

Το πρόγραμμα εγκατάστασης απέκτησε απλώς μια ωραία, σύγχρονη αισθητική ενώ παραμένει ταυτόχρονα το ίδιο λειτουργικό όπως πριν (ενημερώθηκε και το επίσημο tutorial εγκατάστασης). Αυτό πιστοποιεί το παρακάτω βίντεο:

Εκτός του προγράμματος εγκατάστασης, το μεγαλύτερο μέρος των βελτιώσεων στο Ubuntu Lunar Lobster προέρχεται από την καταπληκτική ομάδα του GNOME και όλη τη σκληρή δουλειά που εκείνη έχει κάνει για το GNOME 44.0, στο οποίο βασίζεται το Ubuntu...

Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που κάνει το Lunar Lobster ξεχωριστό. Πρώτα απ' όλα, η επιφάνεια εργασίας που είναι απλά πανέμορφη. Όχι μόνο τα χρώματα, αλλά και η λεπτή διαφάνεια στο πάνελ. Το σύνολο της επιφάνειας εργασίας έχει αποκτήσει μια πολύ επίπεδη/μοντέρνα εμφάνιση. Η αλλαγή είναι πολύ ανεπαίσθητη βέβαια σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, αλλά το συνολικό θέμα φαίνεται “ελαφρύτερο” και πιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται βέβαια και στη μοβ ταπετσαρία που επιλέχθηκε για το Lunar Lobster, η οποία βοηθά οπτικά στην "ανύψωση" της επιφάνειας εργασίας. Εξάλλου, οι προηγούμενες ταπετσαρίες του Ubuntu είχαν πάντα μια κλίση προς τα πιο σκούρα χρώματα, που έκαναν την επιφάνεια εργασίας να φαίνεται πιο “βαριά”.

Απόδοση και ευχρηστία

Φυσικά, ένα λειτουργικό σύστημα δεν κρίνεται μόνο από την εμφάνισή του. Οι επιδόσεις και η χρηστικότητα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του, και το Lunar Lobster πετυχαίνει διάνα και στα δύο.

Όσον αφορά το πόσο καλά λειτουργεί η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu, αυτό δεν χρειάζεται συζήτηση, γιατί είναι σχεδόν ίδια όπως ήταν πάντα! Πρόκειται για μια παραλλαγή της επιφάνειας εργασίας GNOME που έχει λειτουργήσει καλά τα τελευταία χρόνια, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος αλλαγής. Η λίστα πχ των εγκατεστημένων εφαρμογών είναι η ίδια, όλα λειτουργούν όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε καινούριο να σου προκαλέσει έκπληξη.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, μπορείτε να τρέξετε το Lunar Lobster ως εικονική μηχανή με μόνο 3 GB RAM και 2 CPU. Ακόμα και με λίγους πόρους, το Ubuntu 23.04 έχει καλές επιδόσεις. Οι εφαρμογές ανοίγουν αμέσως και εκτελούνται χωρίς καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα. Η εγκατάσταση των εφαρμογών από το κλασικό Λογισμικό GNOME είναι πολύ γρήγορη και η ενσωμάτωση του Snap στο κατάστημα λογισμικού δίνει μια τεράστια ποικιλία διαθέσιμων εφαρμογών (συμπεριλαμβανομένων των Spotify, Slack και πολλών άλλων). Μας αρέσει δεν μας αρέσει, η Canonical συνεχίζει να ποντάρει στο Snap. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Steam snap είναι πλέον μέρους του stable καναλιού, αφού η early access έκδοση του κατεβάστηκε από 150.000 χρήστες.

To Steam snap

Σε πιο «σοβαρές» αλλαγές, το Ubuntu 23.04 είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής διανομή Linux που υποστηρίζει πλήρως την επαλήθευση χρηστών με το Azure Active Directory (Azure AD). Αυτό απλά δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του Microsoft 365 Enterprise να συνδέονται στο Ubuntu τους με τα ίδια διαπιστευτήρια που χρησιμοποιούν για το M365 ή το Azure.

Με έπεισες! Από που κατεβάζω το Ubuntu 23.04;

Το Ubuntu 23.04 είναι διαθέσιμο για λήψη από τον επίσημο ιστότοπο του Ubuntu ή από άλλα miror sites (τα αρχεία Torrent είναι επίσης διαθέσιμα). Και αν έχετε ήδη Ubuntu στο PC ή στο laptop σας, μην ξεχνάτε: μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση στο Ubuntu 23.04 απευθείας, χωρίς να απαιτείται επανεγκατάσταση. Ως συνήθως, η λήψη του Ubuntu 23.04 έρχεται ως ευμεγεθές αρχείο ISO 64-bit. Θα πρέπει να το εγγράψετε (δείτε εδώ πως) σε ένα στικάκι USB, μια κάρτα SD ή ένα κενό DVD και να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Αν θέλετε απλά να το δοκιμάσετε, προτιμήστε να το τρέξετε σε VirtualBox, VMWare κλπ. Αν σας αρέσουν οι λεπτομέρειες και τα ψιλά γράμματα, θα βρείτε τα release notes εδώ.

Επίσης, υπάρχουν 2 νέες "γεύσεις" του Ubuntu, το Ubuntu Cinnamon και το Edubuntu, οπότε φτάσαμε αισίως στις 10! Οι γεύσεις προσφέρουν είναι εναλλακτικές εκδοχές του επίσημου Ubuntu Desktop, και κάθε μία έχει τη δική της πρόταση για τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις. Μπορείτε να τις δείτε όλες και να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει εδώ: https://ubuntu.com/desktop/flavours

 

Βίντεο με τα νέα χαρακτηριστικά:

Δώσε αστέρια!

MO: 3.7 (ψήφοι: 3)