Αν ψάχνετε για μια διαφορετική “προσέγγιση” στο λειτουργικό σας σύστημα, το Bodhi Linux είναι μια επιλογή που θα σας κάνει να απολαύσετε ξανά τον υπολογιστή σας. Είναι ένα "ελαφρύ", όμορφο και φιλικό λειτουργικό και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας Moshka βασίζεται σε ένα από τα καλύτερα προγράμματα όλων των εποχών, τον διαχειριστή παραθύρων Enlightenment.
Όπως ίσως γνωρίζετε, όλες τα γραφικά περιβάλλοντα εργασίας αποτελούνται από διάφορα "κομμάτια", ένα από τα οποία είναι ο διαχειριστής παραθύρων. Ο διαχειριστής παραθύρων είναι υπεύθυνος για τη σχεδίαση, τη διάταξη και τη μνήμη των παραθύρων. Για παράδειγμα, ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Firefox. Θα παρατηρήσετε μια γραμμή τίτλου και ένα πλαίσιο παραθύρου. Μπορείτε να πιάσετε τη γραμμή τίτλου και να τη μετακινήσετε στην επιφάνεια εργασίας. Μπορείτε να πιάσετε τα όρια και να αλλάξετε το μέγεθος του παραθύρου. Μπορείτε να κλείσετε τον Firefox, να τον ανοίξετε ξανά και θα ανοίξει στην ίδια θέση και στο ίδιο μέγεθος. Αυτός είναι ο διαχειριστής παραθύρων σε δράση και όλοι έχουν διαφορετική άποψη για το πώς ο χρήστης αλληλεπιδρά με την υπόλοιπη επιφάνεια εργασίας.
Όσον αφορά τους διαχειριστές παραθύρων, το Enlightenment αποδεικνύει πόσο "καλλιτεχνικός" και αποτελεσματικός είναι. Ένας από τους κύριους λόγους για την αποτελεσματικότητα του Enlightenment (που απολαμβάνουμε και στο Bodhi) είναι κάτι απλό: το μενού της επιφάνειας εργασίας. Στα περισσότερα περιβάλλοντα εργασία των υπολογιστών, κάνετε είτε αριστερό κλικ σε ένα κουμπί μενού (είτε σε μια γωνία της επιφάνειας εργασίας είτε στο τέλος ενός πίνακα) για να ανοίξετε το μενού, όπου μπορείτε στη συνέχεια να κάνετε νέο κλικ για να ανοίξετε εφαρμογές. Αντίθετα, με το Enlightenment στο Bodhi, μπορείτε να κάνετε αριστερό κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας για να ανοίξετε αυτό το μενού, πράγμα που σημαίνει ότι "σέρνετε" το ποντίκι σας στην επιφάνεια εργασίας πολύ λιγότερο. Αποτελεσματικό, σωστά;
Το Bodhi Linux όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την αποτελεσματικότητα. Εδώ μιλάμε για ευκολία χρήσης και ομορφιά. Το προεπιλεγμένο γραφικό θέμα για το Bodhi είναι πολύ όμορφο. Και, αν δε σας αρέσει, είπαμε: κάντε αριστερό κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Θέμα και επιλέξτε από τα διάφορα προεγκατεστημένα θέματα.
Η επιφάνεια εργασίας Moskha του Bodhi προσφέρει πολλές επιλογές διαμόρφωσης (OK, όχι τόσες όσο το KDE...). Και παρόλο που όλες αυτές οι επιλογές ίσως φανούν πάρα πολλές σε έναν χρήστη που είναι νέος στο Linux (ειδικά αν ανοίξετε το παράθυρο Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην καρτέλα Για προχωρημένους, όπου θα βρείτε ρυθμίσεις για πράγματα που οι περισσότεροι χρήστες δε θα θέλουν να αγγίξουν), αυτό δε σημαίνει ότι οι χρήστες που έχουν ξοδέψει μηδέν ή λίγο χρόνο “παίζοντας” με το Linux θα πρέπει να αποφεύγουν αυτήν τη διανομή.
Γιατί; Διότι, όταν δουλεύετε με το Bodhi, Linux, νιώθετε όπως όταν χρησιμοποιούσατε πρώτη φορά έναν υπολογιστή. Ξαφνικά, αισθάνεστε ότι οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Μαζί με τα τυπικά εργαλεία, θα βρείτε μια πραγματικά ωραία λειτουργία (άλλη μια έμπνευση από το Enlightenment) που ονομάζεται Shading. Φανταστείτε ότι έχετε πολλές εφαρμογές ανοιχτές και δε θέλετε να τις ελαχιστοποιήσετε όλες στον πίνακα, αλλά πρέπει να τις απομακρύνετε. Αν κάνετε δεξί κλικ στη γραμμή τίτλου ενός παραθύρου και επιλέξετε Shading, το παράθυρο θα αναδιπλωθεί μέχρι να μείνει μόνο η γραμμή τίτλου. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με όσα παράθυρα χρειάζεστε.
Και αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα επιλέγουμε (Settings> Input > Mouse Bindings), ούτως ώστε αν κάνουμε διπλό κλικ στη γραμμή τίτλου του παραθύρου, να σκιαστεί το παράθυρο. Άλλο ένα διπλό κλικ και το παράθυρο κλείνει. Με αυτό το εύχρηστο χαρακτηριστικό, έχουμε ανοιχτά όσα παράθυρα εφαρμογών χρειαζόμαστε.
Τι θα βρείτε στο Bodhi Linux;
Κατά τ' άλλα, το Bodhi Linux δε διαφέρει ριζικά από τα άλλα λειτουργικά συστήματα. Διαθέτει την κάτω μπάρα, ένα παραδοσιακό κουμπί μενού (+ με το "αιωρούμενο" μενού της επιφάνειας εργασίας), ένα tray συστήματος, ρολόι, εικονίδια για εκκίνηση στον πίνακα, "αγαπημένα" στο μενού κλπ.
Όσον αφορά τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, θα βρείτε το LibreOffice, το Chromium για web browsing, το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Leafpad, το GIMP για επεξεργασία εικόνων, το Audacious για αναπαραγωγή μουσικής, και μερικά άλλα μικροπράγματα. Ευτυχώς, υπάρχει επίσης τόσο το Bodhi AppCenter όσο και το Synaptic Package Manager, τα οποία είναι και τα δύο γραφικά εργαλεία για εγκατάσταση νέου λογισμικού από χιλιάδες διαθέσιμες δωρεάν εφαρμογές.
Σε ποιον απευθύνεται το Bodhi Linux;
Με την τελευταία έκδοση (η οποία βασίζεται στο Ubuntu 20.04 LTS), ο καθένας μπορεί να απολαύσει το Bodhi Linux και να είναι παραγωγικός. Εντάξει, υπάρχουν επιλογές και λειτουργίες που μπορεί να μπερδέψουν ορισμένους χρήστες, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα πιο. Ένας νέος χρήστης στο Linux θα πρέπει να μπει στην εφαρμογή Ρυθμίσεις αν θέλει να μπλέξει και αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί (τουλάχιστον όχι μέχρι να εξοικειωθεί με την επιφάνεια εργασίας...). Τελικά, το πιο απλό που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το ISO, να το γράψετε σε ένα USB stick και να δοκιμάσετε μόνοι σας αν σας κάνει ή όχι...
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε