Χιλιάδες Windows παιχνίδια παίζουν πλέον στο Linux μέσω Steam Play / Proton

dimitris | Πέμ, 11/15/2018 - 23:44 | 5' | 1

Δεν πέρασαν ούτε τρεις γεμάτοι μήνες από τότε που αναφέραμε την νέα -τότε- beta του Steam Play, η οποία ενσωμάτωνε το Proton, ένα fork του Wine που υποστηρίζει περισσότερα παιχνίδια Windows στο Linux, και τα πράγματα πάνε από το καλό στο καλύτερο. Από ότι φαίνεται μπορούμε πλέον να παίξουμε χιλιάδες Windows games στο Linux!

Κατ’αρχάς η beta του Steam Play δεν είναι πια beta μια και ενσωματώθηκε στον επίσημο Steam client. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πια να κάνουμε opt-in για να έχουμε το νέο Steam Play με Proton. Το δεύτερο καλό είναι ότι μπορεί επισήμως το Steam Play να υποστηρίζει μερικές δεκάδες Windows παιχνίδια (DOOM I/II, Fallout Shelter, FATE, FINAL FANTASY VI, Magic: The Gathering, Mount & Blade, NieR: Automata, Quake, S.T.A.L.K.E.R., Star Wars, Tekken 7 κλπ), στην πράξη όμως υποστηρίζονται πολύ περισσότερα παιχνίδια, αν και ανεπίσημα, τα οποία μπορούμε να παίξουμε εύκολα στο Linux. Και δεν μιλάμε για δέκα-είκοσι παιχνίδια. Μιλάμε για 2.900+ ακόμα τίτλους παιχνιδιών!

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που είχαμε αναφέρει και παλιότερα: να κάνουμε Override στα Steam Play Settings -> Advanced ώστε να τρέχουμε όλα τα παιχνίδια μέσω Steam Play (κλικ στην επιλογή “Use Steam Play For All Titles") και να χρησιμοποιείται πάντα το Proton.

Ενεργοποίηση Steam Play για ΌΛΑ τα παιχνίδια και όχι μόνο για τα "επίσημα υποστηριζόμενα"
Ενεργοποίηση Steam Play για ΌΛΑ τα παιχνίδια και όχι μόνο για τα "επίσημα υποστηριζόμενα"

Μόλις τα κάνουμε αυτά, μπορούμε να παίξουμε στο Linux μέσω Steam Play πάνω από 2000 παιχνίδια που είχαν κατασκευαστεί και έπαιζαν μέχρι σήμερα μόνο στα Windows. Και όπως ήταν αναμενόμενο σε τέτοιες θετικές εξελίξεις, εμφανίστηκε ήδη online μια βάση δεδομένων, το SteamDB, με όλα τα Windows games που υποστηρίζονται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από το Proton άρα και από το Steam Play.

Στην ιστοσελίδα αυτή οι χρήστες ανεβάζουν “αναφορές” για τα παιχνίδια που δοκιμάζουν να παίξουν στο Linux με το Proton, και κάθε παιχνίδι “βαθμολογείται” για το πόσο καλά παίζει στο Linux - από το χειρότερο στο καλύτερο: Borked, Bronze, Silver, Gold και Platinum με το τελευταίο να σημαίνει ότι το παιχνίδι παίζει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Στιγμιότυπο από την αρχική σελίδα του ProtonDB

Όπως βλέπετε αυτή τη στιγμή "παίζουν" 2961 τίτλοι παιχνιδιών! Εχουμε και λέμε Football Manager 2019, Assassin's Creed Odyssey, Grand Theft Auto V, Warframe, Rust, Age of Empires II, The Witcher 3: Wild Hunt, Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition, The Elder Scrolls V: Skyrim και δεν συμμαζεύεται...

Φυσικά, δεν είναι όλα αυτά τα παιχνίδια σε Platinum κατάσταση! Κάποια είναι σε Gold (“παίζει αλλά θέλει ρυθμίσεις”) ενώ κάποια άλλα είναι Silver (“γενικά παίζει, αλλά έχει θέματα”) ή και Bronze (“τρέχει αλλά με κρασαρίσματα”). Το καλό είναι όμως ότι για κάθε παιχνίδι στo ProtonDB υπάρχουν στις αναφορές των χρηστών και άπειρα tips για το πως να βελτιωθεί η απόδοση των παιχνιδιών αυτών στο Linux.

Αναφορές για το Assassin's Creed Odyssey και tips για το πως θα παίξει στο Linux
Αναφορές για το Assassin's Creed Odyssey και tips για το πως θα παίξει στο Linux

Με λίγα λόγια, χαράς ευαγγέλια για τους/τις απανταχού gamers που γουστάρουν να τρέχουν Linux. Απλά εγκαταστήστε την τελευταία έκδοση του Steam,ενεργοποιήστε το Steam Play παντού, επιλέξτε παιχνίδι από τη λίστα στο ProtonDB και... καλό gaming!

PS: Να' σαι καλά Valve...

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 4.8 (ψήφοι: 4)

Σχόλια

Επιτέλους, κάτι κινείται στο gaming!!! Αν συνεχίσει έτσι το Steam, σε λίγο δεν θα υπάρχει και λόγος να μην βάζεις Linux!