CrunchBang Waldorf

dsyrmalis | Τρί, 10/23/2012 - 19:49 | 3'



Η διανομή CrunchBang βασίζεται στο Debian και έρχεται με το λιτό αλλά ταχύτατο διαχειριστή παραθύρων, OpenBox. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα σύστημα αποκρίσιμο, σταθερό και με ελάχιστες απαιτήσεις σε hardware. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η κατανάλωση μνήμης σε κατάσταση idle είναι περίπου 72 MB και ο χώρος που καταλαμβάνει στο δίσκο είναι μόλις 2.55 GB!
 
Το ISO της διανομής υπερβαίνει για λίγο τα όριο της χωρητικότητας ενός cd και επομένως θα χρειαστούμε είτε ένα DVD είτε κάποιο USB stick.  Ο εγκαταστάτης του δεν πλησιάζει τα επίπεδα φιλικότητας διανομών όπως του Ubuntu και απευθύνεται σε μέσου επιπέδου χρήστες. Υποστηρίζει όμως και την ελληνική γλώσσα και εφόσον την επιλέξουμε θα έχουμε και ελληνικό πληκτρολόγιο με όποιο συνδυασμό πλήκτρων μας αρέσει.
 
Ο χρόνος εκκίνησης του συστήματος είναι πολύ μικρός και η επιφάνεια εργασίας του είναι λιτή. Υπάρχει και μια προρυθμισμένη διαμόρφωση του conky στην πάνω δεξιά μεριά της οθόνης που απεικονίζει βασικές πληροφορίες για το σύστημα μας.

Μια ωραία προσθήκη είναι ένα script το οποίο αφού αναβαθμίσει το σύστημα, μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε πακέτα όπως η Java και το LibreOffice. Ο default περιηγητής για το διαδίκτυο είναι ο Iceweasel 16.01 ο οποίος ήδη είναι έτοιμος για την αναπαραγωγή Flash. Τα ίδια ισχύουν και για τους κλειστούς αποκωδικοποιητές πολυμέσων. Ο πυρήνας στον οποίο "πατάει" το CrunchBang είναι ο 3.2. Προφανώς η έκδοση αυτή βασίζεται στο τωρινό Debian Testing (Wheezy).

Συνοψίζοντας, το CrunchBang είναι μια εξαιρετική λύση για όσους διαθέτουν αδύναμα συστήματα ή σε όσους αρέσκονται σε απλά και λιτά περιβάλλοντα εργασίας. Τελειώνοντας, να πούμε πως η build που παρουσιάζουμε είναι αυτή της 15/10/2012 και έχει λύσει κάποια προβλήματα που υπήρχαν με τη λειτουργία του Live DVD.

Ιστοσελίδα: http://crunchbanglinux.org/
Λήψη: 32 bit - 64 bit

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)