Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

dsyrmalis | Σάβ, 10/20/2012 - 20:19 | 6' | 7



Οι εκδόσεις του Ubuntu αποκτούν την ονομασία τους με τη σειρά των γραμμάτων του λατινικού αλφάβητου. Έτσι το Ubuntu 12.04 ονομάστηκε Precice Pangolin. Η νέα έκδοση 12.10 χρησιμοποίησε το γράμμα Q (Quantal Quetzal), ενώ ήδη το Ubuntu 13.04 έχει πάρει την ονομασία του απο το γράμμα R και θα ονομάζεται Raring Ringtail!  Ας περάσουμε όμως στο... γράμμα Q και στο Ubuntu 12.10!

Οι αλλαγές στη νέα έκδοση του Ubuntu -που το ακολουθεί και μια ολόκληρη οικογένεια διανομών με διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας- είναι πολλές. Ξεκινώντας απο την ιστοσελίδα της Canonical για να κατεβάσουμε το iso που μας ενδιαφέρει, παρατηρούμε πως ξεπετάγεται και ένα μενού που ζητά προαιρετικά τη δωρεά μας. Φυσικά μπορούμε να το αγνοήσουμε και να το κατεβάσουμε όπως πάντα δωρεάν. Το περίεργο σε αυτή την περίπτωση είναι πως μας ζητά χρήματα για την ενίσχυση και του Kubuntu το οποίο η Canonical δεν το υποστηρίζει πια επισήμως.

Διαφορές θα δούμε όμως και στα ίδια τα iso. Είναι μεγέθους λίγο κάτω των 800 ΜΒ και δεν χωρούν πια σε ένα cd όπως είχαμε συνηθίσει. Απουσιάζει επίσης και η δισδιάστατη έκδοση του Unity χάρη στη πρόοδο που έγινε στον Gallium llvmpipe driver.  Η έκδοση αυτή είναι η πρώτη που υποστηρίζει και το αμφιλεγόμενο UEFI boot. Τέλος, είχαμε και την αφαίρεση του alternate cd που προσέφερε έναν εγκαταστάτη σε γραμμή εντολών και κάποιες προχωρημένες λειτουργίες όπως το σετάρισμα μια συστοιχίας Raid.

Περνώντας τώρα στο διαχειριστή εκκίνησης lightDM διαπιστώνουμε πως απέκτησε τη δυνατότητα σύνδεσης σε απομακρυσμένες επιφάνειες εργασίας μέσω της υπηρεσίας Ubuntu Single Sign On.



Αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει τους χρήστες είναι το Unity. Εδώ έχουμε την προσθήκη τριών νέων lenses ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα διαθέσιμα που προσφέρουν πολλές και διαφορετικές λειτουργίες. Τα εξ ορισμού που περιέχονται στη διανομή είναι τα εξής:

  • Social (Gwibber) lens (Προσφέρει αλληλεπίδραση του Dash με τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter)
  • Shopping lens (Με αυτό το lens οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα για την εύρεση και αγορά εμπορικών προιόντων. Απο τις πωλήσεις αυτές ένα ποσοστό πηγαίνει στην Canonical )
  • Photo lens (Είναι δυνατή η προβολή φωτογραφιών που βρίσκονται είτε τοπικά στο δίσκο μας είτε δικτυακά. πχ μια φωτογραφία απο το Facebook)



Όλα αυτά είναι δυνατά αφού το Dash απέκτησε δυνατότητες preview και ενσωμάτωσε τον Firefox εντός των πλαισίων του. Πολλοί χρήστες που είναι παρανοικοί με τη ασφάλεια θεωρούν τις παραπάνω δυνατότητες κάτι σαν spyware! Γεγονός είναι πως η Canonical μπορεί να χρησιμοποιήσει αλλά και να δώσει σε τρίτους κάποια δεδομένα (πχ στο Amazon). Παρόλα αυτά όποιος ενδιαφέρεται για την προστασία της ιδιωτικότητας του μπορεί να πάει στις Ρυθμίσεις Συστήματος --> Ιδιωτικότητα και να προσαρμόσει τα πράγματα όπως επιθυμεί. Επίσης, μπορεί να αφαιρέσει εντελώς αυτές τις δυνατότητες απο το σύστημα του πληκτρολογώντας απλώς στο τερματικό τα εξής: 

sudo apt-get remove unity-scope-musicstores unity-lens-shopping


Περνώντας τώρα στο λογισμικό το Ubuntu 12.10 έρχεται με τα εξής βασικά πακέτα:

  • Firefox 16.0.1
  • LibreOffice 3.6.2
  • Rhytmbox 2.97
  • Πυρήνας 3.5
  • Gnome 3.6
  • Python 3.2
  • Gcc 4.7

Όπως είπαμε όμως και πιο πριν, μαζί με το Ubuntu έρχεται και μια ολόκληρη οικογένεια απο διανομές. Αναφερόμαστε στα:

Kubuntu: http://kubuntu.org/news/12.10-release

Xubuntu: http://xubuntu.org/news/12-10-release

Edubuntu http://edubuntu.org/news/12.10-release

Lubuntu: http://wiki.ubuntu.com/Lubuntu/Announcement/12.10

Ubuntu Studio:https://wiki.ubuntu.com/QuantalQuetzal/ReleaseNotes/UbuntuStudio


Επίσης, προστέθηκε μια ακόμα γεύση του Ubuntu με μια vanilla έκδοση με το κέλυφος του Gnome 3. Πρόκειται για το Ubuntu Gnome Remix.

Να σημειώσουμε πάντως πως το UEFI boot υποστηρίζεται μόνο στα Ubuntu (desktop και server) και στο Edubuntu

Ιστοσελίδα: http://www.ubuntu.com/

*Με δεξί κλικ και επιλέγοντας προβολή εικόνας μπορείτε να δείτε τα στιγμιότυπα σε πλήρη ανάλυση.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Περί ονόματος: Από το Breezy Badger (έκδοση 5.10!) και έκτοτε το Ubuntu ακολουθεί την "Funky Fairy" ονοματολογία:

1. Και οι δύο λέξεις ξεκινούν αλφαβητικά από το επόμενο γράμμα από ότι η προηγούμενη έκδοση.

2. Περιγράφουν ένα ζώο, συνήθως θηλαστικό.

Στην παρακάτω σελίδα φαίνονται όλα τα μέχρι σήμερα ονόματα, μια επεξήγηση της ονοματολογίας, αλλά και προτάσεις για το 13.10, που πιθανώς να λέγεται... Solid Snake :)

https://wiki.ubuntu.com/DevelopmentCodeNames

Το δυσάρεστο γεγονός που δεν θέλησα να αναφέρω στο mini review του Ubuntu είναι πως σταμάτησε οριστικά η ανάπτυξη του πολύ χρήσιμου Ubuntu Tweak. Ο δημιουργός του δήλωσε: "If making free software is not free any more, why still doing this?" Παρόλο που δεν μου αρέσει το Unity, είναι λίγο άδικο να κατηγορούμε μια εταιρεία που θέλει και πρέπει να έχει κέρδος. Σε τελική ανάλυση αν δεν μας αρέσει το Amazon και το Ubuntu Store στο Dash το απενεργοποιούμε ή και το απεγκαθιστούμε. Εκτός αν εννοεί κάτι άλλο;
Αυτό που μου έμεινε απο το νέο Ubuntu είναι πως απέκτησε ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό για tablets. Δεν ξέρω όμως τελικά αν όλα αυτά είναι χρήσιμα ή έχουν νόημα για μια Desktop διανομή. Όπως και να έχει πιστεύω πως η έκδοση που ίσως κρίνει οριστικά την επιτυχία ή όχι της νέας κατεύθυνσης της διανομής θα είναι η επόμενη LTS.

ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛ'ΑΝΕΤΕ?Πριν 2 ημέρες έβαλα 1 παρόμιο θέμα (περίπου) στο linuxinside & μου είπε να το εγκρινουν οι διαχειρηστές & σήμερα βλέπω αυτό εδώ το θέμα!!!!!

dsyrmalis]Το δυσάρεστο γεγονός που δεν θέλησα να αναφέρω στο mini review του Ubuntu είναι πως σταμάτησε οριστικά η ανάπτυξη του πολύ χρήσιμου Ubuntu Tweak. Ο δημιουργός του δήλωσε: "If making free software is not free any more, why still doing this?"

Thank you, Ubuntu Tweak will continue Smile