Blender 2.64: το νέο Open Source VFX pipeline!

MagikosFakos | Παρ, 10/05/2012 - 00:40 | 3'


Tears of Steel

Μετά από τρεις μήνες σκληρής δουλειάς το BlenderFoundation παρουσιάζει μια καινούρια έκδοση της σειράς 2.6X, συνεχίζοντας έτσι τη σημαντική του πορεία.
 
Οι βελτιώσεις είναι εστιασμένες κυρίως στην ανάπτυξη του προγράμματος σαν εργαλείο για ειδικά εφέ (VFX), ενισχύοντας έτσι το κομμάτι του  compositing. Μην ξεχάσουμε πως το Blender  δε χρησιμοποιείται μόνο για σχεδίαση τρισδιάστατων γραφικών αλλά και για compositing και video editing.

Πιο συγκεκριμένα, βελτιώθηκε το σύστημα για mask editor και motion tracker, το οποίο επιτρέπει πιο εύκολη ενσωμάτωση τρισδιάστατων γραφικών και ρεαλιστικών σκηνών (video). Το compositing  εμπλουτίζεται και με καινούρια  nodes  για color managment και ένα σημαντικό node για επεξεργασία εικόνων με  green screen.
Όλα αυτά τα καινούρια χαρακτηριστικά χρησιμοποιήθηκαν στην καινούρια ταινία του Blender Foundation “Tears of Steel” που έχει σκοπό να δείξει πως το Blender μπορεί να είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για επεξεργασία και ειδικά εφέ.

Τι  άλλες βελτιώσεις θα βρούμε σε αυτήν την καινούρια έκδοση;


Rendering

Για τους φίλους του Blender, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η ανάπτυξη του καινούριου motor render Cycles. Σε αυτήν την έκδοση έρχονται μικρά καινούρια χαρακτηριστικά, όπως η υποστήριξη του φωτισμού spot light, η δυνατότητα tiled render καθώς και βελτιωμένες ταχύτητες στο CPU render, ενώ το GPU render (μόνο με κάρτες nVidia) επιτρέπει εικόνες με υψηλή ανάλυση σε απίστευτη ταχύτητα.

Modeling

Το modeling έχει βελτιωμένο sculpting system, με καινούρια brush tools τα οποία προσφέρουν   εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πρόσθετα

Στο game engine υποστηρίζονται καινούρια φώτα και σκιές, καινούρια πρόσθετα στο format Collada με καλύτερη συμβατότητα με άλλα game engines.

Όλα αυτά και μερικά bug fixes που δεν αναφέραμε κάνουν το Blender 2.64 ένα δυνατό εργαλείο για την παραγωγή animation, films, visual effects, κτλ που σίγουρα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα.

Για να το δοκιμάσετε και να διαβάσετε περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα του Blender:
http://www.blender.org/

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)