Sabayon Linux 10

dsyrmalis | Κυρ, 09/16/2012 - 21:54 | 2' | 9



Το Sabayon μας δίνει μια ακόμα καλή κυκλοφορία με πολλά και νέα χαρακτηριστικά αλλά και με μεγάλα περιθώρια επιλογών για τους χρήστες. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με την πάντα άψογη εμφάνιση της διανομής. Πιο αναλυτικά στο Sabayon 10 θα βρούμε τα εξής:

  • KDE 4.9
  • Gnome 3.4
  • Mate
  • Xfce 4.10
  • LibreOffice 3.6

Οι προχωρημένοι χρήστες επίσης δεν θα μείνουν παραπονούμενοι αφού εκτός απο την Corecdx έκδοση με τα απολύτως βασικά θα βρούν επίσης και υποστήριξη για το πανίσχυρο σύστημα αρχείων ZFS, το Amazon EC2 καθώς επίσης και τα Gentoo Hardened Scripts για αυξημένη ασφάλεια.

Ο πυρήνας της διανομής είναι ο 3.5.4 αλλά έχουν περαστεί τα Fusion Patches με αποτέλεσμα την αυξημένη ταχύτητα ιδιαίτερα κατα της μετακινήσεις αρχείων. Πρόκειται για τα BFQ iosched του Paolo Valente. Πολύ όμορφες όμως είναι και οι γραμματοσειρές της διανομής και αυτό οφείλεται στα Infinality Freetype patches.


Οι γραμματοσειρές της διανομής βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Τέλος, να σημειώσουμε πως απο αυτή την έκδοση και έπειτα δεν υποστηρίζονται οι επεξεργαστές που δεν διαθέτουν PAE (Physical Address Extension).

Ιστοσελίδα: http://www.sabayon.org/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Απαράδεκτο το Sabayon! Το είχα εγκατεστημένο για 2-3 χρόνια στο ένα μου laptop και δούλευε μια χαρά. Από τη στιγμή που πέρασε βέβαια, σε Gnome 3, έγινε πιο αργό.
Μετά από μια αυτόματη αναβάθμιση που έκανε το σύστημα, ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ολοκληρώθηκε και με το reboot διαπίστωσα ότι άλλαξαν από Grub1 σε Grub2, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ! Με το reboot, βρήκα ένα κέρσορα ν' αναβοσβήνει δίπλα στο grub! Οργίστηκα τόσο, επειδή δεν έβγαλε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ προειδοποίησης για ρύθμιση του αρχείου του Grub2!
Παρά τις προσπάθειές μου, κανένα live CD δεν ανίχνευσε τον grub! Το έσβησα και πέρασα Gentoo και βρήκα την υγειά μου.
Άλλο ένα πράγμα που με ενόχλησε αφάνταστα, ήταν αυτή η αηδία για την παύση της υποστήριξης των παλαιότερων επεξεργαστών! Τι θα πει "PAE"; ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ; Τι βλακείες είναι αυτές; Πού πήγε η απλότητα του Linux; Πού πήγε η υποστήριξη στα παλαιά μηχανήματα;
Κάποιοι developers ζήλεψαν τα Windows, απ' ό,τι διαπιστώνω... Κρίμα. 

Φαντάζομαι θα υπάρχει και πυρήνας για παλιότερους επεξεργαστές.

Σκληρή κριτική. Ωστόσο, μήπως οι υπεύθυνοι της διανομής έδιναν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες αναβάθμισης;

Το ίδιο με τους μη PAE θα ισχύει και στο νέο Slackware. Η λύση; Boot με άλλο kernel και μετά χτίσιμο στον hugesmp απενεργοποιώντας τo PAE.
Το Sabayon πάντως δεν προορίζεται γενικά για παλιούς επεξεργαστές. Προσωπικά μου φαίνεται πιο παράλογη η αλλαγή στο Slackware.

Δυστυχώς για τους φωστήρες του Sabayon, εντελώς απροειδοποίητα "αναβάθμισαν" τον grub, στοιχείο σημαντικό για την ομαλή λειτουργία ενός συστήματος.
Αυτό που διαβάζω για το Slackware, είναι επίσης εξωφρενικό! Τι να πω... Στο τέλος οι διανομές θα κάνουν μόνο για ...πυρηνικούς αντιδραστήρες! 

Και κάτι νέο που με επιβεβαίωσε πλήρως. Επιχείρησα να εγκαταστήσω σ' ένα desktop το Sabayon X. Η εγκατάσταση πέτυχε, τού έκανα γενικό update και με το reboot έβγαλε "no screens found"!!! Μπορντέλο!

Ιπποκράτη στο sabayon εδώ και καιρό όχι απλώς δεν μπορείς να το εγκαταστήσεις σε μη PAE επεξεργαστή αλλά και σε i486 και i586. Συμβατότητα υπάρχει μόνο με i686. Μήπως είχες προσθέσει τους κλειστούς οδηγούς της nvidia; Τελευταία βγήκε νέα έκδοση και ίσως να οφείλεται εκει. Εμένα πάει μια χαρά στο σύστημα μου.
Μήπως χρησιμοποιείς το emerge και όχι τον equo;

Στο Sabayon χρησιμοποιώ equo και sulfur.  Η εγκατάσταση πέτυχε. Μπήκα χωρίς το LiveDVD και δούλεψα μια χαρά. Μόλις του έδωσα από κονσόλα "equo update" και "equo upgrade", έκανε ένα σωρό ενημερώσεις και μετά έχασε το Χ! Κρίμα στο όνομα (Sabayon X).  Δυστυχώς, μετά από 4 χρόνια χρήστης (και) Sabayon, φθάνω στο σημείο να πω ότι δεν το ξαναπιάνω στα χέρια μου.

Μήπως  έχεις dual boot με άλλη διανομή και ο Grub είναι της άλλης διανομής;

Όχι. Για απλή εγκατάσταση μιλάμε. Και μάλιστα, αφού μπούταρε κανονικά!