Λίγα λόγια για το openSUSE 12.2

dimitris | Παρ, 09/14/2012 - 20:14 | 8' | 21

Εγκατέστησα χτες στο laptop μου το νέο openSUSE 12.2 και χρόνου δοθέντος θέλω να μοιραστώ ορισμένες εντυπώσεις μου.

Καταρχήν να πω ότι παρακολουθώ την εξέλιξη του project από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η Novell το SUSE δημιουργώντας το openSUSE. Λόγω της ενασχόλησης με το περιοδικό, εγκαθιστώ και δοκιμάζω πολλές διανομές στους υπολογιστές μου. Κάποιες τις κρατάω για μήνες, κάποιες άλλες όχι. Πάντα το openSUSE άνηκε στην πρώτη κατηγορία. Αυτό το γράφω σαν disclaimer. :)

Δύο από τα βασικά πράγματα που με ελκύουν στο openSUSE είναι: 1) H εγγενής υποστήριξη του KDE και 2) η ύπαρξη του YaST. Το πρώτο οφείλεται στην παλιά μου αγάπη για το Qt. Το δεύτερο είναι παραξενιά. Παρότι στο 99% των περιπτώσεων κάνω τις δουλειές μου στη γραμμή εντολών (ναι, ακόμα προτιμώ τον mc για file manager), μου αρέσουν οι διανομές που έχουν έναν ελβετικό σουγιά, σαν το Κέντρο Ελέγχου YaSt. Είναι χρήσιμο όταν βιάζεσαι να κάνεις κάτι απλό κα έχεις ξεχάσει πως γίνεται στην κονσόλα. Και εγώ ξεχνάω εύκολα :)

Το νέο openSUSE με εντυπωσίασε. Πάντα το θεωρούσα από τις διανομές με την καλύτερη αποκρισιμότητα, αλλά εδώ μιλάμε για άλλο πράγμα. Κάνεις κλικ και απλώς εμφανίζεται το κάθετι. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο πυρήνα Linux 3.4 ή στο KDE 4.8.5. Πάντως εδώ μιλάμε για μια διανομή που το γραφικό της περιβάλλον είναι εκεί για να κάνεις τη δουλειά σου γρήγορα.

Οι καλές εντυπώσεις όμως ξεκίνησαν από πολύ πιο πριν. Η εγκατάσταση από το LiveCD μπορώ να πω ότι είναι πλέον αρτιότερη του Ubuntu. Είναι εξίσου εύκολη για τον αρχάριο, αλλά δίνει και επιλογές για τον προχωρημένο (π.χ. να είναι ο λογαριασμός σου διαχειριστής, δηλαδή να ρυθμιστεί αυτόματα το sudo, να κάνει ή όχι autologin, να κάνεις εγκατάσταση σε Btrfs κλπ).

Μετά την εγκατάσταση, από την εκκίνηση κιόλας η συνδυασμένη χρήση του Grub2, του Systemd για διαχειριστή εκκίνησης υπηρεσιών και του Plymouth (είναι το προγραμματάκι που παίζει τα γραφικά της εκκίνησης) προσφέρουν ένα πραγματικό eye-candy. Τι να πρωτοπω; Για το μενού εκκίνησης που έχει επιτέλους γραφικά; Για το σχεδόν μηδενικό φλικάρισμα από την εκκίνηση μέχρι την εμφάνιση του KDE; Ή μήπως τα κινούμενα γραφικά της εκκίνηση; Απλά δείτε το. Προϋπόθεση να έχετε μια κάρτα γραφικών που υποστηρίζεται από τους ανοικτούς KMS drivers που περιέχει πλέον ο πυρήνας Linux (nouveau, intel και radeon).

Και να σκεφτείτε ότι, προσπαθώντας να φτιάξω το DVD του τεύχους 10, το οποίο θα έχει μέσα το openSUSE 12.2 μου βγήκε η παναγία μέχρι να καταφέρω το πολλαπλό boot για το οποίο... φημίζονται πλέον τα ταπεινά DVD μας (BTW, το περιοδικό θα κυκλοφορήσει στις 3 Οκτωβρίου).

Στην κυρίως ειπείν χρήση, η διανομή δεν υστέρησε καθόλου απέναντι στον μεγάλο της αντίπαλο --τουλάχιστον στο laptop μου-- δηλαδή το Ubuntu. Suspend/resume χωρίς άγχος αν θα ξαναπαίξει μετά, ήχος ΟΚ από το ενσωματωμένο τσιπάκι της Intel, και γενικά όλα απροβλημάτιστα. Χρήστες Windows: εδώ μάλλον δεν θα χρειαστείτε CD με drivers :)

Απο πλευράς λογισμικού, το openSUSE προσφέρει όπως πάντα ότι χρειάζεσαι μέσα στην εγκατάσταση του LiveCD: Firefox, LibreOffice, Gimp, Amarok, K3b. Εγώ απλώς έδωσα την παρακάτω εντολή για mp3/avi και dvd codecs:

zypper install libxine2-codecs k3b-codecs ffmpeg lame gstreamer-0_10-plugins-bad gstreamer-0_10-plugins-ugly gstreamer-0_10-plugins-ugly-orig-addon gstreamer-0_10-plugins-ffmpeg libdvdcss2

Εναλλακτικά, πηγαίνεις εδώ: http://opensuse-community.org/Restricted_formats/12.2 και τα εγκαθιστάς με ένα κλικ.

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο -και αυτό συνέβαινε πάντα νομίζω- είναι ότι το openSUSE κάνει καλύτερη διαχείριση των γραμματοσειρών. Τις απεικονίζει έτσι (ρύθμιση του fontconfig; του KDE; δεν ξέρω) στα μενού, στις επιλογές αλλά και στα πεδία εισαγωγής κειμένου ώστε να είναι αρκετά μικρές ώστε να μην σου κλέβουν πολύτιμο χώρο αλλά και να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να τις διαβάζεις εύκολα.

Το μόνο προβληματάκι που βρήκα ήταν το Wifi μέσω του NetworkManager. Αρχικά αν ρυθμίσεις μια ασύρματη σύνδεση (π.χ. του σπιτιού) παίζει μια χαρά, αλλά μετά από επανεκκίνηση ή suspend δεν επανασυνδέεται αυτόματα. Έπρεπε να κάνω service restart NetworkManager. Βέβαια βρήκα πιο απλή λύση. Στις ρυθμίσεις της σύνδεσης εκτός από το Connect Automaticallyμ, ενεργοποιείς και το System Connection και καθάρισες.

Στα συν του openSUSE τα αποθετήρια του BuildService που ας πούμε ότι είναι «ισοδύναμα» με τα PPA στο Ubuntu. Βρίσκεις ότι θες, εύκολα και γρήγορα. Και μπράβο στο openSUSE που δίνει εύκολα στον χρήστη τη δυνατότητα με 2-3 κλικ από το Yast > Software repositories να ενεργοποιήσει τα community αποθετήρια όπως το packman για να κάνουμε τη δουλειά μας γρήγορα.

Αυτά. Αν δεν έχετε δοκιμάσει openSUSE, καιρός να το κάνετε. Αν γουστάρετε το KDE θα σας ξετρελάνει.

 

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

εγω να πω με την σειρα μου οτι το παραπανω κειμενο δεν εχει το παραμικρο
ψεμα! ειναι οντως ετσι τα πραματα και βασικα η ταχυτητα του ειναι
φοβερη! εγω δεν εκανα καθαρη εγκατασταση να δω τι εχει αλλαξει και εκει
γιατι εκανα upgrade τα αποθετηρια και καθαρισα! επισης εχω βαλει το kde
4.9 και ειναι αλλη φαση το opensuse! με φοβερες επιλογες του dolphin! με
τις γραμματοσειρες ειναι πανευκολο το θεμα! εχω βαλει την γραμματοσειρα
schoolboy και μπορω να πω οτι ειναι απιστευτο το 12.2! το συνιστω σε
οσους ακομα δεν το εχουν βαλει! επισης να πω και γω οτι με τα αποθετηρια
ειναι πλεον παιχνιδακι! για μενα που το εχω και σαν ΚΥΡΙΟ λειτουργικο
ειναι απο τα καλυτερα μεχρι τωρα! δεν ειμαι να πω και αυτο κανας ειδικος
στο linux μιας και δεν ειμαι πολλα χρονια σε αυτο αλλα με βασει τα
τελευταια 2-3 που εχω εγκαταστησει linux ειμαι τρελα ικανοποιημενος!
ευχαριστω!

Πραγματικά ενδιαφέρον άρθρο, χμμμ αλλά ... αλλά !!! Για να γίνω σαφείς,στην προηγούμενη έκδοση είχα αποπειραθεί να την δοκιμάσω προσπαθώντας να φτιάξω ένα live-usb το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό !!! Είχα μιλησει με κάποιον χρήστη κ μου είπε πως για να γινόταν αυτό έπρεπε πρώτα να κάνω live cd κ φορτώνοντας το λειτουργικό έπειτα να το φτιάξω μέσω ενός εργαλείου του οποίου το όνομα μου διαφεύγει ! Ξέρει κάποιος με ποιον τρόπο μπορώ να φτιάξω live usb ? Το unetbootin που είχα δοκιμάσει δεν τα κατάφερνε !

Την 12.2 δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά γενικά το opensuse για μένα είναι ίσως η μόνη διανομή που στη βασική της έκδοση (με KDE) μου δίνει την εικόνα ενός άρτιου λειτουργικού συστήματος. Νομίζω πως είναι λίγο "βαριά" αλλά σύμφωνα με τα γραφόμενά σου αυτό μάλλον έχει στη τρέχουσα έκδοση.

silios]Τρομερό ψηστήρι!!! Άντε να βρούμε κάνα άδειο partition τώρα..

Έτσι έτσι ...

dsyrmalis]Τι χαρακτηριστικά έχει το Laptop σου Δημήτρη;

Sony Vaio VGN-NW21SF

http://www.sony.gr/product/vn-nw-series/vgn-nw21sf-t

Το είχα πάρει πριν 2 χρόνια γιατί έχει ένα προεγκατεστημένο μινι Linux για browsing ;)

Prokopis]Την 12.2 δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά γενικά το opensuse για μένα είναι ίσως η μόνη διανομή που στη βασική της έκδοση (με KDE) μου δίνει την εικόνα ενός άρτιου λειτουργικού συστήματος. Νομίζω πως είναι λίγο "βαριά" αλλά σύμφωνα με τα γραφόμενά σου αυτό μάλλον έχει στη τρέχουσα έκδοση.

Κοίτα παραδοσιακά το KDE είναι βαρύ. Βαρύτερο τουλάχιστον από Xfce, κοκ. Όπως γράφω το openSUSE -στο διετίας διπύρηνο laptop μου τουλάχιστον- ήταν πάντοτε αρκετά γρήγορο.

Ωστόσο, στην έκδοση 12.2 πως να το πω; Απλά τα σπάει! Δεν έχω κάνει καμία απολύτως ρύθμιση, δεν έχω βγάλει τα εφέ (πάντοτε τα έβγαζα) και όλα γίνονται όπως θα έπρεπε: κλικ και έγινε.

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είναι ζήτημα πυρήνα.

Σημειώστε ότι εγκατέστησα την 64bit έκδοση...Παίζει και αυτό το ρόλο του.

Lionux]Πραγματικά ενδιαφέρον άρθρο, χμμμ αλλά ... αλλά !!! Για να γίνω σαφείς,στην προηγούμενη έκδοση είχα αποπειραθεί να την δοκιμάσω προσπαθώντας να φτιάξω ένα live-usb το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό !!! Είχα μιλησει με κάποιον χρήστη κ μου είπε πως για να γινόταν αυτό έπρεπε πρώτα να κάνω live cd κ φορτώνοντας το λειτουργικό έπειτα να το φτιάξω μέσω ενός εργαλείου του οποίου το όνομα μου διαφεύγει ! Ξέρει κάποιος με ποιον τρόπο μπορώ να φτιάξω live usb ? Το unetbootin που είχα δοκιμάσει δεν τα κατάφερνε !

Στο παρακάτω link η κοινότητα openSUSE δίνει αναλυτικές οδηγίες στα ελληνικά για εγκατάσταση σε USB:

http://el.opensuse.org/SDB:Live_USB_stick

silios]Τρομερό ψηστήρι!!! Άντε να βρούμε κάνα άδειο partition τώρα..

Φόρμαρε το PC της δουλειάς :P "αφεντικό έχω νέο λειτουργικό, θες να δεις;;;"

Λοιπόν το εγκατέστησα και εγώ. Πραγματικά πολύ γρήγορο το Yast και γενικότερα τα μενού. Επίσης, πολύ πετυχημένο το Artwork. Τα προβληματάκια που αντιμετώπισα τώρα:
Το πρώτο zypper update δεν έτρεχε αφού παράλληλα έτρεψε και το Packagekit. Ξεπεράστηκε με kill 13096
Επίσης, όταν γύρισα το μενού σε κλασσικό, εξαφανίστηκαν κάποια εικονίδια ή ονομασίες απο το μενού. Απο ότι βλέπω πάντως θα ξεπεραστεί και αυτό, αφού στα σχεδόν 400 MB των αναβαθμίσεων συμπεριλαμβάνονται τα εικονίδια του KDE κλπ.  Σίγουρα πάντως θα κρατήσω τη διανομή για λίγο καιρό ακόμα.  Το τότε SUSE ήταν η πρώτη μου διανομή...

dsyrmalis]Λοιπόν το εγκατέστησα και εγώ. Πραγματικά πολύ γρήγορο το Yast και γενικότερα τα μενού. Επίσης, πολύ πετυχημένο το Artwork. Τα προβληματάκια που αντιμετώπισα τώρα:
Το πρώτο zypper update δεν έτρεχε αφού παράλληλα έτρεψε και το Packagekit. Ξεπεράστηκε με kill 13096
Επίσης, όταν γύρισα το μενού σε κλασσικό, εξαφανίστηκαν κάποια εικονίδια ή ονομασίες απο το μενού. Απο ότι βλέπω πάντως θα ξεπεραστεί και αυτό, αφού στα σχεδόν 400 MB των αναβαθμίσεων συμπεριλαμβάνονται τα εικονίδια του KDE κλπ.  Σίγουρα πάντως θα κρατήσω τη διανομή για λίγο καιρό ακόμα.  Το τότε SUSE ήταν η πρώτη μου διανομή...

Κανόνας 1ος: πρώτα κάνουμε update :)
Κανόνας 2ος: πρώτα κάνουμε update :)

Κανόνας 3ος: Αφού κάνουμε update μετά κοιτάμε τα υπόλοιπα.

Α, και προτίμα για update το YaST :)

Κάποιος με Nvidia που να το εγκατέστησε να μας πει πως τα πάνε αυτή την στιγμή?
Γιατί όλα καλά κι όλα ωραία, αλλά ήταν αρκετά ζόρικο το πάντρεμα αυτό και δεν έτρεχε σωστά στο δικό μου τουλάχιστον pc, κόλλαγε συνεχώς είτε με ανοιχτούς, είτε με κλειστούς οδηγούς. 

Συνήθως δεν εγκαθιστώ κλειστούς drivers για την ATi Mobility 4500 κάρτα μου - αυτή τη φορά το έκανα μήπως έπαιζε ο ήχος μέσω HDMI. Δεν έπαιξε (σε καμία διανομή δεν το έχω καταφέρει).

Οσοι ενδιαφέρεστε να βάλετε κλειστούς drivers στην AMD/ATi κάρτα σας, πρέπει να προσθέσετε το κατάλληλο αποθετήριο. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

Για νεότερες κάρτες ATi (5xxx) χρειάζεστε τον fglrx driver.

Αν είστε σε αυτήν την περίπτωση, και έχετε 32μπιτη εγκατάσταση κάντε ένα κλικ εδώ και όλα θα γίνουν μαγικά.

Ενώ για 64μπιτη διανομή, ένα κλικ εδώ.

Αντίθετα, για παλιότερες κάρτες (hd2xxx ως hd4xxx) χρειάζεστε τον fglrx-legacy driver. Για 32bit διανομή κάντε κλικ εδώ.

Για 64bit, κάντε κλικ εδώ.

Αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα, όλα εξηγούνται εδώ:

http://en.opensuse.org/SDB:AMD_fglrx

και εδώ
http://en.opensuse.org/SDB:AMD_fglrx_legacy

Για κάρτες nVidia η εγκατάσταση των κλειστών drivers γίνεται από εδώ (πάλι με ένα κλικ):

http://opensuse-guide.org/3d.php

Με Nvidia και ανοικτούς οδηγούς τα πάει μια χαρά στα βασικά. Δεν το έχω τσεκάρει σε πιο απαιτητικά ζητήματα πάντως (εφέ, παιχνίδια κλπ).

Βασικά οι ανοικτοί οδηγοί είναι πάντα μια χαρά (σε εμένα τουλάχιστον που δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις).

Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν κάποιος θέλει να παίξει games ή έχει κάποια πολύ πρόσφατη καρτα/chip.

Π.χ. αφορμή για να βάλω τους κλειστούς ήταν μήπως έπαιζε ο ήχος μέσω HDMI. Δεν έπαιξε, τελικά, αν και δεν το έψαξα πολύ.

Δουλεύει πλέον το "single-sign-on" στο KDE, δηλαδή να σου ανοίγει αυτόματα το kwallet χρησιμοποιώντας το ίδιο password με αυτό που χρησιμοποίησες στο logın? Ή σου ζητάει ξανά το password ώστε να μπορέσει να συνδεθεί ο NetworkManager;

 

pkt]
Δουλεύει πλέον το "single-sign-on" στο KDE, δηλαδή να σου ανοίγει αυτόματα το kwallet χρησιμοποιώντας το ίδιο password με αυτό που χρησιμοποίησες στο logın? Ή σου ζητάει ξανά το password ώστε να μπορέσει να συνδεθεί ο NetworkManager;

 

Δεν το δοκίμασα, δυστυχώς, αν και με απασχολούσε. Δεν χρησιμοποιώ συνήθως το kwallet αλλά όταν το χρησιμοποιούσα ότι ήταν λίγο σπαστικό να σου ζητάει ξανά τον κωδικό του wallet για ψύλλου πήδημα.

Πάντως όσον αφορά συγκεκριμένα το NetworkManager, νομίζω ότι αν έχεις ορίσει μια σύνδεση ως System Connection, τότε συνδέεται αυτόματα χωρίς να σου ζητάει κανένα κωδικό. Δεν το έχω δοκιμάσει, το υποθέτω όμως λόγω του παραπάνω προβλήματος που αντιμετώπισα.

dimitris]
Δεν το δοκίμασα, δυστυχώς, αν και με απασχολούσε. Δεν χρησιμοποιώ συνήθως το kwallet αλλά όταν το χρησιμοποιούσα ότι ήταν λίγο σπαστικό να σου ζητάει ξανά τον κωδικό του wallet για ψύλλου πήδημα.
Πάντως όσον αφορά συγκεκριμένα το NetworkManager, νομίζω ότι αν έχεις ορίσει μια σύνδεση ως System Connection, τότε συνδέεται αυτόματα χωρίς να σου ζητάει κανένα κωδικό. Δεν το έχω δοκιμάσει, το υποθέτω όμως λόγω του παραπάνω προβλήματος που αντιμετώπισα.

Υπάρχει δουλειά που γίνεται upstream σε αυτό τον τομέα (βλ. https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=92845 και KSecretService) γι αυτό ρώτησα αν έχουν κάνει καμμιά πατέντα σχετικά στο openSUSE που να λύνει πρακτικά το πρόβλημα (στο KDE3 είχαν κάνει).

Όταν κάνεις ένα System Connection το password αποθηκεύεται unencrypted σε ένα αρχείο κάτω από το /etc στο οποίο όμως έχει πρόσβαση μόνο ο root. Τουτέστιν είναι φυσικό να μη χρειάζεται κωδικό. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αποδεκτό αλλά σε άλλες όχι, οπότε καλό θα ήταν να φτιαχτεί κάποτε αυτό το θέμα (από τα πιο σπαστικά προβλήματα που παραμένουν στο KDE κατά τη γνώμη μου).