Pandora Cinux (Build 0.1.7.275-307)

conmarap | Παρ, 03/30/2012 - 00:55 | 3' | 6


Το Pandora Cinux έρχεται στη δημοσιότητα ένα μήνα πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο ύπαρξης ως publicly released operating system. Για να φτάσω εδώ πέρασα διάφορες, και μεγάλες, αλλαγές και αρχικώς ήταν προγραμματισμένο να γίνει το release στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η έκδοση αυτή, πλέον γύρω στα 300 builds, έρχεται με πάρα πολλές αλλαγές.
Είμαι ένας από εκείνους που έχουν βαπτισθεί ορκισμένοι εχθροί του Gnome Shell και άλλων καινούριων τεχνολογιών που το μόνο που καταφέρνουν είναι να περιορίσουν τον χρήστη. Μια από τις αισθητές αλλαγές είναι το γεγονός ότι πλέον πολλές καθημερινά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές υποστηρίζονται “out of the box” από το Pandora Cinux: Google Chrome, Dropbox, Skype… κτλ.
New addition: Cinux Player, Ένα ζωντανό παράδειγμα της χρήσης του native Cinux API για την δημιουργία ενός music player (από εμένα) Από εκεί και πέρα, υπάρχει το Cinux Get, ο δικός του διαχειριστής πακέτων, αλλά και το Dpkg για υποστήριξη πακέτων από το Ubuntu/Debian. 
Επίσης, δεν υπάρχει γλώσσα προγραμματισμού επιλογής, αυτή που να αντιπροσωπεύει τη διανομή με λίγα λόγια, αλλά οι Vala, Python, C#, C++, C, Perl, Ruby, και όσες ακόμα βάζει ο νούς σας, και αυτό για να δοθεί η δυνατότητα στον χρήστη να “παίξει” και να χαρεί. 
Στο προσεχές μέλλον θα λανσαριστούν καινούριες τεχνολογίες, του Cinux αλλά και άλλες ελληνικές, για να προσδώσουν στο λειτουργικό αυτό μια ακόμα πινελιά προτοτυπίας. Το CinuxShell είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματά μου και είναι κάτι που σίγουρα δεν έχει πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων αλλά πρόσφατα αναγεννήθηκε και μετονομάστικε σε UniverseUI.

Γιατί ο υπολογιστής είναι εύκολος και ο καθένας έχει το δικαίωμα να τον “μάθει”.
Enjoy…

Για τα περεταίρω επισκευθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα.





Έπειτα, υπάρχει και το blog του



Φάτε τη σκόνη μου (όσοι απλά αντιγράφετε το Ubuntu/Debian, Arch etc) Laughing


 

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Κωνσταντίνε, συγχαρητήρια. Παρακολουθώ το Cinux από το osarena αλλά και στο vbox που το έχω περάσει. Οφείλω να ομολογήσω πως είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια και είναι σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για μία διανομή δημιουργημένη από το μηδέν και με τον δικό της χαρακτήρα. Εύχομαι καλή συνέχεια και σύντομα στο Distrowatch.

Με προλαβε ο Bat - Συγχαρητηρια ξανα για τη προσπαθεια σου. Το Cinux ειναι εντυπωσιακο ως υλοποιηση - και η πρωτη Ελληνικη διανομη GNU/Linux from scratch. Ειχα μηνες να ακουσω νεα σου - οποτε και μου ρθε ξαφνικο (αλλα ευχαριστο) το σημερινο. Παντα τετοια.

       Το  Live-cd  είναι  πάρα  πολύ  καλό ,  όμως  ρίξε   ΟΛΟ  το  ΒΑΡΟΣ  της  προσπάθειάς σου  στον  hard  disk installer     γιατί   το   σκριπτάκι    που  υπάρχει  μέσα  στο  /home  του  root   &    έχει  αναλάβει  τον  ρόλο  της  εγκατάστασης  ,  απλά   ΔΕΝ  λειτουργεί.  Δλδ ,  κρασάρει  από  τα  πρώτα  στάδια  &  η  εγκατάσταση  αποτυγχάνει  ..θριαμβευτικώς.

   Εχω  σε  δίσκο  Western Digital  Black  Scorpio  500GB  2.5'' external case με  e-SATA interface ,   δεκατέσσερα   διαφορετικά  paritions   που  ''φιλοξενούν''  αντίστοιχες  διανομές  (  τρέχω   Fedora  16  Gnome 3-Cinnamon ,  openSuse 12.1 LXDE , Nosonja-Arch-Xfce4 , Mageia  1  Gnome 2 ,  Mandriva  2010.2  Gnome 2 , Pear  OS 4  Comice ,  Luninux Octopus 11.11 , UniDockyNapse 11.10 , Watt OS RC 5  με  LXDE-Gnome 3-Cinnamon ,  Mint 12  LXDE-Gnome 3-Cinnamon ,  PCLinux  OS  2012.2   mini-Zen , Revamp OS K-Jorin (  ένα  ουμπουντοειδές 11.10  με  απίστευτα  εφφέ  Compiz-Fusion ) ,  Fuduntu-2012 (  μια  παραλλαγή  βασισμένη  σε  Fedora 16 )  ,  δλδ  σχεδόν  ό,τι  κυκλοφορεί  εκτός  από  Gentoo ,  Sabayon  &  Slackware based διανομές ).

    Δοκίμασα  να   κάνω  εγκατάσταση  σε  έτοιμο  φορμαρισμένο partition  με  ext4  filesystem  ,  δίνοντας  από  τερματικό

       root  ~ ./install  /dev/sda11        

         αλλά  δυστυχώς  η  διαδικασία  απέτυχε  2  φορές  ,  έχοντας  κάνει προηγουμένως  format  σε  ext4  το  /dev/sda11.  Ετσι  ,  το  Cinux  είναι  αδύνατο  να  τρέξει  από  το  σκληρό  δίσκο. 

   Μήπως  φταίει  που  ΔΕΝ  μπορεί  να  αναγνωρίσει  το  e-SATA  interface  του 2.5''  external WD Scorpio ? ?
Γιατί  όμως  όλες  οι  υπόλοιπες   διανομές  ΔΕΝ  βγάζουν  πρόβλημα  κατά  την  εγκατάστασή  τους ?
    Δουλεψέ  το  λίγο  περισσότερο  το  θέμα  του   hard  disk  installer  για  να  προστεθεί  &  το  CINUX  δικαιωματικά   στην  συλλογή   μου  από  LINUX  στον  δίσκο.

     Συνέχισέ  το  &  κάνε το  καλύτερο  &  από  Ubuntu (  ο  ubiquity  installer  δεν  θα ήταν  άσχημος  για  το  Cinux).

To Cinux υποστηρίζει φορμαρισμένους δίσκους σε Ext2 - Ext4, NTFS, BeFS, FAT12-32, VFAT και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. ΔΕΝ υποστηριζει όμως κανένα άλλο σύστημα αρχείων στο / από το Ext3.
@zenwalk05 δοκίμασε να εγκαταστίσεις τον Optimus Kernel αντί για εκείνον που έχει. Ίσως λύσει το πρόβλημα που έχεις, όμως το έχω κάνει εγκατάσταση στο δίσκο το δικό μου που είναι 2,5'' και μπορεί με άνεση να διαβάζει τον NTFS 2,5'' μου.

Κάποια στιγμή θα γίνει και review του Cinux στη σελίδα. Η διανομή βασίζεται στο Linux From Scratch ή έφτιαξες δικά σου scipts κλπ;

dsyrmalis]Κάποια στιγμή θα γίνει και review του Cinux στη σελίδα. Η διανομή βασίζεται στο Linux From Scratch ή έφτιαξες δικά σου scipts κλπ;

Εν μέρη στο LFS και εν μέρη σε δικά μου και 3rd party scripts. Ο κύριος κορμός του  development, για την ακρίβεια, μοιράζεται την αρχιτεκτονική του LFS αλλά και του Debian (χωρίς να βασίζεται σε αυτό). Η ύπαρξη στοιχείων του Debian στο Cinux μαρτυρούν ότι απλά επειδή δουλεύω μόνος μου, κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει τα repos, μέχρι να "σταθεί όρθιο" σαν λειτουργικό αξιοποιώντας τον δικό του διαχειρηστή πακέτων (cget - σχεδιασμένο και υλοποιημένο από εμένα από το μηδέν) που ήδη σαν κόνσεπτ λειτουργεί άψογα, τόσο το internal database στο οποίο αποθηκεύονται τα διαθέσιμα πακέτα όσο και ο διαχειρηστής (εκείνος που αναλαμβάνει το κατέβασμα και την εγκατάσταση αλλά και την απεγκατάσταση των πακέτων). Γενικά όταν φτιάχνονται πακέτα "*.cpkg" (Cinux Package) ακολουθείτε αυτή η απλούστατη αρχιτεκτονική.