Red Hat Enterprise Linux 6

dsyrmalis | Τρί, 04/19/2011 - 07:47 | 5' | 6


Βασισμένο στο «κοινοτικό» Fedora 12, το RHEL 6 φιλοδοξεί να παραμείνει στην κορυφή της αγοράς
των Enterprise συστημάτων.

Μετά από τρία χρόνια ανάπτυξης η αναβάθμιση του Red Hat Enterpise Linux με την ονομασία Santiago έκανε την εμφάνιση της. Ας δούμε τα νέα χαρακτηριστικά της αλλά και τις διαφορές σε σχέση με τις μη εμπορικές διανομές.
Το πρόγραμμα εγκατάστασης είναι το γνωστό Anaconda και στις επιλογές του συμπεριλαμβάνει και την ελληνική γλώσσα. Ανάλογα με το υλικό μας μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ βασικών συσκευών
αποθήκευσης αλλά και πιο εξειδικευμένων αναγκών όπως SAN's. Μας δίνει επιλογή για την κρυπτογράφηση του συστήματος αλλά και για διαμόρφωση των δίσκων μας σε σχεδόν όλα τα γνωστά συστήματα αρχείων (ext2, ext3, ext4, xfs , jfs) όπως και υποστήριξη vfat, LVM και Software Raid. Στο λογισμικό υπάρχει δυνατότητα επιλογής για Basic Server, Database, Web Server, Virtual Host, Desktop, Software Development Workstation και Minimal. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα αποθετήρια (π.χ high availability). Αν επιλέξουμε πάντως Basic Server, μετά την εγκατάσταση
θα βρεθούμε σε περιβάλλον τερματικού και θα χρειαστεί να εργαστούμε σε CLI. Εμείς επιλέξαμε Desktop και η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε σε δέκα λεπτά. Στην επιφάνεια εργασίας μας περίμενε ένα ξεκούραστο και όμορφο wallpaper μαζί με το artwork της Red Hat. Η διανομή προορίζεται για επαγγελματική χρήση οπότε είχε σταθερό και καλά δοκιμασμένο λογισμικό. Ως βασικά χαρακτηριστικά έχουμε: kernel 2.6.32, Gnome 2.28.2, KDE 4.3, Gcc 4.4, Firefox 3.6, OpenOffice 3.2. Στο RHEL δεν περιλαμβάνονται κλειστοί multimedia codecs, Flash και οδηγοί για Ati και Nvidia οπότε πρέπει να τα προσθέσουμε μέσω τρίτων αποθετηρίων. Επίσης για τη λήψη αναβαθμίσεων απαιτείται η εγγραφή μας στο δίκτυο της (RHN).
Βελτιώσεις υπάρχουν και στις λειτουργίες suspend/resume για τους κάτοχους Laptop. Στον τομέα του virtualisation μια μεγάλη αλλαγή ήταν η εγκατάλειψη του XEN και η  αντικατάσταση του με το KVM. Στους χρήστες XEN πάντως,των προηγούμενων εκδόσεων θα συνεχιστεί η υποστήριξη. Μειονέκτημα για τους απαιτητικούς πελάτες της Red Hat είναι η υλοποίηση του συστήματος αρχείων EXT4 με όριο τα 16 ΤB. Μεγάλη μέριμνα υπάρχει και για την ασφάλεια. To SELinux και το Firewall είναι προεγκατεστημένα ενώ υποστηρίζεται και κρυπτογράφηση (luks). Ενσωματωμένες είναι και τεχνικές για την προστασία απο επιθέσεις υπερχείλισης του buffer, ενώ οι εικονικές μηχανές μπορούν να τρέξουν απομονωμένες σε sandboxes ώστε σε περίπτωση... εισβολής το κύριο σύστημα να παραμείνει ανέπαφο.
Σε γενικές γραμμές το RHEL 6 συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων εκδόσεων. Αποτελεί μια καλή λύση για servers αλλά και για επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνοντας μια φορά θα έχουν υποστήριξη
για την επόμενη δεκαετία. Για τους απλούς χρήστες, αν και δεν τους αποτρέπουμε από τη χρήση του,
το κοινοτικό Fedora είναι μάλλον καλύτερη επιλογή.

*Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Linuxinside τεύχος 2.

Ιστοσελίδα: http://www.redhat.com/rhel/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Να ρωτήσω κάτι; Γιατί τα δημοσιεύετε αυτά τα άρθα και εδώ, αφού υπάρχουν και στο περιοδικό... Δεν θέλω να μετανιώσω τα 50 Ευρώ της συνδρομής!!!

Να ρωτήσω κάτι; Γιατί τα δημοσιεύετε αυτά τα άρθα και εδώ, αφού υπάρχουν και στο περιοδικό... Δεν θέλω να μετανιώσω τα 50 Ευρώ της συνδρομής!!!

Σπύρο, είναι μόνο δύο απο τις εκατό σελίδες του περιοδικού. Ειδικά το PC-BSD και το RHEL είναι διανομές-λειτουργικά που δεν τα χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες, οπότε καλό είναι να καταλάβουν απο το site  περι τίνος πρόκειται . Επίσης, ειδικά στην περίπτωση του RHEL είναι κάτι που αν και βγήκε πριν αρκετό καιρό, δεν παίζει ρόλο το πότε θα παρουσιαστεί, αφού είναι μια διανομή κυρίως για επαγγελματίες που βγάζει νέες εκδόσεις έπειτα απο μεγάλο χρονικό διάστημα. 

spyroskaftanis]Να ρωτήσω κάτι; Γιατί τα δημοσιεύετε αυτά τα άρθα και εδώ, αφού υπάρχουν και στο περιοδικό... Δεν θέλω να μετανιώσω τα 50 Ευρώ της συνδρομής!!!

καλησπέρα καταλαβένω την απορία σου αλλα σκέψου και εμάς του φουκαράδες που μένουμε επαρχία και θα διαβάσουμε το περιοδικό μετά απο 2 μήνες?!

Σπύρο, να ξεκαθαρίσω κάτι: τα περισσότερα άρθρα του περιοδικού θα δημοσιεύονται μετά από λίγο καιρό στο linuxinsider.gr.

Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα. Ίσια ίσια που αποτελεί υποχρέωσή μας ως περιοδικό να «διαδίδουμε» την άποψή μας για το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα και, το κυριότερο, να αναρτούμε τα tutorials και τα υπόλοιπα αξιόλογα άρθρα που δημοσιεύουμε στο έντυπο σε κοινή θέα ώστε να υπάρχουν και στο Internet. 

 

Ρε παιδιά μπορώ να κατεβάσω από κάπου νόμιμα το RHEL χωρίς επίσημη υποστήριξη;
Η' η μόνη εναλλακτική που έχω είναι το Centos?