PC-BSD 8.2

dsyrmalis | Δευ, 04/18/2011 - 10:32 | 5'


Για πολλούς το PC-BSD είναι το Ubuntu του FreeBSD. Ισχύει κάτι τέτοιο όμως;

Το PC-BSD είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο FreeBSD. Στοχεύει όμως στη φιλικότητα και το Desktop του απλού χρήστη. Για να το δούμε θα χρειαστεί να κατεβάσουμε ένα iso 3.5 GB, ενώ πρέπει να διαθέτουμε τουλάχιστον έναν Pentium 2 με 256 MB μνήμη και 6GB ελεύθερα στο δίσκο.
Η διαδικασία εγκατάστασης είναι απο τις ευκολότερες που έχουμε συναντήσει σε λειτουργικό σύστημα. Μοναδικό μειονέκτημα για τους Έλληνες χρήστες είναι η απουσία ελληνικών στον installer. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ νέας εγκατάστασης, αναβάθμισης και επαναφοράς απο backup. Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε καθαρό FreeBSD. Οπότε το συνιστούμε και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν “φιλικότερα” και το ίδιο το FreeBSD. Δεν λείπει απο τις επιλογές του η κρυπτογράφηση αλλά και η δυνατότητα διαμόρφωσης των δίσκων σε ZFS. Το μοναδικό σημείο που θέλει προσοχή είναι στα partitions, όπου στον κόσμο του BSD ονομάζονται slices. Επιλογή επίσης υπάρχει για την εγκατάσταση των Firefox, OpenOffice, VLC, ports κτλ. Καλό είναι πάντως, αν επιθυμούμε dual boot σύστημα να μην επιλέξουμε τον boot loader του, αλλά να το προσθέσουμε στον Grub της διανομής μας στη συνέχεια.
Μετά την επανεκίνηση εμφανίστηκαν οι ρυθμίσεις για την ανάλυση της οθόνης ενώ ήδη είχαν εγκατασταθεί οι κλειστοί drivers της Nvidia! Το προκαθορισμένο περιβάλλον  είναι το KDE 4.5.5 αλλά μπορούμε εύκολα απο τον Software Manager να εγκαταστήσουμε και το Gnome 2.32. Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν το λεπτομερές handbook στην επιφάνεια εργασίας. Το σύστημα ήταν ταχύτατο και μάλλον  έδειχνε να ξεπερνά αρκετές διανομές Linux. Η έκπληξη μας μεγάλωσε όταν τρέξαμε το htop με τα Desktop εφέ ενεργοποιημένα και η κατανάλωση της μνήμης ήταν μόλις 150MB! Δεν μπορούμε όμως να εγγυηθούμε τις ίδιες επιδόσεις σε διαφορετικό συνδυασμό hardware ειδικά αν έχετε μια κάρτα γραφικών ATI, όπου η υποστήριξη είναι μειωμένη. Το Flash ήταν ενεργοποιημένο ενώ ένα κλικ μακριά  ήταν η Java, o Chromium και το Virtual Box.
Πέρα απο τα ports, το PCBSD έχει τη δική του μέθοδο για την εγκατάσταση προγραμμάτων. Μέσω των αρχείων .PBI εγκαθιστά σε περιβάλλον γραφικών κάθε εφαρμογή σε ξεχωριστό φάκελο μαζί με  τις απαραίτητες βιβλιοθήκες και εξαρτήσεις. Το PCBSD έχει και τα απαραίτητα εργαλεία για την ασφάλεια ενός συστήματος επιπέδου server. Για Firewall υπάρχει το PF και το The Warde με το Inmates μας επιτρέπει τη διαχείριση servers σε jail.
Σε γενικές γραμμές το PCBSD είναι πολύ κοντά στους στόχους του. Αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για το pc μας αλλά ακόμα βρίσκεται λίγο πίσω σε σχέση με το Linux, ιδιαίτερα σε επίπεδο drivers. Δεν έχετε παρα να το δοκιμάσετε και να κρίνετε οι ίδιοι.

*Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Linuxinside τεύχος 2.

Ιστοσελίδα: http://www.pcbsd.org/
Λήψη: http://www.pcbsd.org/content/view/202/11/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)