Kongoni 2011 Firefly (beta 1)

dsyrmalis | Δευ, 03/21/2011 - 16:38 | 4' | 2



Στον κόσμο του ανοικτού λογισμικού υπάρχουν πολλά project και ιδέες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η επιβίωση ή όχι μιας καλής ιδέας εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Απο την ικανότητα των developer εως την τύχη. Μια τέτοια καλή ιδέα πιστεύουμε πως είναι η διανομή Kongoni ή οποία και βασίζεται στο Slackware. Η διαφορά του με τη μητρική διανομή είναι πως φέρνει το Slackware ακόμα πιο κοντά στον κόσμο του FreeBSD αφού για τη διαχείριση των πακέτων χρησιμοποιεί μια παραλλαγή των ports. Πρόκειται για την εφαρμογή portpkg η οποία έχει και το ανάλογο γραφικό front end με την μάλλον ιδιόρρυθμη ονομασία PIG! (Ports Installation GUI)



Στην τελευταία του έκδοση το Kongoni ξεφεύγει αρκετά απο το Slackware. Αν και τα Ports είναι συγχρονισμένα με το current έχουμε τις εξής διαφορές: 
1)Το KDE έχει το δικό του αποθετήριο και βρίσκεται στην έκδοση 4.6.1. 
2)Ο default bootloader είναι ο grub που έχει αντικαταστήσει τον lilo
3)O πυρήνας του συστήματος είναι ο 2.6.37.3-libre.
4)Ο HAL έχει αφαιρεθεί
5)Για τη διαχείριση του συστήματος έχουμε το KISS (Kongoni Instant Setup System) 
6)Υποστηρίζεται απο την εγκατάσταση ήδη το σύστημα αρχείων ReiserFS4
7)Στα αποθετήρια του Kongoni έχουν προστεθεί επιπλέον binary εφαρμογές όπως το LibreOffice 3.3.1, OpenJDK 1.6.0_20  αλλά και ο Chromium 10.0.648.133 (binary και source). 
8)Ο βασικός Browser είναι ο Rekonq

Να σημειώσουμε πως πολλά μέρη του πυρήνα έχουν γίνει build ως modules με αποτέλεσμα το μικρότερο μέγεθος και ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις. Για επιπλέον ταχύτητα υπάρχουν και διάφορα patch που όμως δεν έχουν σχέση με το περίφημο patch των 200 γραμμών και το BFS τα οπόια για τον δημιουργό του Kongoni δεν είναι αρκετά σταθερά. Άλλο ένα σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως το Kongoni είναι πλήρως ελεύθερο λογισμικό και τηρεί τα κριτήρια του Free Software Foundation. Πέρα απο τον libre kernel το portpkg έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο ωστε τίποτα non-free να μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα μας απο τα αποθετήρια του Slackware.  

Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε πως το Kongoni είναι μια διανομή που δεν απευθύνεται σε όλους. Αξίζει τον κόπο όμως να πάρουν μια γεύση οι φίλοι του Slackware, όσοι ενδιαφέρονται να έχουν πλήρως ελεύθερο λογισμικό στο σύστημα τους και φυσικά οι distro hoppers. 

Ιστοσελίδα: http://www.kongoni.org/
Λήψη: http://www.kongoni.org/index.php/download/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Να δούμε. Το θέμα είναι πως είναι δημιουργία ουσιαστικά ενός ατόμου. Επίσης δεν ξέρω αν τελικά μπορεί να αντέξει μια διανομή με 100% ελεύθερο λογισμικό και πυρήνα. Πάντως έχει πολύ ενδιαφέρον. Αν και οι φίλοι του Slackware είναι ευχαριστημένοι, ίσως διανομές όπως το Kongoni και το Salix να δείχνουν το δρόμο.
Έχει μια λογική η μη αυτόματη επίλυση εξαρτήσεων, αλλά θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα προαιρετική. Η δυνατότα αυτή υπάρχει στο slapt-get. Ο καθένας με τις απόψεις του βέβαια.