Motion: φτιάξτε έναν ανιχνευτή κίνησης με την webcam

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Παρ, 02/11/2011 - 09:34 | 4' | 1

Εάν σκοπεύατε ποτέ να αξιοποιήσετε το παλιό σας PC με μια webcam, το Motion είναι ιδανική λύση. Με το Motion μετατρέπετε την webcam σε «μάτι προστασίας»: ανιχνεύει και εντοπίζει κίνηση στον χώρο μέσω της webcam, και όταν συμβεί αυτό αποθηκεύει στιγμιότυπα σε ένα προκαθορισμένο φάκελο. Μετά μπορείτε να δείτε αυτές τις εικόνες για να μάθετε τι ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή του Motion.

Η εφαρμογή τρέχει από τη γραμμή εντολών με δικαιώματα root:
sudo motion ή su -c 'motion'
θα δημιουργηθεί ένα αρχείο ρυθμίσεων, /etc/motion/motion.conf, με τις βασικές ρυθμίσεις. Αυτές συνήθως είναι αρκετές. Στην περίπτωσή μας, δούλεψαν πολύ καλά σε ένα δωμάτιο με μεταβαλλόμενο φωτισμό και αντίθεση: ο αλγόριθμος μπόρεσε να εντοπίσει την πραγματική κίνηση στην εικόνα παρόλο τον «θόρυβο». 

Κάθε φορά που το motion θα ανιχνεύει κίνηση στο χώρο μπροστά από την webcam θα αποθηκεύει ένα στιγμιότυπο στο προεπιλεγμένο φάκελο /var/motion (αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να τρέξει χωρίς δικαιώματα root). Για να αλλάξετε την τοποθεσία όπου θα αποθηκεύονται οι εικόνες, τροποποιείτε το target_dir στο /etc/motion/motion.conf. 

Το Motion προσφέρει και έναν streaming server για να μπορείτε να βλέπετε 'ζωντανά' ότι βλέπει η webcam σας μέσω web. Απλώς πηγαίνετε στη διεύθυνση http://ip-pc:8081  όπου ip-pc ειναι η διεύθυνση του υπολογιστή στον οποίο ειναι συνδεδεμένη η webcam.
 


Υπάρχουν δεκάδες ακόμα επιλογές. Μία από τις καλύτερες είναι η μείξη των εικόνων σε μια ενιαία ταινία (μέσω του FFMPEG), πράγμα που κάνει την παρακολούθηση πολύ πιο εύκολη από την προβολή εκατοντάδων ξεχωριστών εικόνων. Είναι ακόμα εφικτή η επεξεργασία των εικόνων ώστε να τονίζεται μια συγκεκριμένη περιοχή κίνησης είτε με μαύρο χρώμα είτε με ένα πλαίσιο.



Μολονότι είναι ένα απλό πρόγραμμα της γραμμής εντολών, το Motion είναι γεμάτο δυνατότητες και η ποιότητα της ανίχνευσης κίνησης του είναι πολύ καλή. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη ισχύ και είναι αρκετά εύχρηστο. Στις περισσότερες διανομές θα το βρείτε στα αποθετήρια, οπότε η εγκατάσταση του ειναι παιχνιδάκι. Π.χ. στο Fedora, το εγκαταστήσαμε με δύο κλικ από το Διαχείριση -> Προσθαφαίρεση Λογισμικού.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλησπερα φιλε χτες το εγκατεστησα....εχω ubuntu το προβλημα μου ειναι οτι δεν ξερω να το σταματησω και δεν καταλαβα πως μπορουμε τις photo να τις κανει video..???ευχαριστω