Κυκλοφόρησε το Debian Squeeze!

dsyrmalis | Κυρ, 02/06/2011 - 09:42 | 3' | 15


Μετά από 24 μήνες συνεχούς ανάπτυξης το Debian 6.0 με την κωδική ονομασία Squeeze είναι γεγονός!
Πάνω 10.000 νέα πακέτα και 29.000 συνολικά μαζί με 693 διαφορετικά iso σας περιμένουν να τα χρησιμοποιήσετε. Ξεκινώντας από τον προσωπικό μας υπολογιστή και φτάνοντας μέχρι supercomputers αλλά και palmtops, το Squeeze μπορεί να καλύψει σχεδόν κάθε πιθανή ανάγκη και πλατφόρμα.
Για πρώτη φορά κυκλοφορεί σε δύο γεύσεις: Μια με πυρήνα Linux και μια με τον FreeBSD kernel η οποία έχει χαρακτηριστεί ως technology preview. Επίσης για πρώτη φορά το Debian κυκλοφορεί με πλήρως ελεύθερο πυρήνα, χωρίς κλειστά αρχεία Firmware τα οποίο προσφέρονται εναλλακτικά ως non free. Οι βελτιώσεις ξεκινούν από το πρόγραμμα εγκατάστασης και τα script εκκίνησης μέχρι το νέο Software Center. Χαρακτηριστικά να πούμε πως μπορούμε να το εγκαταστήσουμε ακόμα και από δίσκους Blue Ray!
Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

  • KDE Plasma Workspaces and KDE Applications 4.4.5
  • an updated version of the GNOME desktop environment 2.30
  • the Xfce 4.6 desktop environment
  • LXDE 0.5.0
  • X.Org 7.5
  • OpenOffice.org 3.2.1
  • GIMP 2.6.11
  • Iceweasel 3.5.16 (an unbranded version of Mozilla Firefox)
  • Icedove 3.0.11 (an unbranded version of Mozilla Thunderbird)
  • PostgreSQL 8.4.6
  • MySQL 5.1.49
  • GNU Compiler Collection 4.4.5
  • Linux 2.6.32
  • Apache 2.2.16
  • Samba 3.5.6
  • Python 2.6.6, 2.5.5 and 3.1.3
  • Perl 5.10.1
  • PHP 5.3.3
  • Asterisk 1.6.2.9
  • Nagios 3.2.3
  • Xen Hypervisor 4.0.1 (dom0 as well as domU support)
  • OpenJDK 6b18
  • Tomcat 6.0.18

Ιστοσελίδα: http://www.debian.org/
Επίσημη ανακοίνωση: http://www.debian.org/News/2011/20110205a
Λήψη: http://www.debian.org/CD/http-ftp/#stable




 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πέραν της διαφορετικής άδειας, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στους 2 kernels?

Γιάννη δύσκολη η ερώτηση σου. Σε γενικές γραμμές το Linux θεωρείται ένας πυρήνας ενώ το FreeBSD πλήρες λειτουργικό σύστημα. Στην περίπτωση του KFreeBSD απο ότι φαίνεται έχουν συνδυάσει το core σύστημα του FreeBSD με τα εργαλεία διαχείρισης του Debian. Ο Linux kernel πάντως υποστηρίζει περισσότερες συσκευές. Επίσης οι BSD πυρήνες μπορούν να σεταριστούν με επίπεδα ασφαλείας.
Καλά λόγια ακούγονται και για την υλοποίηση του network stack του BSD αλλά προσωπικά σε σχέση με το Linux δεν ξέρω ποιο έχει πλέον καλύτερες επιδόσεις. To KFreeBSD έχει κάποια θεματάκια πάντως και σωστά το χαρακτήρισαν ως technology preview.

Μια από της καλύτερες διανομές κατά την γνώμη μου. Πολύ ωραίο αυτό με τους 2 πυρήνες. Γενικα πιστεύω ενας πυρήνας BSD είναι πολύ πιο καλά οργανωμένος σε σχέση με έναν πυρήνα Linux που τα πράγματα είναι πιο χύμα ( σε σχέση με το development πάντα). Παρόλα αυτά Squeeze is here!!!!!! Enjoy it!

Το πιο σημαντικό είναι οτι έχουμε πολλές επιλογές. Αυτό που δεν έχω ακόμα καταλάβει αν μου αρέσει είναι το wallpaper Tongue out

τι κρίμα! τι κρίμα! και νομίζα πως αυτό θα ήταν η καλύτερη STABLE διανομή! όμως τελικά είναι η χειρότερα διότι αυτα που γίνονται στο debian δεν γίνονταν πουθενά όμως για παράδειγμα μη διαχείρηση συσκευών (wlan) περίεργα πραγματα που δεν τα συναντησα πουθενά αλλού! και οταν ηταν testing ήταν πολύ καλύτερο! εμένα μου άρεσε πάρα πολύ τότε, τωρα έγινε χαλια μαυρα.

andreas122]τι κρίμα! τι κρίμα! και νομίζα πως αυτό θα ήταν η καλύτερη STABLE διανομή! όμως τελικά είναι η χειρότερα διότι αυτα που γίνονται στο debian δεν γίνονταν πουθενά όμως για παράδειγμα μη διαχείρηση συσκευών (wlan) περίεργα πραγματα που δεν τα συναντησα πουθενά αλλού! και οταν ηταν testing ήταν πολύ καλύτερο! εμένα μου άρεσε πάρα πολύ τότε, τωρα έγινε χαλια μαυρα.

βρε andreas122 μην προτρέχεις. Οπως σου έγραψε και ο Διονύσης παραπάνω, μάλλον έχεις κατεβάσει λάθος ISO.

Αλήθεια, δοκίμασες και το Live CD; Υπάρχει εδώ:

http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/i386/iso-hybrid/

και νομίζω ότι περιέχει κάτι παραπάνω από το install-cd.

δεν νομίζω οτι είναι θέμα wifi αυτό δουλεύει, απλά δεν μπορεί να πάρει IP από το wifi στο συγκεκριμένο δίκτυο στα άλλα μπορεί! νομίζω οτι φτέει κάποιο προγραμα ή ο πηρηνας που πάλιωσε διότι σε μια άλλη διανομή με νεοτερο πηρηνα δουλέυει και μπορεί να πάρει την iP και να συνδεθεί θα βάλω νέο πυρήνα και αν δεν φτιάξει θα βάζω προγραματα απο το unstable η θα βάλω νεώτερη διανομή. και αυτό διότι και σε άλλες διανομές που έχουν παλιότερα προγραματα έχει το ίδιο πρόβλημα, κατι νεώτερο έχει γίνει εκεί και δεν το υποστηρίζει αυτό το λογισμικό πάρα μόνων το νεώτερο λογισμικό. δεν ξέρω πιο λογισμικό είναι αυτό για να το αναβαθμίσω ώμος, πρέπει να το βρω.

Ανδρέα, ο πυρήνας ακόμα και αν "παλιώσει" απο τη στιγμή που υποστηρίζει μια συσκευή δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Αν δε σου κάνει κόπο κατέβασε το Live CD που σου είπε ο Δημήτρης και δοκίμασε να δεις αν έχεις πρόβλημα. Αν λειτουργεί, εγκατέστησε το Debian απο εκεί.

δεν λειτουργει ουτε με την αναβάθμιση του πηρήνα, ούτε με το live-cd!
στο ubuntu 10.10 δουλέυει αλλα στο debian όχι oυτε στο lenny δεν δουλέυει (ενω παλια δούλευε(!))
κάτι γίνετε, κάποιο λογισμικό θέλει αναβάθμιση αλλα δεν ξέρω ποιό. 

Κατα την εγκατασταση -απο netinstall-ακομη και αν βλεπει την ασυρματη καρτα δικτυου,ασχετα αν ειναι εκδοση με η χωρις firmware,δεν βρισκει το ονομα της καρτρας δικτυου,πρεπει να μπει χειροκινητα-μονο το ονομα της διευθυνσης....τελειωσε η εγκατασταση και πλεον σε εγκατεστημενο συστημα δεν εβλεπε την ασυρματη καρτα δικτυου.....εβαλα το καταληλο firmware για την συγκεκριμενη καρτα δικτυου ,εκανα επανεκινηση και ολα δουλεψαν ρολοι....ειχα  υποθεσει οτι αφου κατα την εγκατασταση εβλεπε την ασυρματη -στην  εκδοση με το firmware--αυτο θα ειχε εγκαταστθει και στον σκληρο δισκο-δεν συνεβει ομως,και χρειασθηκε επομενως να εγκαταστησω  το firmware που ελειπε.....Ολα αυτα σε laptop με ασυρματη καρτα intel 945.....Υ.Γ.για τα ζορια υπαρχει και ο wicd-για ελεγχο των συνδεσεων

dsyrmalis]Μάλλον Ανδρέα θα κατέβασες το ISO χωρίς κλειστό Firmware. Μπορείς εναλλακτικά να ρίξεις μια ματιά εδω:http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/6.0.0/

Καλησπερα, το path μέσα απο το site του Debian (point and click) για να τα κατεβάσεις αυτά ποιο είναι γιατι δε το είδα!

Δεν υπάρχει στη σελίδα του Debian επίσημα, όπως άλλωστε υπονοεί κ το url που το κατεβάζεις (cdimage/unofficial).

Αναφέρεται βέβαια εδώ:
http://wiki.debian.org/Firmware

Κ στις οδηγίες εγκατάστασης:
http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch06s04.html.en

Τα live cd που αναφερει ο dimitris τα εγραψα σε usb με το unetbootin....δουλευουν αψογα....απο υλικο μου αναγνωρισαν -οσον αφορα τις ασυρματες καρτες-και rt73 και atheros και broadcom.....καλη δουλεια!!!!!!!!!!!