ArchLinux: μια κυλιόμενη διανομή για να την φέρετε στα μέτρα σας!

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Σάβ, 02/05/2011 - 09:36 | 3'

ArchLinux desktop

Το Arch Linux είναι μια ελαφριά, λιτή και ευέλικτη διανομή Linux που προέρχεται από τον Καναδά και επιτρέπει στον χρήστη να διαμορφώσει το λειτουργικό σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες του σχεδόν από το μηδέν. Σε αντίθεση με άλλες διανομές, το ArchLinux δεν εγκαθιστά γραφικό περιβάλλον και επιβάλλει οι ρυθμίσεις να γίνονται αποκλειστικά από ένα σύνολο αρχείων χωρίς μεσολάβηση γραφικών εργαλείων, τουλάχιστον στην αρχη. Το δυνατό σημείο του Arch είναι το pacman, ένας εύχρηστο, γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο διαχείρισης πακέτων λογισμικού, το οποίο επιτρέπει την εγκατάσταση έτοιμων εφαρμογών. Επιπρόσθετα, εκτός από πέντε επίσημα αποθετήρια (core, extra, unstable, testing, community) του Arch, υπάρχουν και αρκετά ανεπίσημα που συντηρούν οι χρήστες της.

Το σημαντικό πλεονέκτημα του Arch Linux είναι η "rolling release" προσέγγιση, που σημαίνει ότι το Arch δεν έχει σταθερές εκδόσεις αλλά συνεχώς αναβαθμιζόμενες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αναβάθμιση στην τρέχουσα έκδοση της διανομής γίνεται με μια απλή εντολή, χωρίς να απαιτείται αλλαγή στα αποθετήρια. Διαβάστε περισσότερα για το Arch Linux και έναν αναλυτικό οδηγό εγκατάστασης εδώ.

Αρκετοί χρήστες της διανομής χρησιμοποιούν τον Awesome WM, δημιουργώντας πρωτότυπες και εντυπωσιακές επιφάνειες εργασίας όπως η παρακάτω:
 

Αξιοσημείωτη είναι και η κουλτούρα  διαμοιρασμού των αρχείων ρύθμισης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους χρήστες. 

Για να δοκιμάσετε το Arch, κατεβάζετε το ISO εγκατάστασης της τρέχουσας έκδοσης από εδώ και ακολουθείτε τις αναλυτικές οδηγίες από εδώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)