Awesome: ένας παραμετροποιήσιμος διαχειριστής παραθύρων

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Σάβ, 01/29/2011 - 11:04 | 3' | 1

O διαχειριστής παραθύρων είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε συνεχώς χωρίς να το παρατηρούμε. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι διαχειριστές παραθύρων (π.χ. KWin, Mutter, Compiz, κοκ) κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να επιτρέπουν πολλές ρυθμίσεις. Και κάθε γραφικό περιβάλλον έρχεται με το δικό του διαχειριστή παραθύρων, οπότε σπάνια μπαίνουμε στον πειρασμό να τον αντικαταστήσουμε.

Όμως το Linux είναι η ελευθερία επιλογών που προσφέρει σε εμάς τους χρήστες, οπότε γνωρίστε τον awesome, ένα νέο διαχειριστή παραθύρων για τον X server. Η διαφορά του awesome από τους άλλους διαχειριστές παραθύρων είναι ότι έχει σχεδιαστεί εξαρχής για "προχωρημένους" χρήστες και προγραμματιστές, επειδή δίνει έμφαση στην ποικιλία ρυθμίσεων και την επεκτασιμότητα.

Ο awesome είναι γραμμένος στην γλώσσα Lua και λειτουργεί περισσότερο σαν ένα ταχύτατο πλαίσιο εργασίας για να φτιάξετε τον "δικό σας" διαχειριστή. Δεν προσφέρει έτοιμα φρου φρου αλλά επιτρέπει να τον φέρετε στα μέτρα σας. Ουσιαστικά, δηλαδή, αν δεν σας ενδιαφέρει να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στο πως εμφανίζεται το γραφικό περιβάλλον και τα παράθυρα, τότε ο awesome δεν σας χρειάζεται. Αν όμως σας "τρώει", τότε δώστε του μια ευκαιρία.

Στο πλούσιο wiki του υπάρχουν οδηγίες για πως γίνεται η εγκατάστασή του awesome σε διάφορες διανομές. Για κάποιες διανομές όπως το Fedora υπάρχουν έτοιμα πακέτα από ανεξάρτητα αποθετήρια, ενώ σε άλλες θα πρέπει να τον κάνετε compile. Επίσης στο wiki υπάρχουν οδηγίες πως θα τον ρυθμίσετε να παίζει αυτόματα με το Gnome ή με το KDE,

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε από το μηδέν για να μάθετε τον awesome ειναι αυτό το tutorial για αρχάριους.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ένας από τους καλύτερους window manager και ειδικά για προγραμματιστές. Βολεύει απίστευτα επειδή χωρίζει την οθόνή. Πολύ ωραίος δημήτρη που ανέβασες αυτό το θέμα Wink . Πιστεύω οτί το wiki του στα σημεία της εγκατάστασης δεν είναι και πολύ καλά γραμμένο και αν κάποιος χρήστης προσπαθήσει να το κάνει compile για να το τρέξει θα του βγάλει προβλήματα το Make file για βιβλιοθήκες που ίσως να μην έχει. Οπότε θέλει λίγη δουλειά.

Πρέπει να είμαστε και περήφανοι γιατί είναι και ένας Έλληνας μέσα στους authors του project. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογοι Έλληνες προγραμματιστές οι οποίοι απλά δεν φαίνονται.

Υ/Γ: Μιας και είναι το 1ο μου post θα ήθελα να ευχυθώ και καλή αρχή στο περιοδικό. Wink