MenuetOS: μινιμαλιστικό λειτουργικό σε Assembly

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/30/2011 - 13:58 | 3' | 23

Το MenuetOS είναι ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα που έχει γραφτεί εξολοκλήρου σε Assembler, δηλαδή κώδικα μηχανής! Αυτό το εκπληκτικό εγχείρημα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2005 και μετά από 6 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης έχει καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο ενός ταχύτατου και χρηστικού λειτουργικού συστήματος με γραφικό περιβάλλον, δικτύωση TCP/IP, drivers ήχου, email, multithreading, composite αλλά και 3D γραφικά. Κι όλα αυτά από ένα λειτουργικό σύστημα που αρχικά δεν καταλαμβάνει περισσότερο από 1.5ΜΒ!

 





Οι developers του MenuetOS εδώ και λίγο καιρό επικεντρώνονται στην έκδοση για 64-bit, που είναι κλειστού κώδικα, αλλά όπως λένε η ανάπτυξη συνεχίζεται και στην αρχική υλοποίηση των 32-bit. Πάντως η 32-bit έκδοση έχει σταματήσει στην έκδοση 0.85 ενώ η έκδοση 64bit έχει φτάσει στην 0.95 και φαίνεται να προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά... 

To MenuetOS 32 είναι ελεύθερα διαθέσιμο από το site του project, μαζί με αρκετές εφαρμογές. Για να το δοκιμάσετε στα γρήγορα όμως, μπορείτε να κατεβάσετε ένα έτοιμο ISO από εδώ

Φυσικά, το MenuetOS δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει το Linux στους υπολογιστές μας. Του λείπουν βασικά εργαλεία και εφαρμογές αλλά είναι ενδιαφέρον σαν ιδέα και προγραμματιστικό εγχείρημα. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει ο προγραμματισμός, θα μείνετε άναυδοι απ' όσα έχει καταφέρει η ομάδα ανάπτυξης του MenuetOS. Θα σας κάνει να αναρωτιέστε γιατί οι τυπικές εφαρμογές που έχουμε για καθημερινή χρήση είναι τόσο φορτωμένες και αργές...

Σημειώστε ότι το MenuetOS δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Linux, το Unix ή το POSIX. 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μα καλά, πόσο καμένοι παίζει να είναι για να φτιάξουν ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα σε Assebly;;; Κάτι τέτοια λέγαμε για πλάκα στην σχολή. Αυτή ομάδα των developers πρέπει να εχουν φτάσει σε Guru επίπεδο προγραμματισμού... Laughing

Πως κατάφεραν να έχουν 3d acceleration χωρίς driver από τον κατασκευαστή;
υπάρχει σε live cd ή είναι εφικτή εγκατάσταση σε virtual machine; 

ditsikts]Πως κατάφεραν να έχουν 3d acceleration χωρίς driver από τον κατασκευαστή;
υπάρχει σε live cd ή είναι εφικτή εγκατάσταση σε virtual machine; 

Μπορείς να κατεβάσεις ένα ISO του MenuetOS 32bit από εδώ:

http://www.lonesomecosmonaut.com/MenuetOS-32bit-0.85_lonesomecosmonaut.com_.iso

Δεν διαθέτει εφαρμογή εγκατάστασης, αλλά μπορεις να το τρέξεις μέσα στο VirtualBox.

Όπως γράφω παραπάνω όμως, το MenuetOS 32 που είναι ανοικτού κώδικα δεν έχει όλες τις δυνατότητες του MenuetOS 64... Πάντως δεν νομίζω ότι το MenuetOS υποστηρίζει 3D επιτάχυνση.

άμα υποστηρίζει σύγχρονο web serfing και έχει atheros driver τότε θα χρησιμοποιούσα κάθε μέρα.

είναι δύσκολο ο προγραμματισμός σε κώδικα μηχανής?

andreas122]
είναι δύσκολο ο προγραμματισμός σε κώδικα μηχανής?

Είναι δύσκολη και κάθε επεξεργαστής έχει τι δικιά του. 

Και σε Assembly χρειάζονται πολλές παραπάνω γραμμές κώδικα! Λογικά πάντως πρέπει να είναι ταχύτατο!!

Απλά κορυφαίο!!!! και όντος θέλει πολύ κάψιμοοοοο χαχαχαχα

κάθε επεξεργαστής έχει τι δικιά του συμβολική γλώσσα,τότε πως είναι δυνατόν να μπορούμε όλοι να λειτουργήσουμε το MenuetOS 32bit δηλαδή σε διαφορετικούς τύπους επεξεργαστών.
Αν γνωρίζει κάποιος ας μου απάντησή.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

HGF]κάθε επεξεργαστής έχει τι δικιά του συμβολική γλώσσα,τότε πως είναι δυνατόν να μπορούμε όλοι να λειτουργήσουμε το MenuetOS 32bit δηλαδή σε διαφορετικούς τύπους επεξεργαστών.
Αν γνωρίζει κάποιος ας μου απάντησή.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Γίνεται, γιατί η αρχική σου πρόταση είναι μερικώς λανθασμένη. Κάθε επεξεργαστής δεν έχει τη δική του συμβολική γλώσσα (ή πιο σωστά, το δικό του "σύνολο εντολών":http://en.wikipedia.org/wiki/Instruction_set), παρά ανήκει σε μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική (ή αν το θες, οικογένεια επεξεργαστών). Μεταξύ των επεξεργαστών μιας συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής, το βασικό σύνολο εντολών είναι το ίδιο.

Στο χώρο των PC, όλοι οι σύγχρονοι 32-μπιτοι επεξεργαστές υποστηρίζουν (ή είναι συμβατοί στη περίπτωση των 64-μπιτων όπως πχ ο Intel i7) το σύνολο εντολών "IA-32":http://en.wikipedia.org/wiki/IA-32. Αν κάποιος λοιπόν γράψει ένα πρόγραμμα σε assembly χρησιμοποιώντας εντολές αποκλειστικά μέσα από το IA-32, τότε αυτό το πρόγραμμα θα τρέχει πχ σε όλες τις οικογένειες 386. 486 κ Pentium (1, mmx, pro, 2, 3, 4) της Intel, σε όλους τους Κ5/Κ6/Athlon/Duron κλπ της AMD, καθώς επίσης κ σε 64-μπιτα όπως οι σύγχρονοι επεξεργαστές της Intel, AMD, Via, κλπ.

Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση το ίδιο πρόγραμμα να τρέξει σε άλλες αρχιτεκτονικές όπως Sparc, ARM, MIPS, PowerPC, κλπ. Θέλει γράψιμο ουσιαστικά από την αρχή.

Επίσης, καλωσόρισες στο φόρουμ!

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, άσχετα από το προηγούμενο post μου, ότι οι developers του MenuetOS επέλεξαν την παρακάτω άδεια χρήσης για την 64-μπιτη έκδοση του λειτουργικού τους:

http://www.menuetos.net/m64l.txt

Που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι:

1) Το μοιράζουν δωρεάν μόνο για προσωπική/εκπαιδευτική χρήση
2) Δε διαθέτουν το πηγαίο κώδικα ελεύθερα κ απαγορεύουν το reverse engineering
3) Απαγορεύουν την αναδιανομή (ακέραιη ή με μετατροπές) χωρίς την άδεια τους
4) Δεν προσφέρουν καμία εγγύηση για ορθή λειτουργία

Με άλλα λόγια, μπορεί να χαρακτηριστεί ως Freeware, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το λες ανοιχτό λογισμικό.

καλό αυτό που είπες! τουλάχιστον στο kolibriOS φαίνετε ποιο ωραίο! και ειναι και ανοιχτό/free!
μακάρι να υποστίριζε internet και wifi.

θα μπορούσαν οι εταιρείες λογισμικού να γράφουν προγράμματα για επεξεργαστές μιας συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής με κέρδος την μεγαλύτερη ταχύτητα;γιατί δεν το κάνουν;με τι είδους επεξεργαστές μεταγλωτιζουν τον πηγαίο κώδικα έτσι ώστε το εκτελέσιμο να τρέχει σε όλες τις αρχιτεκτονικές επεξεργαστών;Παρακαλώ ας με ενημερώσει κάποιος λεπτομερώς.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως να δοκιμάσω το MenuetOS προσπαθώ με το virtual box άλλα δεν ΤΟ ΚΑΤΑΦΈΡΝΩ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

HGF]Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως να δοκιμάσω το MenuetOS προσπαθώ με το virtual box άλλα δεν ΤΟ ΚΑΤΑΦΈΡΝΩ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Για να το δοκιμάσεις, κατέβασε ένα έτοιμο ISO από εδώ και γράψε το σε ένα CD. Κάνε reboot και ταρααααααα! ;)

επειδή είμαι πρόσφατος χρήστης linux ubuntu θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει πως σε αυτό το περιβάλλον γράφουμε ένα cd από iso αρχείο. Στα windows κατεβαίνει το iso με το πρόγραμμα roxio και έτσι γίνεται η αντιγραφή.
dimitris σε ευχαριστώ.

Αν έχεις Ubuntu, θα πρέπει να υπάρχει στο σύστημά σου το Brasero ή και το K3b. Ανοίγεις το iso αρχείο με ένα από τα δύο προγράμματα, επιλέγεις χαμηλή ταχύτητα και το γράφεις σ' ένα CD. Μετά, κάνεις επανεκκίνηση, μπουτάρεις από το CD τον υπολογιστή σου (το προεπιλέγεις από τις ρυθμίσεις του BIOS) και μπαίνεις στο Live περιβάλλον. Αν υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας του live cd η επιλογή "Install", κάνεις κλικ και ξεκινάς την εγκατάσταση.

Δεν μπορώ να τρέξω το MenuetOS -32 ενώ έχω κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις (κατέβασμα ως ISO,Άνοιγμα στο iso αρχείο με BRASERO, επιλέγω χαμηλή ταχύτητα και το γράφω σ' ένα CD,κάνω reboot με τις καταλληλες ρυθμισεις του BIOS.)
ΕΜΦΑΝΊΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΠΛΕ ΟΘΌΝΗ ΜΆΛΛΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΉ ΚΑΙ ΚΑΘΌΛΟΥ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΉ.
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΉΣΕΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Me entyposiazei poso aytonoito sas fainetai oti to na einai grammeno se assembly magika to kanei pio grigoro. Kati tetoio fysika den isxyei se kamia periptosi.
To mono pou petyxainei einai na to kanei apagoreytika dyskolo stin syntirisi, adynato na treksei se alli arxitektoniki xoris na graftei olo apo tin arxi, kai poly megalytero se grammes kodika.
EInai doomed to fail.

Don't get me wrong, mou aresei poly na grafo assembly, exei plaka. Alla os ekei.

Εχω εναν παλιο υπολογιστή (RAM 64MB,HD9GB,CPU 500Mz) θα μπορουσε καποιος μα μου προτεινει τροπους αξιοποιησης του π.χ.να του φορτωσω καποια διανομή linux ελαφρια;(Ποιά διανομή;) τι μπορω να κάνω;ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Αυτό χρειάζετε ειναι το tinycore, δοκίμασε το οπος ειναι και αμα δεν πιάσει θα πρεπει να βρίσκείς τι λύπη.

π.χ. αν θές wifi βάζεις το tinycore σε εικόνική μηχανή βάζεις τα drivers και αφου τα έχεις όλα αυτα που θέλεις να αντιγράφεις όλα τα αρχεία το εικονικου δίσκου στον κανονικό βάζεις και τον bootloader με κατάληλη ριθμιση και δεν θα έχεις προβλαμα. μονο που το tinycore θα πρεπει να το προσαρμόσεις στα μέτρα σου, θα βρείς πολά προβληματα, ενδεχομένος να μην ξέρεις καν πως να αρχείσείς, λογικά ρωτα ή ψαξε στο ιντερνετ και θα μάθεις.

εαν θελεις να τα παρατίσεις γρίγορα μπορείς να βάλεις custom debian με jwm μόνο. η εαν θέλεις να τα παρατίσεις ποιο γρίγορα μπορείς να βάλεις windows 2000 η 98 με kernelEx.
και εαν θέλεις να χαλάσεις τον χρόνο σου μπορείς να βάλεις reactOS. ποιο ελαφρα λειτουργικά δεν νομίζω οτι υπάρχουν εκτος απο τo kolibriOS που μαζι με το meneuet ειναι τα ποιο γρίγορα στον κόσμο, αλλα ειναι σχεδον άχριστα.

Ομος πριν κάνεις όλα αυτα πρεπει να ξέρεις για τη χρήση το θέλεις.

Οfftopic: και έγω είχα και εχω ενα τοσο παλιο λαπτοπ και αργό. και είμουν τοσο 'αχορταγος' που όλο εψαχνα τροπους να το κάνω ποιο γρυγορο και ποιο γριγορο με αποτελεσμα αντι να το χρισιμοποιο να ψαχνο τροπους να το κάνω ποιο γριγορο και καλό. χαχα.

HGF]Εχω εναν παλιο υπολογιστή (RAM 64MB,HD9GB,CPU 500Mz) θα μπορουσε καποιος μα μου προτεινει τροπους αξιοποιησης του π.χ.να του φορτωσω καποια διανομή linux ελαφρια;(Ποιά διανομή;) τι μπορω να κάνω;ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Γρήγορη σκέψη: Δοκίμασε το Puppel ή το Puppy. Δες εδώ όπου ο alfisti αναφέρει links με οδηγίες. Το Puppel υπάρχει στο DVD του τεύχους 2 αλλά φαντάζομαι ο έν λόγω υπολογιστής δεν θα έχει καν DVD reader (;)

Σε παρακαλώ όμως άνοιξε ένα νέο θέμα. Αυτό που ρωτάς δεν κολλάει σε αυτήν την συζήτηση.

Πριν μερικα χρονια δοκιμασα το MenuetOS, κατεβάζοντας το image της δισκέτας και έπαθα πλάκα με το τι μπορούσε να χωρέσει σε μία δισκέτα.. Μετα βρήκα αρκετες αποκλειστικά floppy Linux διανομές και η dd  πήρε φωτιά  Wink

 

Floppy γεύση μπορειτε να δοκιμάσετε εδω  Tongue out