Kate: πανίσχυρος επεξεργαστής κειμένου και κώδικα

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Πέμ, 01/27/2011 - 14:04 | 3'

O Kate είναι ο ένας από τους δύο κειμενογράφους που είναι ενσωματωμένοι στο KDE. Ο άλλος είναι ο KWrite που προσφέρει λειτουργίες περισσότερο για χειρισμό του κειμένου. Και τα δυο projects βασίζονται στην ίδια βιβλιοθήκη (katepart) αλλά ο Kate προορίζεται κυρίως για προγραμματιστές και υποστηρίζει plugins που τον επεκτείνουν ακόμα παραπέρα.

Kate (text editor)


Για παράδειγμα, με τον Kate μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικές εκφράσεις στην αναζήτηση, ενώ θα βρείτε δυναμική αναδίπλωση κειμένου, αυτόματη συμπλήρωση κώδικα και συντακτικό χρωματισμό για πάνω από 100 γλώσσες. Ο Kate υποστηρίζει, επίσης, το «δίπλωμα κώδικα». Δηλαδή επιτρέπει να αποκρύβετε προσωρινά ενιαία τμήματα κώδικα ώστε να φαίνονται μόνο οι πρώτες και οι τελευταίες γραμμές του. Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο μια και  σας επιτρέπει να βλέπετε μία γενική εικόνα του κώδικα που δουλεύετε κάνοντας "ζουμ" στα κομμάτια που θέλετε...

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε σελιδοδείκτες σε οποιοδήποτε σημείο του κειμένου, ώστε με ένα συνδυασμό πλήκτρων να μεταβαίνετε γρήγορα εκεί. Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι το τερματικό που μπορείτε να ανοίξετε σε μια καρτέλα επεξεργασίας. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο π.χ. στη διαδικασία της μεταγλώττισης καθώς δεν χρειάζεται να αλλάζετε παράθυρο.


Στις τελευταίες εκδόσεις του, ο Kate έχει αποκτήσει πολύ "έξυπνα" χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, υπάρχει το plugin katesql που μετατρέπει τον Kate σε έναν κανονικό "πελάτη" βάσης δεδομένων MySQL. Μπορείτε να ανοίγετε συνδέσεις με την MySQL, να εκτελείτε queries, και να προβάλλετε τα αποτελέσματα από εντολές SELECT:


Παράλληλα με τα τυπικά "προγραμματιστικά" χαρακτηριστικά, ο Kate παρέχει βασικές λειτουργίες για διαχείριση έργων (projects). Εδώ ως "έργο" ορίζεται μια συλλογή αρχείων, οπότε ανοίγοντας ένα έργο, θα ανοιχθούν αυτόματα όλα τα αρχεία που περιέχονται σε αυτό σε ξεχωριστά tabs. Αυτό επιτρέπει να επεξεργάζεστε πολλαπλά αρχεία ταυτόχρονα.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)