Μια πρώτη ματιά στο Firefox 4 beta

bullgr | Παρ, 01/21/2011 - 11:44 | 3' | 2

Firefox 4 beta 9
Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στη 9η beta έκδοση του Firefox 4, μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις επιρροές που έχει από άλλους φυλλομετρητές όπως το opera & google chrome.
Οι καρτέλλες των ιστοσελίδων που ανοίγουμε βρίσκονται πλέον στο πάνω μέρος (αν και θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής στη τελική έκδοση) και η μπάρα εισαγωγής url λειτουργεί και ως αναζήτηση στο google.

Panorama
Η πραγματικά μεγάλη και πρωτότυπη αλλαγή που συναντούμε είναι ο διαχειριστής καρτελλών Panorama, με τον οποίο μπορούμε να δούμε σε μικρογραφίες όσες ιστοσελίδες  έχουμε ανοίξει, να τις ομαδοποιήσουμε και να τις βλέπουμε ανά ομάδα. Πραγματικά εντυπωσιακό!
Επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, δείτε το βίντεο παρουσίασης του Panorama: http://tinyurl.com/6ho7grv

Άλλες αξιόλογες προσθήκες είναι η υποστήριξη WebM (αναμενόμενο) και το Mozilla Sync για να συγχρονίζουμε τα δεδομένα του Firefox 4 μεταξύ των υπολογιστών μας.

Η προσθήκη όμως που περιμένουν όλοι οι χρήστες εναγωνίως δεν υπάρχει ακόμη στη beta έκδοση (είναι και ο λόγος καθυστέρησης της τελικής έκδοσης)... Ο λόγος για τη hardware επιτάχυνση των γραφικών μέσω OpenGL, που θα βάλει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία του επεξεργαστή όταν συναντάμε περιεχόμενο σε flash.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα κατά τη γνώμη μου, που πρέπει να κερδίσει η τελική έκδοση του Firefox...

Στον τομέα της ταχύτητας καλύτερα να μην εκφέρω άποψη μιας και σε κάθε έκδοση beta υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις και έτσι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ακόμη εάν η τελική έκδοση θα ξεπεράσει (το κορυφαίο κατά τη γνώμη μου σε αυτόν τον τομέα) google chrome.

Τέλος, υπάρχει στη πάνω δεξιά πλευρά ένα μικρό πρόσθετο, με το οποίο μπορούμε να αφήσουμε σχόλιο σχετικά με το τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε στο Firefox... Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε τους δημιουργούς να βελτιώσουν την τελική έκδοση... Χρησιμοποιείστε το.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολύ ωραία παρουσίαση. Cool

Φοβάμαι όμως ότι δεν θα δούμε σύντομα επιτάχυνση hardware στον Firefox για Linux. Παρότι το είχαν ανακοινώσει φαίνεται ότι τελικά έχουν απενεργοποιήσει το OpenGL στην beta 9. Δείτε εδώ.