Deft Linux 6

dsyrmalis | Πέμ, 01/20/2011 - 14:20 | 3' | 6



Το Deft Linux είναι ένα Live CD με δυνατότητα εγκατάστασης στο σκληρό μας δίσκο και βασίζεται στο Lubuntu. Κάπου εδώ όμως σταματούν και οι ομοιότητες με τις παραδοσιακές διανομές Linux. Το Deft (Digital Evidence & Forensic Toolkit) απευθύνεται σε αστυνομικούς και ιδιωτικούς ντετέκτιβ! Έχει συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη διερεύνηση  ψηφιακών εγκλημάτων και τη συγκέντρωση στοιχείων δικογραφίας! Η...δράση του δεν περιορίζεται μόνο σε υπολογιστές με Linux αφού μπορεί να εξερευνήσει και υπολογιστές με άλλα λειτουργικά και συστήματα αρχείων.  Ενδεικτικά ας αναφέρουμε ορισμένες κατηγορίες προγραμμάτων που θα συναντήσουμε στη διανομή:

  • Επαναφοράς σβησμένων αρχείων
  • Εύρεσης κρυφών αρχείων
  • Ανάγνωσης log files από προγράμματα όπως το Skype
  • Port scanners, Antivirus και γενικότερα προγράμματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του υπoλογιστή
  • Ανάγνωση της cache και του ιστορικού όλων των γνωστών Browsers
  • Ανάκτησης κωδικών

To Deft δεν είναι η διανομή που απευθύνεται στον απλό χρήστη χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να μας χρησιμεύσει σε κάποιες περιπτώσεις. Το σίγουρο πάντως είναι πως δείχνει την εξέλιξη του Linux και του ανοικτού λογισμικού γενικότερα αλλά και τη χρησιμότητα τους σε κάθε τομέα, με μηδενικό κόστος. Να σημειώσουμε πως το χρησιμοποιεί ήδη η ιταλική αστυνομία και είναι μέρος της διδασκαλίας στο τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια!

Ιστοσελίδα: http://www.deftlinux.net/
Λήψη: http://www.deftlinux.net/download/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ωραία παρουσίαση! To Linux εμφανίζεται τελικά όπου μπορείς να φανταστείς :)

Λέτε να το δούμε σε στυλ Σχολίνουξ σε κάποιο τμήμα της Νομικής; Προς το παρόν το documentation είναι στα Ιταλικά. Σε λίγες ημέρες λογικά θα υπάρχει και αγγλική μετάφραση.

ρε παιδιά το έχει εγκαταστήσει κανείς?
προσπαθώ εδώ και μέρες να το τρέξω σε VBox αλλά μάταια...
έχω κατεβάσει το iso από 3 διαφορετικά site αλλά δεν τρέχει με τίποτα στο VBox :S
καμιά ιδέα;

Riziti η κύρια χρήση του Deft είναι να το χρησιμοποιήσεις ως Live CD. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει σαν περιβάλλον εργασίας το LXDE ώστε να είναι ελαφρύ και γρήγορο. Υπάρχουν και εκδόσεις του για USB stick και Eeepc. Αν κάψεις το ISO σε ένα cd θα δεις οτι θα βγεις σε περιβάλλον τερματικού. Για να μπείς σε γραφικό περιβάλλον θα χρειαστεί να δώσεις deft-gui. Για έναν απλό χρήστη είναι ένα καλό εργαλείο ώστε να επανακτήσεις αρχεία και κωδικούς απο ένα κατεστραμμένο σύστημα ή να επαναφέρεις ακόμα και ένα ολόκληρο partition. Στο site τους κάνουν και αναφορά για installation utility της διανομής σε x86 συστήματα αλλά καλύτερα να μη μπερδευτείς με κάτι τέτοιο.