Unity και στο Qt!

dimitris | Τρί, 01/18/2011 - 11:54 | 2' | 4

Φαίνεται πως στην Canonical κάνουν αρκετή δουλειά για να φέρουν το Unity παντού και να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις. Η τελευταία υλοποίηση του Unity, του workspace που θα είναι προεπιλεγμένο στο Ubuntu 11.04, είναι σε Qt και οι πρώτες εντυπώσεις φαίνεται ότι ειναι καλές. Ουσιαστικά, αυτή η υλοποιηση μπορει να βοηθήσει όσους χρήστες δεν έχουν 3D επιτάχυνση στον υπολογιστή τους.

Να θυμίσουμε ότι αυτή είναι η τρίτη υλοποίηση του Unity. Αρχικά είχε αναπτυχθεί σε Vala με βάση το Clutter, μετά πέρασε σε C++/Compiz και τώρα περνάει και σε C++/Qt...

Για όσους έχετε Ubuntu/Kubuntu και θέλετε να δοκιμάσετε το Unity-Qt, υπάρχει PPA αποθετήριο με έτοιμα πακέτα για Ubuntu 10.10 και 11.04. Για την εγκατάσταση δίνετε τις εντολές:

sudo add-apt-repository ppa:unity-2d-team/unity-2d-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install unity-qt-default-settings
sudo apt-get dist-upgrade

Στη συνέχεια κάνετε επανεκκίνηση και επιλέγετε Unity-Qt στο GDM.

Να ένα βίντεο με το Unity-Qt σε δράση:

Δείτε περισσότερα εδώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Το unity εξακολουθεί να είναι γραμμένο σε vala+clutter. Αυτό που άλλαξε είναι ότι από ένα σημείο και μετά είναι ότι αντί να χρησιμοποιεί mutter σαν  window manager ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιούν την τελευταία έκδοση του compiz που είναι γραμμένη σε C++.
H -νέα- εκδοχή του σε qt φαίνεται ότι θα υπάρχει παράλληλα με την "κανονική"  για πιο αδύναμα μηχανήματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάποια στιγμή, για παρόμοιο λόγο είχαν φτιάξει έναν νέο launcher για το UNR βασισμένο στις EFL του Enlightenment project. Τότε το σκεπτικό ήταν ότι σε κάποια μηχανήματα, ειδικά σε αρχιτεκτονικές πέρα από την x86 δεν υπάρχουν διαθέσιμοι drivers (ή είναι περίεργος ο τρόπος που διατίθενται) και έτσι χρειαζόταν κάτι που θα είναι όμορφο  χωρίς να απαιτεί opegl drivers...

Εχεις δίκιο. Ετσι όπως το εγραψα φαινόταν σαν να το έγραψαν εξαρχής ολόκληρο σε Qt.

Όμως η ουσία παραμένει: το Unity υπάρχει ήδη σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: με mutter, με compiz και τώρα με Qt  :)

Προσωπικά, έχω την εντύπωση ότι ψάχνονται και οι ίδιοι να βρουν μια λύση (ή πολλές) που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.

Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο. Δείχνει ότι στην Canonical εξακολουθούν να παίρνουν στα σοβαρά την υπόθεση desktop.

Κι αυτό μόνο καλό θα είναι για όλους εμάς που χρησιμοποιουμε Linux και σε καθημερινές συνθήκες.

Ωραία νέα που μάλλον έχουν κάποια σχέση και με το unity-qt..

Qt apps on Ubuntu

Δεν διαφωνώ ότι παίρνουν σοβαρά την υπόθεση desktop στην Cannonical, αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι κινήσεις τους είναι οι καλύτερες δυνατές -μεγάλη συζήτηση, το ξέρω Smile... Το Unity είναι πάντως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη και.. ψήφος εμπιστοσύνης στην νεότατη Vala.

Δεν θέλω να γίνω κακός αλλά πιστεύω ότι αυτό το unity θα διώξει κόσμο από το ubuntu. Ευτυχώς που υπάρχουν πολλές διανομές να διαλέξεις ;)