Εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσης του Firefox στα Slackware - Salix - Slackel

dsyrmalis | Τετ, 02/05/2014 - 19:21 | 4'

Το Slackware και τα παράγωγα του (Salix - Slackel) ακολουθούν μια πιο συντηρητική γραμμή σε οτι αφορά το λογισμικό που τα συνοδεύει. Έτσι δεν θα βρούμε μεταξύ άλλων την τελευταία έκδοση του περιηγητή της Mozilla αλλά την πιο σταθερή που δεν είναι άλλη απο της έκδοση ESR.

Τι γίνεται όμως με όλους αυτούς που επιθυμούν την τελευτία έκδοση (27.0) και όχι την 24.3 (μακράς υποστήριξης); Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα απλό script. Το latest firefox. Αν του ρίξουμε μια ματιά θα διαπιστώσουμε πως αυτό που κάνει είναι να κατεβάζει την τελευταία έκδοση του Firefox, ανεξαρτήτως της έκδοσης που έχουμε (32 ή 64 bit) και στη συνέχεια να μας  δημιουργεί ένα έτοιμο πακέτο προς εγκατάσταση στη θέση /tmp. Στην περίπτωση μας ήταν το /tmp/mozilla-firefox-27.0-x86_64-1ro.tgz.

Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιγράψουμε το συγκεκριμένο script και να το σώσουμε με την κατάληξη .sh. (πχ last-firefox.sh). Στη συνέχεια μέσα απο τον κατάλογο που το σώσαμε το τρέχουμε ως Root με την εξής εντολή:sh last-firefox.sh. Aφού η διαδικάσία ολοκληρωθεί και πάντα ως Root θα πάμε στον κατάλογο /tmp με την εντολή cd /tmp. Το μόνο που απομένει είναι να το εγκαταστήσουμε με την εντολή installpkg mozilla-firefox-27.0-x86_64-1ro.tgz. Η εντολή φυσικά μπορεί να αλλάξει και σε upgradepkg αν ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει το script για κάποια παλαιότερη έκδοση.

Μένει όμως ακόμα ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε. Την επόμενη φορά που θα πάμε να αναβαθμίσουμε τα πακέτα μας τόσο το Salix-Slackel οσο και το Slackware θα μας προτείνουν την "υποβάθμιση" στην έκδοση ESR. Θα κάνουμε blacklist τον Firefox ώστε η διανομή μας να τον αγνοεί. Στα Salix και Slackel αφού δουλεύουμε με το slapt-get θα πρέπει να καταφύγουμε με τον κειμενογράφο μας στο αρχείο slapt-getrc: nano /etc/slapt-get/slapt-getrc

Αυτό που μένει είναι να προσθέσουμε τον Firefox στη γραμμή που γράφει EXCLUDE ως εξής:

EXCLUDE=^aaa_elflibs,^aaa_base,^devs,^glibc.*,^kernel-.*,^udev,^rootuser-settings,^zzz-settings.*,-i?86-,freetype*,firefox*

Στο Slackware θα κάνουμε την ίδια διαδικασία αλλά στο αρχείο /etc/slackpkg/blacklist. Αυτό ήταν!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)