Καθαρη εγκατασταση ubuntu 12.04 οχι απο windows

sydimitris | Παρ, 04/20/2012 - 21:57 | 3' | 23

Γεια σος παιδια! θελω να κανω ''καθαρη εγκατασταση'' του Ubuntu 12.10 και οχι μεσα απο windows. και ετσι αποφασισα να βαλω την νεα εκδοση που περιμενουμε σε ενα ολοκληρο σχεδον δισκο. Μπορει καποιος να μου πει τα βηματα ενα-ενα πως ακριβως γινεται αυτο. Στο pc μου εχω 2 σκληρους δισκους απο 500 Giga ο καθενας. Ο (C) ειναι που εχει τα windows και εχω ακομη εναν τον (D) οπου εχω χωρισει σε 2 partitions και χρησιμοποιω τα  450 Giga για αποθηκη και στα 50 Giga εχω το Linux (Ubuntu 11.10) αυτη τι στιγμη. Την νεα εκδοση θελω να την εγκαταστησω στον δισκο (D) με τα 450 Giga (Εχω κρατηση αντιγραφα). Ας πουμε πως θα εχω το DVD με το Ubuntu 12.10, Πως θα ξεκινησει η εγκατασταση? Η απορια μου ειναι η Εξης: Θα βαλω το DVD στον οδηγο ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ LINUX Ubuntu 11.10 που ειμαι αυτη τη στιγμη στα 50 Giga, μετα θα κανω επανεκκινηση και θα μπω στο Boot Menu για να διαλεξω να ξεκινηση απο CD|DVD ? Θελω να με πει καποιος αν ειναι ετσι οπως τα εγραψα! στην συνεχεια πιστευω πως θα τα καταφερω με την εγκατασταση και να βρω ευκολα τον χωρο οπου θα αποθηκευσω την νεα εκδοση. Παιδια δεν ξερω αν τα εγραψα οπως πρεπει για να καταλαβετε.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ρύθμισε απο το BIOS ώστε ο υπολογιστής σου να ξεκινά απο τη συσκευή του DVD και βάλε το DVD του Ubuntu. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα και δεν θα δυσκολευτείς. Ουσιαστικά το Ubuntu θα συρρικνώσει την κατάτμηση των Windows και θα εγκατασταθεί. Μετά το τέλος απο ένα μενού θα επιλέγεις με ποιό λειτουργικό θα ξεκινήσεις ενώ θα έχει πρόσβαση απο το Linux και στα αρχεία των Windows. Αυτό αν θελήσεις να το εγκαταστήσεις στον ίδιο δίσκο με τα Windows. Προχώρα και αν κολλήσεις κάπου εδω είμαστε. Αν το εγκαταστήσεις εκεί που λες, επέλεξε να γίνει η εγκατάσταση στο partition με μέγεθος 50 Giga.

Στο partition με τα 50 Giga λεω να αφησω (να μην διαγραψω) την διανομη που εχω τωρα, και στον δισκο με τα 450 Giga θα βαλω την καινουργια. Εγω νομιζα πως ΠΡΩΤΑ θα βαλω το DVD απο το Linux που εχω τωρα στο part με τα 50 Giga και μετα θα κανω επανεκκινηση, θα μπω στο boot menu και απο εκει θα επιλεξω να ξεκινηση με το DVD. Και στην συνεχεια θα την εγκαταστησω στον χωρο με τα 450 Giga! Εσυ μου ειπες πως πρωτα επιλεγω το DVD και μετα βαζω το DVD disk μεσα στον οδηγο. ΟΚ θα το δοκιμασω ετσι, και αν βρω καποια δυσκολια θα επικοινωνησω μαζι σας. Ευχαριστω!

ακομη οχι αλλα απο Βδομαδα ελπιζω να υπαρχη καπου για κατεβασμα. δεν ξερω κιολας, εγω περιμενω απο φιλο ενα DVD!

ο Dimitris LinuxOS εννοει οτι δεν υπαρχει ακομα αυτη η εκδοση. Το 12.10 σημαινει 2012 - 10ος μηνας, δηλαδη τον Οκτωβριο. Εσυ θες την εκδοση 12.04 ( 2012 - 4ος μηνας)  που θα κυκλοφορησει στις 26 Απριλιου.

Μπορει να αλλαχτει τουλαχιστον ο τιτλος του θεματος καπος?

sydimitris]Στο partition με τα 50 Giga λεω να αφησω (να μην διαγραψω) την διανομη που εχω τωρα, και στον δισκο με τα 450 Giga θα βαλω την καινουργια. Εγω νομιζα πως ΠΡΩΤΑ θα βαλω το DVD απο το Linux που εχω τωρα στο part με τα 50 Giga και μετα θα κανω επανεκκινηση, θα μπω στο boot menu και απο εκει θα επιλεξω να ξεκινηση με το DVD. Και στην συνεχεια θα την εγκαταστησω στον χωρο με τα 450 Giga! Εσυ μου ειπες πως πρωτα επιλεγω το DVD και μετα βαζω το DVD disk μεσα στον οδηγο. ΟΚ θα το δοκιμασω ετσι, και αν βρω καποια δυσκολια θα επικοινωνησω μαζι σας. Ευχαριστω!

 

Σου άλλαξα τον τίτλο.

Γιατί μπερδεύεσαι. Το ubuntu που έχεις ήδη εγκατεστειμένο στα 50 giga δεν έχει σχέση με το άλλο που θες να εγκαταστήσεις.

Καταρχάς θα μπεις στο bios και θα βάλεις τον υπολογιστή να μπουτάρει πρώτα από το drive. ( αν δεν είναι ήδη ρυθμισμένος να το κάνει αυτό που πρέπει να είναι γιατί έχεις εγκαταστήσει και άλλο linux μέσα).

Μετά θα μπεις από το live cd του ubuntu που θες, θα πατήσεις χειροκίνητη εγκατάσταση, θα παει να σκανάρει τους δίσκους και θα σου δείξει πόσοι είναι και πόσα παρτίσιονς έχουν.

Θα πας στον δίσκο που σε ενδιαφέρει, θα κάνεις τα partitions που σου χρειάζονται για το καινούργιο σου σύστημα, αν σου ζητήσει να βλέπει και τους άλλους δίσκους θα του πεις να το κάνει αυτό, ( για να αποθηκεύεις ότι θέλεις όπου θέλεις ) και θα κάνεις την εγκατάστασή σου.

Εγώ πάντως δεν θα σκοτωνόμουν να βάλω το καινούργιο ubuntu.. Θα το άφηνα να ... σιτέψει κανένα μήνα, να του λύσουν και ότι bugs έχει για αρχή να μη παιδεύομαι μετά να μαζεύω το σύστημα.

Το αργόν και χάρην έχειν σε τέτοιες περιπτώσεις.  ;)

Καταλαβα τι ακριβως θελεις να πεις marlene και θα δοκιμασω να κανω ετσι την εγκατασταση. Πραγματικα δεν το ηξερα αυτο που λες,να σιτεψει ενα μηνα και μετα να προχωρησω στην εγκατασταση. Προβληματιστικα! Τι λες θα μπορουσα να κανω τωρα την εγκατασταση και αν χρειαστει αργοτερα (που θα εχει σιτεψει) να την ξαναεκανα στον ιδιο δισκο? Μπηκα για δοκιμη στο Bios και δεν βρηκα καποια επιλογη για ξεκιναει με το DVD,δεν ξερω πως θα μπορουσα να κανω καποιο σχεδιο με το μενου του Bios αλλα θα γραψω αναλυτικα για να με πεις που πρεπει να παω για να διαλεξω. Οπως καταλαβες δεν γνωριζω και πολλα,ιδικα στο Bios. Μονο ξερω να μπω στο Boot Menu και να κανω Format με windows αφου απο εκει μπορω να διαλεξω να ξεκιναει με CD. Μολις μπω στο Bios με το πληκτρο Delete μου ανοιγη τις εξης επιλογες σε 2 πινακες. ''Αριστερος Πινακας: 1) MB Intelligent tweaker (M.I.T) 2) Standard CMOS features 3) Advanced BIOS features 4) Integrated peripherals 5) Power management setup 6) PC health status. και ''Δεξιος Πινακας: (Δεν νομιζω να ειναι καποια επιλογη απο εδω)1) Load file - safe Defaults 2) Load optimized Defaults 3) set supervisor password 4) set user possword 5) save & exit setup 6) Exit without saving.

Καλημερα σε ολουςSmile! Ενταξη ασχοληθηκα λιγο με το Bios και με την βοηθεια του youtube εβγαλα καποια ακρη. Μπηκα Bios και μετα Advanced Bios Features. Στη συνεχεια μου ανοιξε ενα πινακακι με τις επιλογες που με ενδιαφερουν να συνεχεισω την εγκατασταση. 1)Hard Disc Boot priority (Διπλα λεει Enter,δεν θα αλαξω κατι). 2)First Boot Device,ειναι [Hard Disk] και επιλεγω [Cd rom] 3)Second Boot Device,ειναι [Cd rom] επιλεγω [Hard Disk] Οσο για την επιλογη 4) Third Boot Device,ειναι στο [USB-HDD] και δεν γνωριζω αν χρειαστει να ρυθμισω κατι απο εκει! Αν καταλαβα καλα ειναι για να δεχεται το pc καποιο εξωτερικο δισκο η γενικα usb.Παρακατω εχει και αλλες επιλογες που επισης δεν γνωριζω. Και αν μεχρι τωρα ειναι ολα σωστα θα συνεχισω την εγκατασταση οπως μου ειπε και η marlene και να δω απο εκει και περα τι ακρη θα βγαλω με την χειροκινητη εγκατασταση και τα διαμερισματα.

sydimitris]Καλημερα σε ολουςSmile! Ενταξη ασχοληθηκα λιγο με το Bios και με την βοηθεια του youtube εβγαλα καποια ακρη. Μπηκα Bios και μετα Advanced Bios Features. Στη συνεχεια μου ανοιξε ενα πινακακι με τις επιλογες που με ενδιαφερουν να συνεχεισω την εγκατασταση. 1)Hard Disc Boot priority (Διπλα λεει Enter,δεν θα αλαξω κατι). 2)First Boot Device,ειναι [Hard Disk] και επιλεγω [Cd rom] 3)Second Boot Device,ειναι [Cd rom] επιλεγω [Hard Disk] Οσο για την επιλογη 4) Third Boot Device,ειναι στο [USB-HDD] και δεν γνωριζω αν χρειαστει να ρυθμισω κατι απο εκει! Αν καταλαβα καλα ειναι για να δεχεται το pc καποιο εξωτερικο δισκο η γενικα usb.Παρακατω εχει και αλλες επιλογες που επισης δεν γνωριζω. Και αν μεχρι τωρα ειναι ολα σωστα θα συνεχισω την εγκατασταση οπως μου ειπε και η marlene και να δω απο εκει και περα τι ακρη θα βγαλω με την χειροκινητη εγκατασταση και τα διαμερισματα.

Αν επέλεξες στο τέλος save & exit setup τότε είσαι εντάξει και προχωράς σε μπουτάρισμα από το live cd. Tώρα το bios είναι ρυθμισμένο για να ψάχνει υλικό για να μπουτάρει με την εξής σειρά: 1) cd drive, 2) σκληρό δίσκο 3) φλασάκια, εξωτερικούς κλπ. Όταν κάνεις την εγκατάσταση δεν χρειάζεται να το ρυθμίσεις πάλι γιατί όταν το bios όταν δεν βρει κάποιο live στο cd drive θα προχωρήσει στο επόμενο που είναι ο σκληρός(οί) που έχεις στο μηχάνημά σου. Αν κάποια στιγμή θέλεις να μπουτάρεις κάποιο live USB ή κάποια εγκατάσταση απο εξωτερικό σκληρό τότε αλλάζεις την σειρά με την ίδια λογική.

Αυτη τι στιγμη το bios μου δειχνει σαν πρωτη συσκευη το σκληρο δισκο και δευτερη συσκευη μου δειχνει το cd. Οταν κανω την εγκατασταση (απο το dvd που ακομα δεν εχω στα χερια μου) απλα θα αλαξω αυτα τα δυο. ετσι ? Δεν τα καταλαβενω τοσο ευκολα γιατι δεν γνωριζω άκομη καθολου απο τετοιους χειρισμους. Φυσικα οταν κανεις κατι για μια φορα μετα το μαθαινεις. Σημειωσα αυτο που με ειπες να κανω στο τελος save & exit setup, ποιο ενοεις τελος ομως,μετα την ρηθμηση τις σειρας cd και σκληρου η αφου βαλω το dvd στον οδηγο και μετα ? Αν ειναι το πρωτο οκ θα κανω τοτε save. Και κατι ακομα, μολις γινει το save μετα θα ξεκινηση η χειροκινητη εγκατασταση και τελος απο bios ? Ευχαριστω !

sydimitris]Αυτη τι στιγμη το bios μου δειχνει σαν πρωτη συσκευη το σκληρο δισκο και δευτερη συσκευη μου δειχνει το cd. Οταν κανω την εγκατασταση (απο το dvd που ακομα δεν εχω στα χερια μου) απλα θα αλαξω αυτα τα δυο. ετσι ? Δεν τα καταλαβενω τοσο ευκολα γιατι δεν γνωριζω άκομη καθολου απο τετοιους χειρισμους. Φυσικα οταν κανεις κατι για μια φορα μετα το μαθαινεις. Σημειωσα αυτο που με ειπες να κανω στο τελος save & exit setup, ποιο ενοεις τελος ομως,μετα την ρηθμηση τις σειρας cd και σκληρου η αφου βαλω το dvd στον οδηγο και μετα ? Αν ειναι το πρωτο οκ θα κανω τοτε save. Και κατι ακομα, μολις γινει το save μετα θα ξεκινηση η χειροκινητη εγκατασταση και τελος απο bios ? Ευχαριστω !

Ναι βάλε πρώτη την συσκευή του cd και δεύτερη το σκληρό. Νόμιζα ότι το είχες κάνει ήδη. Save & exit setup μετά την ρύθμιση τις σειράς.

Μετά το save & exit setup δεν ξαναπειράζεις το bios. Kάνεις reboot με το dvd της διανομής μέσα στο dvd drive και ασχολείσαι με την εγκατάσταση.

Καλα καταλαβα οτι οτι νομιζες οτι εχω κανει ηδη την ρηθμηση. Νασε καλα Φιλε μου! Μιλαμε... :)

Αν γραψω το iso σε dvd disk με προγραμμα (DeepBurner) απο windows και οχι απο Linux παιζει καμια διαφορα για την εγκατασταση. Το λεω αυτο γιατι δεν γνωριζω απο εγγραφες (iso) με Linux ακομα! Συγνωμη κιολας για τις συνεχομενες αποριες μου!

sydimitris]Αν γραψω το iso σε dvd disk με προγραμμα (DeepBurner) απο windows και οχι απο Linux παιζει καμια διαφορα για την εγκατασταση. Το λεω αυτο γιατι δεν γνωριζω απο εγγραφες (iso) με Linux ακομα! Συγνωμη κιολας για τις συνεχομενες αποριες μου!

Όχι καμία διαφορά. Απλά επέλεξε την χαμηλότερη ταχύτητα εγγραφής. Αυτό ισχύει και για τα δύο λειτουργικά. Πάντως αν θες βοήθεια για εγγραφή σε Linux πες μας ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί η διανομή σου και θα βρούμε άκρη.

Μολις εβαλα την νεα εκδοση 12.10 και δεν ξερω ακομη τα προγραμματα εγγραφης. Αυτο που ξερω ειναι οτι σιγουρα θα χρειαστω βοηθεια, γιατι καταλαθος με την εγκατασταση εσβησα και τα windows που ειχα σε αλλα partition και τωρα μπενω μονο με Linux. Θα χρειαστω καποιο προγραμμα και καποιο τροπο να κατεβαζω και να γραφω ταινιες με ελληνικους υποτιτλους! Για να συνεχεισω να εξυπηρετω φιλους για καμια ταινια που με ζητουσαν. Ενταξη για εγγραφη μουσικης θα τα καταφερω.

sydimitris]Μολις εβαλα την νεα εκδοση 12.10 και δεν ξερω ακομη τα προγραμματα εγγραφης. Αυτο που ξερω ειναι οτι σιγουρα θα χρειαστω βοηθεια, γιατι καταλαθος με την εγκατασταση εσβησα και τα windows που ειχα σε αλλο partition και τωρα μπενω μονο με Linux. Θα χρειαστω καποιο προγραμμα και καποιο τροπο να κατεβαζω και να γραφω ταινιες με ελληνικους υποτιτλους! Για να συνεχεισω να εξυπηρετω φιλους για καμια ταινια που με ζητουσαν. Ενταξη για εγγραφη μουσικης θα τα καταφερω.

sydimitris]Μολις εβαλα την νεα εκδοση Ubuntu 12.04 και δεν ξερω ακομη τα προγραμματα εγγραφης. Αυτο που ξερω ειναι οτι σιγουρα θα χρειαστω βοηθεια, γιατι καταλαθος με την εγκατασταση εσβησα και τα windows που ειχα σε αλλα partition και τωρα μπενω μονο με Linux. Θα χρειαστω καποιο προγραμμα και καποιο τροπο να κατεβαζω και να γραφω ταινιες με ελληνικους υποτιτλους! Για να συνεχεισω να εξυπηρετω φιλους για καμια ταινια που με ζητουσαν. Ενταξη για εγγραφη μουσικης θα τα καταφερω.

sydimitris]

sydimitris]Μολις εβαλα την νεα εκδοση Ubuntu12.04 και δεν ξερω ακομη τα προγραμματα εγγραφης. Αυτο που ξερω ειναι οτι σιγουρα θα χρειαστω βοηθεια, γιατι καταλαθος με την εγκατασταση εσβησα και τα windows που ειχα σε αλλο partition και τωρα μπενω μονο με Linux. Θα χρειαστω καποιο προγραμμα και καποιο τροπο να κατεβαζω και να γραφω ταινιες με ελληνικους υποτιτλους! Για να συνεχεισω να εξυπηρετω φιλους για καμια ταινια που με ζητουσαν. Ενταξη για εγγραφη μουσικης θα τα καταφερω.

 Καλησπέρα. Για να κατεβάζεις torrents υπάρχει το Transmission. Νομίζω οτι υπάρχει ήδη εγκατεστημένο στην διανομή που χρησιμοποιείς.
 Για να γράψεις-αντιγρὰψεις Dvd's υπάρχουν τα Devede , Handbrake , dvd::rip. Διάλεξε και πάρε :)
 Για υπότιτλους κτλ  Subtitle Editor.
Για ολα αυτὰ χρησιμοποίησε τον Ubuntu Software Center για να κάνεις install.