Που πήγαν οι σύλλογοι,τα lugs;; Που και πως δραστηριοποιούνται οι έλληνες linux users;;

marlene | Πέμ, 12/08/2011 - 16:17 | 3' | 13

Ανοίγω αυτό το τόπικ εδώ, γιατί το θέλω σε prime time  ζώνη ( και παρακαλώ να μη το μετακινήσει κανείς σε κάποια άλλη ενότητα).

Έλειπα για κάποιο διάστημα από τα λινουξιακά δρώμενα και γυρίζοντας βρήκα ένα τόσο πεθαμένο κλίμα, που μπροστά του τα νεκροταφεία μοιάζουν με rave party..

Και να κάνω μερικές καίριες ερωτήσεις που θα χαλάσουν και ορισμένους, αλλά δεν πειράζει... η "ζωή" προκαλεί και στενοχώριες... :P

Που πήγαν λοιπον τα lugs, o HELLUG, οι ενεργές και δραστήριες ομάδες που διαδίδουν το linux στην Ελλάδα;;

 

Ποια ήταν η πιο πρόσφατη συνάντηση linux users;;

 

Κάτι όμορφες φάσεις για την διάδωση του ΕΛ/ΛΑΚ που γινόντουσαν στους δρόμους, στα σχολεία, στις επιχειρήσεις κτλ. που πήγαν και αυτές;; (της έφαγε η μαρμάγκα;; ή μήπως ή μαρέγκα;;;).

 

Σε εποχές οικονομικής κρίσης σαν αυτή που περνάμε, και που θα έπρεπε να βάλουμε τα δυνατά μας για να μπει το ελεύθερο λογισμικό στα σπίτια, ( αφού είναι και δωρεάν), εμείς γιατί καθόμαστε;;;

 

Ναι θα μου πείτε, υπάρχουν ένα σωρό ελληνικές σελίδες που ασχολούνται τώρα με το ελεύθερο λογισμικό, αλλά αυτό είναι στο δίκτυο. Και η ζωή δεν είναι στο δίκτυο καλά μου παιδιά... είναι έξω. Από ότι βλέπω, δεν κουνιέται κουνούπι στον χώρο του ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα. Παλιά όλο και κάποιες συναντήσεις γινόντουσαν, φέρνανε και κανένα άνθρωπο από το εξωτερικό, μαζευόντουσαν σε πανεπιστημιακό επίπεδο οι φοιτητές που ασχολούνται... Τώρα τι;;

 

Θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος γιατί έχει αδρανίσει τόσο πολύ η ελληνική κοινότητα, αλλά κυρίως αν υπάρχει τελικά κοινότητα;; Διότι μία κοινότητα όπως είπαμε, είναι τα δραστήρια μέλη, και η παραγωγή κάποιου έργου.. Εγώ δεν βλέπω και δεν ακούω τίποτα στη καθημερινότητα μου;;;

 

Που πήγαν όλοι;;

 

 

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Γεια και χαρά σε όλους.

Άλλη μια ωραία συζήτηση ανοίγει και τιμή (θεωρώ ειλικρινής υποχρέωση) μου να συμμετέχω ( και να την ανάψω(;)  ).
Κατ'αρχήν, φίλη marlene, αν μου επιτρέπεις, χαίρομαι που σου έλειψαν όλα αυτά. Χαίρομαι ειλικρινά διότι έχεις ενεργά αισθητήρια.

Απ' την άλλη εμένα, παρότι έχω ενεργά αισθητήρια κατ'εκτίμησή μου, ΔΕΝ ΜΟΥ ΈΛΕΙΨΑΝ... (και χαίρομαι επίσης :-) )

ΑΝΤΊΘΕΤΑ...
...αντί να συμμετέχω σε συναντήσεις guru-geeks των ίδιων προσφιλών ανθρώπων χρόνια τώρα -τις οποίες δεν τιμούσα και με τόσο ζήλο ομολογώ- έχω χρόνο και διάθεση να ευαγγελιστώ στην πράξη την έννοια του Ελεύθερου Λογισμικού «κατά μόνας».
Τι εννοώ: τον παλιό καιρό όσοι μη λέφτεροι φίλοι μου ερχόντουσαν μαζί μου, κατόπιν προτροπής, σε αυτές τις εκδηλώσεις έφευγαν απλά με εντυπώσεις. Τώρα -τα τελευταία δύο χρόνια- αντ'αυτού, καθόμαστε μαζί <<να φτιάξουν το pc τους με το gnu/linux>> (προσέξτε τις λέξεις). Σήμερα έχω περισσότερους φίλους με gnu/linux απ' ότι 2 χρόνια πριν και όλο αυτό ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ από αυτά, τα τεχνικά ή μη, που στις συναντήσεις που ανέφερες θεωρούνται τετριμμένα (και άσχετοι όσοι δεν τα ξέρουν).
Συνοψίζω ΌΟΟΛΑ τα παραπάνω στο ότι είμαι κατά των «κοινοτικών» συναντήσεων αλλά υπέρ των burn/install fest και μόνο.

Με την ευκαιρία ενημερώνω - δεν προσκαλώ απλά, προσέξτε το :-) - στο αυριανό burn/install fest στην σχολή μου. Ενώ σε μία ώρα από τώρα έχει install fest στο ισόγειο της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΕΜΠ. [ http://foss.ntua.gr http://www.topografoi.com/ ] Άλλη σχολή είχε προχθές... Παράλληλα κάθε εβδομάδα ελεύθερες συναντήσεις παρουσιάσεις με διάφορα θέματα... χαμός... πιο πολύ «κοινοτεύουμε» παρά δουλεύουμε.

Θα συμφωνήσω, με το αρχικό σχόλιο, μετ'ερμηνεύοντας/συνοψίζοντας το(-α) ερώτημα(-τα) στο:
«Εσείς σε ποια ΚΕΛ «κοινοτεύετε» και πως;»

Ευχαριστώ για την φιλοξενία :-)

Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλα προσωπικά προσπαθω να βάλω σε όλους τους γνωστούς μου LINUX ( Ubuntu και Mint ) εδώ ένα χρονο ......

Δεν μιλάω για συναντήσεις guru-geeks, άλλωστε μερικοί έχουν καβαλήσει καλάμι bamboo και δεν λένε να κατέβουν.

Και φυσικά στο θέμα μας είναι και τα burn/install fest, και πολύ καλά έκανες που έβαλες την πρόσκληση εδώ, μόνο που αυτό δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο τους πανεπιστημιακούς χώρους, διότι υπάρχει και κόσμος εκτός πανεπιστημίων.

 

Εγώ προσωπικά δεν έχω την δυνατότητα να ενημερώνομαι σχεδόν ποτέ για το τι γίνεται στις σχολές, και αυτό γιατί δεν ανήκω σε κάποια σχολή.

Το "κοινοτεύουμε" έχει να κάνει περισσότερο με θέματα οργάνωσης, από την άλλη ούτε αυτό το βλέπω να κινείται.

Σήμερα έχω περισσότερους φίλους με gnu/linux απ' ότι 2 χρόνια πριν και όλο αυτό ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ από αυτά, τα τεχνικά ή μη, που στις συναντήσεις που ανέφερες θεωρούνται τετριμμένα (και άσχετοι όσοι δεν τα ξέρουν).

E ναι σίγουρα θα έχεις αφού και το λίνουξ απλοποιήθηκε και έγινε πιο χρηστικό με τα χρόνια. Όσο για αυτό περί τεχνικών γνώσεων πάει σε αυτά που ανέφερα περί καλαμιών. Ποτέ δεν συμφωνούσα με τέτοιες περιπτώσεις, και τίποτα δεν θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο..

 

Όμως γιατί δεν έχει την διάδοση που θα έπρεπε να έχει, δεδομένων των συνθηκών, στην Ελλάδα;

Κάπου κάνουμε λάθος, κάπου έχουμε αδρανήσει, (εμείς που υποτίθεται ενδιαφερόμαστε και έχουμε ασχοληθεί και με ανάπτυξη και με μεταφράσεις κτλ κτλ κτλ ).

Εγώ μία νεκρίλα βλέπω.. και στο ευρύ κοινό ... άστα.. ας μη το αναφέρω καλύτερα..

 

 

 

   Οι περισσοτεροι κοιταζουν την...ευκολια τους & δεν θελουν να δοκιμασουν κατι καινουριο που ειναι & καλυτερο & γρηγοροτερο απ' αυτο που ηδη εχουν & ξερουν χρονια τωρα..δλδ τα παραθυρα του Βασιλακη, τα οποια εχουν ομορφηνει παρα πολυ απο τον καιρο των αχαρων XP (βλεπε vista & 7).

   Πρεπει να χεις & λιγο το μικροβιο μεσα σου για να θελησεις να ομορφηνεις την εμπειρια με το desktop περα απο τα γνωστα..παραθυρα & τα φανταχτερα wallpapers.

  & ασφαλως να εχεις & τον καταλληλο εξοπλισμο για να τα εφαρμοσεις ολα αυτα στην πραξη.Το Linux δεν μαθαινεται μονο απο το βιβλιο , θελει την εγκατασταση του & τη σωστη ρυθμιση για μια ελκυστικη εμπειρια μαζι του , αλλιως δεν θελει & πολυ ο ελαχιστα μυημενος να γυρισει στα windows.

  Το δικο μου PC εχει βγαλμενα & τα 2 πλαινα καπακια , δλδ τα εβγαλα , οχι μονο για να κρυωνει περισσοτερο αλλα για να συνδεω με τον κονεκτορα του ρευματος οποιον απο τους 2 δισκους θελω αφηνοντας τον αλλο δισκο χωρις ρευμα. & φυσικα ο δισκος που δουλευει ελαχιστες φορες ειναι εκεινος με τα παραθυρα 7.
 
   Πανω στο επιπλο υπαρχει ενας αλλος 2.5" e-SATA 500GB που συνδεεται & αυτος με τον πυργο κατα βουληση & φιλοξενει αλλες 14 διαφορετικες διανομες.
    & τελος , για να μην ειναι μονος του , κανει παρεα με εναν τριτο 2.5" SSD 64GB USB 3.0 Transcend ( τον 18C3 ) , οπου τρεχουν απο 2 partitions τα Ubuntu Oneiric Ocelot & Luninux-11.10.5.

    & ρωτω

  σε ενα PC που ο αλλος εχει μονο windows , θα επιχειρησει ποτε να κανει χωρο στο δισκο του για το λινουξ , οταν δεν γνωριζει πως ΔΕΝ θα τα κανει ολα..σαλατα?!

  Πρεπει να χει το μικροβιο μεσα του , αλλιως καθεται με τα γουηντοουζ του , βλεπει καμια ταινιουλα , παιζει & κανενα παιχνιδακι , μπαινει & στο φατσομπουκι και μεχρις εκει..

καλή μου marlene μην το ανοίξω το στόμα μου γιαυτό το θέμα με τους συλλόγους κτλ !!!!

emcpn]καλή μου marlene μην το ανοίξω το στόμα μου γιαυτό το θέμα με τους συλλόγους κτλ !!!!

 

Τα δικά μου threads απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να έχουν απωθημένα. Εκφράσου ελεύθερα λοιπόν..! Στο κάτω κάτω της γραφής, υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν, αρκετά με τις "χαρούμενες φατσούλες" και την μαλακία που μας δέρνει τόσο καιρό... ( έδωσα το στίγμα.. έλα να βλέπω να ανάβει η συζήτηση).

     δεν νομιζω πως χρειαζεται να γραφτω στο συλλογο για να εγκαταστησω λινουξ πρωτη φορα.Το περιοδικο μπορει να βοηθησει σ αυτο αν αφιερωνει μιση σελιδουλα σε καθε τευχος με μια πολυ ευκολη για εγκατασταση διανομη οπως ubuntu η pclinux os η mageia 1. & πραγματικα πιστευω πως ειναι πανευκολο ο καθενας να εχει σε εναν εξωτερικο δυομισαρι σκληρο e-SATA οσες διανομες θελει , χωρις να χρειαστει να πειραξει τα windows. Το Linux μαθαινεται πολυ καλυτερα οταν τρεχει σε δικο του δισκο & δεν τον μοιραζεται με τα παραθυρα , οπου μπορει ολα να γινουν ..αχταρμας. Αν οι μισοι χρηστες windows ετρεχαν & Linux ο βασιλακης θα αλλαζε επαγγελμα & θα γινοταν ..επιπλοποιος απο κομπιουτερας. Συμπερασμα :  μονο με μια μικρη καθοδηγηση & ενθαρρυνση μπορουμε να πεισουμε νεους χρηστες να τρεξουν & Linux.

Νομίζω ότι οι σύλλογοι έχουν ατονήσει γιατί πολύ απλά δεν χρειάζονται τόσο όσο παλιά.

Να βοηθήσουν νέους χρήστες στην εγκατάσταση; Το Linux έχει γίνει πιο απλό κι από τα Windows. Μια εγκατάσταση Ubuntu ή openSUSE είναι πολύ απλή για όποιον μπει στη λογική «να δω τα Linux».

Να το διαδώσουν; Χε χε, το Linux και ο ανοικτός κώδικας είναι πλέον στο ένα τρίτο των κινητών που βλέπεις πάνω στα τραπέζια στις καφετέριες. Είναι στα δύο τρία των servers στο διαδίκτυο. Είναι στην τηλεόρασή μου, στο usb μου, είναι σχεδόν παντού. Και είναι και στα περίπτερα ως περιοδικό Linux Inside. Ακόμα και τα περιοδικά για Windows, σε κάθε τεύχος βάζουν και μια διανομή Linux στο DVD τους... Πόσο περισσότερη διάδοση θέλουμε;

Μήπως να εξηγήσουν πως δουλεύει; I've got news for you. Αυτοί που θέλουν να μάθουν πως δουλεύει δεν περιμένουν από έναν σύλλογο. Αγοράζουν ένα περιοδικό, μπαίνουν στο διαδίκτυο και μαθαίνουν τα πάντα. Οι υπόλοιποι δεν νοιάζονται για κάτι παραπάνω από το να σερφάρουν, να γράφουν κανα κείμενο και να βλέπουν καμιά ταινία. Και εκεί δεν υπάρχει κάτι περίεργο να τους δείξεις.

Αρα τι μένει; Τα installfests που είναι χρήσιμα για εντελώς αρχάριους που έχουν ακούσει σημεία και τέρατα από διάφορους καλοθελητές και σου λέει «ας πάω εκεί να το βάλουν τα παιδιά που ξέρουν».

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι οι σύλλογοι δεν χρειάζονται. Λέω απλά ότι δεν είναι τόσο απαραίτητοι όσο παλιά, γι' αυτό έχουν ατονήσει.

Επίσης, υπάρχει και μια τάση -σωστή κατά τη γνώμη μου- για να φύγουμε από την περιχαρακωμένη λογική του συλλόγου και να πάμε στην λογική του «ανοικτού χώρου» όπου μπορεί ο καθένας να κάτσει και να πειραματιστεί, να ρωτήσει, να χακέψει. Γι' αυτό ανθούν τα hackerspaces, και μακάρι να γίνουν περισσότερα.

Νομίζω πως κάπως έτσι είναι τα πράγματα όπως τα λέει ο Δημήτρης. Σε τέτοιες συναντήσεις θυμάμαι πριν πολλά χρόνια οι "γκουρού" μαζεύονταν για να βάλουν στο Mandrake (που ήταν η πιο δημοφιλής διανομή) ελληνικό πληκτρολόγιο με τόνους στους αρχάριους. Τότε όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα.  Απο την άλλη υπάρχει πια και το Ίντερνετ και οι λύσεις μας περιμένουν με λίγο ψάξιμο ή με λίγες ερωτήσεις σε κάποιο φόρουμ.
Επίσης, νομίζω πως τα πράγματα τώρα δεν είναι σε επίπεδο Linux αλλά σε επίπεδο κοινότητας διανομής. Δηλαδή υπάρχουν συναντήσεις χρηστών Ubuntu, OpenSuse, Fedora κλπ. Αυτό σημαίνει πως το Linux απο τη μια μεγάλωσε, αλλά νομίζω πως ισχύει και κάτι άλλο. Οι διανομές έχουν αρκετές διαφορές και σε μια συνάντηση χρηστών Linux αμφιβάλλω αν αυτος που ξέρει να χρησιμοποιεί το Fedora θα μπορέσει να βοηθήσει κάποιον με Ubuntu ή το αντίστροφο.
Γενικά το Linux δεν είναι η επανάσταση που ήταν κάποτε γιατί δεν νομίζω πια πως χρειάζεται να είναι.
Δεν θα είναι πάντως άσχημη ιδέα οι συναντήσεις μεταξύ χρηστών Linux, ασχέτως επιπέδου.
Και σε τελική ανάλυση γιατί να περιμένουμε τους συλλόγους και να μην κανονίσουμε κάτι μόνοι μας;

@dimitris Εγώ δεν είπα ότι οι σύλλογοι χρειάζονται; Εγώ ρώτησα που πήγαν κάποιοι που υπήρχαν και τι παίζει σε οργανωτικό επίπεδο από πλευράς εκδηλώσεων. ( εάν και εφόσον αυτές είναι απαραίτητες).

 

dsyrmalis] Και σε τελική ανάλυση γιατί να περιμένουμε τους συλλόγους και να μην κανονίσουμε κάτι μόνοι μας;

?????? Για πείτε λοιπόν που θα πάμε;; :D ( συναντηθήκαμε πουθενά και δεν το είχα πάρει χαμπάρι;; )

Η πιο πρόσφατη (πανελλήνια) συνάντηση Linux Users ήταν στη FOSSCOMM στην πάτρα την περασμένη άνοιξη.

FWIW, ο Χανιά LUG υπάρχει ακόμα, αλλά κυρίως ως παρέα / διοργάνωση Software Freedom Day / Release Parties κλπ. Οι "γκουρού" μας δε, χρησιμοποιούν πλέον FreeBSD γιατί το Linux έχει γίνει υπερβολικά εύκολο :P Παράλληλα ο σύλλογος διατηρεί επαφές και με άλλες τοπικές ομάδες όπως το ασύρματο δίκτυο Χανίων και η ομάδα των προγραμματιστών. Επίσης, προγραμματίζονται εκδηλώσεις τύπου opencoffee/barcamp με θέματα σχετικά με νέες ιδέες και επιχειρηματικότητα στις οποίες παρουσιάζονται και ιδέες/προϊόντα κλπ που έχουν αναπτυχθεί με ΕΛ/ΛΑΚ.

Η κύρια προσφορά για ένα σύγχρονο LUG για μένα θα ήταν να βοηθάει αυτούς που θέλουν να κάνουν "το βήμα παραπάνω" και να γράψουν και καμμιά γραμμή κώδικα, μετάφραση ή documentation, να κάνουν λίγο tuning, να γράψουν μια πρόταση για GSoC, να ξεκινήσουν μια επιχείρηση που θα ενσωματώνει ΕΛ/ΛΑΚ με κάποιο τρόπο κλπ κλπ. Σε αυτούς πιστεύω θα πρέπει να απευθυνόμαστε πλέον κατά κύριο λόγο. Δυστυχώς αυτοί είναι πλέον πολύ λίγοι, ειδικά στην ελλάδα (καθώς πολλοί από όσους υπήρχαν έχουν φύγει έξω) και κυρίως είναι πολύ διστακτικοί ως προς την κοινωνικοποίηση.

Φυσικά αν κάποιος θέλει απλά λίγη βοήθεια στην εγκατάσταση μίας διανομής ή εφαρμογής υπάρχει πάντα η δυνατότητα να έρθει σε μια από τις συναντήσεις και να ρωτήσει. Την τελευταία φορά νομίζω τα παιδιά έκαναν debug τα προβλήματα υπερθέρμανσης ενός laptop λόγω κακού ACPI firmware :)

 

pkt]
 Οι "γκουρού" μας δε, χρησιμοποιούν πλέον FreeBSD γιατί το Linux έχει γίνει υπερβολικά εύκολο :P

Μπα, τελευταία έχει χαλάσει και το FreeBSD ;)

pkt]
Η κύρια προσφορά για ένα σύγχρονο LUG για μένα θα ήταν να βοηθάει αυτούς που θέλουν να κάνουν "το βήμα παραπάνω" και να γράψουν και καμμιά γραμμή κώδικα, μετάφραση ή documentation, να κάνουν λίγο tuning, να γράψουν μια πρόταση για GSoC, να ξεκινήσουν μια επιχείρηση που θα ενσωματώνει ΕΛ/ΛΑΚ με κάποιο τρόπο κλπ κλπ. Σε αυτούς πιστεύω θα πρέπει να απευθυνόμαστε πλέον κατά κύριο λόγο. Δυστυχώς αυτοί είναι πλέον πολύ λίγοι, ειδικά στην ελλάδα (καθώς πολλοί από όσους υπήρχαν έχουν φύγει έξω) και κυρίως είναι πολύ διστακτικοί ως προς την κοινωνικοποίηση.

Συμφωνώ με το πρώτο σκέλος. Στο δεύτερο κομμάτι που μιλάμε για επιχείρηση, νομίζω πως είναι κάπως δύσκολο απο τη μια να πειστούν οι επιχειρηματίες βλέποντας κάποια μέλη απο τα Lug και απο την άλλη χάνεται το "επαναστατικό" πνεύμα. Δεν το αποκλείω βέβαια. 

Απο κει και πέρα μπορούμε να κανονίσουμε μια συνάντηση πχ μετά την Πρωτοχρονιά, να γνωριστούμε, να μιλήσουμε γενικά και βλέπουμε. 

dsyrmalis]
Μπα, τελευταία έχει χαλάσει και το FreeBSD ;)

Εννοείς ότι πλέον έχει installer φαντάζομαι, αλλά παρόλα αυτά έχει ακόμα τα χούγια του,
δεν μπορείς να το πεις και Ubuntu ;) Επίσης αλλάζει αρκετά αργά ώστε να μπορείς να πεις
ότι θα κάνεις σοβαρά customizations και δε θα διαλύσουν σε ένα μήνα (btw, προσωπικά
δεν ανήκω στους guru και δε χρησιμοποιώ FreeBSD :P)

dsyrmalis]
Συμφωνώ με το πρώτο σκέλος. Στο δεύτερο κομμάτι που μιλάμε για επιχείρηση, νομίζω πως είναι κάπως δύσκολο απο τη μια να πειστούν οι επιχειρηματίες βλέποντας κάποια μέλη απο τα Lug και απο την άλλη χάνεται το "επαναστατικό" πνεύμα. Δεν το αποκλείω βέβαια. 

Δεν εννοούσα ότι δουλειά ενός LUG είναι να προσπαθεί να πείσει τον οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει        ΕΛ/ΛΑΚ στην επιχείρησή του ή στα προϊόντα του. Αλλά αν κάποιος θέλει, θα πρέπει να μπορεί να απευθυνθεί στο τοπικό LUG για χρήσιμες γνώμες / συμβουλές και (γιατί όχι) και για συνεργάτες. Επίσης δεν είναι κακό κατά καιρούς ένα LUG να κάνει προτάσεις για το πώς θα μπορούσε ένα υπάρχον τοπικό πρόβλημα να επιλυθεί καλύτερα με ΕΛ/ΛΑΚ, ώστε να δελεαστεί κάποιος να το επιχειρήσει.

Όσο για το επαναστατικό πνεύμα δε βλέπω πώς θίγεται από αυτό. Άλλα είναι που το θίγουν πραγματικά ;)