Πολύ νέος χρήστης

TheSageMonk | Κυρ, 01/13/2008 - 23:22 | 3' | 5

Καλημέρα σας/ Καλησπέρα σας
Ονομάζομαι Θανάσης και είμαι πολύ νέος χρήστης του Linux γενικότερα και ειδικότερα του Ubuntu Feisty Fawn 7.04.
Καταρχάς να σας συγχαρώ για το πολύ καλό περιοδικό και τα forums. Θεωρώ ότι δίνονται δυνατότητες και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από το χώρο των υπολογιστών και ασχολούνται ερασιτεχνικά (όπως εγώ που είμαι δικηγόρος!) να γίνουν μέλη της κοινότητας ανοικτού λογισμικού και να απεξαρτητοποιηθούν από το Βασιλάκη και τα Παραθύρια!
Λόγω της ασχετοσύνης μου θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με ορισμένα ζητήματα που διάβασα στα forums.
1) Είμαι κάτοχος ενός υπολογιστή με Intel  processor  2.8  και κάρτα γραφικών ATI Radeon 9600 Pro. Διάβασα τις οδηγίες εγκατάστασης των οδηγών της κάρτας οι οποίες ήταν πολύ σαφείς και αναλυτικές και τις εκτέλεσα άψογα και όλα πήγαν καλά. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως θα ρυθμίσω το σύστημα μου να έχει ανάλυση 1280 *  1024. Συγχωρέστε με αλλά δεν είμαι τόσο καλός και θε ήθελα αν γινόταν να μου το κάνατε πιο λιανά αν είναι δυνατόν.
2) Διάβασα κάπου για ένα bug στο shutdown που μπορεί να καταστρέψει τους σκληρούς. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν κινδυνεύομε από αυτό; Ακόμα και αν δεν κινδυνεύουμε, είναι σκόπιμο να κάνουμε τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα μέσα από το τερματικό, έστω προληπτικά, ή εάν δεν έχουμε πρόβλημα και τις κάνουμε υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουμε πρόβλημα εμείς;

Συγγνώμη αν οι απορίες μου φαίνονται χαζές ή αν γίνομαι κουραστικός και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για το πρώτο θέμα για πες ποιες οδηγίες ακολούθησες?Για το δευτερο μην ανησηχείς χρησιμοποιώ ubuntu εδώ και ένα χρονο σε 3 pc και ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό.Με τόσα shutdown θα έπρεπε να μου είχαν βγάλει οι σκλήροι καπνούς αν υπήρχε το πρόβλημα.

Αγαπητέ (ή μαλλον αγαπητή κρίνοντας απο το avatar;) chek2fire θα ήθελα να σε ευχαριστήσω καταρχάς για το ενδιαφέρον σου!
Τελικά βρήκα τη λύση στο θέμα με την ανάλυση της οθόνης(και το εφάρμοσα με επιτυχία) διαβάζοντας τα αντίστοιχο θέμα στην υποενότητα των forums για τα προβλήματα που αφορούν το software γενικώς. Θα πρέπει να είμαι πιο προσεκτικός και να κοιτάω και άλλες ενότητες διότι προφανώς κάποια προβλήματα είναι κοινά για όλες τις εκδόσεις και δεν πρέπει να διαβάζω μόνο τα forums του Ubuntu!
Πάντως να είστε σίγουροι ότι θα σας ενοχλήσω και άλλες φορές διότι είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με το ελεύθερο λογισμικό και παρόλο που είμαι του θεωρητικού χώρου το έχω βάλει στόχο να μάθω!!!

Νο problem, δεν μας ενοχλείς, sagemonk, κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας. Και εμείς στη θέση σου είμασταν πριν λίγο καιρό. Οπότε ρώτα  ελεύθερα ΑΛΛΑ και απάντα ελεύθερα σε όσους πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις.

Για τους driver σε ρώτησα γιατί αν έχεις βάλει τους open που υποστιρίζουν την κάρτα σου θα έχεις και beryl πανεύκολα ενώ με τους official driver θα πρέπει να το ξεχάσεις μια και οι official δεν υποστιρίζουν τέτοια δυνατότητα.

Ενδιαφέρον αυτό που λές διότι χθες το βράδυ έκανα τη διαδικασία εγκατάστασης του beryl και είχα πρόβλημα...
Καταρχάς οι οδηγοί της ATI που έβαλα είναι αυτοί που αναφέρει στο αντίστοιχο thread o group admin linuxformat υπό την ενότητα Debian&Ubuntu. Αν θυμάμαι καλά είναι αυτοί που εγκατθιστουν το fglrx.
Αυτό το έκανα διότι προηγουμένως έιχα επιχειρήσει να εγκαταστήσω τους οδηγούς της ΑΤΙ από την προσθαφαίρεση (Εφαρμογές -> Προσθαφαίρεση) και δυστυχώς μου έβγαζε προβλήματα η οθόνη (ήταν μετατοπισμένη προς τα δεξιά και δεν διορθωνόταν).
Έχοντας ήδη κάνει τις ανωτέρω ενέργειες αποφάσισα χθες να δω το beryl και τα 3D γραφικά. Ακολούθησα τις οδηγίες για xgl + beryl που αφορούν κάρτες ATI Radeon 9600 από το αντίστοιχο θέμα.
Ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα και αφού επέλεξα από την οθόνη εκκίνησης συνεδρία σε xgl.desktop είδα στην οθόνη μου το ακόλουθο μήνυμα.
"Αδυναμία εύρεσης ή εκτέλεσης Exec line στο αρχείο συνεδρίας: xgl. Θα γίνει εκτέλεση της συνεδρίας GNOME failsafe."
Μήπως δεν έχω ακολουθήσει τις οδηγίες σωστά ή δεν με υποστηρίζει για κάποιο λόγο το beryl?
Για το πρόβλημα αυτό θα υποβάλω και ένα ερώτημα στην αντίστοιχη ενότητα οπότε όποιος γνωρίζει μπορεί να απαντήσει εκέι διότι μάλλον είανι πιο σχετική η άλλη ενότητα με το πρόβλημα...
TheSageMonk2007-7-16 22:15:19