Αναβάθμιση του openSUSE σε Linux 3.0

Etern4L | Τετ, 09/07/2011 - 16:13 | 15' | 2





Στις 21 Ιουλίου, ο 
Linux kernel 3.0 ανακοινώθηκε από τον Linus Torvalds, φέρνοντας μερικά νέα χαρακτηριστικά, όπως το Btrfs, την υποστήριξη για το Microsoft Kinect και της κάμερας Apple iSight, την υποστήριξη για τους AMD Llano Fusion, την υποστήριξη για το XEN Dom0 και πολλούς νέους οδηγούς που επιτρέπουν στο Linux να συνεργαστεί με ένα πλήθος νέων συσκευών υλικού.

Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς να εγκαταστήσετε αυτό το πυρήνα στο openSUSE 11.4, αντικαθιστώντας τον τρέχων 2.6.37 πυρήνα σας. Και, ως μπόνους, θα σας δείξει επίσης πώς να ξεφύγετε από το μύλο αναβάθμισης με το Tumbleweed. Χάρη στο μοναδικό Tumbleweed αποθετήριο, όχι μόνο θα έχετε πάντα τις τελευταίες εκδόσεις του πυρήνα Linux, αλλά και το νεότερο FirefoxLibreOfficeScribusEvolutiondigiKam και όλες τις άλλες εφαρμογές που καθιστούν το openSUSE ένα μεγάλο OS.




 

Νεότεροι πυρήνες στο openSUSE

Το openSUSE προσφέρει ένα μοναδικό χώρο για τον πυρήνα, όπου μπορείτε να κατεβάσετε μια σειρά από ενδιαφέροντες πυρήνες για την έκδοση του openSUSE σας. Αυτοί οι πυρήνες χτίζονται καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να δοκιμάσετε τον επερχόμενο πυρήνα Linux 3.1, η ιστοσελίδα Kernel openSUSE είναι κατά πολύ ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε. Η ιστοσελίδα του πυρήνα προσφέρει ακόμη και linux-next branch. Ο κλάδος αυτός περιέχει το linux-next tree που συντηρεί ο Stephen Rothwell. Αυτό το δέντρο είναι μια συγχώνευση όλων των αλλαγών που θα προστεθούν στην επόμενη έκδοση του πυρήνα. Αν έχετε προβλήματα με συγκεκριμένο υλικό ή θέλετε να μάθετε ποια θα είναι στον πυρήνα του Linux μετά από τον 3.1, αυή είναι η τοποθεσία που πρέπει να κοιτάξετε.
 



Κατεβάζοντας τον τελευταίο και σταθερό πυρήνα

Αλλά για τώρα, ας επικεντρωθούμε στο σταθερό πυρήνα. Ο σταθερός κορμός πυρήνα περιέχει το τελευταίο σταθερό δέντρο από το kernel.org και συντηρείται για το openSUSE από τον Jiri Slaby. Όπως αναφέρεται στο kernel.opensuse.org, η εγκατάσταση αυτή του πυρήνα δεν είναι δύσκολη. Το μόνο που χρειάζεται να εκτελεσθεί είναι οι ακόλουθες δύο εντολές:
 

zypper addrepo --refresh http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/stable/standard Kernel:stable

zypper in --from Kernel:stable kernel-desktop


Με αυτές τις εντολές θα προσθέσετε πρώτα το σταθερό αποθετήριο του πυρήνα και στη συνέχεια να αναθέσετε στο openSUSE να κάνει την εγκατάσταση από αυτό το νέο αποθετήριο. Προσθέσαμε την επιλογή --refresh για να ελέγχει αυτόματα για νέες εκδόσεις αυτού του πυρήνα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την εντολή zypper (αυτό ονομάζεται αυτόματη ανανέωση των αποθετηρίων).


Ωστόσο, πολλοί χρήστες δεν εκτιμούν τον πρόσθετο χρόνο που χρειάζεται ο zypper για να ανανεώσει τις αποθήκες κάθε φορά και προτιμούν να τις ανανεώσουν χειροκίνητα με την απλή εντολή:
 

zypper refresh
 

Φυσικά, αφαιρώντας το "--refresh" από την εντολή δεν θα επιτρέψει την αυτόματη ανανέωση του αποθετηρίου.
 

Ο Zypper, ο διαχειριστής πακέτων του openSUSE, θα εγκαταστήσει αυτό το πυρήνα και για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις θα παρακολουθεί τις νέες εκδόσεις σε αυτό το αποθετήριο. Σημειώστε ότι ο Ζypper θα κάνει μια ερώτηση ή δύο πριν να προχωρήσει με την εγκατάσταση μερικών εξαρτήσεων. Καθώς ο πυρήνας συνεργάζεται με μια ποικιλία από άλλα πακέτα, θα πρέπει να τα βρει από το νέο αποθετήριο. Αυτό σημαίνει ότι θ' αλλάξει προμηθευτή, καθώς τα πακέτα θα έρχονται τώρα από το νέο αποθετήριο. Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα της ερώτησης και τη επιλογής που θα πρέπει να κάνετε:


12:43 AM root://>zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/stable/standard Kernel:stable
Adding repository 'Kernel:stable' [done]
Repository 'Kernel:stable' successfully added
Enabled: Yes
Autorefresh: No
URI: http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/stable/standard

02:46 PM root://>zypper in --from Kernel:stable kernel-desktop
Building repository 'Kernel:stable' cache [done]
Retrieving repository 'Packman Repository' metadata [done]
Building repository 'Packman Repository' cache [done]
Loading repository data...
Reading installed packages...
Resolving package dependencies...

Problem: preload-kmp-desktop-1.2_k2.6.37.6_0.7-6.7.12.i586 requires kernel-desktop = 2.6.37.6-0.7, but this requirement cannot be provided
Solution 1: install preload-kmp-desktop-1.2_k3.0.3_2-76.42.i586 (with vendor change)
openSUSE --> obs://build.opensuse.org/Kernel
Solution 2: do not install kernel-desktop-3.0.3-2.1.i586
Solution 3: break preload-kmp-desktop by ignoring some of its dependencies

Choose from above solutions by number or cancel [1/2/3/c] (c): 1

Μετά την επέμβαση, ίσως χρειαστεί να επανεκκινήσετε το σύστημά σας για να απολαύσετε το νέο πυρήνα. Φυσικά, το openSUSE Kernel site προσφέρει πολύ περισσότερους πυρήνες και μπορείτε να τους εγκαταστήσετε με την ίδια ευκολία όπως τον Linux kernel 3.0.


 

Δραπετεύοντας από το μύλο αναβάθμισης

Το να έχετε ενημερωμένο το λογισμικό σας στο openSUSE 11.4 ή στη νεότερη απελευθέρωση, όπως βλέπετε, δεν είναι δύσκολο. Το software.opensuse.org σας παρέχει ένα βολικό μέρος για να βρείτε το πιο πρόσφατο λογισμικό και με το one-click-install το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ο κωδικός του υπερχρήστη για να το εγκαταστήσετε. Επιπλέον, εάν δεν θέλετε μόνο ένα νεότερο πακέτο, αλλά θέλετε ν' αναβαθμίσετε μεγάλα «κομμάτια» του λειτουργικού συστήματός σας, μπορείτε να προσθέσετε τα KDEGNOMEWINEFirefox ή άλλα αποθετήρια από την σελίδα αποθετηρίων στην ιστοσελίδα του openSUSE. Όμως, παρά το ισχυρό Open Build Service που χτίζει και διατηρεί όλα αυτά τα πακέτα για την συγκεκριμένη έκδοση openSUSE σας, μπορεί να καταλήξετε με ένα παράξενο Frankenstein-OS αν προσθέσετε πάρα πολλά αποθετήρια. Το openSUSE και το Open Build Service απλοποιούν τη διαδικασία του να κατεβάσετε το πιο πρόσφατο λογισμικό που βλέπουμε συχνά στους χρήστες με πάνω από 30 αποθετήρια. Ενώ ο Ζypper είναι σε θέση να χειριστεί τέτοια πολυπλοκότητα, αυξάνεται ο κίνδυνος σε θέματα σταθερότητας.


 

Παρουσιάζοντας το Tumbleweed

Στις αρχές του 2011, ο γνωστός χάκερ πυρήνα και openSUSE contributor Greg Kroah-Hartman ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία: Tumbleweed. Το Tumbleweed είναι μια αποθετήριο για το openSUSE, ακριβώς όπως όλα τα άλλα. Ωστόσο, είναι επίσης μοναδικό στο κόσμο του Linux. Στις περιπτώσεις που ορισμένες διανομές Linux έχουν επιλέξει είτε (περισσότερο ή λιγότερο προβλέψιμη) περιοδικές απελευθερώσεις όπως κάθε 6 ή 8 μήνες, άλλοι δεν ήθελαν ν' αφήσουν τους χρήστες τους να περιμένουν τόσο πολύ για νέο λογισμικό. Έτσι μερικές από τις πιο power-προσανατολισμένες στον χρήστη διανομές Linux όπως τα Gentoo και Arch Linux έχουν επιλέξει τις κυλιόμενες εκδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, το πιο πρόσφατο λογισμικό είναι στη διάθεση των χρηστών. Προφανώς κάποιες δοκιμές γίνονται πρώτα και ασταθή λογισμικό όπως οι Alpha ή οι Beta εκδόσεις συνήθως δεν ωθούνται προς τους χρήστες - αυτό είναι που κάνει αυτές τις κυλιόμενες διανομές διαφορετικές από τις καταστάσεις ελέγχου διανομής, όπως το Factory του openSUSE, το Rawhide του Fedora και τα Unstable και Testing του Debian. Αυτά συχνά περιλαμβάνουν ασταθές λογισμικό και δεν προορίζονται ούτε είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση.
 

Έτσι, έχετε συνήθως την επιλογή. Χρησημοποιείστε μια διανομή με ένα σταθερό κύκλο κυκλοφορίας, προβλέψιμο ή όχι - και να αποδεχθείτε ότι θα πρέπει να περιμένετε πάνω από 6 μήνες για νέο λογισμικό ή τον κίνδυνο για πιθανή αστάθεια στο έργο της διαχείρισης των (πολλών) επιπλέον αποθετηρίων. Ή κάντε το άλμα και να τρέξετε μία κυλιόμενη διανομή που σαφώς απευθύνεται σε πιο προχωρημένους χρήστες, έχει λιγότερο λογισμικό διαθέσιμο σε συσκευασμένη μορφή και δεν παρέχει σταθερές εκδόσεις, ακόμη και αν τις θέλετε.

 

Έχετε την πίτα ολόκληρη και το σκύλο σας χορτάτο!

Το openSUSE Tumbleweed ως εκ τούτου έχει μια πολύ συναρπαστικά πράγματα να σας προσφέρει: ευκολία στη χρήση, καλή υποστήριξη και mainstream λειτουργικό σύστημα Linux, μπορείτε να έχετε μία κυλιόμενη διανομή. Δεν είναι μόνο ότι, ο Ζypper σας επιτρέπει να επιστρέψετε στην σταθερή έκδοση ανά πάσα στιγμή, με την αφαίρεση του Tumbleweed αποθετηρίου και να κάνετε μια αναβάθμιση. Μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε ορισμένα από τα προγράμματα της σταθερής έκδοσης και με το Tumbleweed να κάνετε αναβάθμιση όλα τα άλλα πακέτα. Η πρωτοφανής ευελιξία που προσφέρεται από το Tumbleweed, σας δίνει κάποια σημαντικά οφέλη:

  • Πάντα το τελευταίο και σταθερό λογισμικό.

  • Εύκολη επιστροφή στην προηγούμενη σταθερή έκδοση του openSUSE.

  • Όχι άλλο αναβάθμιση σε νέες εκδόσεις, καθώς θα έχετε ήδη το αναβαθμισμένο λογισμικό.

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι το πιο οραίο μέρος απ' όλα: κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης 8 μήνων της νέας έκδοσης του openSUSE, οι Tumbleweed χρήστες όχι μόνο απολαμβάνουν το τελευταίο σταθερό λογισμικό, αλλά δεν θα πρέπει επίσης ν' αναβαθμίζουν στη νέα έκδοση. Μόλις το openSUSE 12.1 απελευθερωθεί, οι Tumbleweed χρήστες θα είναι ήδη καθ 'οδόν προς την απελευθέρωση του 12.2!!!

 

Λοιπόν, σας ενδιαφέρει;

Να κατεβάσετε το openSUSE Tumbleweed είναι πολύ εύκολο. Όπως και οι πληροφορίες στη σελίδα του Tumbleweed θα σας πουν, το μόνο που πρέπει να εκτελέσετε είναι αυτές τις εντολές.

Προσθήκη Tumbleweed στο YaST ή στ' αποθετήρια εγκατάστασης του zypper που θα επιτρέψει την αυτόματη ανανέωση:
 

zypper ar --refresh http://download.opensuse.org/repositories/openSUSE:/Tumbleweed/standard/ Tumbleweed
 

Κάνετε μια αναβάθμιση διανομής από το Tumbleweed, όπως απαιτείται. Την πρώτη φορά θα χρειαστεί να δεχτείτε το κλειδί GPG. Η ακόλουθη εντολή θα κάνει την ενημέρωση στα πακέτα σας, και αν τυχόν κάποια πακέτα δεν αναβαθμίζονται στο μέλλον από το Tumbleweed στο μέλλον αυτόματα θα πέσουν και πάλι στην τελευταία σταθερή έκδοσή τους
 

zypper dup
 

Επιτρέψτε την αλλαγή προμηθευτή για το Tumbleweed αποθετήριο. Αυτό πρέπει να γίνει για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα υφιστάμενα πακέτα από το Tumbleweed. Μπορείτε να επιτρέπετε τις ενημερώσεις πωλητή αυτόματα στο μέλλον, δημιουργώντας ένα αρχείο με όνομα Tumbleweed.conf στο / etc / zypp / vendors.d / directory με το ακόλουθο περιεχόμενο:
 

[main]

vendors = suse,opensuse,obs://build.opensuse.org/openSUSE:Tumbleweed
 

Η μόνη υποστηριζόμενη μέθοδος της χρήσης του αποθετηρίου Tumbleweed είναι να έχετε μόνο τα κύρια αποθετήρια (OSS, Non-OSS, και Update) και το αποθετήριο Tumbleweed ενεργό. Φυσικά, υπάρχει μια σειρά από «Tumbleweed αποθετήρια» στο Open Build Service τα οποία μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε Tumbleweed κάποια μη Tumbleweed αποθετήρια διαβάστε τη σελίδα πληροφοριών του Tumbleweed.

 

Συνοψίζοντας...

Παραπάνω είδατε τους δύο τρόπους για να κατεβάσετε το νέο λογισμικό για την έκδοση του openSUSE σας. Είτε πάτε για τον τελευταίο πυρήνα Linux 3.0 (ή σε ένα από τους daily-build testing πυρήνες) ή πάτε σε ολοκληρωτική αναβάθμιση με το Tumbleweed.


Το 
openSUSE σας καλύπτει.


Πηγή: gbratsos.eu

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

To Phoronix επισήμανε ένα ζήτημα με πολύ αυξημένη κατανάλωση ενέργειας στους πυρήνες μετά τον 2.6.38, το οποίο μάλιστα υφίσταται στον 3.0. Η OpenSUSE προέβη σε βήματα για την επίλυσή του;