Ο Developer του Salix, Γιώργος Βλαχάβας, απαντά στις ερωτήσεις του Linuxinside

dsyrmalis | Σάβ, 05/21/2011 - 12:37 | 17' | 8

To Salix OS είναι ένα μια φιλική εκδοχή του Slackware. Θα βρούμε την ίδια απλότητα και σταθερότητα με το Slackware, αλλά σε πολλά σημεία το Salix θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Είναι ίσως η ιδανική διανομή για να μας βοηθήσει να δαμάσουμε το...θηρίο που λέγεται Slackware. Στο project είναι έντονη η ελληνική παρουσία. Ένας Έλληνας λοιπόν απο τους developers του Salix, o Γιώργος Βλαχάβας, απαντά στις ερωτήσεις μας και μας μιλά για το Salix, το Slackware, το Ubuntu και για το... σκύλο του τον Φιντέλ!

 

Πρώτα απο όλα τι είναι το Salix και πως ξεκίνησε;

Το Salix είναι πρώτα από όλα μια παρέα ανθρώπων από όλο τον κόσμο, κυρίως από την Ευρώπη όμως, που μας αρέσει να ασχολούμαστε με το linux και πιο συγκεκριμένα με το Slackware, την απλότητα του οποίου θαυμάζουμε. Γνωριστήκαμε αρχικά online σε κάποιο άλλο project και αφού είδαμε ότι κάνουμε καλή παρέα αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κάτι μαζί. Θέλαμε να είναι κάτι βασισμένο στο Slackware και να το προσαρμόσουμε περισσότερο στις δικές μας προτιμήσεις ώστε να το χρησιμοποιούμε εμείς και οι φίλοι μας.

Και εσύ; Τι έχεις σπουδάσει και με τι άλλο ασχολείσαι;

Οι σπουδές μου δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με υπολογιστές. Το βασικό μου πτυχίο είναι πάνω στην Τεχνολογία Τροφίμων, ακολούθησε μεταπτυχιακό στην Αγγλία πάνω στη Διασφάλιση Ποιότητας και μετά Διδακτορικό. Εδώ και 7 χρόνια εργάζομαι στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Καλά και πως κολλάνε τα τρόφιμα με το Linux; Αυτοδίδακτος δηλαδή;

Δεν κολλάνε. Και ναι, κυρίως αυτοδίδακτος είμαι, διαβάζοντας ότι βρω μπροστά μου. Κάπου γύρω μέσα της δεκαετίας του '80 είχα παρακολουθήσει μαθήματα DOS και GWBASIC σε ένα εργαστήρι ελευθέρων σπουδών. Από εκεί και πέρα ότι έμαθα, μόνος μου το έμαθα.

Ένας αυτοδίδακτος μπορεί να γράψει καλό κώδικα ή να φορτώσω τον debugger απο τώρα;

Αφού δεν έχει πάρει φωτιά κάτι ακόμα, σε καλό δρόμο είμαστε.

Αν δεν κάνω λάθος γράφεις σε Python. Γιατί Python όμως; Ξέρεις κάποια άλλη γλώσσα;

Ναι, έτσι είναι. Έχω γράψει σχεδόν όλα τα εργαλεία συστήματος στο Salix χρησιμοποιώντας την Python και οτιδήποτε ξεκινάω τώρα σε Python το γράφω. Την Python την ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα. Πριν, χρησιμοποιούσα C, αλλά με κέρδισε η Python με την ευκολία της. Κάποτε είχα μάθει και την Pascal, χρησιμοποιώντας την τότε πιο πρόσφατη έκδοση Turbo Pascal 5.5 από τη Borland (γύρω στο 1990), αλλά έχω πάρα πολλά χρόνια να γράψω κάτι σε Pascal. Ένα από τα χαρακτηριστικά της Python που μου αρέσει είναι ότι σε αναγκάζει να γράψεις καθαρό κώδικα. Και στην ουσία δεν υπάρχουν περιορισμοί, μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα.

Ποιά η συνεισφορά σου στο Salix; Ελπίζω να μην είσαι μόνο για τις ανακοινώσεις...

Όχι βέβαια! Κουβαλάω και τις πετσέτες. Όταν κάποιος ιδρώνει, τρέχω να προλάβω για να τον σώσω από βέβαιο νευρικό κλονισμό...

Στο Salix κάνατε μια ωραία ενσωμάτωση του slapt-get ώστε να έχουμε αυτόματη
διαχείριση εξαρτήσεων. Τους... παλαιοημερολογίτες του Slackware που την μισούν, δεν τους φοβηθήκατε;

Το ότι το Slackware δεν υποστηρίζει επίλυση εξαρτήσεων δεν είναι αναγκαία κακό. Αντίθετα, ξέρω από πρώτο χέρι πια πόση δουλειά χρειάζεται για να υποστηρίξεις κάτι τέτοιο και λαμβάνοντας υπόψη ότι το Slackware αναπτύσσεται από μια πάρα πολύ μικρή, αριθμητικά, ομάδα ανθρώπων, καταλαβαίνω ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτό, καλύτερα είναι να πηγαίνει σε άλλες, πιο απαραίτητες εργασίες. Ας μην ξεχνάμε πως στο Slackware, ακόμα και με αυτή την μικρή ομάδα (στην ουσία ένας μόνο άνθρωπος είναι), όλες οι εκδόσεις του είναι αυτό που οι περισσότεροι πια αποκαλούν LTS. Το Slackware 10 που βγήκε κάπου στο 2004 αν θυμάμαι καλά, υποστηρίζεται ακόμα!

Από εκεί και πέρα, ισχύει ότι το Slackware, έτσι όπως είναι δομημένο, δεν χρειάζεται την επίλυση εξαρτήσεων. Οι χρήστες αναμένεται ότι όταν εγκαθιστούν το Slackware, θα εγκαταστήσουν τα πάντα, όλα τα πακέτα που προσφέρονται. Οπότε δεν υπάρχει η έννοια του να προσθέσεις κάτι άλλο από τα repositories, αφού τα έχεις ήδη όλα (όσα υπάρχουν διαθέσιμα τέλος πάντων από τα repositories)! Αν θέλεις να προσθέσεις κάτι άλλο, που δεν είναι διαθέσιμο, θα πρέπει να το κάνεις με τον δύσκολο τρόπο, κάνοντας compile. Αυτό δεν διαφέρει βέβαια και σε οποιαδήποτε άλλη διανομή. Αν για παράδειγμα ένας χρήστης debian δεν βρίσκει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στα repositories, τι κάνει; Πρέπει να το εγκαταστήσει μόνος του. Βέβαια εκεί τα repositories είναι αρκετά μεγαλύτερα αλλά πάλι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις. Και η αλήθεια είναι πως στο Slackware είναι μάλλον πιο απλό το να εγκαταστήσεις κάτι από το source σε σχέση με άλλες διανομές. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί το slackbuilds.org που αυτοματοποιεί αρκετά αυτή τη διαδικασία, αλλά πάλι θα πρέπει να ξέρεις τι σου γίνεται σε κάποιο βαθμό.

Η κύρια διαφορά μας με το Slackware είναι ότι δεν μας αρέσει ιδιαίτερα αυτό που στο Slackware θεωρείται δεδομένο, ότι δηλαδή τα πάντα θα είναι προεγκατεστημένα. Για παράδειγμα εγώ προσωπικά, δεν θέλω το KDE στους υπολογιστές μου, αφού δεν πρόκεται να το χρησιμοποιήσω ποτέ. Αντίστοιχα, ένας χρήστης KDE, δεν χρειάζεται καθόλου το Xfce. Έτσι στο Salix, αμέσως μετά μια νεά εγκατάσταση, το σύστημα έχει σημαντικά μικρότερο αριθμό πακέτων σε σχέση με το Slackware. Για να γίνει λοιπόν, πιο εύκολη η εγκατάσταση όλων αυτών των πακέτων που δεν είναι ήδη εγκατεστημένα, θεωρούμε ότι η αυτόματη επίλυση εξαρτήσεων είναι απαραίτητη. Είμαστε πολύ τυχεροί που τα slapt-get/gslapt προϋπήρχαν του Salix, αφού βρήκαμε ένα package manager που ήδη είχε τα χαρακτηριστικά που επιθυμούσαμε. Πέρα από το slapt-get όμως, το οποίο υποστηρίζει την επίλυση εξαρτήσεων από την πλευρά του χρήστη, αναπτύξαμε και λογισμικό για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων των εξαρτήσεων αυτών και νομίζω ότι εκεί έχει γίνει καλή δουλειά. Υπάρχουν αρκετά άλλα extra repositories με πακέτα για το Slackware που υποστηρίζουν εξαρτήσεις, αλλά πιστεύω ότι εκεί δεν έχει γίνει προσεγμένη δουλειά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Ίσως αυτός να είναι ακόμα ένας λόγος που οι χρήστες Slackware δεν θέλουν τις εξαρτήσεις, έχοντας δεις μόνο 1-2 κακές υλοποιήσεις, νομίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σωστή υλοποίηση.

 

Πώς βλέπουν μέχρι τώρα οι χρήστες το Salix; Τι σχόλια παίρνετε;

Κατά τη γνώμη μου, απρόβλεπτα καλά. Η αλήθεια είναι πως το project το ξεκινήσαμε μόνο για μας και τους φίλους μας, όπως σου απάντησα και προηγουμένως. Αλλά βλέπω πως υπάρχει αρκετός κόσμος που ψάχνει κάτι αντίστοιχο και τα σχόλια που έχουμε πάρει είναι πάρα πολύ θετικά μέχρι τώρα. Μέσα στην πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας, η έκδοση 13.37 με το Xfce κατέβηκε γύρω στις 10.000 φορές από τους servers μας. Δεν είναι καθόλου άσχημα νομίζω, υπάρχει ενδιαφέρον.

Εκτός απο εσένα έχουμε και μια άλλη ελληνική παρουσία του Δημήτρη Τζέμου απο το Slackel. Πώς είναι δυνατόν να συνεργάζονται δύο Έλληνες και να μην έχει διαλυθεί ακόμα το project; Ποιά η συνεισφορά του Δημήτρη;

Το μυστικό είναι ότι δεν είμαστε δύο, είμαστε δυόμιση! Έχω ένα φίλο μου, τον Βασίλη τον Κάνγκα, τον οποίο χρησιμοποιώ ως προσωπικό πειραματόζωο.

Ο Δημήτρης κάνει πολλή δουλειά με πολλά πακέτα αλλά κυρίως με το KDE για το οποίο δηλώνω τελείως αναρμόδιος. Το Slackel συνεχίζει να υπάρχει, βασίζεται στο Salix/KDE πια και είναι πλήρως εξελληνισμένο από την αρχή.

Είστε στη θέση 36 του Distrowatch. Τι λες; Θα το φτάσουμε το Ubuntu;

Τι είναι Ubuntu; Άστο, θα το ψάξω στο google...

Η επιλογή της Ιτιάς σαν logo και ονομασία, τίνος ιδέα ήταν; Συμβολίζει κάτι;

Ο σκύλος μου ο Φιντέλ το διάλεξε! Είναι το αγαπημένο του δέντρο, προς ευνόητη χρήση...

Και γιατί κάποιος να επιλέξει το Salix και όχι μια άλλη διανομή; Τι το ξεχωριστό προσφέρει;

Αυτό που προσφέρει το Salix, είναι η σταθερότητα, η ταχύτητα και η απλότητα του συστήματος που κληρονομεί από το Slackware. Σε σχέση με το ίδιο το Slackware είναι μάλλον πιο απλοποιημένο και σίγουρα έχει αρκετά εργαλεία συστήματος παραπάνω, που διευκολύνουν αρκετά τη διαχείρισή του. Δεν θεωρώ πάντως ότι το Salix είναι για αρχάριους χρήστες. Από την άλλη έχουμε αρκετά παραδείγματα τέτοιων χρηστών που μας αναφέρουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το Salix, αντίθετα το προτιμούν κιόλας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μια δοκιμή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Σας έχει προβάλλει κάποιο άλλο site ή περιοδικό απο την Ελλάδα; Έχετε κάποιο παράπονο;

Από όσο γνωρίζω όχι, δεν υπήρξε κάτι. Δεν είμαι και πολύ του marketing, δεν πρόκειται να κυνηγήσω την προβολή.

Τι δε σου αρέσει στο Salix; Να περιμένουμε κάποια θεαματική αλλαγή;

Υπάρχουν κάποια πράγματα, ίσως είναι λεπτομέρειες για τους περισσότερους, για τα οποία δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το ίδιο το Slackware, οπότε δύσκολα θα αλλάξουν. Δεν πρόκειται να αποκαλύψω ποια είναι αυτά όμως!

Θεαματικές αλλαγές δεν νομίζω να υπάρξουν. Ίσως να προσπαθήσουμε μια συγχώνευση των slapt-get και slapt-src...

Αν με ένα μαγικό ραβδί σε έκανα Patrick Volkerding, τι θα άλλαζες στο Slackware
και τι θα κρατούσες;

Δεν ξέρω αν θα άλλαζα κάτι αλλά σίγουρα θα κρατούσα το μαγικό ραβδί.

Τουλάχιστον οι servers σας τρέχουν σε Salix ή είστε σαν τη Microsoft που χρησιμοποιούσε το FreeBSD για την υπηρεσία Hotmail; Πώς ανταποκρίνεται η διανομή σε αυτό το ρόλο;

Η αλήθεια είναι πως οι servers μας τρέχαν Salix, προτού καν υπάρξει το Salix! Προτού καταλήξουμε καν στην ονομασία δηλαδή και στην πρώτη επίσημη διάθεση περίπου 2 χρόνια πριν. Έχουμε μερικά dedicated μηχανάκια που τρέχουν όλα Salix Core. Δεδομένου ότι το Salix Core είναι στην πραγματικότητα μια stripped-down έκδοση του Slackware χωρίς γραφικό περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σταθερότητας, ανταποκρίνονται άψογα.

Σαν ακαδημαικός που είσαι, πώς θα έβλεπες την παρουσία του Salix ή του Linux γενικότερα στην ελληνική εκπαίδευση;

Δυστυχώς βλέπω ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι λίγες προσπάθειες που υπάρχουν είναι μεμονωμένες και οφείλονται μόνο στο προσωπικό έργο και όρεξη κάποιων ανθρώπων. Για να υπάρξει κάτι ολοκληρωμένο χρειάζεται πρώτα από όλα εκπαίδευση των ίδιων των καθηγητών και σίγουρα πολιτική βούληση, η οποία μάλλον δεν πρόκειται να έρθει ποτέ...

Στις συνεντεύξεις δεν είμαι καλός. Τι άλλο λοιπόν θα έπρεπε να σε ρωτήσω;

Μήπως είμαι εγώ; Δεν ξέρω ποια θα ήταν η καλύτερη ερώτηση που θα μπορούσες να κάνεις, αλλά η απάντηση θα ήταν σίγουρα 42.

Γιώργο σε ευχαριστούμε. Κλείνοντας θα θέλαμε να κάνεις μια ευχή για το linuxinside και τους αναγνώστες του.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο περιοδικό σας! Μακάρι να ευδοκιμήσει αυτή η σημαντική προσπάθεια και να βοηθήσει στην εξάπλωση του Linux στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι πραγματικά χρειαζόταν κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Ήδη από τα πρώτα τεύχη έχει φανεί ότι υπάρχει πολύ όρεξη και γίνεται πολύ καλή δουλειά, ενώ η θεματολογία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Συγχαρητήρια!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Χεχε ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. :)

Ο Γιώργος φαίνεται ανοιχτόμυαλος άνθρωπος και του αξίζουν συγχαρητήρια για το Salix.

Έτσι ακριβώς. Το ωραίο είναι η αιτία που η διανομή ονομάστηκε Salix! Μεγάλη και η συνεισφορά του Δημήτρη Τζέμου στο Salix με το KDE. Και απο ότι βλέπω έχει και αρκετά έξτρα δικά του πακέτα σε μορφή Slackbuilds.
Ομολογώ οτι το Slackel δεν το ήξερα και το ανακάλυψα πριν λίγες ημέρες!
Όπως και να έχει το Salix κέρδισε με την αξία του ένα partition στο σκληρό μου δίσκο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε μέσου επιπέδου χρήστες ή προχωρημένους. Αν ο installer ήταν λίγο διαφορετικός θα το συνιστούσα και σε αρχάριους. Όχι οτι αποκλείεται και αυτό με λίγη προσοχή.

dsyrmalis]

Εκτός απο εσένα έχουμε και μια άλλη ελληνική παρουσία του Δημήτρη Τζέμου απο το Slackel.
Πώς είναι δυνατόν να συνεργάζονται δύο Έλληνες και να μην έχει διαλυθεί ακόμα το project;
Ποιά η συνεισφορά του Δημήτρη;


Το μυστικό είναι ότι δεν είμαστε δύο, είμαστε δυόμιση! Έχω ένα φίλο μου,
τον Βασίλη τον Κάνγκα, τον οποίο χρησιμοποιώ ως προσωπικό πειραματόζωο.

 

 

 

Αχα !! Ετσι εξηγουνται οι πονοκέφαλοι που έχω καθε πρωϊ ......!!! Eννοια σου και θα μου το πληρωσεις πολυ ακριβα αυτο. Ειδικά τοτε,  που μ' έβαλες να είμαι χωρις γραφικό περιβάλλον για 7 μήνες, δεν το ξεχνάω με τπτ ! >:-(

Γράφουν και τα πειραματόζωα τώρα; :P

Πάντως βρε Βασίλη δεν σου έκανε και ιδιαίτερο κακό με τους 7 μήνες χωρίς γρ. περιβάλλον. Δες το θετικά, θυμίσου όλες εκείνες τις απίστευτες εντολές που έμαθες (για να κάνεις πράγματα που θα έκανες με το παλιοποντίκι), τα πολλά χρώματα που απέφυγαν τα μάτια σου, τα τόσα λεπτά που κέρδισες από τις καθυστερήσεις που δεν είχες στο boot. Εν ολίγοις για το καλό σου το έκανε ο άνθρωπος. Κι αν δεν συμφωνείς με αυτό, ε τότε δέξου τουλάχιστον ότι θυσιάστηκες για το καλό της επιστήμης (του Linux βεβαίως βεβαίως) :P

Σοβαρά τώρα, καλωσήλθες ;)

Η αλήθεια, φίλε Δημήτρη, είναι οτι δε με χάλασε καθόλου.... Εμαθα πολλά πραγματα από τότε και αρχισε να "στρίβει" Linux, το μυαλό μου. :D Τώρα ανοιγω την κονσόλα, για οτιδήποτε θελω να κανω, γιατι βαριέμαι να ψαχνω το αντιστοιχο γρφικο utility. Με το  TAB στο bash ( η μεγαλύτερη ανακαλυψη του ανθρώπου :D ) τα πράγματα γίνονται ολα πολύ ευκολα. Επίσης το θέμα "hardware" επαψε να με απασχολει, αφου για 7 μήνες χρησιμοποιούσα έναν Pentium 200MMX με 64mb RAM για να στελνω emails, να ακούω μουσική, να απαντώ σε forums, να ακούω τους αγαπημένους μου ιντερνετικους σταθμούς και να βλέπω video με ascii χαρακτηρες. :D Aν και με τρόπο σκληροπυρηνικό, μπορούσα να κάνω τα πάντα !

Ο Γιώργος, που του αρέσουν οι περιπέτειες (παλιος adventurer και αυτος :D ) μου υποσχέθηκε μία ειδική εκδοχή του salix με software που υποστηρίζει τη μη χρήση ποντικαρέου για σκληροπυρικούς χρήστες ( τ' ακους gapan? Δεν το ξέχασαααααααα...... ) . Περισσότερα από τον ίδιο. Smile

 

Καλώς σας βρήκα  ολούς

Wink

 

 

Υγ: Μολις παρέλαβα και το τευχος #3 Money mouth

Αυτά είναι! Σερφάρισμα με links2 ή Lynx... Στη θέση σου θα είχα περάσει στην αντεπίθεση και θα του έκανα συνεχώς ερωτήσεις :)

Γεια χαρά σε όλους.

Τον Γιώργο Βλαχάβα τον γνώρισα καταρχήν από ένα μήνυμα που έστειλα στο identi.ca όπου του έγραφα το πόσο μου αρέσει το salix.
Μου είπε τότε ότι μπορώ αν θέλω να χρησιμοποιήσω πακέτα του salix στο slackel. Και επίσης το room της ομάδας του salix στο jabber/irc.
Εκεί γνώρισα τα μέλη της ομάδας και μου άρεσε το πόσο δεμένα και φίλοι ήταν μεταξύ τους.
Έτσι είπα στο Γιώργο αν μπορώ να φτιάξω πακέτα για το salix. Μου είπε για το αντίστοιχο εργαλείο και όπου χρειαζόταν με βοηθούσε και διόρθωνε τις ατέλειες ώσπου να πάρω το "κολλάει".

Κάποια στιγμή συναντηθήκαμε και από κοντά. Του έκανα την ίδια ερώτηση αν έχει σπουδάσει πληροφορική. Και αυτό γιατί έχει φοβερές γνώσεις σε προγραμματισμό και γνωρίζει σε βάθος και με λεπτομέρεια τα σχετικά με το slackware, που βάζει τα γυαλιά σε πολλούς με σπουδές στη πληροφορική. Και διαθέτει απίστευτη ενέργεια, δουλεύει ώρες χωρίς να κουράζεται. Αφού η συντήρηση των repositories και ο ποιοτικός έλεγχος απαιτούν πολλή δουλειά. Το ότι το Salix είναι μια ποιοτική διανομή με γραφικά εργαλεία που κάνουν εύκολη τη ζωή ακόμη και του αρχάριου χρήστη οφείλεται στο Γιώργο.

Και επίσης είναι και ωραίος άνθρωπος.

Του αξίζουν συγχαρητήρια.

Δημήτρης Τζέμος

Αν τον κρίνουμε απο εργαλεία όπως το sourcery, επιβεβαιώνεται το πόσο καλός προγραμματιστής είναι.
Πολύ θα ήθελα να δω να συνδυάζονται και το slapt-src με το slapt-get, όπως ανέφερε ο Γιώργος. Θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για το Linux γενικότερα!
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και σε εσένα, αφού απο ότι καταλαβαίνω το KDE στο Salix είναι δικό σου έργο.
Όπως φυσικά και το Slackel. Επίσης πολύ ενδιαφέρον δείχνει και το tetradio.gr.