Η λάμψη του openSUSE 11.4 Tumbleweed KDE 4.6

Etern4L | Κυρ, 03/20/2011 - 03:34 | 8'

Θέλετε να έχετε το νεότερο λογισμικό όπως το KDE 4.6 και το LibreOffice 3.3; Το οpenSUSE 11.4 τα έχει όλα, και αν είστε πραγματικά ανυπόμονοι υπάρχει ακόμη μία κυλιόμενη αποθήκη λογισμικού με το όνομα Tumbleweed.

Αν έχετε εμπειρία με διάφορες διανομές Linux, είναι δύσκολο να ενθουσιαστείτε με το openSUSE, καθώς δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, η ανάπτυξη στο ανοιχτό λογισμικό δεν μένει στάσιμη, έτσι θα βρείτε πολλές σημαντικές αλλαγές στη διανομή, όταν κάνετε αναβάθμιση από το openSUSE 11,3 στο 11,4, ειδικά αν έχετε επιλέξει το KDE desktop περιβάλλον. Το οpenSUSE 11.4 σας δίνει το νεότερο KDE 4.6, το LibreOffice 3.3.1 και την beta 12 του Firefox 4. Οι προγραμματιστές έχουν ενσωματώσει επίσης νέα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων του πυρήνα Linux 2.6.37 (32-bit πυρήνα που υποστηρίζει 4 GB μνήμης RAM), X. Org 1.9 και Mesa 7.9.

 

 

Τα περισσότερα από τα νέα χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε στην καθημερινή χρήση είναι λόγω του KDE. Το KDE 4.6 έχει κάνει το σύστημα των Δραστηριοτήτων του πιο εύκολο στη χρήση και στην εφαρμογή διαχείρισης αρχείων Dolphin έχει προστεθεί «πολύπλευρη περιήγηση»: μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στα αρχεία σας χρησιμοποιώντας διάφορα φίλτρα. Μια νέα sidebar δείχνει αυτά τα φίλτρα που μπορείτε να επιλέξετε, όπως π.χ. η βαθμολογία που έδωσε στα αρχεία μουσικής σας. Το KDE 4.6 περιλαμβάνει επίσης εξυπνότερες ρυθμίσεις διαχείρισης ενέργειας καθώς και ένα νέο σύστημα διαχείρησης του Bluetooth. Ένα ζευγάρι από εφαρμογές του KDE που έχουν κερδίσει την υποστήριξη των κοινωνικών δικτύων είναι το πρόγραμμα προβολής εικόνων Gwenview που διαθέτει κουμπί για εξαγωγή των εικόνων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και το πρόγραμμα screenshot KSnapshot έχει λάβει την ίδια λειτουργικότητα. Φυσικά δεν είστε υποχρεωμένος να τρέξετε KDE. Το openSUSE 11,4 DVD διαθέτει επίσης τα GNOME, Xfce και LXDE για να επιλέξετε, αν και η διανομή εστιάζει στο KDE.

 

Οι βελτιώσεις δεν είναι πάρα πολλές στο openSUSE 11.4. Οι περισσότερες από αυτές είναι μικροσκοπικές αλλά αισθητές. Για παράδειγμα, η διαχείριση των πακέτων με zypper ή YaST είναι αισθητά πιο γρήγορη και η μικροεφαρμογή για τις ενημερώσεις λογισμικού έχει αντικατασταθεί από το KPackageKit του KDE. Επιπλέον, το KSynaptiks έχει ρυθμιστεί από προεπιλογή να αναγνωρίσει τα κλικ στο touchpad και να το απενεργοποιεί κατά την πληκτρολόγηση, μειώνοντας τα λάθη, επειδή η παλάμη σας ακουμπά πάνω στο touchpad. Και αν θέλετε να πειραματιστείτε με τις νεώτερες τεχνολογίες, το openSUSE προσφέρει το νέο init daemon systemd και το νέο Grub2 διαχειριστή εκκίνησης, αν και δεν είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή.

 

Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι το Tumbleweed, μία έκδοση “κυλιόμενων ενημερώσεων” της διανομής. Εάν δεν έχετε την υπομονή να περιμένετε μέχρι την επόμενη έκδοση openSUSE (η οποία έχει οκτώ μηνών κύκλο κυκλοφορίας) για να χρησιμοποιήσετε νεότερες εκδόσεις λογισμικού και δεν θέλετε να δοκιμάσετε τη Factory πηγή λογισμικού (η οποία είναι για την υπό ανάπτυξη έκδοση), το Tumbleweed είναι το πράγμα που χρειάζεστε. Σας παρέχει τις τελευταίες σταθερές εκδόσεις του λογισμικού. Όλα αυτά εξαρτώνται από τους συντηρητές πακέτων του openSUSE. Μπορούν να επιλέξουν ποιά έκδοση του πακέτου τους είναι «σταθερή», ώστε να μπορεί να συσκευάζεται στο Tumbleweed. Απλά προσθέστε το Tumbleweed αποθετήριο και αναβαθμείστε το σύστημά σας στην Tumbleweed έκδοση, με την οποία δεν θα πρέπει ποτέ να αναβαθμίσετε σε νεότερη έκδοση openSUSE. Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Αν χρειάζεστε οδηγό γραφικών, το Tumbleweed μπορεί να σας δημιουρήσει πρόβλημα, διότι συχνά ενημερώνει και σε νεότερες εκδόσεις πυρήνα, όπου θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματα οδήγησης. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, το Tumbleweed μοιάζει να έχει σωστή ισορροπία μεταξύ της σταθερότητας και του νέου λογισμικού.

 

Οι προχωρημένοι χρήστες θα αγαπήσουν ότι μπορούν να φτιάξουν τη δικιά τους προσαρμοσμένη openSUSE 11.4 εικόνα με το SUSE Studio. Οι άπειροι χρήστες του Linux, από την άλλη πλευρά, θα εξακολουθούν να έχουν κάποια προβλήματα με το openSUSE. Η προεπιλεγμένη αποθήκη δεν διαθέτει κάποια νέα πακέτα, όπως OpenShot, Dropbox ή WordPress. Πολλά από αυτά είναι διαθέσιμα στο Packman ή άλλα δημοφιλείς αποθετήρια ή στο openSUSE Build Service, αλλά οι νέοι χρήστες δεν θα βρούν εύκολα τις πηγές λογισμικού.

Το οpenSUSE 11.4 είναι παρόμοιο με το προκάτοχό του, έτσι δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αναβαθμίσετε. Αν βρείσκετε τον οκτάμηνο κύκλο κυκλοφορίας μεγάλο, το Tumbleweed μπορεί να σας βοηθήσει σίγουρα, με μια σχετικά χαμηλή πιθανότητα ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά …

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)