Τυχαία παγώματα σε Fedora 7, DVD flashing

xekarfwtos | Κυρ, 01/13/2008 - 23:22 | 1' | 8

Από την αρχή της εγκατάστασης (πριν 3 βδομάδες) παρατηρώ τυχαία παγώματα της οθόνης για κάποια δευτερόλεπτα (πάνω από 30) στα οποία ο cursor του mouse ανταποκρίνεται αλλά η οθόνη μένει παγωμένη ότι και αν κάνω. Τα παγώματα είναι τελείως τυχαία χωρίς να έχουν σχέση με κάποια εφαρμογή. Έχει παγώσει ακόμα και με μόνο ανοιχτό το παράθυρο της κονσόλας. Κατα τη διάρκεια του παγώματος η χρήση της cpu γίνεται 100% και μετά το πάγωμα πέφτει στα κανονικά επίπεδα.

Χρησιμοποιώ KDE 3.5.6-9 και πυρήνα 2.6.21-1.3228. Το pc είναι ένα laptop hp 500 notebook pc.

Έχει παρατηρήσει κανείς κάτι παρόμοιο

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Παγώνει εντελώς και μετά ξεκολλάει; Κάθε πότε το κάνει αυτό; Μήπως καένι κάτι που τραβάει όλη το cputime (χλωμό); Έχεις κοιτάξει τις θερμοκρασίες στο BIOS (πιθανό); Μετά το πάγωμα έχεις τρέξει την εντολή:
cat /var/log/messages
για να δεις ποια ήταν τα μηνύματα κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν του παγώματος.

Στη θέση σου θα είχα συνεχώς μια κονσόλα ανοικτή με
tail -f /var/log/messages

Από το αρχείο messages μπορεί να βρεις σημαντικές πληροφορίες.

Σχετικά με το πάγωμα: ναι εντελώς εκτός του cursor του mouse. Ότι κάνω κλικ με το mouse όταν ξεπαγώσει το εκτελεί κανονικά. Το κάνει τελείως τυχαία. Μπορεί να δουλεύει κανονικά για ώρες και μετά να το κάνει συνέχεια απροσδιόριστα. Θερμοκρασία δεν νομίζω να παίζει έχω μια βάση zalman με δύο ανεμιστήρες και κάνει πολύ καλή δουλειά.

Θα δοκιμάσω τις εντολές που μου είπες και θα ξανακάνω post.

Δίσκος ή controller θα έλεγα. Δεν δοκιμάζεις και με κάποια άλλη διανομή αν στο κάνει;

Πριν είχα fc6 και δεν είχα προβλήματα. Αν κάνω downgrade τον kernel σε παλιότερο λες να δω αποτελέσματα ή να περιμένω καινούριο update.

Προτείνω να ελέγξεις πρώτα το σύστημά σου με άλλες διανομές. Διαφορετικά, γιατί δεν κάνεις μια βόλτα στη λίστα του Fedora αναφέροντας το πρόβλημα και κάνοντας copy/paste του message; Ίσως εκείνοι να μπορούν να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες ή και καλύτερες λύσεις.

Μετά από ψάξιμο βρήκα ότι το πρόβλημα δεν είναι στο δίσκο αλλά στη μονάδα DVDRW του laptop. Κάποιος timer δημιουργεί ένα interrupt το οποίο προκαλεί software reset. ¶ρα αναμονή για update του πυρήνα. Υπάρχουν ήδη bug reports με το πρόβλημα. Προς το παρόν η λύση που δοκιμάζω είναι ένα πυρήνας παλιότερος από fc6. Έχω κάνα 2ωρο χωρίς να εμφανιστεί το πρόβλημα αλλά θα συνεχίσω να το ελέγχω.

Συνεχίζοντας να ψάχνω το πρόβλημα βρήκα αυτό το link http://www.red-web.ro/ics/f7-on-HP500.html
που αναφέρετε στο laptop μου. Στην παράγραφο TSSTcorp CD/DVDW TS-L632D  υπάρχει αναφορά στο πρόβλημα και μια λύση με  crossflashing  του firmware. Αφού έψαξα στη HP για αναβάθμιση του firmware και είδα αρκετά post για το θέμα και αδιαφορία από την HP, πήρα το ρίσκο και έκανα το crossflashing με firmware από τη  Samsung. Θα  συνεχίσω το monitoring και θα ξανακάνω post. Γενικά βρήκα σε forum ότι η λύση με το crossflashing είχε επιτυχία...
xekarfwtos2007-7-3 20:2:13

Τελικά το crossflashing μου έλυσε το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν τυχαία παγώματα και η μονάδα του DVD λειτουργεί άψογα και στην αναπαραγωγή και στην αντιγραφή.