Απεγκατάσταση του GRUB

andreas122 | Πέμ, 01/06/2011 - 15:50 | 1' | 7

ΕΧΩ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΝΑ UBUNTU 10.10 ΚΑΙ ΕΝΑ DEBIAN (ΜΕ REMASTERSYS)

Το Ubuntu εχει εγκατεστημένο το grub στο MPR ,ενώ το το Debian στο κατάτμηση του.

 

Ο στόχος μου είναι να σβήσω το grub του debian διοτι δεν υπάρχει λογος να φορτώνει 2 grub. και να γλιτώσω χρόνο.

πως θα το κάνω αυτό? 

ακόμη πως θα κάνω να εμφανίσει ένα εικονάκι του linux στο πάνω μέρος όταν φορτώνει το debian (τότε που δείχνει τα λόγια ενωω).

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για να φορτώσεις debian τί κάνεις ακριβώς; Αν κατάλαβα καλά, το έχεις επιλογή στο πρώτο grub (του Ubuntu) κ μόλις το επιλέξεις σου φορτώνει κ το δεύτερο grub, αυτόν από το Debian;

Για το πιγκουινάκι (ένα για κάθε πυρήνα/επεξεργαστή που έχεις), χρειάζεται recompile ο πυρήνας απ'όσο ξέρω, εκτός κ αν έχει αλλάξει πρόσφατα αυτό.

ένα επεξεργαστή αλλά ο επεξεργαστής είναι dual-core. δεν νομίζω να έχει σημασία αυτό έτσι?

ναι έτσι όπως το λές ειναι, εγω θελω το grub του debian να είναι στο MBR και οχι στην κατάτμηση που είναι τώρα.

recompile των πυρήνα, μάλλον θα βάλω έναν νεώτερο. το θέμα είναι πως θα τον ρυθμίσω να το κάνω αυτό. θα πρέπει να ρυθμίσω και κάτι άλλο?

Για να βάλεις το GRUB του Debian στο MBR:

1. Τρέχεις το Debian. ;)

2. Ανοίγεις ένα τερματικό/κονσόλα

3. Δίνεις τις εντολές

su    #γράφεις τον κωδικό του root

grub-install /dev/sda

Η δευτερη εντολή θα εγκαταστήσει το GRUB του Debian στο MBR του πρώτου δίσκου σου (αρκεί αυτός να ειναι όντως o /dev/sda)

Σημείωσε ότι δεν ξέρω τι Debian και τι έκδοση grub έχεις. Αυτό σημαίνει ότι μόλις τρέξεις αυτήν την εντολή, ίσως να μην μπουτάρεις πιά σε Ubuntu.

Πριν κάνεις οτιδήποτε, πρέπει να ανοίξεις το /boot/grub/menu.lst (αν υπάρχει) ή το /boot/grub/grub.conf (εάν έχεις GRUB2) και να δεις αν υπάρχουν ρυθμίσεις για την εκκίνηση του Ubuntu. Λογικά, αν εγκατέστησες το Ubuntu μετά από το Debian, δεν θα υπάρχουν ρυθμίσεις, αρα αν τρέξεις την grub-install δεν θα μπορεις να bootάρεις σε Ubuntu. Για να ρυθμίσεις το GRUB σου υπάρχουν οδηγίες εδώ

 

ευχαριστώ, δεν με πείραζει το ubuntu θα το διαγράψω δεν υπάρχει λόγος να έχω 2 λειτουργικά μόνο χώρο πιάνει.

ναι, αλλά άμα εγκαταστήσω το grub στο MBR μετά ελπίζω να φορτώνει κατευθείαν το debian και όχι το άλλο grub. που είναι στην κατάτμηση, αυτό πως θα το κάνω? θα γίνει με αυτό που είπες? (grub2 είναι).

Ναι, η εντολή grub-install /dev/sdX θα εγκαταστήσει το GRUB στο MBR του δίσκου σου. Το bios του υπολογιστή σου, όταν τον ξεκινάς, θα δίνει τον έλεγχο στο MBR. Εκεί θα αναλαμβάνει ο GRUB ο οποίος θα μπουτάρει απευθείας τον kernel του Debian. Το άλλο GRUB θα είναι σαν να μην υπάρχει.

Πόσους δίσκους έχεις;

1 δίσκος είναι, ωραία άμα ''μπουτάρει κατευθείαν τότε καλό θα είναι.  θα το δοκιμάσω.