PCLinuxOS: Εγκατασταση/Αναβαθμιση/How to/Ερωτησεις

basilias | Κυρ, 01/13/2008 - 23:22 | 2' | 171

Καλησπέρα !!!
Έχω ένα celeron 466 me 8 GB και 256 ram. (για πειράματα).
Έχω εγκαταστήσει τα winXP και χωρίς να κάνω τίποτα αλλο (πχ κατατμήσεις)

Ένώ με άλλες διανομές δεν είχα πρόβλημα (xUbuntu, suse)
ΔΟκίμασα να εγκαταστήσω το PCLinuxOS 2007 (final)
από το liveCD σύμφωνα με τον 'οδηγό'
και όντως χώρισε το δίσκο αυτόματα (αφήνοντας και τα WINXP) ..
δημιούργησε 3 κατατμήσεις 1.8 για σύστημα, 1.10 για ΗΟΜΕ και 200 mb για swap

Το θέμα είναι πως αντέγραψε τα αρχεία όντως
αλλά μετά τίποτα άλλο ... ενώ στον 'οδηγο' έδειχνε ότι εγκαθίστατε και ο GRUB ... ΣΕ ΜΕΝΑ ΟΧΙ
 
Κάνω RESTART αλλά πουθενά ο GRUB ....

Μήπως δεν έγινε σωστά η εγκατάσταση ??
Ήθελε περισσότερο χώρο (αλλα γιατί αρχικά δεν έβγαλε σφάλμα ??)

Μήπως έχει συμβεί σε κανέναν ???
(υπόψην στο 'καπάκι' έβαλα το
xUbuntu στη ΄θεση του με τις ίδιες κατατμήσεις και ήταν ΟΚ !!!.... αλλα μου άρεσε πολυ το PCLinuxOS και θέλω να το κάνω εγκατάσταση)

Ευχαριστώ προκαταβολικα !!!




Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

How to: Εγκατασταση PCLOS στο σκληρο δισκο, βημα-βημα με εικονες. Radically simple!!
Διπλο "κλικ" στο Install:(το εικονιδιο με το δισκο, με το πρασινο βελακι). ΠΡΟΣΟΧΗ: αν με το live cd μπηκατε σαν user (το μπλε ανθρωπακι, θα σας ζητησει κωδικο root. Γραφετε: root

Mας ζηταει, να επιλεξουμε το ειδος του δισκου, που θελουμε να εγκατασταθει. Εδω επιλεγουμε κανονικη εγκατασταση σε εσωτερικο δισκο:

Συνεχιζουμε (Continue):

Mας ζηταει, να ορισουμε partitions (κατατμησεις), που θελουμε για να γινει η εγκατασταση.  Eμεις στο παραδειγμα μας, εχουμε ηδη φτιαξει τις κατατνησεις -ειτε υπαρχει ηδη αλλη διανομη & βαζουμε επανω της το PCLOS. Γενικα, μπορειτε να επιλεξετε να κανετε εσεις, οτι κατατμησεις θελετε.(Custom disk partition) Eιναι πολυ ευκολο & φυσικα αν δεν ειστε σιγουροι, η θελετε να διορθωσετε κατι, υπαρχει & το κουμπακι: Undo (Aναιρεση) Πληροφοριες για το πως κανουμε/οριζουμε κατατμησεις, θα βρειτε & στα info για το PCLOS, στο forum μας

&..oυπς!!! Μπηκαμε στο πινακα, που διαμορφωνουμε τις κατατμησεις μας. Υποθετοντας οτι εχετε ηδη windows, οταν φτασετε σε αυτο το βημα, εχοντας επιλεξει το: Custom disk partition, η πρωτη σας κινηση θα ειναι να μικρυνετε τη κατατμηση των windows. Mετα οριζετε τις κατατμησεις για το PCLinuxOS σας. <Προσοχη μη ξεχασετε τη swap. Αναλογα τη Ram, που εχετε υπολογιστε: 512ΜΒ εως 1G. Αρκετο, ειναι μη βαλετε παραπανω, πρακτικα δε χρειαζεται>

Ok. Τελειωσανε & οι κατατμησεις. Σας ζηταει τωρα να επιβεβαιωσετε σε ποιους δισκους (κατατμησεις), θελετε να κανει Format. Eπιλεξτε ΜΟΝΟ τις κατατμησεις, που ορισατε για το PCLinuxOS. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ τη τυχον κατατμηση των windows. Eννοειτε πως, αν τυχον εχετε & αλλη διανομη στο συστημα σας & θελετε να προσθεσετε & το PCLOS, ΔΕΝ κανετε αλλη swap.:

Παταμε Νext & συνεχιζουμε την -απλη- εγκατασταση:

Σαφες ειναι. Συνεχιζουμε!:

Απλoυστατο! Next, λοιπον!:

Φoρτωνει η διανομη.... Ξεχαστε οτι ξερατε, με μεγαααλες αναμονες εγκαταστασης. Δε θα αργησει καθολου να εγκατασταθει!! (παιζει ρολο & το συστημα σας, φυσικα).
Παμε παρακατω:

Ωραια, τελειωνουμε, λοιπον! Φτασαμε & στην απλη ρυθμιση του boot manager. AN τυχον εχετε windows & θελετε αυτα να ειναι το default λειτουργικο, με το που θα ανοιγει ο boot manager, επιλεξτε αυτα. Αν οχι αφηστε τη προεπιλογη, που εχει για το PCLINUXOS. Mπορειτε να μπειτε & να αλλαξετε & τα ονοματα που θα ελφανιζονται: π.χ: Αντι για linux που εχει μπορειτε να γραψετε: PCLinuxOS, η οτι αλλο θελετε! Mπορειτε ακομα & να αλλαξετε το χρονο, που θα περιμενει για το boot! (default ειναι 10 δευτερολεπτα)


Εδω θα ορισουμε τον λογαριασμο του root (administrator) του συστηματος. Προτεινω εναν 7ψηφιο κωδικο που να περιλαμβανει γραμματα-αριθμους & συμβολα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ -ΠΟΤΕ- ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ROOT!!

& φτασαμε στο σημειο, οπου πρεπει φυσικα να φτιαξουμε ενα λογαριασμο χρηστη. Βαλτε τα στοιχεια σας & προχωραμε
Tip: Δημιουργηστε δυο λογαριασμους χρηστων. Εναν κανονικο & αλλον εναν για πειραματα. Ετσι οτι & να συμβει-λεμε τωρα- ο κυριος λογαριασμος (acount) να μεινει αθικτος!! Με τον δοκιμαστικο λογαριασμο (test acount), ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΟΣΟ & ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ!! & να γινει οτιδηποτε τον καταργειτε & φτιαχνετε αλλον!!
:


     (Mπορειτε σε αυτη τη φαση να αλλαξετε & το εικονιδιο του    χρηστη με καποιο απο τα default, που εχει. Οταν ολοκληρωθει η  εγκατασταση, μπορειτε να βαλετε οτι εικονα/φωτογραφια θελετε!
Eγινε & αυτο, λοιπον.:> Accept user (για οσους χρηστες επιλεξετε, να εχετε) & Done, oταν τελειωσετε, με τους λογαριασμους χρηστων:

Tωρα θα σας βγαλει μια εικονα που θα σας λεει οτι η εγκατασταση ολοκληρωθηκε & μπορειτε να σταματησετα το live cd & να επανεκινησετε τον υπολογιστη σας με το νεο σας LINUX λειτουργικο!!!:

Κλειστε τα ΟΛΑ & επανεκινηστε τον υπολογιστη σας. Μπειτε στο PCLinuxOS. Σε καποιο απο τους λογαριαμους χρηστη/χρηστων, που εχετε κανει. ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ROOT!!

-Eπομενο βημα σας ειναι τα Ελληνικα σε ΟΛΟ το συστημα. Αν εχετε ηδη με το PCLOS, συνδεση στο Internet (που σας ζητησε να κανετε τις ρυθμισεις ενω ακομα το τρεχατε live ), xρησιμοποιηστε τον τροπο του Synaptik. Οσοι δε τα εχετε καταφερει ακομα με τη συνδεση, μπορειτε να βαλετε Ελληνικα η ΟΤΙ πακετο (εφαρμογη) μπορειτε να φανταστειτε & επιθυμειτε, με τον παλι απλο τροπο των RPMs πακετων (δεξι "κλικ" στο πακετο>Εγκατασταση
--Με το Synaptik  (How to βημα-βημα, με εικονες. Ιnfo & απο το επισημο site της διανομης)
 -Με τα RPMs (Πληροφοριες/links: Που & πως!

constantinos2007-7-26 18:11:22

  Από το ότι γράφω και στον τίτλο πιστεύω να μην έχω κάνει πάλι κάποιο λάθος.Κατέβασα το pclos και συγκεκριμένα απο΄εδώ αυτό που λέει torrent.Το γράφω σε cd και το τρέχω για για να το κάνω εγκατάσταση στον σκληρό αλλά η πρώτη επιλογή που μου βγάζει είναι το live cd και κάτω κάποιες άλλες επιλογές που δεν έλεγαν κάτι για install to hard disk.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν έχω κάνει καμιά πατάτα  και κατέβασα μόνο το live(αλλά το έψαξα και δεν είχε κάτι άλλο) ή αν είναι δυνατόν να κάνω εγκατάσταση  από το live cd.Ορίστε και μία εικόνα για το τι λέω

Να πω ότι δεν μου βγάζει κάποιο πλαίσιο διαλόγου για να επιλέξω κάποια γλώσσα εγκατάστασης ή για να επιλέξω την γλώσσα του πληκτρολογίου.
thanos2007-6-19 18:42:9

Δεν το έχω εγκαταστήσει ποτέ αλλά σαν να βλέπω κάτω, κάτω την επιλογή να πατήσεις F2 "Language"

Kανενα λαθος δεν εκανες Θανο.Σωστα το κατεβασες Λοιπον, οπως κσθε διανομη, πρεπει πρωτα να τρξεις ρο live cd. Θα σου ζητησει πρωτα τη συνδεση εχεις, χωρα, κλπ. Με το που θα σου τρεξει το γραφικο περιβαλλον (kde), εχεις την επιλογη: "install" επελεξε το & θα σε παει με απλα βηματα στην εγκατασταση (διαβασε & τα αλλα threads απο κατω, να δεις πως μπορεις να κανεις την εγκατασταση & να βαλεις Ελληνικα....Καντο & οταν τελειωσεις εγκατεστησε με λιγα "κλικ" οτι εφαρμογη θες με το synaptik. Aν & εχει παρα πολλα εγκατεστημενα. Μονο θα σε παρακαλεσω διαβασε & τα αλλα posts, θα σε βοηθησουν αρκετα!!

 Οπως έγραψα και στο ποστ κατέβασα το pclos για να το δοκιμάσω.Αυτό που
θέλω να μάθω είναι ποιος είναι ο οδηγός εγκατάστασης που προτείνεις και
σε ένα άλλο μέλος του φόρουμ.Ακόμη κοίταξα τα άλλα ποστ αλλά δεν
αφορούν στην εγκατάσταση αλλά είναι απορίες που δημιουργούνται μετά την
εγκατάσταση και κατά την λειτουργία του λογισμικού.

Τρεχεις το live cd. Σε ρωταει για ωρα-χωρα-συνδεση. Φορτωνει το kde (γραφικο περιβαλλον). Στην επιφανεια εργασιας εχει ενα εικονιδιο (σκληρο δισκο, με ενα πρασινο βελακι). κανεις διπλο κλικ, επανω του. Σου ενφανιζει ενα παραθυρο, με εναν... μαγο & σε παει βημα-βημα. Ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ απλο, πιστεψε με!! Μολις το εγκαταστησεις ανοιξε το synaptic (στη κατω μπαρα). Θα σου ζητησει τον κωδικο root, που πιο πριν εβαλες. Το δινεις, πατας Enter. Σου ανοιγει το synaptic , κανε κλικ στο search & γραψε: greek. Πατας οκ, να ψαξει. Θα σου εμφανισει κοποια πακετα. Μαρκαρετα ολα. Μολις τα μαρκαρεις κανε κλικ στο Edit (επανω) κανε κλικ στο Reload. Θα φορτωσει πολυ γρηγορα καποια πραγματακια. Μολις τελειωσει αυτο, κανε κλικ στο Apply. Θα αρχισουν να φορτωνουν τα πακετα. Οταν τελειωσει , κανε κλικ στο Control center στον πινακα κατω.Επελεξε το εικονιδιο με τις σημαιες. Απο εκει παλι το εικονιδιο με τισ σημαιες. Απο το Add, επελεξε Ελληνικα, ορισε τα σα πρωτη γλωσσα (πανω απο τα Αγγλικα) κανε κλικ, σε δευτερολεπτα θα το φορτωσει. Μολις τελειωσει, αν δε σου ζητησει επανεκινηση, κλεισε ολα τα παραθυρα, πατα Alt+Contrl+Back, να επανεκινησεις το γραφικο περιβαλλον, κανε κλικ στο λογαριασμο χρηστη (οχι root) & ηδη θα εχεις Ελληνικα!!
Καντα αυτα & τα υπολοιπα τα λεμε στη πορεια!!

  Λοιπόν να πάρω τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβεται καλύτερα τι συμβαίνει.Αφού βάζω το cd μου εμφανίζει την εικόνα  στο παραπάνω ποστ.Κάνω επιλογή το lve cd και έπειτα αφήνω να τρέξει η εγκατάσταση.Πατάω το esc για να βλέπω τι γίνεται και αφήνω να συνεχίσει.
Σε μια στιγμή τελειώνει και το μόνο που μου εμφανίσει είναι μια οθόνη που μοιάζει σαν λαμαρινα
και τον κέρσορα και δεν κάνει απολύτως τίποτα.Το έχω αφήσει αρκετή ώρα έτσι μπας και γίνει κάτι αλλά χωρίς  αποτέλεσμα.Να πω ότι δεν μου εμφανίζει κάποιο πρόβλημα κατά την ΄΄φόρτωσει' αφού στην ουσία εμφανίζονται όλα ως 'οκ' .Ακόμη δεν μου έχει εμφανίσει καμιά γλώσσα να επιλέξω ούτε και τον 'μάγο' όπως είπε ο Κώστας.Έχετε καμιά ιδέα για οτι  γίνεται γιατί εγώ εγώ δεν μπορώ να βγάλω άκρη.Μάλλον θα έχω την κατάρα του linux και δεν θα μπορώ να εγκαταστήσω όποια
διανομή και αν έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής.Να πω επίσης πως δεν έκανα κάποιο partition νομίζοντας πως αυτό θα γίνει κατά
την εγκατάσταση τoυ pclos.Τι να πω δεν ξέρω τι να κάνω και μέχρις στιγμής έφω απογοητευεί γιατί δεν μπορώ να 'σταυρώσω'
κάποια εγκατάσταση του linux.........
 

Μάλλον υπάρχει κάποια ασυμβατότητα που κάνει το σύστημα να κολλάει πριν καν φορτώσει το KDE (και το wizard  που σου λέει ο Κώστας). Επομένως δοκίμασε με την 3η ή την 4η επιλογή (safeboot) μήπως έχεις περισσότερη τύχη.

Αν όχι, δοκίμασε πάλι με την πρώτη επιλογή (livecd) με την εξής διαφορά:
πριν πατήσεις Εnter, κάνε τις εξής τροποποιήσεις στη γραμμή "Boot Options" (αυτή με τα σανσκριτικά στο κάτω μέρος της πρώτης οθόνης):
- εκεί που λέει acpi=on γράψε αcpi=off
- εκει που λέει vga=788 βάλε vga=normal
- πρόσθεσε την παράμετρο ide=nodma
- πρόσθεσε τη γραμμή pci=noacpi

Καλού κακού, κάνε και ένα media check (η προτελευταία επιλογή) μήπως έχεις πετύχει σε προβληματικό CD.

  Λοιπόν Δημήτρη επέλεξα πρώτα να κάνω το media check για να δω και να μην δοκιμάζω άσκοπα να κάνω εγκατάσταση.Από ότι κατάλαβα το cd θα είναι προβληματικό μιας και έβγαλε τα εξής πράγματα

The media check of the image /dev/hda is complete,and the result is FAIL,is it not recommended to use this media.

  Από το αποτέλεσμα κατάλαβα ότι πρόκειτε γιια προβληματκό cd αλλά αυτό που πρέπει να κάνω είναι να το γράψω σε κάποιο άλλο ή ΄χει πρόβλημα η διανομή(που δεν το νομίζω).Τέλος το έγραψα σε ένα επαννεγράψιμο cd λες να παίζει κανένα ρόλο???????

Δεν εχει σημασια το επανεγγραψιμο. Λοιπον Θανο, η μπες στο κοπο να ξανακατεβασεις τη διανομη, η ελα απο τη Hellug σημερα το απογευμα , να στη δωσω, η δοκιμασε να αντιγραψεις τo iso που εχεις σε αλλο cd...

Παντως μην απαγοητευεσαι. Βλεπεις μερικοι απο εμας για να καταφερουμε κατι, θα πρεπει πρωτα να εξαντλησουμε ολους τους νομους του Μερφυ!!!! constantinos2007-6-20 11:12:44

  Δηλαδή το πρόβλημα είναι στην διανομή και όχι στο cd.Αν το γράψω σε ένα άλλο cd θα παραμείνει το πρόβλημα????Ακόμη αν το ξανακατεβάσω να το κάνω πάλι από το ίδιο μέρος ή να ψάζω για άλλο torrent????

constantinos]η ελα απο τη Hellug σημερα το απογευμα , να στη δωσω.

Που είναι,δεν είμαι Αθήνα ??????

Nαι τωρα το ειδα οτι εισαι απο Λαρισα!!!

Τεσπα, ξαναγραψε το iso σε ενα αλλο cd & δοκιμασε παλι. Αν δε γινει ξανακατεβασε τη διανομη (δεν αργει & πολυ) & δοκιμασε.Λογικα θα τα καταφερεις!!

Κατεβασε τη απο εδω

& επελεξε το τριτο απο το τελος mirror, της Ιταλιας.

pc: αυτη την εικονα, οταν αρχισει να φορτωνει την βλεπεις??? (τη βλεπεις πατωντας το esc, μα οταν σου το γραψει, κατω αριστερα, πανω απο τη μπαρα φορτωσης (Press esc...)

constantinos2007-6-20 11:44:35

Θάνο όταν κατεβάζεις μια διανομή σε ISO, να κατεβάζεις και το λεγόμενο MD5SUΜ ένα αρχείο, συνήθως, που περιέχει έναν αριθμό (μακρυνάρι...) ο οποίος επαληθεύει ότι το ISO είναι εντάξει για να μπορείς να το κάψεις άνετα.

Η επαλήθευση γίνεται ως εξής. Εχοντας κατεβάσει το iso του PCLinusOS π.χ., δίνεις την εντολή:
ms5sum pclinuxos-2007.iso

και το πρόγραμμα σου απαντάει (μετά από λίγο) με έναν αριθμό:
cf31f44513c9b30caaa1f1d2c382c033

Εσύ ελέγχεις ότι αυτός ο αριθμός (τα πρώτα και τελευταία ψηφία του) είναι ίδιος με τον md5sum αριθμό  που είτε υπάρχει στο site του PCLinuxOS είτε περιέχεται συνήθως σε κάποιο αρχείο pclinuxos-2007.iso.MD5SUM.

Αν οι δύο αριθμοί ταιριάζουν είσαι οκ. Διαφορετικά, κάτη πήγε στραβά και πρέπει να το ξανακατεβάσεις. Αυτό είναι στάνταρ διαδικασία που πρέπει να ακολουθείς με μεγάλα αρχεία.

Και κάτι άλλο. Απέφευγε το κατέβασμα μεγάλων αρχείων μέσα από Firefox/Explorer. Να προτιμάς την εντολή:
wget -c http://www.some-distro-site.org/super-distro.iso

H παράμετρος -c  επιτρέπει να συνεχίσεις το κατέβασμα ενός "μισού" αρχείου ακόμα και μέρες αφότου το σταμάτησες....

 Nαι αυτό το αρχείο έχει κατέβει αλλά με μπέρδεψες λίγο με αυτές τις εντολές.

dimitris]Η επαλήθευση γίνεται ως εξής. Εχοντας κατεβάσει το iso του PCLinusOS π.χ., δίνεις την εντολή:
ms5sum pclinuxos-2007.iso

Την επαλήθευση την κάνω αφού έχω τρέχει το live cd και την γράφω εκεί στο boot loader ???Να πω ότι το αρχείο pclinuxos-2007.md5sum δεν μπορώ να το ανοίξω με κάποιον τρόπο.Ρίξε μια ματιά εδώ είναι το μέρος από που κατέβασα το iso και συγκεκριμένα εκεί που λέει Info Hash είναι αυτός ο αριθμός που λές???

dimitris]Και κάτι άλλο. Απέφευγε το κατέβασμα μεγάλων αρχείων μέσα από Firefox/Explorer. Να προτιμάς την εντολή:
wget -c http://www.some-distro-site.org/super-distro.iso

Συνήθως προτιμώ να κατεβάζω από torrent αλλά μιας και που το είπες που την πληκτρολογώ αυτήν την εντολή???
thanos2007-6-20 12:46:29

Θάνο μιλάμε για 2 διαφορετικές επαληθεύσεις.

Μια με το media check (αφού έχεις κάψει το ISO) και μία με το md5sum (πριν κάψεις το ISO). Προφανώς, η επαλήθευση με το md5sum είναι ΠΟΛΥ πιο σημαντική γιατί αυτή σου αποδεικνύει (ή όχι) ότι το ISO αρχείο έχει κατέβει σωστά.

Επομένως, πρώτα κάνεις τη διαδικασία με το md5sum.

Θεωρώ ότι έχεις ήδη εγκαταστήσει Linux. Αν δουλεύεις από Windows, κατέβασε το utility md5sum από εδώ:

D5SUM utility for Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/2003

Έστω λοιπόν ότι εχεις κατεβάσει τα δύο αρχεία
pclinuxos-2007.iso
pclinuxos-2007.md5sum

στην επιφάνεια εργασίας σου του Linux σου.
¶νοιξε μια κονσόλα/τερματικό και δώσε:

cd ~/Desktop

ls    (για να δεις ότι όντως είναι εκεί τα δύο αρχεία)

και μετά
md5sum -c pclinuxos-2007.md5sum

Περίμενε λίγο. Αν σου απαντήσει με ένα νούμερο και στο τέλος λέει SUCCESS ή ΕΝΤΑΞΕΙ  τότε μπορείς να κάψεις το ISO σε δισκάκι.

Αν χρησιμοποιήσεις το utility των Windows, η διαδικασία είναι πιο απλή χωρίς κονσόλες/τερματικά γιατί αυτό έχει γραφικό περιβάλλον.

  Λοιπόν κατέβασα το προγραματάκι που μου είπες από την διεύθυνση και έκανα το τεστ και μου έβγαλε αυτά που εμφανίζονται και στην εικόνα.Αυτό είναι το πρόγραμα που λες που δείχνει αν πρέπει να κάψουμε το iso????Γιατί από έχω δει δεν μου εμφανίζει κάποιο αριθμό για να κάνω επαλήθευση.Το μόνο που δεν έχω καταλάβει είναι που πληκτρολογώ την εντολή 'wget -c http://www.some-distro-site.org/super-distro.iso' για να κατεβάζω και να αποφύγω τον firefox ή τον ie....

  
thanos2007-6-20 13:37:4

Θάνο,

Έχω καταλάβει σωστά πως το μόνο λειτουργικό που έχεις εγατεστημένο στο pc  σου είναι τα win;  Οι εντολές που σου λένε τα παιδιά προυποθέτουν linux λειτουργικό ανεξάρτητα διανομής αλλά είναι άχρηστες στα win.

  Καλά κατάλαβες.Αλλά κάπου είχαν γράψει τα παιδιά πως αυτήν την συγκεκριμένη εντολή μπορώ να την χρησιμοποιήω και με τα win.Πάντως θα ξανακοιτάξω πάλι αυτά που μου γράψατε και θα ξαναπροσπαθήσω να κάνω την εγκατάσταση αλλιώς θα καταφύγω στην λύση του Κώστα δηλαδή να την κατεβάσω πάλι ή να δοκιμάσω κάποια άλλη διανομή(που δεν το νομίζω να γίνει πρόσφατα αν πρώτα δεν εγκαταστήσω κάποια διανομή)........

Θάνο, δεν έχω χρησιμοποιήσει το utility που κατέβασες αλλά δεν πρέπει να είναι και τόσο δύσκολο πια... Απλά, διάλεξε το ISO αρχείο του PCLinusOS και κάνε verify.

Για τις εντολές, το λάθος είναι δικό μου, είχα την εντύπωση ότι έχεις ήδη κάποια διανομή Linux.

Τέλος, το wget  υπάρχει και για Windows:

Wget for Windows

WGET 1.10.2 for Windows (win32)

Θανο, ΔΕΝ χρησιμοποιουνται εντολες του linux στα windows. Ενταξει το dos εκλεψε καποιες unix εντολες, μα ως εκει. & ΚΑΜΙΑ σχεση η κονσολα του linux, με τη κονσολα των windows!!

ok, υπεθετα οτι ειχες τσεκαρει πιο πριν το md5sum.

H καντο οπως σου λεει ο Δημητρης η αν εχεις εξαντησει την υπομονη σου,& τις προσπαθειες χωρις αποτελεσμα δοκιμασε να το κατεβασεις, ξανα. Ε, ποσο γκαντεμια πια??? linuxformat2007-6-21 13:14:3

εδω, λεει ο Texstar (o δημιουργος του PCLOS) πως τσεκαρουμε αν το cd που εχουμε ειναι οκ! (κανοντας boot απο αυτο):

Θανο, τι εκανες τελικα??? Καταφερες να το εγκαταστησεις???

 Όχι Κώστα όσες φορές και να το κάνω μου βγάζει το ίδιο πρόβλημα.Θα εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες μου να το κάνω εγκατάσταση αλλιώς  το ξανακατεβάζω για να δω αν θα γίνει κάτι(που δεν το νομίζω).Πάντως δεν θα τα παρατήσω μέχρι να βάλω linux.............
thanos2007-6-22 17:50:30

ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΑΣΕΤΟ!!! Αν δε τα καταφερεις:

Στειλε μου με pm τη διευθυνση σου, αν θες,να σου στειλω ενα cd, βρε Θανο!!! Μονο & μονο για την επιμονη σου!!constantinos2007-6-22 11:52:14

  Πάντως και να μου στείλεις ένα cd θα δουλεύει ή έχω εγώ κάποιο πρόβλημα με τον η/υ μου,ή ακόμη και αν το  ξανακατεβάσω θα γίνει η εγκατάσταση ή θα δημιουργηθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα?????Πάντως σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον όχι μόνο εσύ αλλά και όλους τους άλλους που λένε την γνώμη τους για να λυθεί το 'πρόβλημα'

thanos]   Πάντως και να μου στείλεις ένα cd θα δουλεύει ή έχω εγώ κάποιο πρόβλημα με τον η/υ μου,ή ακόμη και αν το ξανακατεβάσω θα γίνει η εγκατάσταση ή θα δημιουργηθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα?????Πάντως σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον όχι μόνο εσύ αλλά και όλους τους άλλους που λένε την γνώμη τους για να λυθεί το 'πρόβλημα'

1. κανε... εξορκισμο στο pc σου!!
2. ξανακατεβασε (εχεις τα σωστα links) & εγκατεστησε...

Eεεεε, αλοιμονο πια!!!!

 Ok πάω αμέσως τώρα να φέρω τον παπά για τον εξορκισμό του η.υ και μπορεί να ρίξω και κανένα ευχέλαιο για να φύγει το κακό μάτι.

Πέρα από την πλάκα θα αρχίζω να το ξανακατεβάζω αλλιώς θα σου στείλω πμ με την διεύθυνσή μου για το cd..........

 Λοιπόν ξανακατέβασα το pclinuxos  και έκανα τον έλεγχο με το ms5sum και μου έβγαλε ότι οι δύο αριθμοί είναι οι ίδιοι.Τώρα απομένει να το κάνω και boot για να δω τι θα γίνει,θα είναι η τελευταία ευκαιρία και αν αποτύχει θα το σπάσω το δισκάκι και θα ανεβάσω φωτό για να το δείτε και θα ασχοληθώ με το linux μόλις μου περάσουν τα νεύρα από τις αποτυχυμένες προσπάθειες που έκανα μέχρι στιγμής.Αν γίνει κάτι και εγκατασταθεί είτε θα με δείτε να μπαίνω στο φόρουμ με το linux είτε με τα win για απορίες για να λύσω στο linux...............
thanos2007-6-23 11:58:12

  Δεν άργησα και πολύ μιας και δεν έγινε τίποτα.Ακόμη και το linux με πήρε χαμπάρι αφού έλεγε κάτι για ash(@rx1d1@)
Τέσπα κάνω κανονικά το boot και ενώ περίμενα να γίνει κανονικά κατά την διάρκεια τώρα της εγκατάστασης μου έβγαζε ότι
'failed to load aufs module' dropping you to a limited shell

loading /initrd/bin/ash

/inintrd/bin/ash  can;t access tty; control turned off

Aυτά με λίγα λόγα έγιναν και μετά το άφησα και δεν έκανα τίποτα αφού δεν έχω άλλη επιμονή.....Mπορεί να ξαναπροσπαθήσω μετά από καιρό μπας και γίνει κάτι....

Εκανες εγκατασταση. εβγαλες το live cd. Mετα που επανεκινεις το pc, τι γινεται??? Αυτο πες μου...
Φορτωνει το λειτουργικο η οχι?? Μη φοβηθεις αν δε δεις το ubuntu. Δεν εχει χαθει. Θα προσθεσουμε μια γραμμουλα στη grub list & ολα οκ..

Υ.Γ: "ΠΣιΛΟΣ"???

constantinos2007-7-15 10:50:27

Συγνώμη που άργησα να απαντήσω, έλειπα για βουτιές. <?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Έκανα εγκατάσταση, μετά κάνει επανεκκίνηση το μηχάνημα μόνο του, πετάει το live cd έξω (δεν το έβγαλα εγώ) και βγάζει αυτή τη γραμμή εντολών που ανέφερα πιο πάνω. Μετά αφού δεν ξέρω τι να κάνω με τη γραμμή εντολών (πατούσα enter και δεν γινότανε τπτ) προσπάθησα να κάνω επανεκκίνηση αλλά τζίφος δεν έκανε τίποτα,! τότε κι εγώ έσβησα τον υπολογιστή με το ζόρι. Κατόπιν τον ξανανοίγω και βλέπω ότι το λειτουργικό δεν είχε φορτώσει, έβλεπα μόνο τα windows και το ubuntu. Πατάω να μπω στο ubuntu αλλά πάπαλα, έβγαλε κάτι error και σα να κατάλαβα ότι ζητάει το live cd του, πρέπει να το έστειλα αδιάβαστο   καθότι τα μπουρδούκλωσα λίγο τα πράγματα, έκανα νέο partition ext 3. Μετά μπαίνω στα windows και ρίχνω μια μάτια στο «ο υπολογιστής μου» αλλά το partition λείπει άρα δεν ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση. Εγώ τώρα τι να κάνω ; ???  μήπως πρέπει να γράψω κάτι στη γραμμή εντολών για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ;

Παμε ενα-ενα:

-Δε σε κουραζω,με πολλα-πολλα.

Αν δεν εχεις αρχεις στο Ubuntu, παμε για μια νεα εγκατασταση & των δυο (PCLOS & ubuntu)??

Εννοειτε τα windows, δε τα ενοχλουμε καθολου..

pc:Eσυ βουτιες, εμεις καφε στη ..πλατεια! Αθηνα, γαρ!!constantinos2007-7-15 21:32:1

Καλά ας ασχοληθούμε καλύτερα πρώτα με το PCLinuxOS και μετά βλέπουμε για το Ubuntu για να μη γίνει χαμός. <?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

ok. Λοιπον εβαλες το live cd. ετρεξε. Ετρεξες το wizadr της εγκαταστασης. Ορισες σαν / patition τον χωρο των 18G. (swap, δε θες, εχεις ηδη, απο οταν εβαλες το ubuntu.

Oρισες κωδικους root, kλπ.

ΟΤΑΝ τελειωσε η εγκατασταση, σου εβγαλε ενα μηνυμα που ελεγε οτι η εγκατασταση ολοκληρωθηκε, αν θες, μπορεις να κανεις restar.

Εκανες αποσυνδεση, σου ανοιξε, καποια στιγμη, το drive, αφαιρεσες το live cd, πατησες enter, εκανε restar, ο υπολογιστης,.

Λογικα θα σου εδεινε 3 επιλογες για το Linux & για τα windows.

(υποθετω, οτι ειδες τις ρυθμισεις του grub, κατα την εγκατασταση)

- Γινανε ολα αυτα???

Constantinos : ok. Λοιπον εβαλες το live cd. ετρεξε. Ετρεξες το wizadr της εγκαταστασης. Ορισες σαν / patition τον χωρο των 18G. (swap, δε θες, εχεις ηδη, απο οταν εβαλες το ubuntu.<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Μπα τα έκανα μαντάρα ! όρισα swap 800 MB (εγώ δεν φταίω εσύ είπες να κάνω swap ) και τα υπόλοιπα 28 MB (τόσο ήταν το παλιό partition ntfs) βλακεία μου το έκανα νέο ext 3 (αγγλικά βλέπεις ) και μάλλον έσβησε το περιεχόμενο.

 

Constantinos : Εκανες αποσυνδεση, σου ανοιξε, καποια στιγμη, το drive, αφαιρεσες το live cd, πατησες enter, εκανε restar, ο υπολογιστης,.

Όχι. Έκανα αποσύνδεση, έκανε restart εμφανίστηκε η γραμμή εντολών (που λέω εγώ) και μετά πέταξε το cd και μάλλον κάτι πρέπει να γράψω στη γραμμή εντολών, έτσι νομίζω ???  γιατί αλλιώς δεν κάνει τίποτα.

 

Constantinos : Λογικα θα σου εδεινε 3 επιλογες για το Linux & για τα windows.
(υποθετω, οτι ειδες τις ρυθμισεις του grub, κατα την εγκατασταση

 

Εδώ λίγο μπερδεύομαι ? εγώ τι έπρεπε να βάλω ;

To partition δεν φαίνεται στα Windows επειδή τα windows δεν καταλαβαίνουν από Linux κατατμήσεις (ext2/3/reiserfs) και δεν τις εμφανίζουν. Υπάρχει όμως ένα πρωτόγονο εργαλείο αν θες να βλέπεις από Windows τα αρχεία του Linux.

Niκο. δε "τα πηρα" καθολου.

Ισα-ισα που εκτιμω τη προσπαθεια σου & φυσικα θα σε βοηθησω, οσο χρειαστει.

Υπαρχουν δυο-τρια εργαλεια (εφαρμογες) που μπορεις μεσα απο windows να βλεπεις (& να δουλευεις) τα linux αρχεια.

Ειμαι στη δουλεια τωρα & δε τα εχω προχειρα. Αργοτερα θα τα δω & θα σου πω.

Εναλλακτικα παντως , να ξερεις οτι μπορεις να κατεβασεις τον TotalComander.

Eιναι διαχειριστης αρχειων (file manager) & μπορεις με αυττον να δεις/επεξεργαστεις αρχεια απο ΟΛΑ τα partition, που εχεις.

Με την εφαρμογη, που θα σου δωσω μετα (ext...κατι) θα μπορεις απο τα windows να δωσεις & ονοματα στα linux partitions (π.χ: F η Κ , αντιστοιχα δηλ. του C)

Kατι αναλογο μπορεις να κανεις & με το Linux reader (βεβαια δεν ειναιο τοσο καλο, οσο το αλλο. που σου λεω

- Δηλαδη τωρα εχεις στο pc: PCLOS-Ubuntu-windows???

constantinos]
- Δηλαδη τωρα εχεις στο pc: PCLOS-Ubuntu-windows???

Εχω Windows & PCLOS για το Ubuntu δεν ξέρω δεν ασχολήθηκα, είναι λίγο θολά τα πράγματα.

Είπα να κατεβάσω μερικά ελληνικά πακέτα με το Synaptic αλλά μου έβγαλε τα παρακάτω Failed :
 

APT system reports:

W: Failed to fetch
http://spout.ussg.indiana.edu/linux/pclinuxos/pclinux os/apt/pclinuxos/2007/RPMS.kde/kde-i18n-el-3.5.6-2pclos2007. noarch.rpm

404 Not Found

W: Failed to fetch
http://spout.ussg.indiana.edu/linux/pclinuxos/pclinux os/apt/pclinuxos/2007/RPMS.main/mozilla-firefox-el-2.0.0.3-1 pclos2007.i586.rpm

404 Not Found

W: Failed to fetch
http://spout.ussg.indiana.edu/linux/pclinuxos/pclinux os/apt/pclinuxos/2007/RPMS.main/mozilla-thunderbird-el-2.0.0 .0-1pclos2007.i586.rpm

404 Not Found

W: Failed to fetch
http://spout.ussg.indiana.edu/linux/pclinuxos/pclinux os/apt/pclinuxos/2007/RPMS.main/mozilla-thunderbird-enigmail -2.0.0.0-1pclos2007.i586.rpm

404 Not Found

Μήπως πρέπει να τα κατεβάσω απο αλλού ?
balsam2007-7-16 10:56:45

Kane πρωτα ενα Reload.Μετα γραψε στην αναζητηση στο synaptik τη λεξη greece. Μαρκαρε τα ολα & κατεβασε τα. Δες & πιο πανω στο forum, ειναι γραμμενο αναλυτικα & εχει howto & με εικονες.
Πιο πριν, ομως...:
-Ανοιξε μια κονσολα. Γραψε: su. Δωσε το κωδικο του root, που ορισες κατα την εγκατασταση.
μετα γραψε: apt-get upgrade. πατα Enter.
Μολις τελειωσει, κλεισε τη κονσολα & κανε τα παραπανω.
Αργοτερα θα γραψω, πως ρυθμιζονται ολα τα repos.

Πάλι η λεπτομέρεια έκανε τη διαφόρα ( το reload έκανε τη διφορά ), ξέχασα να πατήσω το reload ! το πάτησα και έτσι κατέβασα ολα τα πακέτα.
Τώρα προχωράω σε άλλες ρυθμίσεις και βλέπουμε.  

Να υποθεσω οτι με το PCLOS, μπηκες μεσα?? (στο internet)

-Kανε & αυτο με τη κονσολα που σου λεω, καλου-κακου...

constantinos]Να υποθεσω οτι με το PCLOS, μπηκες μεσα?? (στο internet)
-Kανε & αυτο με τη κονσολα που σου λεω, καλου-κακου...

Ε φυσικά με το PCLOS μπήκα, κανένα πρόβλημα.<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Αυτό με την κονσόλα ? θα εννοείς αυτό που γράφεις στο ποιο πάνω πόστ. Γιατί όμως πρέπει να το κάνω ντε και καλά; Θα το πετύχω άραγε ?   

 

Τι δε θα πετυχεις?? Να δωσεις μια εντολη??

Ελα τωρα.

Λοιπον αναμενουμε: screens & φυσικα πρωτες εντυπωσεις & ιδιαιτερα συγκριτικα με το ubuntu!!

-Aυτο, θα βοηθησει αρκετους, αλλωστε αυτη ειναι η ουσια:

-Να καταθετουμε την αποψη μας...!!

constantinos]Υπαρχουν δυο-τρια εργαλεια (εφαρμογες) που μπορεις μεσα απο windows να βλεπεις (& να δουλευεις) τα linux αρχεια.
Εναλλακτικα παντως , να ξερεις οτι μπορεις να κατεβασεις τον TotalComander.
Eιναι διαχειριστης αρχειων (file manager) & μπορεις με αυττον να δεις/επεξεργαστεις αρχεια απο ΟΛΑ τα partition, που εχεις.

Αυτός ο Total Commander που λες δεν είναι ο ίδιος που έχω μέσα στα windows ; γιατί από αυτόν, δεν μπορώ να δω το άλλο partition (Ε) που έχω.

 

<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Ok, εχει περασει καιρος & ισως κατι να μη θυμαμαι καλα
Παμε στα σιγουρα, λοιπον:
-Κατεβασε το: ExtIFS
-Tρεξτο (απο τα windows, φυσικα).
-Δωσε γραμματα, π.χ: L , H για τις linux partitions (δε χρειαζεται να δωσεις γραμμα στη swap, ας μη φαινεται, καλυτερα)
-Αφου τελειωσεις, θα σου βγουν οι δισκοι στο My computer, θα μπορεις να δεις/γραψεις οτι θες απο το ενα OS στο αλλο (& με τον Τ.C, που το ακριβως ιδιο αντιστοιχο του στο Linux, λεγεται Krusander & το κατεβαζεις, αν το θες, με το Synaptik)
-Αντε, περιμενουμε τα screens & τα σχολια σου, για τη διανομη...

constantinos]-Κατεβασε το: ExtIFS

Εκει μέσα είδα οτι αναφέρεται για ext2 partition ενώ το δικό μου είναι ext3, δεν υπάρχει πρόβλημα ; ?

 

  Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το λέει πως μπορεί να έχει και πρόσβαση και σε partitions ext3 οπότε προχώρα άφοβα.

Σωστος Θανο.
-Εγγυημενα σου λεω οτι διαβαζει & nfs ακομα!
constantinos2007-7-17 19:36:26