Αναβάθμιση από 11.2 σε 11.3

karditsiotis | Παρ, 11/26/2010 - 19:07 | 1' | 7

Έχω ένα dual boot pc όπου στον ένα σκληρό έχει τα suse και στον άλλο windows xp. Το '/' και το '/home' είναι σε διαφορετικές κατατμήσεις. Δίαβασα από την ιστοσελίδα του suse τι πρέπει να κάνω πάνω - κάτω, αλλά επειδή έχω σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου στο pc ψιλοκολλάω να προχωρήσω. Αν μπορεί κάποιος να μπεί στον κόπο να μου περιγράψει ακριβώς τι πρέπει να κάνω για την αναβάθμιση και τι κίνδυνοι υπάρχουν, θα ήμουν ευγνώμων.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Σε γενικές γραμμές μπορείς να ξεκινήσεις την εγκατάσταση κανονικά σβήνοντας το / partition και κρατώντας το /home. Εκεί δηλαδή είναι το όλο θέμα. Όταν φτάσει η εγκατάσταση στο σημείο όπου ρυθμίζει τα partitions πρέπει να επιλέξεις να ορίσεις μόνος σου τα partitions, διαλέγοντας να χρησιμοποιήσεις τα υπάρχοντα κάνοντας format όμως μόνο στο / και όχι στο /home. Με αυτόν τον τρόπο όλες οι ρυθμίσεις του kde (plasma settings, wallpapers κ.λπ.) καθώς και οι ρυθμίσεις των εφαρμογών διατηρούνται, μιας και όλα τα σχετικά configuration files βρίσκονται στο home σου. Βέβαια οι εφαρμογές που είχες εγκαταστήσει πρέπει να εγκατασταθούν ξανά. Μπορείς να σώσεις σε ένα αρχείο XML όμως τν πληροφορία ώστε μετά να τις εγκαταστήσεις ατόματα. Θα πας στο Yast->Software Management->File->Export και θα επιλέξεις πού θέλεις να σώσεις το αρχείο. Αντίστοιχα, αφού κάνεις τη νέα εγκατάσταση, πας πάλι στο Yast->Software Management->File και επιλέγεις import και διαλέγεις το αρχείο που έσωσες. Επίσης δεν διατηρούνται οι ρυθμίσεις των repositories, δηλαδή πρώτη δουλειά στο νέο σύστημα θα είναι να προσθέσεις ότι repo είχες (από Yast->Software Repositories->Add και επιλέγεις Community Repositories για μια λίστα με τα βασικότερα (έχει και το pacman) ή επιλέγεις Specify URL και προσθέτεις όποιο θέλεις (για πιο custom repos). Ότι απορίες έχεις πες πριν ξεκινήσεις.

************************

www.postokano.gr

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κάτι ακόμα: πως θα σιγουρευτώ ότι δεν θα μου πηράξει τον grub (θέση και ριθμίσεις)?

karditsiotis]Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κάτι ακόμα: πως θα σιγουρευτώ ότι δεν θα μου πηράξει τον grub (θέση και ριθμίσεις)?

Όσον αφορά τη θέση επιλέγεις να εγκατασταθεί ο grub στο ίδιο partition που ήταν εγκατεστημένος και ο παλιός (το πιο πιθανό είναι να είχε εγκατασταθεί σε όλο το δίσκο δηλαδή /dev/sda π.χ.). Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης φτάνεις σε ένα σημείο όπου επιλέγεις πού θα εγκατασταθεί ο grub και επιλέγεις από drop-down list.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα αυτό System Upgrade στο wiki του opensuse. Νομίζω ότι δε θα έχεις πρόβλημα να κάνεις απευθείας αναβάθμιση οπότε και δε θα πειραχτεί ούτε ο grub ούτε οι εφαρμογές.

************************

www.postokano.gr

Κανε αναβαθμιση κανονικα, κλικ και κλικ και σε λιγη ωρα θα εισαι με το νεο οpenSuse τις ρυθμισεις, εφαρμογες και αρχεια σου οπως ακριβως ηταν.
Αλλομονο, δεν υπαρχουν τετοια προβληματα οπως να χαθουν αρχεια.
Κλικ και κλικ και γινονται ολα αυτοματα χωρις ν' ανησυχεις για κατι.

YET ANOTHER GREEK LINUX BLOG

Και η στραβή έγινε... Έκανα ακριβώς ό,τι μου γράψατε παραπάνω και: στον grub υπάρχει και το 11.3 και το 11.2, αλλά κανένα δεν ξεκινά καθώς μου γράφει ότι δεν υπάρχει τέτοιο partition (όταν επιλέξω την κάθε έκδοση να την φορτώσει). Τα windows ευτυχώς δεν πειράχτηκαν και ανοίγουν. Τώρα τι μπορώ να κάνω για να φτιάξω το partition των linux (με καίει γιατί έχω και διάφορα αρχεία της δουλειάς μου στο home);

Εαν επιλέξω στον bootloader 'opensuse 11.3' γράφει 'error 22:no such partition found', εαν 'opensuse 11.3' γράφει ένα κειμενάκι που αναφέρει τον kernel και το format του δίσκου (exts 2) και στο τέλος γράφει 'error 15: file not found'. Καμιά σκέψη για βοήθεια ή καμιά ιδέα τι μπορεί να έκανα λάθος;

ΕΥΡΗΚΑ!!!!!! το έψαξα στο google και βρήκα το εξής: πάει και βάζει τον kernel του 11.3 σε άλλο partition από ότι αυτόν του 11.2. του 11.3 ήταν στο hd1,1 και του 11.2 στο hd0,1. όταν φορτώσει ο grub έκανα edit και άλλαξα τη θέση που ψάχνει τον kernel του 11.3. πάτησα reboot και ΟΚ!!! το άρθρο που με βοήθησε είναι αυτό αν και έκανα live usb το gparted και δεν έβγαλα άκρη έτσι http://forums.opensuse.org/english/get-help-here/install-boot-login/443463-error-22-no-such-partition-grub-after-opensuse-11-3-install.html