Εγκάτασταση ubuntu/mint

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 1' | 9

Στον υπολογιστή μου έχω εγκατεστημένα τα fedora 7.Παλιότερα προσπάθησα να εγκαταστήσω και ubuntu 6.10 αλλά μετά ο grub ξεκινούσε μόνο τα ubuntu.Τώρα λέω να κάνω άλλη μία προσπάθεια και να εγκαταστήσω ή τα ubuntu 7.04 ή την τελευταία έκδοση του mint linux.Υπάρχει τρόπος ώστε κατά την εγκατάσταση να κάνω κάποια ρύθμιση για να ξεκινάει o grub και τα fedora;
george22007-6-18 13:3:44

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Γιώργο τα Ubuntu γενικά είναι πολύ φιλική διανομή, τα Mint ειδικά είναι ακόμα πιο φιλικά δεδομένων των έξτρα προγραμμάτων και ευκολιών που έχουν προεγκατεστημένα.
Λογικά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσεις πρόβλημα με τον grub με κανένα από τα δύο.  Εγω θα επέλεγα Mint.
Σε κανένα από τα δύο όμως δεν έχεις την δυνατότητα να τροποποιήσεις τον grub κατα την εγκατάσταση.
Στην απίθανη περίπτωση που δεν σου "δεί" τα Fedora, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ενημερώσεις εσύ τον grub για την ύπαρξη των Fedora.
Η διαδικασία είναι απλή και για αρχάριο χρήστη, οπότε μην προβληματίζεσαι με αυτό.  Κάνε την εγκατάσταση και αν κάτι πάει στραβά εδώ είμαστε.
Θα παρακολουθώ το post σου για να δώ τι έκανες και είμαι στην διάθεση σου για κάθε βοήθεια.

Ευχαριστώ!!Κατεβάζω τώρα τη Mint.Μόλις κάνω εγκατάσταση θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

Λοιπον μόλις εγκατέστησα την ubuntu 7.04(βαρέθηκα να κατεβάσω την mint) αλλά δυστυχώς ο grub δεν βρήκε τη Fedora.Τι πρέπει να κάνω για να μπορώ να ξεκινήσω τη Fedora; Έχω σημαντικά αρχεία και δεν θέλω να τα χάσω.

Λογικά τα ubuntu πρέπει να έχουν κάνει mount και το partition που έχεις εγκαταστήσει τα fedora.
Ανοιξε λοιπόν τον δίσκο που περιέχει τα fedora και αναζήτησε το αρχείο menu.list (θα to βρείς στο /boot/grub/menu.list).  Ανοιξε το αρχείο και εντόπισε τις γραμμές που αφορούν την εκκίνηση των fedora.  Θά πρέπει να έχου μορφή παρόμοια με αυτή :
title        Linux Mint, kernel 2.6.20-16-generic
root        (hd0,7)
kernel        /boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID=e11a5ddc-ce33-43ac-bde2-ee4b3121606a ro quiet splash
initrd        /boot/initrd.img-2.6.20-16-generic
quiet
savedefault
Σημείωσε με προσοχή τις γραμμές αυτές γιατί θα χρειαστεί να τις αντιγράψεις (η πιο ασφαλής πρακτική είναι το copy - paste )

Στην συνέχεια άνοιξε κονσόλα και γράψε :
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
θα σου ζητήσει πρώτα τον κωδικό σου (τον οποίο δεν βλέπεις κατα την πληκτρολογηση του) και στην συνέχεια θα σου ανοίξει το αρχείο menu.lst των ubuntu.  Πήγαινε στο τέλος του αρχείου και πρόσθεσε τις γραμμές που είχες δεί πρίν στο αντιστοιχο αρχείο απο τα fedora.  Σώσε το αρχείο σου και κλείστο.

Στην επόμμενη εκκίνηση του συστήματος σου πρέπει να βλέπεις και την επιλογή των fedora.

Περιμένω να μας γράψεις οτι όλα πήγαν καλά.

ΕυχαριστώΤελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο!!

Πάντως αν έχεις την υπομονή θα σου πρότεινα να κατεβάσεις την Mint και να τις δώσεις μια ευκαιρία.  Κατά την άποψη μου είναι και πιο ελκυστική και πιο λειτουργική.

OK θα την κατεβάσω κάποια στιγμή και θα τη δοκιμάσω.Να ρωτήσω και κάτι άλλο:Όταν υπάρχει κάποια αναβάθμιση για τον πυρήνα (είτε στο ubuntu είτε στο fedora) δημιουργείται μία νέα εγγραφή στον grub ώστε αν δεν δουλέψει ο νέος πυρήνας να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον προηγούμενο. Όταν έγινε αυτό (αφού κατέβασα τα update του ubuntu άλλαξαν οι ρυθμίσεις στο αρχείο menu.lst και έτσι έπρεπε να κάνω τις ρυθμίσεις από την αρχή για να ξεκινάει το fedora.Γίνεται να κάνω κάποια ρύθμιση ώστε να μην χρειάζεται αυτή η διαδικασία κάθε φορά που εγκαθιστώ kernel updates;

Δεν νομίζω αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή εξειδικευμένη εργασία.
Απλώς μαρκάρισε με # μπρόστα τις καταχωρήσεις  που δεν χρειάζεσαι, με την ανάλογη προσοχή φυσικά.

Γιώργο,
Έχω την αίσθηση ότι το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι το Unbutu δεν αναγνώρισε από την αρχή το Fedora.  Νομίζω ότι η μόνη λύση είναι να του θυμίζεις εσύ την ύπαρξη των Fedora (μετά από κάθε αναβάθμιση του πυρήνα) μέχρι να κάνεις κάποια νέα εγκατάσταση η οποία θα διορθώσει αυτόματα το πρόβλημα.
Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί ενώ είδε από την αρχή μόνο του το partition του Fedora το αγνόησε στην εγκατάσταση του grub.

Και μιά συμβουλή (αν υποθέσουμε ότι είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές).
Δημιούργησε ένα νέο partition στό οποίο θα αποθηκεύεις όλη τη δουλειά σου και στο οποίο θα μπορείς να έχεις πρόσβαση ανεξάρτητα από το ποιά διανομή τρέχεις κάθε φορά.  Έτσι θα αισθάνεσαι πιο ανεξάρτητος και θα πειραματίζεσαι εκ του ασφαλούς με τις νέες διανομές.