OpenSUSE 11.3 - πρόβλημα με Wacom Intuos (serial)

aris_52 | Δευ, 10/11/2010 - 22:21 | 2' | 8

Πρόσφατα αναβάθμισα από OpenSUSE 11.2-64bit σε OpenSUSE 11.3-64bit (με zypper dup) και όλα πήγαν ρολόι. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι ότι δεν μπρορώ να κάνω να δουλέψει η ταμπλέτα που έχω (Wacom Intuos με σειριακή σύνδεση, όχι USB, μοντέλο GD-0608-R) η οποία δούλευε άψογα στο 11.2 ρυθμισμένη με το εργαλείο Sax2.

Από ό,τι ξέρω, το 11.2 είχε xorg 1.6.5 και driver για Wacom της σειράς 0.8.x ο οποίος όπως είδα σε άλλα forum υποστηρίζει τις σειριακές ταμπλέτες, αλλά δεν λειτουργεί με xorg>=1.7 (ούτε μεταγλωττίζεται). Ο  νέος driver της σειράς 0.10.x (που είναι για xorg>=1.7 μάλλον δεν υποστηρίζει σειριακές ταμπλέτες, παρόλο που στην εισαγωγική σελίδα του http://linuxwacom.sourceforge.net/index.php/main αναφέρεται ότι υποστηρίζονται. Δοκίμασα όλες τις εκδόσεις 0.10.x  τοθ xf86-input-wacom/xf86-input-wacom και καμιά δεν δούλεψε.

Μήπως κάποιος ξέρει κάποιον τρόπο για να δουλέψει η ταμπλέτα στο 11.3;

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Χωρίς να έχω ταμπλέτα, με μια αναζήτηση στο YaST είδα δυο πακέτα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

Tο πακετάκι με τους drivers είναι το wacom-kmp-desktop (ή το αντίστοιχο -default ή ανάλογο του kernel που έχεις περάσει) έκδοση 0.8.1, δες αν το έχεις περασμένο.

Για την ρύθμιση, ο SaX2 δεν υπάρχει πια, υπάρχει όμως το πακέτο kcm_tablet που υποτίθεται οτι μπορείς να το ρυθμίσεις με αυτό, εφόσον το βρει ο hal ή υπάρχει στο xorg.conf. Δοκιμάζεις και βλέπουμε. 

Το wacom-kmp-desktop είναι ο οδηγός του πυρήνα για τις ταμπλέτες USB. Το έχω ήδη δοκιμάσει, καθώς και το kcm_tablet, το οποίο είναι απλώς άρθρωμα του κέντρου ρυθμίσεων συστήματος του KDE και προϋποθέτει να έχει ήδη φορτωθεί ο οδηγός wacom_drv.so του Χ11, πράγμα που στην περίπτωσή μου δεν συμβαίνει.

Bεβαιώσου οτι το kernel module είναι φορτωμένο με την εντολή lsmod | grep wacom (πρέπει να μην σου επιστρέψει κενό)

Αν δεν είναι, φόρτωσέ το με την εντολή (σαν root) modprobe wacom και κάνε ένα restart στον Χ (logout και login, όχι κανονικό restart) και δες αν αλλάζει κάτι.

Αν δεν βοηθήσει αυτό, ενώ το kernel module φορτώνει, θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε xorg.conf και να το φορτώσουμε απο εκεί.

 

 

 

 

Όλα αυτά που προτείνεις έχουν γίνει, χωρίς αποτέλεσμα. Ο οδηγός wacom.ko του πυρήνα αφορά σε USB συσκευές, οι σειριακές χρησιμοποιούν τον wacom_drv.ko που βρίσκεται στο /usr/lib64/xorg/modules/input/. Αυτός (που εγκαθίσται με το OpenSUSE 11.3) δεν είναι προφανώς μεταγλωττισμένος με υποστήριξη για σειριακές ταμπλέτες σε xorg server 1.8.0. Άρχισα να υποψιάζομαι ότι χρειάζεται κάποιο patch για να υπάρξει αυτή η υποστήριξη.

Ρίξε μια ματιά κ στο log των X αμέσως αφού σου ανοίξει το γραφικό περιβάλλον, ίσως δεις εκεί κάποιο μήνυμα που να εξηγεί λίγο καλύτερα τί γίνεται.

Στο δικό μου σύστημα (debian) το πιο πρόσφατο log είναι στο /var/log/Xorg.0.log

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Θα το δω στο σπίτι όπου έχω τον συγκεκριμένο υπολογιστή. Επίσης θα επισυνάψω και το xorg.conf με τις ρυθμίσεις που έχω κάνει για την ταμπλέτα. Βέβαια ο xorg server 1.8.0 δεν χρειάζεται xorg.conf και λειτουργεί με τα αρχεία ρυθμίσεων που βρίσκονται στο /etc/X11/xorg.conf.d/

Ευτυχώς δεν είσαι ο μόνος, κοίτα λίγο στα https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=444641 και https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=627065

Δεν βγάζω άκρη να σου πω την αλήθεια απο αυτά που διαβάζω, δεν καταλαβαίνω τι απο όλα μπορεί να φταίει,  και ποιά η πιθανή λύση απο όλα αλλά για αρχή κοίτα στο στο https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=627065#c19 και βλέπουμε.

Η λύση που δούλεψε σε μένα (τη γράφω στα αγγλικά για να βοηθήσω -ίσως- ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα):

 

HOW MY OLD WACOM INTUOS SERIAL TABLET (MODEL GD-0608-R) WORKED ON MY OPENSUSE 11.3-64bit SYSTEM (USING XORG 1.8.0)

 

A) Driver link: http://sourceforge.net/projects/linuxwacom/files/xf86-input-wacom/xf86-input-wacom-0.10.6.tar.bz2/download - this driver has no support for serial tablet, so must be patched.

B) Patch link: http://linuksowo.pl/index.php?t=getfile&id=642&S=e9023b3a3c415bbedd71cf7d5d0eb6b5 (please copy this link to your browser's address bar)

C) xorg-x11-driver-input package has to be allready installed.

Needed packages to compile the driver: autoconf, automake, make, gcc, kernel-source, kernel-syms, libtool, xorg-x11-devel, xorg-x11-server, xorg-x11-sdk

Using terminal:

 1) unpack the downloaded driver (xf86-input-wacom-0.10.6.tar.bz2)

 2) copy the downloaded patch file (xf86-input-wacom_git-20100511.patch) to the unpacked driver dir

 3) cd dir to unpacked

 4) apply patch: patch -p1 -i xf86-input-wacom_git-20100511.patch

 5) Re-run autotools: aclocal && automake && autoconf (IMPORTANT!! If you skip this you will get a "missing gWacomSerialDevice symbol" error when X tries to load the Wacom driver)

 6) ./configure

 7) make

 8) su make install

 9) copy the new compiled "wacom_drv.la" and "wacom_drv.so" from /usr/local/lib/xorg/modules/input to /usr/lib64/xorg/modules/input, replacing the old files (as root).

10) modify the existing /etc/X11/xorg.conf.d/20-wacom.conf OR create a new / modify the existing /etc/X11/xorg.conf file to contain the following entries (if you use 20-wacom.conf the file must contain ONLY the following entries):

Section "InputDevice"
  Driver       "wacom"
  Identifier   "stylus"
  Option       "Device" "/dev/ttyS0"
  Option       "InputFashion" "Pen"
  Option       "Mode" "Absolute"
  Option       "Name" "INTUOS v1+2 Stylus (SERIAL)"
  Option       "Protocol" "Auto"
  Option       "Type" "stylus"
  Option       "Vendor" "WACOM"
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver       "wacom"
  Identifier   "eraser"
  Option       "Device" "/dev/ttyS0"
  Option       "InputFashion" "Eraser"
  Option       "Mode" "Absolute"
  Option       "Name" "INTUOS v1+2 Eraser (SERIAL)"
  Option       "Protocol" "Auto"
  Option       "Type" "eraser"
  Option       "Vendor" "WACOM"
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver       "wacom"
  Identifier   "cursor"
  Option       "Device" "/dev/ttyS0"
  Option       "InputFashion" "Tablet"
  Option       "Mode" "Absolute"
  Option       "Name" "INTUOS v1+2 (SERIAL)"
  Option       "SendCoreEvents" "on" #OPTIONAL
  Option       "Type" "cursor"
  Option       "Vendor" "WACOM"
EndSection

Section "ServerLayout"
  Identifier   "Layout[all]"
  InputDevice  "stylus" "SendCoreEvents"
  InputDevice  "eraser" "SendCoreEvents"
  InputDevice  "cursor" "SendCoreEvents"
EndSection

11) restart X (or logout - login)

Now the tablet works!!

Testing: Enter into a terminal the command xsetwacom --list and you will get:
             stylus           STYLUS   
             eraser           ERASER   
             cursor           CURSOR

OPTION: If you use KDE install the kcm_tablet package to control your tablet.

Many thanks to the people who worked to create the patch!!!