Πρόβλημα με Ubuntu 10.04 και Grub

torturesauce | Τρί, 08/17/2010 - 16:20 | 9' | 16

Υπολογιστής:

Acer Aspire 8930G

Intel Core2 Duo 2.13GHz

4GB DDR3 RAM

Δύο σκληροί δίσκοι: ένας 500GB με δύο NTFS partitions (το ένα με τα Windows 7 Home Premium 32-bit) και ένας 320GB με δύο partitions, ένα NTFS και ένα EXT4 με Ubuntu 10.04

 

Κατ' αρχάς, σας χαιρετώ όλους. Είναι το πρώτο μου post σε αυτό το forum και είμαι σίγουρος πως χάρη σε αυτό το site (και το περιοδικό, φυσικά) θα μάθω πολλά ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τον κόσμο του ανοικτού λειτουργικού. Είμαι ακόμη πρωτάρης (φαντάζομαι θα το καταλάβατε, αφού το πρώτο μου post έχει σχέση με πρόβλημα!), αλλά πάνω-κάτω έτσι δεν ξεκινάμε όλοι;

Λοιπόν:

Όπως διαβάσατε και πιο πάνω, έχω dual-boot σύστημα με Win7 και Ubuntu 10.04, τα οποία επιλέγω με το Grub κάθε φορά που ανάβω το PC.

Πριν μερικές εβδομάδες μπήκα στο Ubuntu και έτρεξα τον Update Manager. Όλα πήγαιναν ρολόι, ώσπου το πρόγραμμα ανακάλυψε ότι εγώ είχα πειράξει τις ρυθμίσεις του Grub. Βλέπετε, το Grub μου άφηνε πέντε δευτερόλεπτα για να επιλέξω λειτουργικό, και επειδή αυτό με ενοχλούσε, μπήκα στις ρυθμίσεις του Grub (σε ένα αρχείο κειμένου που περιέχει τις παραμέτρους) και, αν θυμάμαι καλά, έβαλα μια παύλα πριν από την επιλογή TIMEOUT (ή έβαλα 0, δεν θυμάμαι ακριβώς). Η αλλαγή έγινε επιτυχώς και εδώ και καιρό επιλέγω το λειτουργικό που θέλω χωρίς να φοβάμαι για αντίστροφες μετρήσεις.

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα;

Ο Update Manager, προφανώς, υπέθεσε ότι για να αναβαθμιστεί το Grub και το Kernel του Linux δεν θα έπρεπε να είχα πειράξει το αρχείο. Έτσι, το kernel αναβαθμίστηκε, αλλά έφαγα μπόλικα error messages και, όταν έγινε restart, δεν μπορούσα να μπω στο Linux. Το Grub μου εμφανίζει δύο kernels (το πιο καινούριο και το αμέσως προηγούμενο), μα όποιο και να διαλέξω, εμφανίζεται η μωβ οθόνη με το λογότυπο του Ubuntu και τις τέσσερις τελείες που γίνονται κόκκινες. Όση ώρα και να το αφήσω έτσι, δεν μπορώ να μπω. Κατά τα άλλα, το Grub και τα Windows 7 δουλεύουν άψογα.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού είχε ένα boot disc με το Ubuntu, αλλά όταν το φόρτωσα μου έλεγε "no live device found". Όταν έβαλα το Monomaxos σε live boot, δούλεψε άψογα. Οπότε, αν χρειαστεί να βάλω νέο open λειτουργικό, θα μπορώ πρώτα μέσω του Monomaxos να πάρω τα αρχεία που έχω στο EXT4 (δεν είναι πολλά...) και να τα βάλω σε ένα από τα NTFS partitions, και όταν γίνει το φορμάρισμα να τα ξαναβάλω πάλι πίσω. Το είχα ξανακάνει αυτό όταν μεταφέρθηκα από τα 9.10 στα 10.04 κάνοντας εγκατάσταση από την αρχή αντί να κάνω αναβάθμιση, επειδή ένας συμφοιτητής μου μου έλεγε πως "αν κάνεις αναβάθμιση, δεν θα δουλεύει με τίποτα". Δεν ήθελα να το ρισκάρω, αρχάριος γαρ, και τον άκουσα. Τουλάχιστον, όμως, χάρη σ' αυτή την απόφαση άλλαξα τα partitions, αφού αρχικά είχα ολόκληρο τον 320άρη αφιερωμένο στο Linux και δε χρειαζόμουν τόσο χώρο. Οπότε βγήκε και κάτι καλό απ' αυτό.

Και τώρα έχω και έναν άλλο προβληματισμό: γενικώς, το Ubuntu μου άρεσε ως λειτουργικό, με απογοήτευσε, όμως, στο διαχειρισμό κάποιων συγκεκριμένων εφαρμογών που ήθελα. Βλέπετε, το Linux αυτή τη στιγμή το χρειάζομαι περισσότερο για οπτικοακουστικές καλλιτεχνικές εφαρμογές, όπως για δημιουργία μουσικής, μοντάζ βίντεο ή ήχου, επεξεργασία ή δημιουργία εικόνων και 3D modeling. Τις γνωστότερες από αυτές τις εφαρμογές (Gimp, Inkscape, Blender, Audacity) τις έχω χρησιμοποιήσει τόσο σε Linux όσο και σε Windows και έχω μόνο θετικά σχόλια γι' αυτές, ενώ άλλες όπως το Rosegarden και άλλες μουσικές εφαρμογές μου φάνηκαν λίγο δύσκολες στην αρχή, αλλά μαθαίνονται. Με απογοήτευσαν, ωστόσο, τα bugs και τα κρασαρίσματα σε κάποιες από αυτές τις εφαρμογές, το Ubuntu Studio το είχα βάλει ως πολλαπλά packages πάνω στα 9.10 και το μετάνιωσα, ενώ ένας άλλος συμφοιτητής μου μου είπε πως έκανα "κακή επιλογή που έβαλα το Ubuntu" και πως θα έπρεπε να ασχοληθώ με λειτουργικά όπως τα Slackware και OpenBSD, που χρησιμοποιεί ο ίδιος.

Απ' ότι είδα στο περιοδικό, η εγκατάσταση του Slackware είναι αρκετά ζόρικη, αλλά η "εύκολη" διανομή του, Absolute, που είδα στο περιοδικό, μου τράβηξε την προσοχή. Επίσης, ενδιαφέρουσα μου φάνηκε η ArtistX, που επίσης είδα στο περιοδικό και φαίνεται πως αρμόζει στις ανάγκες μου. Και, φυσικά, ο Monomaxos με εντυπωσίασε με την ταχύτητα και την ανταπόκρισή του (αν και, για να λέμε την αλήθεια, τον χρησιμοποίησα μόνο για 1-2 λεπτά για να βεβαιωθώ ότι τα αρχεία μου στο EXT4 partition είναι εντάξει). Και πάλι, όμως, οι δύο τελευταίες είναι βασισμένες στα Ubuntu 10.04. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για μένα, καθώς είμαι χρήστης του Ubuntu για έξι μήνες τώρα και πάνω-κάτω έχω μάθει τα χαρακτηριστικά τους (και τις... ιδιοτροπίες τους), αλλά όταν μου λένε πως "το Ubuntu είναι κατώτερο από το Slackware" για τα οποία δεν ξέρω τίποτα, δεν ξέρω τι να αποφασίσω.

Οπότε, έχω διπλό πρόβλημα. Από τη μια δεν μπορώ να μπω στο Ubuntu, από την άλλη δεν ξέρω αν πρέπει να παραμείνω σε αυτό ή να τα αντικαταστήσω με άλλο λειτουργικό. Κι επειδή το Grub έχει "καπελώσει" όλα τα άλλα boot functions (εκτός από το CD/DVD drive, ευτυχώς), φοβάμαι μη γίνει τίποτα κατά την αλλαγή λειτουργικού και δεν μπορώ μετά να μπω ούτε στα Windows.

Ευχαριστώ in advance, παιδιά. Βοηθήστε έναν ταπεινό n00b...

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

τελικα δεν καταλαβα τι θες..

μια λύση ειναι περνας ξανα το ubuntu  στο διαμερισμα  ( που ειναι και τωρα )  και καθαρισες..  μην πειραζεις πολύ τα πραγματα και τις ρυθμισεις μαι και εισαι νεος χρηστης. οταν παλιωσεις και ξερεις μερικα πραγματα για εντολές - ρυθμίοσεις  πειραματίσου τότε..  οσο για slackware  χρειαζεται λιγο παραπνω χρόνο , διοτι  πρπει να μαθεις να χειριζεσαι ευκολες διανομες οπως debia n ubuntu  και παραγωγα του monomaxos   κια μετα σε πιο "γκουρουδικες" ..

Εγω θα προσπαθουσα να επαναφερω το grub

παρε ενα live cd του ubuntu και bootαρε απο εκει

επειτα κανε mount to partition που εχεις τον grub λογικα εκει που ειναι το ubuntu

   mount /dev/sdax /mnt       (οπου χ το partition ubuntu)

επειτα εγκαθηστεις τον grub

  grub-install –root-directory=/mnt /dev/sdx    (οπου χ το partition του ubuntu)

και εισαι ετοιμος κανεις επανεκινηση και μπαινεις παλι στο ubuntu

Σε περιπτωση που δεν δει τα win δωσε

  sudo update-grub

όσο για slack bsd και τετοια θελουν αρκετη πειρα γιατι στηνεις μονος σου

ολο το συστημα

 

In a world without walls and fenches who needs Windows and Gates?

Κάποιες παρατηρήσεις για τα όσα διάβασα.

Κατ' αρχήν, το Linux είναι ΕΝΑ. Το Linux είναι ο ΠΥΡΗΝΑΣ. Άρα δεν έχουμε να κάνουμε με "ΤΑ LINUX", αλλά με "ΤΟ LINUX". Επίσης, όταν μιλάμε για "διανομές", μιλάμε για ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ λειτουργικά συστήματα. Συνεπώς, δεν λέμε "τα Ubuntu", "τα Slackware", αλλά "ΤΟ (λειτουργικό σύστημα) Ubuntu", "TO (λειτουργικό σύστημα) Slackware", κ.ο.κ.  Μην αποκαλούμε τα πάντα στον πληθυντικό, επειδή έτυχε να λέμε "TA WINDOWS" (=Παράθυρα, πληθυντικός).

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το να λέει κάποιος ότι "το Slackware, το BSD, το Gentoo, κλπ., είναι ανώτερο από το Ubuntu"!  Τι θα πει "ανώτερο"; Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα είναι αυτό που ταιριάζει στις ΑΝΑΓΚΕΣ μας. Πχ. το Ubuntu Studio, για σένα που ασχολείσαι με οπτικοακουστικά αρχεία, μπορεί να είναι η καλύτερη διανομή, ενώ για κάποιον που απλά θέλει να μπαίνει στο internet και στη σελίδα του στο Facebook, να είναι παντελώς αδιάφορα τα προγράμματα που περιέχει. Υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα λειτουργικά, ανάλογα με τον βαθμό εμπειρίας του κάθε χρήστη. Ως νέος, θα πρέπει να εστιάσεις στο Ubuntu Studio ή στο Linux Mint ή στο Ubuntu ή ακόμα και στην Ultimate Edition. Το Slackware ή τα διάφορα BSD (που ΔΕΝ είναι Linux, αλλά ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα (πυρήνας), είναι για πιο έμπειρους χρήστες.

Για το θέμα του grub, διορθώνεται όπως σου έγραψε και ο neos παραπάνω, αλλά υπάρχει και η λύση της καθαρής εγκατάστασης και μη σκαλίσματος, που σου έγραψε ο hellaspc1. Προφανώς μιλάμε για grub2 και εσύ θα πρέπει να πείραξες το αρχείο grub.cfg, το οποίο δεν πρέπει να πειράζεις.

Καλώς ήλθες στο Linux. Να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να πειραματίζεσαι πριν μάθεις τα βασικά και ότι το Linux ΔΕΝ είναι Windows.

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

OK, ευχαριστώ πολύ για το feedback, παιδιά. Ναι, ippokratis, αν δεν με απατά η μνήμη μου, το grub.cfg πείραξα. Όταν στρώσω το grub, λογικά θα επανενεργοποιηθεί ο μετρητής που μου αφήνει 5 δευτερόλεπτα για να διαλέξω λειτουργικό. Υπάρχει κάποιος πιο ασφαλής τρόπος για να απενεργοποιηθεί αυτό; Αν όχι, δεν με πειράζει, θα το συνηθίσω.

 Υπαρχει ναι, (Συστημα>Κεντρο Ελεγχου> Startup Manager), μα αφου θες να σκαλιζεις εγκατεστησε καλυτερα τον Burg Manager,

που τα κανεις ολα πιο ευκολα και οσο να' ναι ειναι και πολυ πιο ομορφος.

Αν επιμενεις για τον Grub, σα νεο χρηστη θα σου προτεινω να κανεις τις οποιες αλλαγες θελεις μονο μεσω του Ubuntu Tools.

Δες εδω, πως βαζεις/χειριζεσαι τον Burg

και εδω, πως βαζεις/χειριζεσαι το Ubuntu Tools.

Ειναι πανευκολα και τα δυο και τα συνιστω, ιδιαιτερα για νεους χρηστες.

neos]

Εγω θα προσπαθουσα να επαναφερω το grub

παρε ενα live cd του ubuntu και bootαρε απο εκει

επειτα κανε mount to partition που εχεις τον grub λογικα εκει που ειναι το ubuntu

   mount /dev/sdax /mnt       (οπου χ το partition ubuntu)

επειτα εγκαθηστεις τον grub

  grub-install –root-directory=/mnt /dev/sdx    (οπου χ το partition του ubuntu)

και εισαι ετοιμος κανεις επανεκινηση και μπαινεις παλι στο ubuntu

Σε περιπτωση που δεν δει τα win δωσε

  sudo update-grub

όσο για slack bsd και τετοια θελουν αρκετη πειρα γιατι στηνεις μονος σου

ολο το συστημα

 

In a world without walls and fenches who needs Windows and Gates?

Άσχημα νέα, παιδιά.

Ακολούθησα την παραπάνω μέθοδο, μα όταν έφτασα στο σημείο με το Install μου εμφανίστηκε το εξής στο terminal:

"Trying to install GRUB on a partition instead of the MNR. This is a BAD idea... If you want to install GRUB on a partition, you can try using blocklists. However, blocklists are NOT recommended. To use blocklists, type --force".

Προτού κάνω τη διαδικασία, είδα ένα βίντεο στο youtube (http://www.youtube.com/watch?v=MDRBffouUto) και έλεγε αντί να βάλω το νούμερο του partition (π.χ. sdb1) να βάλω σκέτο sdb για να εγκατσταθεί μόνο το GRUB. Έτσι, έσβησα το νούμερο και μου εμφανίστηκε το μήνυμα "Installation complete, no errors reported."

Χάρηκα και έκανα Restart. Έβγαλα το δισκάκι όταν μου ζητήθηκε και μπήκα πάλι στο GRUB. Και... τίποτα. Καμία αλλαγή.

Το Grub είναι και πάλι όπως ήταν και πάλι δεν μπορώ να μπω στα Ubuntu. Όπως είπα, εμφανίζονται δύο εκδόσεις των Ubuntu (τέσσερις μαζί με τα recovery modes) επειδή είχε γίνει update στο kernel τη στιγμή που έγινε η ζημιά.

Οπότε, να χρησιμοποιήσω αυτά τα blocklists ή να κάνω καθαρή εγκατάσταση;

κανε καθαρη εγκατασταση να μην ταλαιπωρείσαι. και οταν εμπλουτίσεις τις γνωσεις σου κανε πειράματα... 

Συμφωνώ. Σαν να παράμπλεξε το πράγμα...

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

hellaspc1]

κανε καθαρη εγκατασταση να μην ταλαιπωρείσαι. και οταν εμπλουτίσεις τις γνωσεις σου κανε πειράματα... 

 

Θα συμφωνήσω και εγώ

 

In a world without walls and fenches who needs Windows and Gates?

Αγαπητοί μου φίλοι, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΑΑ!

Με μια απλή καθαρή εγκατάσταση τα προβλήματά μου λύθηκαν εντελώς. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη!

Και ναι, το παρόν post το έγραψα από το Ubuntu ;)

Μπράβο! Συγχαρητήρια και καλορίζικο! ;)

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Ευχαριστώ. Τώρα, βέβαια, ανακάλυψα γιατί (στο post #7 αυτού του thread) δεν μπορούσα να εγκαταστήσω τον Grub: δεν ήξερα πώς να γράψω σωστά την εντολή.

Κι ακόμη δεν ξέρω.

Προσπάθησα να εγκαταστήσω το burg που πρότεινε ο Constantinos, και μου έβγαζε τα ίδια προβλήματα που έγραψα και για το Grub στο post #7. Ακριβώς τα ίδια μηνύματα. Ανακάλυψα, λοιπόν, ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω πώς να πω στο burg να εγκατασταθεί στο σωστό partition.

Ο "πρώτος" σκληρός μου δίσκος είναι αυτός που έχει Windows, οπότε ο σκληρός με το Linux σίγουρα δεν είναι ο hd0. Επίσης, το Linux είναι εγκατεστημένο (αν θυμάμαι καλά) στο sdb1.

Πώς θα γράψω σωστά το πού να εγκαταστήσω το πρόγραμμα;

sudo update-burg "(hd1-sdb1)"

ή

sudo update-burg "(hd1)" /dev/sdb1;

Και πώς μπορώ να δω με σιγουριά τα ονόματα σκληρών και partitions; Υπάρχει κάποια εντολή που να τα εμφανίζει με ακρίβεια;

Aυτό λέω, αλλά δεν ρώτησα αυτό. Ρώτησα πώς είναι η σωστή σύνταξη για τους δίσκους και τα partitions, και με ποια εντολή μπορώ να δω τα ονόματά τους.

αυτη

sudo fdisk -l

και θα σου βγαλει ενα τετοιο

Disk /dev/sdb: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00061a94

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *           1       18663   149903360   83  Linux
/dev/sdb2           18663       19458     6384641    5  Extended
/dev/sdb5           18663       19458     6384640   82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdc: 1500.3 GB, 1500301910016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 182401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x4cda5297

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdc1   *           1      182075  1462517406    7  HPFS/NTFS

Disk /dev/sdd: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000a05e8

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdd1   *           1       18663   149903360   83  Linux
/dev/sdd2           18663       19458     6384641    5  Extended
/dev/sdd5           18663       19458     6384640   82  Linux swap / Solaris