ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ PARTITION ΤΩΝ VISTA ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΑΤΑΣΗ ΤΟΥ UBUNTU 9.10

tavernaros | Πέμ, 03/11/2010 - 21:36 | 4' | 8
ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!
Θέλω να εγκαταστήσω το ubuntu 9.10 αλλά αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα κατά τη διαδικασία του partitioning: ο σκληρός μου δίσκος (160 gb) είναι χωρισμένος σε 3 μέρη:
α) /dev/sda1 /(ntfs) 132.06 gb (χώρος δεσμευμένος για τα vista)
β) unallocated 10gb (να υποθέσω ότι αυτός μόνο είναι ο διαθέσιμος χώρος για τη δημιουργία καινούριων partition?)
γ) /dev/sda4 (ntfs) 6.99Gb (τον είχε δημιουργήσει αυτόματα το μηχάνημά μου ως χώρο backup για τα vista)

Προσπαθώ να μικρύνω την πρώτη κατάτμηση στα 80 gb, μέσω της επιλογής resize/move( του gparted), αλλά τίποτα!Μπορείτε να με βοηθήσετε σε αυτό;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την πρώτη κατάτμηση (/dev/sda1/) μου την επισημαίνει το ubuntu (live cd ubufntu 9.10) ότι : disk has many bad sectors και μου βγάζει ένα πορτοκαλί τριγωνάκι (κινδύνου) με θαυμαστικό.Πώς θα το διορθώσω αυτό;μήπως φταίει αυτό που δεν μπορώ να δουλέψω;
Επίσης,πριν είχα εγκατεστημένο to ubuntu 8.04 και διέγραψα όλες τις κατατμήσεις που είχα κάνει σε αυτό
Με λίγα λόγια μπορείτε να με βοηθήσετε να κάνω σωστά το partitioning για να βάλω το ubuntu 9.10?
Περιμένω με ανυπομονησία απάντησή σας!!!!!!

 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Πριν, είχα εγκαταστήσει το ubuntu 8.04 ως δεύτερο λειτουργικό (ως "κύριο" είχα τα vista) και το χρησιμοποιούσα για αρκετό καιρό....έκανα όμως κάποιους πειραματισμούς στο ubuntu (πέρασμα από gnome σε kde...),με αποτέλεσμα να μην δουλεύει σωστά...γι'αυτό και αποφάσισα να βάλω το ubuntu 9.10.
Το λάθος μου χθες ήταν ότι διέγραψα όλα τα partition του ubuntu.Μου έμειναν στο σκληρό δίσκο μόνο τα partition που σας περιέγραψα παραπάνω....
Το πρόβλημα είναι ότι,μέσω της επιλογής resize/move, προσπαθώ να μικρύνω το χώρο των vista απο τα 132gb στα 80 (ή και λιγότερο...)gb αλλά η σχετική μπάρα(το ορθογώνιο πλαίσιο στο gparted) που αναπαριστά το χώρο αυτό δεν μετακινείται προς τα αριστερά... Μόνο προς τα δεξιά μπορώ να το μετακινήσω,μέχρις ότου να καλυφθούν και τα 10 gb ελεύθερου χώρου που μου απομένουν.
Με λίγα λόγια δεν μπορώ να μικρύνω το χώρο, που έχω δεσμεύσει για τα vista, μόνο να τον μεγαλώσω μπορώ....Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα,βοηθήστε με σας παρακαλώ!!! :bow:
Και κάτι άλλο:Με το να διαγράψω ta partition του ubuntu 8.04, "ΠΕΙΡΆΧΤΗΚΕ" Ο BOOT LOADER (GRUB) με αποτέλεσμα να μην ξεκινάνε ούτε τα vista....

tavernaros

 
Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δοκίμασε κάτι..
Σβήσε ότι partiitions έχει μέσα ο δίσκος, ( εκτός φυσικά από αυτό που έχει τα svista!! ) και δοκίμασε να κάνεις την σμίκρυνση αυτού του partition μετά.

Αν δεν κουνηθεί τίποτα και με αυτόν τον τρόπο τότε η πρόταση μου είναι να φορμάρεις όλο τον δίσκο, ( τα svista τελικά μόνο για σβήσιμο είναι! ) να βάλεις μέσα xp ( τι σου λέω τώρα η γυναίκα) και να φορμάρεις κανονικά μετά ένα ωραίο ubuntu ( ή ότι γουστάρεις).

Γενικότερα για να μην σου μετακινεί τίποτα σημαίνει ότι δεν βλέπει καθαρά διαμορφωμένο χώρο πάνω στον δίσκο...

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

καταρχιν πρεπει να επαναφερεις το MBR των vista,γιατι σβηνοντας το partition με το ubuntu 8.04 δεν ξεκινανε ουτε τα vista.

ακου λοιπον τι θα κανεις(μπακαλικος αλλα ευκολος τροπος).

ξανακανε εγκατασταση το ubuntu 8.04,κατευθειαν θα δει μετα ξανα τα vista στην εκκινηση

υστερα κατεβασε το EasyBCD απο εδω :
http://easybcd.en.softonic.com/
ειναι free,και κανε το εγκατασταση.
μετα πανε στις επιλογες του και πατα Manage Bootloader και  πατα το Write MBR

(πρωτου πατησεις Write MBR δες αμα ειναι επιλεγμενη η επιλογη που λεει "Reinstall the Vista Bootloader")
μετα κανε επανεκινηση και θα ξεκινησει κανoνικα μονο απο τα vista.
θα επαναφερει τον bootloader των vista και ο grub θα εξαφανιστει.

τωρα μπορεις να ασχοληθεις με το resize των partition σου.

Συμβουλη:θα σου προτεινα να κανεις το resize μεσα απο τα vista με το Paragon Partition Manager γιατι δουλευει αψογα με τα σvista.

εγω εχω την 10 εκδοση και οταν θελω να δημιουργησω η να αλλαξω μεγεθος σε μια κατατμηση για να δοκιμασω καποια διανομη linux χρησιμοποιω αυτο.

το κατεβασα απο εδω:

http://rapidshare.com/files/287528847/Partition_Manager_10_Personal_32_Bit.part1.rar
http://rapidshare.com/files/287535296/Partition_Manager_10_Personal_32_Bit.part2.rar

 

 (αμα εχεις 64bit vista εχει και για αυτα links)

και κατι αλλο,εκεινο το /dev/sda4 (ntfs) 6.99Gb τι το κρατας?δεν δημιουργησες δισκακι επαναφορας των vista?

αν ναι ριξτο και αυτο μια διαγραφη να κερδισεις χωρο.εδω νομιζω θα χρειαστεις το gparted γιατι νομιζω οτι δεν σε αφηνει μεσα απο τα windows να το διαγραψεις.

ειδα οτι ασχολεισαι με το KDE.πανεμορφο αλλα δυσκολο ρε γμτο,και εγω καταγινομαι τωρα με το linuxmint KDE αλλα το πολεμαω ακομα.

 

Δοκίμασε αρχικά ένα scandisk των windows επιλέγοντας να διορθώσει όλα τα λάθη και bad-sectors βρει, και δοκίμασε μετά την σμίκρυνση.

Αλλιώς, θα πρέπει να κανείς format κανονικό (όχι γρήγορο), ώστε να διορθωθούν τα bad-sectors...

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων

Κανε αυτο που σου λεει η Marlene πρωτα. (ασε εξω το... βημα με τα xp ) Βημα-βημα θα βρεθεις καπoιa στιγμη με 2 partitions. Eνα κενο & αλλο ενα αυτο με τα Vista. Εκει επεξεργασου & αυτο (μικρυνε το, οσο θελεις, δηλαδη) & μετα το κομματι αυτο που χωρισες ενοποιησε το με το αλλο ελευθερο. Εκει θα κατσει το Ubuntu. Aν ζοριστεις καπου κατα τον κερματισμο των partitions σου, πες μας που κολλησες. Σιγα, δεν ειναι & τπτ τρομερο. Θα το εχεις & το Ubuntu σου εγκατεστημενο! if (WIDGETBOX) WIDGETBOX.renderWidget('4ad63602-fe61-4051-a920-78fb3f11ac74');Get the <a href="http://www.widgetbox

Η δικη μου προταση...απο live cd  ubuntu τρεχεις gparted....σημειωση ..υπαρχει περιπτωση να μην ειναι εγκατεστημενη  στο live υποστηριξη για ntfs στο gparted...η την εγκαθιστας η δουλευεις με gparted-live.....1.ελεγχεις  και διορθωνεις την ακεραιοτητα του συστηματος αρχειων του /dev/sda1 με το μενου κατατμηση/ελεγχος του gparted η με την εντολη  fsck -y -p /dev/sda1...προσοχη ο sda1 πρεπει να ειναι αποπροσαρτημενος...2..φορμαρεις τον sda2 σε οτι θελεις....3 δικιμαζεις resize ειτε με σμικρυνση του sda1 ειτε με μεγεθυνση του sda2...Αλλως  marlene και πασης Ελλαδος

Λοιπόν μια φορά και έναν καιρό..
είχα αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο πρόβλημα με svista. Δεν μπουτάρανε καθόλου γιατί είχε χτυπήσει ο MBR τους και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γιατί δεν μετακινούσε τίποτα όπως καλή ώρα τώρα...
Το παλικάρι εν το μεταξύ που μου είχε δώσει τον υπολογιστή, τον είχε πιο πριν δώσει και σε διάφορους άλλους ειδήμονες επί των ακατονόμαστων, ( aka windows), γιατί καιγόταν να πάρει τουλάχιστον backup, αφού είχε μεταφράσει τις 300 από τις εξακόσιες σελίδες ενός βιβλίου και αυτές ήταν μέσα στον υπολογιστή και δεν είχε πάρει και backup και έπρεπε να παραδώσει την δουλειά σε δύο μέρες!!! ( εδώ που τα λέμε τώρα, καλά να πάθει ας πρόσεχε και αυτός! )
Τι έκανα λοιπόν. Του εγκατέστησα ένα ubuntu μέσα σε ότι χώρο είχε που ήταν δεν ήταν δύο τρία gb αφού έσβησα ότι μικρό partition βρήκα συν αυτό το mbr.
Σφήνωσα λοιπόν το ubuntu στον κενό χώρο, ( όπως να' ναι δεν με ένοιαζε και να παίζει στην τελική), μου άνοιξε τον grub μπούταρα στα vista που είχαν κολλήσει και σερνόντουσαν, έβαλα πάνω έναν εξωτερικό σκληρό, πήρα backup και μετά ξανά έβαλα πάνω το cd και πάτησα μία γενική διαγραφή στον δίσκο. Και όλα αυτά τα έκανα γιατί δεν είχα σύνδεση στο ίντερνετ και εννοείται ότι δεν είχα εύκαιρο το gparted σε κάποιο cd.. ( για την ακρίβεια, ήμουν μέσα σε ένα αυτοκίνητο.. :D )

Μετά του έβαλα mint.. :) χε χε.. Άλλωστε δεν καιγόταν ο συγκεκριμένος για τα vista, ίσα ίσα του καιγόταν ο υπολογιστής με αυτά!!

Αργότερα ο υπολογιστής του, τού ξανα παρουσίασε πρόβλημα δηλαδή ζήταγε τσεκ στον δίσκο κάθε φορά που τον ξεκινούσε.. ( όλα αυτά με το mint τώρα επάνω).

Το μηχάνημα ήταν ένα toshiba..

Δύο τρεις μήνες μετά μου φέρανε και άλλο ένα τέτοιο μηχάνημα αυτή την φορά ένα sony vaio που είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Και μετά από λίγο καιρό μου φέρανε και ένα fujitsu siemens πάλι με vista πάλι με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα..

Ψάξε και ρώτα κατέληξα στο συμπέραsμα ότι μάλλον κάτι έπαιζε είτε με τις συνδεσμολογίες των δίσκων, είτε στους δίσκους που ήταν χτυπημένοι, με ελάττωμα προφανώς από την αρχή, αλλά μπορεί να ήταν και θέμα μητρικής. Σε κάθε περίπτωση πάντως το error έβγαινε στον δίσκο μετά από κάποιο διάστημα χρήσης και όλοι δίσκοι αυτοί παρουσίαζαν το ίδιο πρόβλημα περιστασιακά και όχι πάντα. Αν είχαν επάνω linux με έναν έλεγχο που έκανε το ίδιο το σύστημα στους δίσκους, κάπως κουτσο επανερχόντουσαν, αν είχαν vista επάνω ερχόταν το τέλος του κόσμου.

Όπως και να έχει έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα γαμημένα τα vista άν χαλάσουν δεν επανέρχονται με τίποτα.. Αν έχει κάποιος την μεγάλη ατυχία να του βγάλει κουσουράκι ο δίσκος του με αυτά επάνω, δεν τα επαναφέρεις που να χτυπιέσαι..

Και αν ο δίσκος έχει κουσουράκι και θες να βάλεις επάνω linux θα σου βγάλει την πίστη..

Τέλος πάντων.. Την ιστορία την ανέφερα έτσι για το αρχείο..
Ελπίζω ο δίσκος του παιδιού εδώ να μην πάσχει τόσο βαριά.. Τα vista πάντως είναι για τα μπάζα και τον συμβουλεύω να τα βγάλει ανεπιφύλακτα..

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Το teskdisk για να φτιαχτη ξανα η αρχιτεκτονικη του δισκου θα βοηθουσε???

vriareos]

Το teskdisk για να φτιαχτη ξανα η αρχιτεκτονικη του δισκου θα βοηθουσε???

Δεν το έχω δοκιμάσει αυτό που προτείνεις αλλά ρωτάω τώρα ( όχι ρητορικά .. απορία το έχω)..
Αν έχει data πάνω ο δίσκος μπορεί να επανέλθει χωρίς να χαθεί αυτή και να μην έχει πρόβλημα λειτουργίας ότι αρχείο είναι γραμμένο πάνω, ειδικά αν μιλάμε για αρχεία λειτουργικού συστήματος;

Προσωπικά τώρα έχω παρατηρήσει ότι αρχεία που είναι γραμμένα σε λίνουξ ακόμα και σε χτυπημένο δίσκο παίζει να τα μεταφέρεις από εκεί χωρίς να χαθούν εκτός αν είναι γραμμένα ακριβώς πάνω στο sector του δίσκου που έχει το πρόβλημα. Κάποιες φορές μου έτυχε αρχεία που ήταν γραμμένα σε προβληματικό sector ενός δίσκου να βγάζουν error αφού τα μετέφερα, ( πράγμα που λογικά σημαίνει ότι τα αρχεία μεταφέρθηκαν κατεστραμμένα, άρα δεν τα "διάβασε" ούτε τα αντέγραψε σωστά).

Τα windows τώρα επειδή ουσιαστικά τα "σκορπίζουν" τα αρχεία πάνω στον δίσκο, μοιάζει να μη μπορούν να επανέλθουν, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Όταν πας να επαναφέρεις ένα σημείο του δίσκου, στην ουσία το φορμάρεις κατά κάποιο τρόπο αυτό το σημείο. Οπότε ότι έχει πάνω παίζει και να χαθεί, ή να χαθούν στοιχεία από αυτό. Αν αυτά τα bits που χάνονται είναι απαραίτητα για το λειτουργικό, μετά πρέπει να κάνεις επαναφορά του λειτουργικού. Και δεν είναι διόλου απίθανο να πειράξεις αρχεία του συστήματος αφού τα windows πάνε και πετάνε τα αρχεία του συστήματος όπου να' ναι. Χύμα όλα μαζί με τα αρχεία του χρήστη ανακατωμένα και σκορπισμένα όπου να' ναι πάνω στα sectors του δίσκου.

Γενικότερα και από όσα έχω διαβάσει και δοκιμάσει, καλό είναι αν επιχειρήσεις να μικρύνεις partition στο οποίο είναι πάνω γραμμένα windows να έχεις κάνει πρώτα μία γερή ανασυγκρότηση. Αλλιώς είναι 99 % σίγουρο ότι μετά την σμίκρυνση κάτι θα έχεις χάσει, κάτι που ήταν πεταμένο σε μία πλευρά του δίσκου που ουσιαστικά φόρμαρες αφού της άλλαξες μέγεθος. Εκτός αν ο δίσκος είναι άδειος εντελώς οπότε κάτι μπορεί να γίνει τότε.

Και πάλι όμως πολύ μπελάς για το τίποτα.. Τα βαριέμαι τα windows σας το έχω πει αυτό.. Βαριέμαι τον μπελά τους και την μανούρα που θέλουν για να κάνεις οτιδήποτε..

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.