Θα τρελαθώ...

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 4' | 4

Καλησπέρα σας ,


Είμαι νέος χρήστης στον κόσμο του linux και μετά από μερικά άρθρα που δίαβασα έχω βάλει στον υπολογιστή μου το ubuntu 7.04. με σκοπό να παρατήσω τελείως τα windows. Αλλά σαν νέος χρήστης έχω κάποια προβλήματα και κάποιες ερωτήσεις.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα μου είναι η εκκίνηση του υπολογιστή. Τη εννοώ; Έχω στον υπολογίστη 2 σκληρούς δίσκους στον έναν έχω λειτουργικό windows xp και στον άλλον έχω βάλει το ubuntu. Όταν ξεκινάω τον υπολογιστή με τον έναν από τους δύο σκληρούς συνδεδεμένο το λειτουργικό ξεκινάει κανονικά, αν συνδέσω και τους δύο σκληρούς τότε έχω πρόβλημα. Αν έχω το τζαμπεράκι του σκληρού με το ubuntu  σαν slave τότε ο υπολογιστής ξεκινάει με τα windows χωρίς φυσικά να γίνει κάποια ερώτηση για το ποιο λειτουργικό να ξεκινήσει. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όταν ξεκινήσουν τα windows δεν βλέπουν τον δεύτερο σκληρό αλλά αν πάω να τον προσθέσω από την προσθαφαίρεση τότε πέρνω το μήνυμα ότι η συσκευή αυτή λειτουργεί κανονίκα. Τη μπορεί να φταίει; Μετά αν συνδέσω τον σκληρό με το ubuntu σαν master τότε ξεκινάει ο ubuntu αλλά αν βάλω το τζαμπεράκι σαν master/slave (Ρύθμιση η οποία προτύνετε από το σκληρό) τότε δεν ξεκινάει κανένα από τα δύο και φυσικά δεν μπορώ να τους δω ούτε μέσα από το BIOS. Έτσι αναγκάζομαι να συνδέω και να αποσυνδέω κάθε φορά το σκληρό που δεν θέλω, πράγμα που γίνεται κουραστικό.


Δυστηχώς όμως έχω και άλλο πρόβλημα δεν έχω ήχο. Πως μπορώ να ψάξω να βρω drivers για την κάρτα ήχου όταν δεν ξέρω ποια είναι αφού είναι της μητρικής; Και στην ιστοσελίδα της εταιρίας υπάρχουν οδηγοί μόνο για windows;


Τρίτο και τελευταίο πρόβλημα μου με τα linux είναι το δίκτυο. Έχω τον υπολογιστή συνδεδεμένο με ένα modem router (Fritz box) για σύνδεση στο internet η οποία δουλεύει κανονικά αλλά έχω τον υπολογιστή σε απευθείας σύνδεση με ένα άλλο pc το οποίο δεν το βρίσκει από μόνο του; Τη μπορώ να κάνω για αυτό;


Ζητάω συγνώμη για την έκταση του μηνύματος μου αλλά θα ήθελα κάποιον να με βοηθήσει αλλίως θα αναγκαστώ να αφήσω τα linux, εξαιτίας των αρχάριων γνώσεων μου.


 


Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 3 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Λοιπόν, τα πάμε από την αρχή.

Όταν εγκατέστησες το Ubuntu, είχες και τους δύο δίσκους πάνω; Η μήπως είχες μόνο το δίσκο που το εγκατέστησες; Επιπλέον, έχεις εγκαταστήσει το Ubuntu σε όλο το δίσκο ή σε ένα τμήμα του μόνο; Αν το έχεις εγκαταστήσει σε όλο το δίσκο είναι λογικό που τα Windows δεν μπορούν να τον δουν. Γενικά τα Windows δεν μπορούν να δουν Linux συστήματα αρχείων.

Όσον αφορά την εκκίνηση, τώρα. Το Linux πάει και εγκαθιστά ένα διαχειριστή εκκίνησης (boot manager) που λέγεται GRUB στο δίσκο σου από τον οποίο επιλέγεις ποιο λειτουργικό να τρέξεις. Το κόλπο είναι το *που* θα εγκαταστήσεις αυτό το GRUB. Αφού λες ότι σου εμφανίζεται "η ερώτηση για το λειτουργικό" μόνο όταν βάζεις το δεύτερο δίσκο σε Master, συμπεραίνω ότι έκανες την εγκατάσταση είτε έχοντας μόνο το δίσκο του Ubuntu είτε ότι εγκατέστησες το GRUB στο /deb/hda και όχι στο MBR. Μια λύση είναι να έχεις το Ubuntu πάντα master. Για τη ρύθμιση master/slave πρέπει να έχεις κάνει κάποιο λάθος, μια και λες ότι δεν εμφανίζονται ούτε καν στο BIOS (προφανώς τότε δεν είναι θέμα του Linux αλλά λάθος δικής σου ρύθμισης).

Για τον ήχο, αν δεν παίζει στο Ubuntu το βλέπω λίγο δύσκολο να το φτιάξεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Βλέπεις, όπως είπες και εσύ, κάποιες εταιρείες δίνουν drivers μόνο για Windows με αποτέλεσμα η κοινότητα του Linux και οι developers του πυρήνα να πρέπει να φτιάξουν δικούς τους για κάθε εξάρτημα που μπορεί να φανταστείς. Πάντως η εμπειρία λέει ότι αν κάτι δεν παίζει τώρα, σε μερικούς μήνες (που θα έχει φτιαχτεί ο driver) θα παίζει. Εναλλακτικά, αν έχεις όρεξη για να το ψάξεις, πάτα ALT+F2 και γράψε terminal. Στο τερματικό που θα εμφανιστεί δώσε την εντολή:
/sbin/lspci
και κάνε copy/paste εδώ να το δούμε. Μπορεί να τη γλυτώσεις με ένα update των ALSA drivers.

Για το θέμα του Διαδικτύου, καταλαβαίνω ότι θες να μοιράσεις τη σύνδεση από το Linux box σου σε ένα άλλο PC. Εφόσον έχεις συνδέσει (με Ethernet καλώδιο;) τα δύο PC, αρκεί να εγκαταστήσεις το Firestarter για να μοιράσεις τη σύνδεση. Το Firestarter είναι firewall για Linux αλλά έχει τη δυνατότητα να μοιράζει τη σύνδεση από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο με πολύ απλό τρόπο.

Δινεις
sudo apt-get install firestarter

για την εγκατάσταση του προγράμματος και μετά
sudo firestarter
για να το τρέξεις. Θα εμφανιστεί ένας wizard που το πρώτο πράγμα που θα σε ρωτήσει είναι για την θύρα που είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο. Μετά πατάς Μπροστά για να κάνεις internet connection sharing, κάνεις κλικ στο "Enable Internet Connection Sharing", επιλέγεις τη συσκευή που είναι συνδεδεμένη με το τοπικό δίκτυο και μετά κάνεις κλικ στο Enable DHCP, πατάς Finish και μετά στο Windows PC (το 2ο) ορίζεις στα Network Settings να παίρνει δυναμικά IPs, κάνεις reboot  (στα Windows) και τέλος.

Η εγκατάσταση του ubuntu έγινε σε όλο τον δίσκο και είχα συνδεδεμένο μόνο αυτόν. Όσο για τον ήχο το πρόβλημα μου λύθηκε ήταν θέμα ρυθμίσεων και όχι οδηγών τελικά . Όσο για το δίκτυο με το άλλο pc δεν είναι θέμα ότι θέλω να μοιράσω την σύνδεση του internet θέλω απλά να κάνω ένα δίκτυο μεταξύ τους έτσι ώστε να ανταλλάσω αρχεία, να μπορώ να χειρίζομαι τον εκτυπωτή και το scanner. Αν πάω στην επιλογή δικτύου από το ubuntu βλέπει και τις δυο κάρτες άρα δεν είναι θέμα οδηγών. το θέμα είναι πως θα μπορώ να συνδεθώ και με τους δύο χώρις να χρειάζεται να αλλάζω την επιλογή από την Ενσύρματη σύνδεση δικτύου (με αποτέλεσμα να χάνω την σύνδεση με το router άρα και το internet);
Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας.

Μία είναι ένας browser για
console (lynx). Αυτή που χρησιμοποιώ συνήθως σε μηχανήματα με dual boot
είναι είτε να περνάω από το linux σε κάποιο partition των windows
(fat32 παλιότερα, τώρα σε ntfs με ntfs-3g), είτε από τα windows με
κάποιο εργαλείο που διαβάζει linux partitions το  yareg  για reiserfs partitions

admin δεν ειχες ποτε win?
 

agnostos, αφού είχες συνδέσει μόνο το 2ο δίσκο κατά την εγκατάσταση, αυτό είναι και η αιτία που δεν σου βγάζει το GRUB μενού. Βάλε το Ubuntu master και απλά πρόσθεσε μια παράγραφο σαν την παρακάτω στο /boot/grub/menu.lst (ALT+F2 > gksu gedit /boot/grub/menu.lst):


title         Microsoft Windows XP Professional
root         (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader     +1

Αντικαθιστώντας το (hd0,0) ανάλογα με το πού βρίσκεται η boot κατάτμηση των Windows -1, π.χ. αν είναι η 1η του 1ου σκληρού, βάζεις (hd0,0). Επειδή όμως εσύ θα τον έχεις slave ,τότε θα πρέπει να βάλεις (hd1,0).

Κάνε reboot για δοκιμή.

Η απάντηση για την χρήση και των δύο καρτών είναι απλή. Δεν χρειάζεται να κάνεις καμία αλλαγή στις ρυθμίσεις. Τη μία θα την έχεις με DHCP (?) από το router και την άλλη με static IP. Δες
εδώ

Η απάντηση για το sharing αρχείων είναι το Samba:
Διαμοιρασμός αρχείων μέσω Samba

dannys, φυσικά είχα Windows. Αλλά είμαι "καθαρός" εδώ και 5 χρόνια

dimitris2007-6-6 23:50:2