Fedora 12.

Kaltsinho | Τετ, 11/18/2009 - 19:48 | 1' | 38

Καλησπέρα παιδιά μήπως μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας για το νέο Fedora 12 (Έβαλα το 64 -bit).Δέν έχω προσθέσει τίποτα ακόμη,απο την αναζήτηση μου στο Google νομίζω ότι πρέπει να εγκαταστήσω το rpmfusion για codecs,nvidia και τέτοια....Έτσι είναι; ή θα μου αποσταθεροποίησουν το σύστημα;

Φόρουμ
Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

gnome ή kde?

γιά gnome, κάνε 2 κλικ στά:

http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm

http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm

 

γιά kde, τερματικό κάι την εντολή

su -
rpm -ivh \
http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
rpm -ivh \
http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm
yum update

 

αν λείπει το key δώσε την εντολή

su -c 'rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-*'

 

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

δεν μού βγαίνει σωστά ηεντολή τερματικού.

άσε το ποντίκι πάνω στα http γιά να τα δείς.

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

γιά αναβάθμιση από παλαιότερη έκδοση, χρειάζεται το πακέτο preypgrade.

κάνουμε εγκατάσταση καί το τρέχουμε από κονσόλα:

su -c 'yum update'
yum install preupgrade
preupgrade

καί θα αναλάβει την αναβάθμιση των πακέτων μας.

Με ένα reboot θα μπούμε στην 12.

Η fedora έχει δύο βασικές αποθήκες. την fedora καί την updates. Γιά να μην παίρνουμε μήνυμα λάθους σε κάποια εγκατάσταση πακέτου, προσθετουμε τα keys:

su -c 'rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/*'

(θα πάρετε μπόλικα μηνύματα λάθους, but... thats ok!!!!!!).

Ενεργοποιούμε τα rpms όπως παραπάνω.

Βρίσκουμε τον γρηγορότερο mirror:

su -c 'yum install yum-fastestmirror'

 

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

ευχαριστώ πάρα πολύ.Ο οδηγός για nvidia θα βγεί αργότερα τις επόμενες μέρες;

Παντως εγω προτιμω autoten απο easylife γιατι στο fedora 11 δουλεψε αψογα....επισης  προσθετουμε απο κονσολα την εντολη για protect base ,χρησιμη για να μην υπαρχουν προβληματα στι αξαρτησεις....για nvidia προτιμουμε akmod για να εγκαθισταται αυτοματα ο driver και στις αναβαθμισεις του πυρηνα...ΒΟΗΘΕΙΕΣ   ...για fedora 11 και οσονουπω 12 εδω www.fedoraguide.info/index.php και εδωdnmouse.org/autoten.html και εδω www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f11.html και εδω rpmfusion.org/Υ.Γ. οι παραπανω οδηγοι μπορουν να χρησιμοποιηθουν με προσοχη και αποσπασματικα  και για την 12..αν και εγω για ευκολια το μονο που κανω ειναι να προσθετω το rpmfusion και τα υπολοιπα τα κανει αυτοματα το autoten....

ευχαριστώ για τα links να σε ρωτήσω κάτι ακόμα ,να προσπαθήσω να βάλω 32-flash player ή να προσπαθήσω να βρώ τον adobe flash player 10 64-bit beta (άκουσα ότι βγήκε η beta).

Δεν ξερω γιατι δυλευω σε 32bit...παντως τον εχω εγκαταστησει αφου τον κατεβασα απ ευθειας σε rpm απο την adobe...το ιδιο ισχυει αν θυμαμαι καλα και για τον realpayer...

δοκίμασε αυτό....

easylifeproject.org/

αυτόματα κάνει εγκατάσταση nvidia,flash,picasa,java64 ή 32, και πολλά άλλα. κάτι σαν το automatix στο ubuntu.

=========================================================

Καλο και αυτο αν και απετυχε να μου εγκαταστησει τους codecs για mplayer στο 11....ακομη δεν ειναι δυνατη η ταυτοχρονη εγκατασταση του autoten με easy life...η το ενα η το αλλο ...παντως αν δεν μας κανει το ενα το απεγκαθιστουμε και εγκαθιστουμε το αλλο χωρις προβλημα  ακομη και αν το πρωτο script εχει εγκαταστησει καποια πακετα..και συνεχιζουμε κανονικα.

Εντάξει τα εβγαλα πέρα με codecs και flash player (έβαλα μάλιστα και 64 :)  ) μόνο η nvidia μου έμεινε.Έχω ενεργοποιημένα rpm fusion free και non-free αλλα μόλις δίνω

 

yum install kmod-nvidia-PAE
Loaded plugins: presto, refresh-packagekit
Setting up Install Process
No package kmod-nvidia-PAE available.
Nothing to do

 

το ίδιο και χωρίς -PAE

η μεγάλη αλλαγή στην fedora, έφερε καί τις ανάλογες συζητήσεις, ξεσηκώνοντας διαμάχες σε κάμποσα forums.

Η fedora είναι η πρώτη διανομή, πού ο χρήστης ΔΕΝ δίνει κωδικό γιά να εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα.

Καί ήδη κάποιοι μιλούν γιά "εύκολη μετάβαση" καί άλλοι προσομοιάζουν την fedora με win98 !!!

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/f12/en-US/html/sect-Release_Notes-Security.html

http://www.reddit.com/r/linux/comments/a5tw7/fedora_12_allows_any_user_to_install_software_on/

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

Το "διόρθωσαν" το "λάθος". Και βάζω τα εισαγωγικά γιατί κατά την γνώμη μου και σύμφωνα με αυτά που διάβασα, δεν ήταν και τόσο τραγικά τα πράγματα. Καταρχήν, αυτό γινόταν μόνο στα spin που προοριζόταν για desktop χρήση, και δευτερον ο χρήστης μπορούσε να εγκαταστήσει μόνο "υπογεγραμμένα" πακέτα. Και πιστεύω ότι οι τόσο έντονες αντιδράσεις ήταν καθαρά πιό πολύ από αδράνεια παρά από κάποιο πραγματικό ρισκο.

Οσο κακο & ν' ακουστει, πιστευω οτι -πια- η Fedora/RedHat, καλο ειναι ν ' ασχοληθει με αυτο που ξερει καλα & αυτο ειναι οι σερβερς.

Γενικοτερα η ιστορια της Fedora, στα οικιακα μηχανηματα ηταν παντα προβληματικη & φυσικα αυτο δεν ειναι κατι που προκειται ν ' αλλαξει.

Το χει πει αλλωστε & το αφεντικο της RedHat, πως απογοητευση προκαλει στο νεο χρηστη το Linux, παιρνοντας ενα νεο pc & βλεποντας πως αυτο δε δουλευει καλα!!

Π.Σ.Π.Α

 

 

orestis lekatis] Δημήτρη δεν ξέρω πως βγήκες σε αυτό το συμπέρασμα πάντως έχεις ένα μεγάλο δίκιο, καθώς το λένε κιόλας στις συζητήσεις τους.Πάντως για εμένα κι μόνο που σκέφτηκαν να δώσουν μία τέτοια δυνατότητα σε απλό χρήστη χωρίς τον κωδικό του super user(root) είναι για εμένα μεγάλο πρόβλημα.Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτά που μας λες απλά για μένα αλλάζει το "πράγμα".

Ολοι την αποψή μας εκφράζουμε.  Πάντως, βάζω στοίχημα, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που παραπονέθηκαν για αυτό το πράγμα, σπάνια χρησιμοποιούν στο δικό τους υπολογιστή τον password του root. Υπήρχαν, και υπάρχουν, πολλοί τρόποι για να μην δίνεις τον pass του root και να κάνεις ότι θες στο σύστημα, πρίν ακόμη "εισάγει" αυτή την "καινοτομία" η fedora σε αυτό το πολύ συγκεκριμενο τομέα: εγκατάσταση signed πακέτων από τον απλό χρήστη χωρίς κωδικό root, δηλαδή πακέτα από τα αποθετήρια και μόνο της fedora. Γιατί για να κάνεις εγκατάσταση από άλλα αποθετήρια χρειάζεσαι τον κώδικα root. Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να γίνει το στάνταρ ούτε το υπερασπίζομαι, απλώς διακρίνω κάποια σημάδια υποκρισίας στις έντονες διαμαρτυρίες που διάβασα στις διάφορες ιστοσελίδες και το στιγματίζω γιατί...δεν μου αρέσει 

 H επιλογή να μην δίνει κάποιος κωδικό για εγκατάστaση νέων πακέτων είναι πραγματικά ακατανόητη... Ίσχυε  μόνο για το packagekit (το χρησιμοποιούν τα default frontends και ο updater...), δεν την βρήκα μπροστά μου γιατί χρησιμοποιώ yumex/yum τα οποία απαιτούσαν κωδικό root για όλες τις ενέργειες. 

@constantinos: Ελπίζω πραγματικά η Redhat να μην ακολουθήσει την προτροπή σου.

mobinmob]

 @constantinos: Ελπίζω πραγματικά η Redhat να μην ακολουθήσει την προτροπή σου.

Μα η RedHat φιλε μου, ειδικευεται σε αυτο ακριβως. στους σερβερς & μονο.

Επισημα θεωρει το linux desktop(οικιακο) μη ετοιμο. Σαφως & το linux εχει το καλο της επιλογης απο διανομες, σαφως & το Fedora εχει συμβαλλει τα μεγιστα σε αυτο, ΔΕ ΠΑΥΕΙ ΟΜΩΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΖΟΡΙΑ, ιδιατερα για πολυ νεους χρηστες.....

Π.Σ.Π.Α

 

 

 Αν ρίξεις μια ματιά εδώ θα δεις ότι πολλά από τα projects που χρηματοδοτεί η Redhat, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν και μεγάλη σχέση με servers, τον τομέα δηλαδή στον οποίο "ειδικεύεται"...  Δεν θα ήθελα να τα αφήσει στην τύχη τους. Ευτυχώς ή δυστυχώς η εταιρεία αυτή είναι η ατμομηχανή του λειτουργικού που χρησιμοποιούμε και όχι μόνο στον τομέα των servers.

Για την Fedora δεν διαφωνώ ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που ξεκινά. Αυτό σημαίνει ότι η Redhat θα πρέπει να σταματήσει να την στηρίζει ως desktop διανομή για να επικεντρωθεί σε servers; (Αυτό κατάλαβα από την πρώτη σου απάντηση στο θέμα, μπορεί να κάνω λάθος...). Όποιος βρίσκει ότι η διανομή έχει πολλά ζόρια μπορεί να επιλέξει κάποια άλλη -δεν τον περιορίζει η ύπαρξή της...

H RH δεν ενδιαφέρεται για το desktop σαν προϊόν από το οποίο μπορεί να έχει κέρδη. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν στηρίζει σχετικά project που βρίσκουν το δρόμο τους αρχικά στην Fedora και μετά σε άλλες διανομές. 

 

παιδιά, ψυχραιμία  :)

η μεγαλύτερη "διαμάχη" πού έχω πετύχει, όλα αυτά τα χρόνια είναι γιά το αν η fedora αξίζει ή όχι.

ας μην πω τα τετριμένα, γιά πακέτα πού οί άλλες διανομές θα αργήσουν πολύ να έχουν κλπ κλπ.

την σχέση μου με την fedora, με τα καλά της καί τα κακά της, την έχω γράψει αρκετές φορές.

επίσης, έχω καί alfa romeo !!!!!!!!!   :)     :)

καί θυμάμαι παλιά, πού λέγαν κάποιοι

"μωρέ, γαμώ τα αυτοκίνητα, αλλά σκουριάζουν".

η alfa εξακολουθούσε να βγάζει αυτοκίνητα, έβγαλε αυτοκίνητα πού δεν σκούριαζαν καί κάποιοι έλεγαν χρόνια μετά "μωρέ, γαμώ τα αυτοκίνητα, αλλά σκουριάζουν".

η fedora στις τελευταίες 2 εκδόσεις της, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ σε εμένα, δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα.

είναι δύσκολη ... γιά ποιόν?

διαφωνώ εντελώς με αυτό, όμως....

ο μέσος χρήστης, γιά αυτά τα "βασικά" πού θα χρειαστεί, πού θα αντιμετωπίσει πρόβλημα?

ο προχωρημένος, δεν θα το έχει, έτσι ή αλλοιώς.

Ανμε ρωτήσετε, το βασικό πρόβλημα της διανομής είναι ένα -καί τόχω ξαναγράψει.

Δεν έχει ... στόχο να το πω?

Δεν γίνεται π.χ. την μία φορά να έχει εύκολο πρόγραμμα εγκατάστασης codecs, να το αφαιρελι την επόμενη καί να το ξαναβάζει την μεθεπόμενη.

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

Nαι καλα δε το συζηταμε, σαφως & η Red Hat εχει συμβαλλει τα μεγιστα στο χωρο & ιδιατερα πιο παληα σε περιοδους πιο δυσκολες.

Απλα μ' ενοχλησε πολυ να βγαινει ετσι (ανεγκεφαλα να το πω?), το boss τη & να λεει πως δε θα συνιστουσε Linux σ' ενα χρηστη, επειδη θα ηταν κριμα, ν' αγορασει καποιος ενα νεο μηχανημα & πηγαινοντας σπιτι του ν' ανακαλυψει πως το μηχανηματου υπολειτουργει με το Linux!!!

Παραξενο επειδη εδω & πολλα χρονια μ' ενα σωρο διανομες κανενα μου μηχανημα δεν υπολειτουργησε. (εκτος αν η διανομη που προσπαθουσα να βαλω ηταν η Fedora, η οποια απλα η δεν εμπαινε καθολου η αν εμπαινε πραγματι υπολειτουργουσε). Το αυτο του ειπαν εκατονταδες χρηστες αλλωστε....

Οπως & να εχει ατμομηχανη δε ξερω αν ειναι -πια- η RedHat, σαφως & εχει προσφερει ομως τα μεγιστα & εχει γραψει την ιστορια της.

Το θεμα ομως ειναι οτι με τετοιες εκφρασεις αμαυρωνει & δυσφημιζει τη δουλεια μιας ολοκληρης κοινοτητας.

 

Υ.Γ: & για την ιστορια η RedHat ΕΠΙΣΗΜΑ δεν ασχολειται -πια- με οικιακο desktop.....

Π.Σ.Π.Α

 

 

Κι εμένα με ενοχλούν απίστευτα τέτοιου είδους δηλώσεις, αλλά η fedora δεν δημιουργείται αποκλειστικά από την Redhat, ούτε η κοινότητά της συμφωνεί απαραίτητα με όσα λέει-επιθυμεί ο CEO της.

H redhat διαθέτει το Redhat Enterprise Desktop. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να το προσφέρει αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε σε "desktop διανομή". 

Για εγκαταστάσεις η διανομή που δεν με προδίδει εύκολα είναι η... Debian. Την εγκατέλειψα (testing/unstable) για τα... μάτια της fedora.

Δεν μαλώνουμε βρε alfisti. Αλήθεια, δεν σκουριάζουν τα Alfa;

 Α, κάτι που θυμήθηκα ξαναδιαβάζοντας το σχόλιο: δεν νομίζω πως βγήκε το εργαλείο για εγκατάσταση codecs. Αντικαταστάθηκε με ένα utility βασισμένο στο packagekit (PackageKit-gstreamer-plugin).

είχε τέτοιο πράγμα η 11? δεν θυμάμαι.

πάντως -άσχετα τι λέμε- δεν υπάρχει πιθανότητα να πω ποτέ σε αρχάριο να βάλει fedora, έτσι?

καί με τον κώστα βέβαια συμφωνώ γιά μία τέτοια δήλωση.

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

Mα δεν εκανα καποια περιγραφη εγω.

1. Στατιστικα η Fedora αποτυγχανει να λειτουργησει εκει που αλλες διανομες τρεχουν αστερι.

2. Ο chief της αποκηρυξε το linux (οικιακο) desktop.

 

Πληροφοριακα προσπαθω να τα βρω με τη Fedora εδω & χρονια. Η μονη εκδοση που ψιλοεγκατασταθηκε μετα απο πολυ κοπο ηταν η 8 αν θυμαμαι, μα & παλι δεν ειχα ηχο & καποια αλλα προβληματα, τα οποια τοσο το PCLinuxOS & το Mint που ειχα τοτε μαζι στο σκληρο ΔΕΝ ειχαν.

Κακα τα ψεματα για νεο που θα ηθελα να του δειξω τον υπεροχο κοσμο του Linux, δε θα του προτεινα Fedora, σαν πρωτη διανομη.....

 

Π.Σ.Π.Α

 

 

 Το PackageKit-gstreamer-plugin πρωτοεμφανίστηκε στην δέκατη έκδοση (δεν θυμάμαι αν είχε αυτό το όνομα απο τότε). Αντικατέστησε το codeina.

constantinos]

1. Στατιστικα η Fedora αποτυγχανει να λειτουργησει εκει που αλλες διανομες τρεχουν αστερι.

 

Δεν είχα την ίδια εμπειρία - χωρίς αυτό βέβαια να ακυρώνει τα όσα λες. Διαφέρουν τα δείγματά μας.

mobinmob]Δεν είχα την ίδια εμπειρία - χωρίς αυτό βέβαια να ακυρώνει τα όσα λες. Διαφέρουν τα δείγματά μας.

 

Α ναι σαφως......  Απλα μιλησα πιο πολυ απο' οσα ειχα διαβασει ολα αυτα τα χρονια που τη παλευα με διαφορες διανομες & οταν ο κος Δημητρης μου ελεγε πως η διανομη ειναι αστερι & να τη παλεψω.

Ειδα λοιπον πολλα παραπονα, που δεν ειχα δει σε αλλες διανομες & για απλα πραγματα κιολας.

Αλλοιμονο δεν ειναι καθολου αχρηστη διανομη & ουτε για πλακα μπορει να ειπωθει κατι τετοιο.

Απλα θεωρω δεδομενο, πως αν βαλεις σε καποιο νεο στο χωρο Fedora, τον εχασες!!!

Π.Σ.Π.Α

 

 

επιγραμματικά -γιά την αλήθεια καί μόνο  :)

με 8 ήμουν εντάξει.

η 9 ok μέχρι πού μετά από update -φυσιολογικότατο πού ζήτησε μόνη της με ένα ωραίο εικονίδιο- δεν ξαναξεκίνησε ποτέ.

η 10 δεν εκκινούσε καν από livecd καί όταν μετά από ώρες κατάφερα εγκατάσταση δεν μπούταρε ποτέ.

(μιλάω γιά λάπτοπ στο οποίο όλες οί διανομές παίζουν out of the box).

η 11 άψογη μέχρι σήμερα.

(όμως ξέρω 2 σκληροπηρυνικούς πού δεν τούς εγκαταστάθηκε καν).

η 12 ... κάτι το puppel κάτι η βαριεστημάρα, δεν αξιώθηκα ακόμη.

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

constantinos]

Ειδα λοιπον πολλα παραπονα, που δεν ειχα δει σε αλλες διανομες & για απλα πραγματα κιολας.

Αυτό είναι γεγονός - οφείλεται σε κάποιες ιδιαιτερότητες της διανομής. Παραδείγματα:

1) Στην αναβάθμιση (preupgrade) από 11 σε 12 σταμάτησε να δουλεύει ο nvidia driver ενώ δεν δούλεψε (σε άλλο μηχάνημα με καθαρή εγκατάσταση) ούτε το dropbox αμέσως. Ο λόγος; Αυστηρότερες ρυθμίσεις στο selinux -όχι αυτονόητο αλλά όχι και ιδιαίτερα δύσκολο να λυθεί.

2)Αν η διανομή έχει ορίσει ως default κάποιον free video driver (ati/nouveau) και θέλεις να εγκαταστήσεις τον αντίστοιχο κλειστό δεν μπορείς να το κάνεις με απλή εγκατάσταση ενός πακέτου.  

 Για μένα είναι πολύ μικρά προβληματα μπροστά σε όσα μου προσφέρει η διανομή... σίγουρα όχι για άλλους. De gustibus et coloribus...

constantinos]

 Απλα θεωρω δεδομενο, πως αν βαλεις σε καποιο νεο στο χωρο Fedora, τον εχασες!!!

 

Aν προτείνεις σε κάποιον νεοεισερχόμενο διανομή που δεν γνωρίζεις καλά ή δεν εκτιμάς σίγουρα τον έχασες. 

 

Xαιρομαι για την... "αντιπαραθεση" αυτη.

Το θεμα, ομως, ειναι αλλο. Πως εσυ κατεχεις καλα το .... σπορ Fedora!!

 Aρα γνωριζεις & ολα αυτα που θα δυσκολευαν ενα νεο χρηστη η ενα λιγο πιο προχωρημενο (μαθημενο σε deb απλα :P )

Γιατι δε μας κανεις -με την ησυχια σου- εναν ομορφο οδηγο για ολα αυτα???

Αααααα & πεισε με τι παραπανω σου προσφερει η Fedora απο το Ubuntu η το Mint ( δε λεω Debian) η ακομα-ακομα & απο μια rpm distro, σαν το Suse η Madriva???

Π.Σ.Π.Α

 

 

χε χε χε!!

να κάνει τον συνήγορο τού διαβόλου, ένας απλός χρήστης? (εγώ είμαι αυτός πάντα).

μού έδωσε firefox 3.5 από τον Απρίλη με τον Λεωνίδα καί έναν πυρήνα -τότε- πού κάποιοι ακόμη δεν έχουν.

 

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

constantinos]

Αααααα & πεισε με τι παραπανω σου προσφερει η Fedora απο το Ubuntu η το Mint ( δε λεω Debian) η ακομα-ακομα & απο μια rpm distro, σαν το Suse η Madriva???

Ο alfisti έχει δώσει το 1/3 της απάντησης. Στην fedora έχουμε νέες εκδόσεις/αναβαθμίσεις για όλα τα πακέτα, αφού  δοκιμαστούν στο rawhide (κάτι σαν τα unstable/experimental στο debian)  και στο updates-testing (κάτι σαν το testing). Δεν παγώνει η διανομή για κάποιο διάστημα. Αυτό δεν γίνεται όμως εις βάρος της ασφάλειας ή της σταθερότητας της διανομής.

Αν συνδυάσουμε το παραπάνω με το γεγονός ότι όσα νέα projects χρηματοδοτεί η RH περνάνε πρώτα σε fedora -κάποιες φορές ομολογουμένως ανέτοιμα- η διανομή γίνεται ιδανική για όποιον θέλει να δοκιμάζει και -γιατί όχι;- να συμμετέχει στις εξελίξεις, χωρίς όμως να έχει ένα ετοιμόρροπο σύστημα.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: δεν έχω δει άλλη διανομή να προσφέρει τόσο εύκολα/άμεσα δυνατότητα συμμετοχής στην δημιουργία της... 

 

Διευκρινήσεις:

* Παλιότερα νόμιζα ότι συνεχείς αναβαθμίσεις και σταθερότητα δεν πάνε μαζί... Υποψιάστηκα ότι έκανα λάθος όσο χρησιμοποιούσα zenwalk και βεβαιώθηκα με το debian testing. Για την ασφάλεια: Αρκεί να πω πως το... "στριμένο" selinux σπάνια διαμαρτύρεται στην default ρύθμιση, ενώ λόγω και της ύπαρξής του ο κορμός της διανομής (βασικοί "δαίμονες", boot..) περνά από εξαντλητικoύς ελέγχους.

Για τις συνεχείς αναβαθμίσεις θα πει κάποιος ότι  μπορεί αν τις κάνεις σε ubuntu χρησιμοποιώντας ppa, στο debian με pinning, στο opensuse με το factory ή ακόμα και με κάποιο προσωπικό repo... Ε, με τη fedora δεν χρειάζονται όλα αυτά, τα παρέχει το μοντέλο ανάπτυξης της διανομής.Κάποιος άλλος θα πει οτι δεν χρειάζεται/θέλει αναβαθμίσεις/νέες εκδόσεις προγραμμάτων συνέχεια.Περί ορέξεως....

Για την δυνατότητα συμμετοχής: Ίσως δεν κοίταξα/ενδιαφέρθηκα αρκετά για το launchpad, αλλά... δεν με τράβηξε και η διανομή.

Συγκρίσεις λεπτομερείς με ubuntu(+spins) και debian δεν ξέρω αν έχει νόημα να γίνουν, ενώ με opensuse/mandriva δεν μπορώ να κάνω, καθώς έχω χρόνια να τις χρησιμοποιήσω για εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να βγάλω συμπεράσματα.

Για οδηγούς/howto: Δουλεύω πάνω σε κάτι με... ρυθμούς χελώνας, καθώς σπάνια έχω χρόνο. 

 

 

Ασχετη ερώτηση, απευθύνομαι στον mobinmob: Πως απενεργοποιούμε το kernel mode setting στο livecd της fedora 12? Thank you προκαταβολικά.

Το kernel option είναι nomodeset, για να επεξεργαστείς την εγγραφή του grub στο livecd την επιλέγεις και πατάς TAB αν δεν με απατά η μνήμη μου. Το χρειάστηκα σε σύστημα με ati X800 για να κάνω την εγκατάσταση και την πρώτη εκκίνηση. Αν ενδιαφέρεται κάποιος ο driver με το fix είναι στο updates-testing -ήταν τουλάχιστον το περασμένο Σάββατο.

  • Κάνε έλεγχο στο dvd (verify). Μπορεί να υπήρχε πρόβλημα κατά την εγγραφή ή το κατέβασμα του iso.
  • Δοκίμασε να ξεκινήσεις το live cd με την παράμετρο nomodeset και γενικά ρίξε μια ματιά στα common bugs και τις λύσεις που προτείνονται.
  • Δοκίμασε ένα εναλακτικό μέσο εγκατάστασης -netinstall αρκεί να συνδέεσαι "ενσύρματα" με τον router σου.
  • Δώσε περισσότερες πληροφορίες (για το μηχάνημα και το μήνυμα λάθους).

Με αυτή τη σειρά οι ενέργειες.

Μobinmob, κανε  κατι που εκανα πριν καποια χρονια, με τον μεγαλο μου ερωτα το PCLOS.

Ετρεχα π.χ μια εφαρμογη που ηθελα να χρησιμοποιησω. Παραλληλα τραβαγα & καποια screeens, τα οποια & στη πορεια ανεβαζα, μαζι με καποια σχολια/πληροφοριες.

Εχουν χαθει παρα πολλα με τη μεταφορα του φορουμ, μα ακομα αν δεις στην ενοτητα του PCLOS υπαρχουν μερικα να παρεις καποια ιδεα.....

Π.Σ.Π.Α